Foder

Sandsnäcksinfestation?

2016-09-17 09:32 #0 av: CaptainBunchie

Har ett kar på 40L som blivit mer eller mindre stående sedan jag var mer engagerad, och just nu går där två guppys, ett gäng Rili-räkor och tja, några hundra sandsnäckor skulle jag tippa på.

Det ser lagom förjävligt ut. De enda växterna som inte har tynat bort är Cryptocoryne crispatula, Microsorum pteropus (vanlig och Windeløv) och
Echinodorus tenellus (som förvisso bara sitter där och inte skapar nya skott). Har testat de flesta lättväxande sorter men det är inga som trivs.

För det första; Vad ska jag göra åt alla sandsnäckor? Är inte sugen på att ha kvar de alls.
För det andra; Tips på hur jag ska piffa upp karet? Skulle säkerligen behöva någon ny lampa, men har inte mycket pengar att lägga, men en av djuraffärerna har mycket reavaror på bl.a. akvariegrejer så kanske kan vara värt och kika där, men vad ska jag leta efter? Eller snarare om man skulle ta och köpa någon av dessa: http://www.zooplus.se/shop/akvarium/akvarieutrustning/akvariebelysning/akvariebelysning/339778

Har just nu en ramp i trä med led-slinga, vilket underligt nog fungerade bättre än den "riktiga" rampen (vanlig med två smålampor) ändå.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2016-09-17 11:20 #1 av: mimåne

Om du inte vill ha kvar sandsnäckorna och känner att du nu vill göra något åt akvariet såå... Sila upp snäckorna och skänk bort dem? =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-09-17 11:37 #2 av: CaptainBunchie

Ja det har ju varit i tanken. Dock är det inte så lätt att sila i grus, och plocka dem förhand lär bli ett jäkla jobb. Visst kan jag tänka mig göra det några gånger, men inte alla, det skulle ta mig ett år.
Kommer inte ihåg ens hur man skulle skicka dem isåfall.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2016-09-19 10:56 #3 av: [Tinitusan]

sandsnäckor är svåra att bli av med när de väl har gått över en viss mängd, mitt förslag är att starta om karet med ny sand om du vill bli av med dem helt.

medarbetare på akvariefisk

Anmäl
2016-09-19 14:41 #4 av: CaptainBunchie

#3 Tanken är att göra det, byta till något bättre bottensubstrat. Men vad gör man av snäckorna/den gamla sanden då? Bara låta de självdö i brist på vatten eller dyl. känns rätt brutalt.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2016-09-19 15:19 #5 av: [Tinitusan]

man kan sortera ut i den mån man kan, tyvärr nästan omöjligt att få med alla, vill man att de ska dö snabbt innan man slänger sanden kanske man kan koka den innan, annars vet jag inte riktigt tyvärr

medarbetare på akvariefisk

Anmäl
2016-10-24 20:06 #6 av: mimåne

Jag hade nog stått mitt kasst och plockat ut dem för hand ur gruset, hur jobbigt det än kan komma att bli så är trots allt snäckorna ditt ansvar. Gör ditt bästa så att du kan ha rent samvete efteråt, det kommer vara värt jobbet =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl