Nybörjarhörnan

Jag har blivit med akvarium!

2016-08-27 20:09 #0 av: UniQz

Då var det min tur att skaffa akvarium! :D Nybörjare som jag är så har jag skaffat ett 100 l då det var det största jag kunde klämma in i mitt rum samt att det sägs vara nybörjarvänligt...

Nu vänder jag mig alltså till alla er som är så duktiga och snälla här på ifokus för lite coachning inför uppstarten (och efter förstås) av akvariumet. Har läst det mesta jag kommit över och är sugen på att försöka mig på, en nybörjarvariant av, aquascaping. Så till min första fråga, vilket bottensubstrat passar bäst för att få växterna att trivas utan att min lilla studentplånbok blir alltför ledsen...? Har engelsk Sjösten (tror jag det heter) som jag kan få men det kanske inte är det bästa alternativet?

Anmäl
2016-08-27 20:28 #1 av: Liten boll

Min favorit som bottensubstrat är sand. Populärt är julas bläster sand.

www.papillon.n.nu

54L, Uppstartat 26/2-2016, 1st 15w sylvania standard 1 kampfisk,6 neontror, 4 tylomenania sp, 5 neteria sp, 1 posthorn, för många skivsnäckor och massor av sandsnäckor

Anmäl
2016-08-27 20:31 #2 av: UniQz

#1 Är sugen på att köpa det men då jag gärna vill ha nån kulle/nivåskillnad så är jag orolig för att sanden ska "ruttna" om det blir alltför tjockt och syrefattigt...?

Anmäl
2016-08-27 20:36 #3 av: Liten boll

Nej det tror jag inte. Sandsnäckor hjälper till att röra om i sanden så det inte bildar är gas.

www.papillon.n.nu

54L, Uppstartat 26/2-2016, 1st 15w sylvania standard 1 kampfisk,6 neontror, 4 tylomenania sp, 5 neteria sp, 1 posthorn, för många skivsnäckor och massor av sandsnäckor

Anmäl
2016-08-27 21:03 #4 av: UniQz

Nu kommer nästa fråga. :) vet att akvariumet behöver en uppstartsperiod utan fisk men är det ok att skaffa sandsnäckor + en liten städpatrull direkt eller är der dumt? Och vilka fiskar/räkor rekommenderar ni isåfall till ett 100 liters?

Sen vad gäller växterna, ska man vänta med vissa växtsorter också eller bara köra all in? Är inne på:
Gälört
Christmasmossa (ska göra ett träd)
Vattenpest
Javamossa
Röd tigerlotus
Pogostemon helferi
Rotala macranda (vet att denna ska vara lite svårare?)
Något slags gräs (typ eleocharis sp. Mini eller lilaeopsis novea-zealandiae

Anmäl
2016-08-27 21:28 #5 av: mimåne

Varmt välkommen hit till sajten UniQzGlad

Vad roligt att du vill vända dig hit till oss på sajten för råd och stöd. Vi älskar nämligen att hjälpa till med sådant. När jag läser din text förstår jag att du har lagt ner tid på att läsa på och lära dig om hobbyn och det glädjer mig. Jag är säker på att det kommer gå bra för dig med din nya hobby.

Angående denna uppstartsperiod utan fisk som du pratar om så kan jag komma med en glädjande nyhet. Det behövs ingen sådan period där akvariet står med vattnet utan fisk och bara väntar. Det kommer nämligen inte att hända någonting med uppbyggandet av bakteriekulturen och att få vattnet "fiskvänligt" innan ett djurliv flyttar in. Det är då när första djurlivet kommer som uppstartsperioden börjar =) Så fort du har fixat i ordning akvariet och vattnet har nått en korrekt temperatur så kan du introducera de första fiskarna, som bör vara så få i antal som möjligt för att inte överbelasta akvariet. 2-3st är lagom. Du väljer själv vilken art du vill börja med, men man väljer med fördel en tåligare art  innan vattnet blivit mer stabilt. Sandsnäckor fungerar bra om det är dem du vill börja med =)

Visst kan du köra all in och köpa de växtarter du vill ha på en gång och börja med dem alla. För akvariet har det ingen negativ påverkan. Det enda som kan bli negativt är om någon art inte trivs och dör vilket kostar plånboken en slant. Men det är ju inte så lätt att veta vad som fungerar eller inte utan att prova på. Speciellt inte när man aldrig har haft akvarium och växter förut.

