Sjukdomar

Uppblåst guppy.

2016-09-29 18:53 #0 av: Maleficum

Två av mina trinidad guppy honor är extremt uppblåsta (speciellt den ena) det är inte det typiska "gravid" runda utan de liknar mer ballongmollys än guppy och det ser genomskinliga ut. Ingen fjällresning och de är pigga och verkar inte på något sett sjuka. De är inte övermatade (övriga ser normala ut och jag är bättre på att glömma mata än mata för mycket) och de bajsar normalt (vad jag har sett). De har haft detta ett bra tag nu.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-09-29 19:33 #1 av: CaptainBunchie

Hittade en äldre tråd på Zoonen där någon hade liknande problem. Kanske kan vara till hjälp?

http://www.zoonen.com/forum/visadiskussion.asp?oid=3363459

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2016-09-29 20:01 #2 av: Maleficum

Tack =) Hitta den tråden också och har funderat på att testa med avmaskning, men känns som man vill vara mer säker innan man ska medicinera.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-10-01 10:52 #3 av: mimåne

Ojdå. Väldigt intressant. Jag tror din intuition är rätt och att något är på tok med fisken. Vad det kan vara vågar jag inte ge mig på däremot. Jag hoppas du hittar någon lösning på det här.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-01 19:50 #4 av: Qurex

Har du flera av dessa skulle jag göra mig av med de fiskar som verkar må dåligt först. Svaga individer kan bli sjuka och då är det bättre att göra sig av med dessa om allt annat verkar ok i akvariet. Börjar alla fiskar må dåligt pga något kan man tänkas medicinera men annars tycker jag man ska undvika det.

Anmäl
2016-10-01 20:57 #5 av: Maleficum

#4 Ingen av fiskarna verkar må dåligt (brukar annars rensa ut dem som verkar mindre pigga, om jag lyckas få tag på dem vill säga). Annars brukar jag oftare ha problem med att de magrar av och blir lite krökta i ryggen (antar det är ålder för det är främst de gamla honorna som drabbas), de brukar inte bli stora som ballonger.

Har lyckats fånga de två med verklig ballongmage (inte lätt för de är blixtsnabba simmare) och de är nu i ett mindre karantän/medicinerings kar. Har testat ge av den avmaskningsmedicin jag hade hemma så får se om de verkar bli bättre eller inte (vet inte hur fort man borde se förändring ifall det nu är mask).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-10-02 11:13 #6 av: mimåne

Det kan nog vara bra att göra så som du gjort och pröva medicinera de angripna istället för hela akvariet, nu när du inte vet vad de drabbats av ännu. Förhoppningsvis kan du se en positiv effekt av behandlingen och då får man överväga att medicinera resterande fiskar i akvariet också för att få bort ev. smitta.

Kanske bör Bukvattensot nämnas också i denna tråd för sakens skull, även om jag nu inte tror att det är den sjukdomen dina fiskar är drabbade av. Om någon med liknande problem skulle söka sig fram en diagnos på uppblåsta fiskar och hitta tråden kan det vara bra att vi nämnt den åkomman också.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-02 11:32 #7 av: Maleficum

#6 Bra ide att nämna bukvattensot ja. Fick för mig jag gjorde det men såg att jag ju bara skrivit att de inte hade fjällresning och att det ju uteslöt bukvattensoten.

Har ju rätt mycket räkor (varav mina nya färgvarianter som helt plötsligt dykt upp) i det akvariet och även om det står att medicinen inte ska påverka dem så vågar jag inte riktigt riskera det om jag verkligen inte måste.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-10-11 13:04 #8 av: Maleficum

En liten uppdatering. Den guppy med mest uppsvullen mage (den på bilden) är superpigg men har inte någon förändring på magen. Den med mindre svullnad upptäckte jag tyvärr död. Magen såg hel mosig och mjuk ut och den lukta lite metalliskt när jag fiska upp den ur karet.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-10-11 18:13 #9 av: Lillyrod

Någon typ av förstoppning känns det som. Jag har haft några av mina smycketetra som blivit så där hemskt stora men de har ätit och simmat normalt för att sedan dyka upp döda rätt som det är. Det har bara drabbat honor och jag undrade om det var något fel när de skulle lägga rom så att det är den biten som spökar Funderar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-10-12 09:36 #10 av: mimåne

Men samtidigt, är det troligt att två fiskar samtidigt skulle drabbas av förstoppning? Hur stor är sannolikheten för det? I och för sig så äter de förmodligen samma mat, så det kanske inte är så konstigt?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-12 14:03 #11 av: Maleficum

Är svårt att veta. Är ju två utav ganska många (i varierande ålder) som blev svullna och den som är mest svullen lever fortfarande. Brukar annars som sagt oftare få fler som magrar av snarare än svullnar.

Läste detta på guppy sällskapets hemsida:

Trådig avföring och långsam avmagring och/eller onormal uppsvullnad.


Tarmflagellater (hexamita) eller Nematoder.

 

Preparat mot respektive parasit. T.ex.

Sera Flagellol

Sera Nematol.


Fiskarna kan bli abnormt uppsvullna (knöliga?). Inte att förväxla med bukvattensot då även fjällen reser sig utan här endast en abnormt svullen buk.

Enstaka tarmflagellater förekommer naturligt i alla fiskars tarmsystem, stress genom miljöförändring (tex. import) eller annan sjukdom kan förorsaka massförökning

http://www.guppys.se/sjukdomar.html


Just nu känns det ju mest troligt (har dock inte haft så god koll på avföringen hur den ser ut). Däremot verkar det mask/parasitmedel jag har hemma inte ta just dessa. Dem har ju under sommaren gått i akvariet med mina svärdbärare så vet inte om det varit för stressande för dem (nu är de synligt friska tillbaka i akvariet de bodde i förut och de sjuk i ett behandlingskar).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-10-12 19:17 #12 av: mimåne

Ja, det tycker jag också låter mer troligt. Absolut en behandling värd att fundera en extra gång på.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.