Det är bra med mycket växter från start för att motarbeta de alger som gärna dyker upp i början. Däremot så har du valt en del växtarter som jag ställer mig kritisk till om de kommer överleva i ditt akvarium, men utan vidare fakta om varken ljus eller näring kan jag inte säga något om hur det skulle kunna gå. Om du berättar vilka näringsförhållanden som kommer finnas i akvariet kan jag kanske säga om du gör bäst i att låta någon av arterna stanna i butiken. De första arterna du har räknat upp, Gälört, Christmasmossa, Vattenpest och Javamossa är utmärkta växter att börja med så den kan du absolut plantera på en gång! =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-27 21:46 #6 av: UniQz

#2 Tack för en tydlig och bra text Mimåne! Lysrör har jag inte köpt ännu då det inte fanns med akvariumet utan det kommer förmodligen köpas imorgon, det är ett öppet akvarium så måste försöka komma på någon smidig lösning hur jag kan placera lysröret ovanför akvariet. Ska köpa två som utgör 100W/ett 50W beroende på vad som verkar gå att få upp ovanför karet... Juste! Går och funderar på doppvärmare, behövs det i ett 100l eller kan lamporna ersätta dennes jobb?

Anmäl
2016-08-28 10:00 #7 av: Fifill

Beror på vilken temperatur du har inne, samt på vilka fiskar du tänker ha. Finns många arter som trivs bäst i rumstemperatur. Själv har jag fem akvarium+yngelbalja, och endast yngelbaljan har doppvärmare. Glad

I ett öppet akvarium så tror jag inte att lamporna värmer så mycket, värmen försvinner ju ut i rummet mycket fortare.

Anmäl
2016-08-28 10:12 #8 av: ElinvBorg

Jag passar också på att välkomna dig hit :) Angående temperaturen så tror jag du kommer behöva en doppvärmare. Som Fifill säger så blir ett öppet akvarium inte så uppvärmt av lamporna och med en doppvärmare håller du också en jämn tempetatur dygnet runt och året runt :) Har du börjat fundera på vad du vill ha för invånare i ditt kar? :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-28 10:33 #9 av: UniQz

Då blir det att köpa doppvärmare! :) Vad gäller invånare så är jag sugen på något stim med mindre fiskar - kanske nån rasbora samt en städpatrull innehållande lite räkor, typ CR eller Amano om CR riskerar att bli mat...?), sandsnäckor eftersom jag ska ha sand samt några ottosar. Tror ni det funkar bra i mitt akvarium? Min pappa försöker övertala mig att skaffa någon större fisk för han tycker dom små är så töntiga haha men är rädd att dom isåfall går på räkorna...?

Anmäl
2016-08-28 11:03 #10 av: ElinvBorg

De passar bra och ja om du köper någon större fisk så riskerar räkorna att bli mat så om räkorna är viktiga så bör du inte blanda med någon större fisk :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-28 18:30 #11 av: UniQz

Idag åkte jag till akvarielagret i jakt efter; doppvärmare, lampor, växt och ja, ni vet ju! Slutade med att jag köpte ett helt nytt akvarium! (Opsi) Eftersom jag bara hade själva akvariet så skulle det bli rätt dyrt att köpa pump, bra lysrör, något att ha lysrören i osv så köpte ett helt paket istället, blev super tycker jag! :)
Innehöll två st 16W LED rör så nu behövde jag inte oroa mig alls för att mina växter får för lite ljus (vill jag ha extremt kräsna växter går det att komplettera med två till) samt att jag köpte PMDD jag ska ha i vid varje VB! Så nu är jag på G! :D

Anmäl
2016-08-28 18:38 #12 av: mimåne

Crystal räkor ska nog gå bra med någon mindre rasbora och otocinclus.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-28 18:39 #13 av: UniQz

Fisk tyckte han dock att jag skulle vänta med i en vecka och då jag litar fullt ut på akvarielagret då dom är duktiga så tänkte jag att det nog är bäst :) Fick dock några oväntade nya vänner endå eftersom 3-4(?) st snäckor smet med tillsammans med växterna. Behöver dock hjälp med vad det är som bor i akvariet numera? :D
Tyvärr bara dåliga mobilbilder men hoppas man ser någorlunda :)

Anmäl
2016-08-28 18:44 #14 av: Lillyrod

Physasnäckor ser det ut som. De städar bra och matar man lagom blir de inte för många : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-08-28 19:00 #15 av: ElinvBorg

Blev det ett nytt 100 liters? Som sagt så behöver du inte vänta en vecka utan bara tills temperaturen är rätt men du gör som du vill :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-28 19:45 #16 av: UniQz

#15 80x35x40 mäter det så 112 liter om jag tänker rätt, så blev ett nytt fräscht i samma storlek alltså :) Ska åka in i veckan och köpa med mig lite firrar men eftersom jag fick rådet att inte köpa så kändes det dumt att säga emot... Tack för all fin och snabb respons hela tiden förresten!! :D

Anmäl
2016-08-28 20:53 #17 av: Qurex

Jag håller med akvarielagret ang att vänta en vecka. Det går säkert att börja med någon fisk direkt men bara bra att det få stå en vecka. Man hinner se att allt fungerar som det ska. När man planterar brukar det bli lite damm som hinner försvinna och har man kranvatten direkt i så är det ganska mycke syre i vattnet. Vattnet kommer vara betydligt mer naturligt efter en vecka. Har du en rot i så kommer den hjälpa till att få vattnet bättre. Bra att du stödjer en riktig akvarieaffär! Hoppas du får det att fungera bra. Posthornssnäckor tycker jag du ska skaffa. Riktigt bra städare. Du var även inne på Amanoräkor. Dessa är också bra om man får trådalger m.m.

Anmäl
2016-08-28 21:09 #18 av: UniQz

#17 Okej, tack! :)
Tror jag bestämt mig helt nu vilka små krabater som slutligen ska finnas i mitt akvarium (dom ska förstås flytta in i omgångar):
4 st Malaysiska sandsnäckor
4 st Otocinclus affinis
10 st amanoräkor
10-15 st Kolglödstetror

Tror ni med mer erfarenhet att detta låter som för mycket/lite?

Anmäl
2016-08-28 21:12 #19 av: ElinvBorg

Börja med kanske 10 sandsnäckor och sedan kommer du bara få flera ;)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-28 21:15 #20 av: UniQz

#19 Oj ska man ha så många! :o Tänkte att man skulle ha få som sedan blev måånga, men då skriver jag 10 på min lista istället! :D

Anmäl
2016-08-28 21:19 #21 av: ElinvBorg

De är ju rätt så små och jag började med runt 10 stycken till mitt 96 liters och tycker det var ett bra antal :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-29 21:23 #22 av: UniQz

Hej igen! Tänkte slänga i en första dos av PMDD men måste ju såklart blanda till det hela först och då slog det mig att jag inte har några bra flaskor till blandningen... Så, ni som använder PMDD, köper ni bara en vanlig läsk/festis flaska typ och rengör noga? Och vad rengör man med isåfall? Funderade på om man kanske ska köpa 3 st flaskor som innehåller vanligt vatten för att få så rena flaskor som möjligt? Har destillerat vatten som jag fick med blandningen så vill helst inte förstöra det :)

Nu hoppas jag växterna blir glada iallafall! :D

Anmäl
2016-08-29 21:29 #23 av: mimåne

Köp vanliga petflaskor med vanligt vatten i. Så slipper du rengöra och hålla på för att få bort sockret från läskedryck =) Annars så räcker det nog att rengöra dem genom att skölja noga med varmvatten och sen kallvatten, men varför göra det krångligare för sig när man kan köpa vattenflaskor direkt =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-29 21:58 #24 av: Qurex

Det ser ju lite kul ut med bilden på alla zippåsar. Direkt från plattan i Stockholm? :-)

Tänk på att ta det försöktigt så du inte överdoserar..(alltså med tanke då på att du inte har så mycke växter i början. )

Anmäl
2016-08-29 22:26 #25 av: UniQz

#24 Hehe, kanske är en riktig badass egentligen, förklädd som akvarist ;)
En "full" dos för mitt akvarium är ju 10 ml så börjar med 5ml såhär i början då, tack för tipset! :)

Anmäl
2016-08-31 15:56 #26 av: UniQz

Har fått som en fet, oljig hinna på ytan av vattnet? Någon som vet vad det kan bero på? Och ev lösning? Kan ju inte vara att jag matat för mycket eller liknande eftersom akvariet fortfarande står tomt = ingen matning...

Anmäl
2016-08-31 17:40 #27 av: Lillyrod

Du har för dålig ytrörelse det är därför det blir som en hinna på ytan. Om du hade haft något levande där i så hade de mått dåligt eftersom det inte kommer ner något syre i vattnet.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-08-31 18:55 #28 av: Qurex

Fast det där med att det inte finns något syre om man inte har någon ytrörelse är en myt. Så länge man inte har för hög temperatur och stor yta på vattnet kommer syre lösa sig i vattnet. Yrrörelse gör att det inte blir en synlig hinna men om man inte har ytrörelse kommer protein lägga sig som en hinna. Stoppar du ner fingret brukar det spricka upp. Man kan suga upp det med lite papper när man gör vattenbyte.

Anmäl
2016-08-31 19:08 #29 av: Lillyrod

Det finns inte tillräckligt med syre i vattnet om det är helt stillastående. Hinnan gör det ännu svårare för syre att komma ner. Jag kallar det fakta Skämtar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-08-31 19:18 #30 av: UniQz

Blir små vågor på ytan från pumpen så helt stillastående är det inte :) Men kan ändra om så att det rör sig mer! Har ju en del flytväxter som jag kan tänka mig stoppar vattenrörelsen lite så kanske krävs lite mer "tryck" i pumpen? :)

Anmäl
2016-08-31 19:25 #31 av: Lillyrod

Det ska röra sig ordentligt men det beror lite på vad man ska ha för fiskar också

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-08-31 22:07 #32 av: Qurex

Jag skulle säga att vill man ha mycke fisk och lite växter ska man köra en pump med mycke cirkulation vid ytan men vill du ha mycke växter och lite lagom med fiskar som inte kräver cirkulation så går det alldeles utmärkt med lite eller ingen cirkulation. Har du tex labyrintfiskar så är det snarast ett krav att inte ha massa cirkulation på ytan.

Så att säga som Lillyrod är felaktigt. Allt beror på vad man vill ha för invånare.

Jag har själv odlat ctenopoma.ansorgii i ett akvarium helt utan vare sig pump eller doppvärmare. Även austrolebias alexandri. Försök med det om du har ett akvarium med massa ytcirkulation och du kommer misslyckas.

Anmäl
2016-08-31 22:36 #33 av: UniQz

Hm, nu blir jag lite förvirrad här hehe... Nu har jag iallafall satt på full effekt (har reglerbart flöde ut) vid ytan så vattnet rör sig ännu mer tillsvidare.

#32 Jag har tänkt ha Kolglödstetror, Ottos, Amanoräkor och sandsnäckor som invånare då dom ska kunna samspela bra om jag förstått det hela rätt. Hur skulle du gjort med pumpen i mitt läge då? :) Vill ha lagom fisk i akvariet, dvs tillräckligt många för att ingen art ska känna sig ensam utan att det blir överbefolkat :D

Anmäl
2016-08-31 22:36 #34 av: Lillyrod

Jag tyckte precis att jag skrev att det beror på vad man har för fiskar. Jag har enbart kar fullproppade med växter och så mycket ytrörelse jag kan få ut av mina pumpar. 

Jag måste säga Qurex att det är fel av dig att säga att stilla vatten är ok. Det fungerar säkert med de fiskar du har men att säga att det ska vara så generellt är inte rättvist mot de medlemmar som ställer frågor.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-09-01 09:43 #35 av: Rovfisk

Hej och jättevälkommen till siten. Ser jättefint ut med karet, och jag blev jätteglad när jag såg att du faktiskt hade läst på en hel del, innan du skaffade akvariumet Tummen upp

#32 Skall man ha ner syre i vattnet, så behövs det ytrörelse. De flesta fiskar behöver syrerikt vatten, det enda undantaget är vissa labyrinter och Killies. Så att rekomendera att man inte skall ha ytrörelse och syrehaltigt vatten, är inte bra. i synnerhet om det gäller en akvarist som är helt grön inom hobbyn.

Jag har haft akvarium i över 30 år, tillika medarbetare här och grunddare av en akvarieförening ( som blomstrar) . Jag har haft det mesta i fiskväg, även labyrinter, och jag kan inte påstå att jag har haft stillastående eller syrefattigt vatten nån gång överhuvudtaget.  Risken är också med stillastående vatten, att akvariumet börjar lukta död och fördärvelse, ungefär som giftiga sumpgaser efter ett tag. Vilket jag också har råkat ut för, då pumpen skar när jag var bortrest, och vattnet hade stått stilla i 3-4 dagar!!

#33 Jag förstår att du blir förvirrad av diskutionerna. Ber om ursäkt, både för mig och mina kollegor, att diskutionen kom upp och kom lite ifrån ämnet. Men ytrörelse och syretillsättning (genom just ytrörelsen) är bra för karet.  Fiskarna trivs, växterna tar upp det syre de behöver och du slipper proteinhinnan på ytan, och eventuella negativa följder av den.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2016-09-01 12:30 #36 av: Qurex

#34 min poäng är att det inte finns något generellt råd!

Man måste läsa på och anpassa efter vad man vill ha för typ av akvarium.

Syre löser sig utmärkt även i stillastående vatten men temperaturen är viktig. kallare vatten löser mer syre..(därför som många får problem på sommaren när det blir för varmt i akvariet..

Anmäl
2016-10-20 15:59 #37 av: UniQz

Var ett tag sedan jag var inne här på siten senast, och då jag tycker det är kul att dokumentera så kommer här en liten update:
Utöver en stor algbomb, som gjorde att man knappt såg igenom akvariet, som kom efter att jag var borta i två veckor så har allt rullat på fin fint! Vattnet blev glasklart igen efter knappt en vecka och mina 10 kolglödstetror och 4 Amanoräkor mår tipptopp, precis som dom lite alltför många snäckorna hehe....

Idag bestämde jag mig för att akvariet var redo för tillökning så jag svängde förbi Akvarielagret! :D Så om drygt en timme flyttar 10 nya kolglödskompisar, 2 nya Amanoräkor och 6 st crystal red in efter "invänjningen". Och tre st Helenor som ska hjälpa till att hålla posthornen i schack ^^

Anmäl
2016-10-20 16:07 #38 av: ElinvBorg

Kul att det går framåt! Om jag får tillägga så tycker jag lite mer växter skulle göra det ännu bättre ;)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-10-20 17:31 #39 av: UniQz

#38 Tack och alltid kul med input! :D Fler växter är inplanerat men inte hunnit så långt än... Tips på favoritväxter? Vill trycka in lite mer färg så kanske nån röd/rosa..?

Alla nya har iallafall hittat sin plats nu när jag släppte i dom, tetrorna och räkorna hittade sina artfränder direkt och helenorna grävde ner sig :D Lite orolig att bara tre var lite snålt?

Anmäl
2016-10-20 17:43 #40 av: ElinvBorg

Växter som blir röda/rosa kräver oftast lite mer så det beror på vad du har för förutsättningar. Jag gillar hygrophila polysperma vilken är en enkel och fin växt. Skulle passa bra med ett gäng på den vänstra sidan, eller varför inte vallisneria så det blir lite snårig och ger lite mer skydd för fiskarna? Mycket grönt är snyggt också ;) Tycker annars det ser fint ut :) En bakgrund kanske skulle vara något? Det går jättebra utan men jag är en sån som gillar svart bakgrund, tycker det ger ett annat djup :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-10-20 17:54 #41 av: UniQz

Jag har två st 16W Sunny led någonting tror jag dom heter och när jag köpte det så sa dom att det var få växter som krävde mer än detta och sen så tillsätter jag PMDD 3-4 ggr/månad.

Har funderat på vit bakgrund ett tag men varit orolig att det gör att ev alger på baksidan blir väldigt framträdande då..? Svart lät väldigt fint iallafall så det måste jag testa!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.