Projekt / DIY

Platyprojektet - Del 2

2016-07-05 12:51 #0 av: Fifill

Så var det dags att starta en ny tråd för mitt lilla projekt. Cool Första delen hittar ni här.

Mål: Att avla fram friska, långlivade och vackra platys.

Bakgrund: Jag hade turen att för snart tre år sen få tag på en jättefin platyhona, Apelsinmandarin, som var tålig, väldigt vacker och, skulle det visa sig, långlivad(hon blev över två år gammal). Hon gick någon vecka med dalmatinerplatyn Dartanjang, som sen fick flytta tillbaka till butiken eftersom han var för aggressiv. Hon fick efter det en kull underbara yngel; den otroligt vackre hanen Sweetie, min älskade Citronella(den vackraste platy jag sett, och med det utseende jag strävar mest efter), Syster Apelsin, tre andra vackra honor som var så lika att de inte fick namn, och tokstollan Blondie, som inte var riktigt klok, men oj, så charmig!Galen

Dessa blev sedan grunden för mitt lilla projekt, och de verkar föra sina egenskaper vidare väldigt väl.

Just nu: Det har gått över förväntan med mitt lilla projekt. Så bra, faktiskt, att jag har svårt att sålla bland ynglen som föds nu. YrarDe yngel som överlevt de första veckorna verkar friska och tåliga, endast ett par stycken har dött efter att de nått 2 centimeters storlek(hos mig, i alla fall). 

Just nu har jag tre sällskapsakvarium med platy, varav ett utan dvärgciklider och därmed översvämmat med yngel, haha! I de andra(120 liter och 220 liter) får jag fånga in yngel med håv innan de blir uppätna, och jag flyttar dem då till antingen "yngelbaljan" - en plastlåda på 25 liter -, eller direkt till "barnkammaren", ett 43 liters akvarium där de går tillsammans med ett stim dvärgkardinalfisk, och Gullefjun, en Apistogramma eremnopyge-hona som inte har någon aptit på yngel. Där får de gå tills de är ca en centimeter stora, sen flyttar jag dem till de stora karen.

De allra flesta yngel verkar bli honor, men de hanar som jag fått är löjligt vackra, så pass att jag omöjligen kan tänka mig att sälja dem, förutom till riktigt duktiga akvarister som jag vet kommer ta väl hand om dem och som håller mig uppdaterad om deras välmående.

Framtiden: För tillfället har jag för lite plats för att kunna driva projektet i den skala som jag vill, men planen är att i framtiden ha kanske tio akvarium med(inte enbart) platys för att kunna hålla bättre koll på deras släktband(platy med stamtavla, någon? SkämtarSkrattar) och undvika inavel. Fler yngelakvarium vore också bra, och jag ska försöka göra en "yngelkasse" som är stor nog att en gravid platyhona kan gå där några dagar utan att bli alltför stressad, och som är tillräckligt gles för ynglen att simma igenom.

Anmäl
2016-07-05 12:59 #1 av: Lizelda

Följer självklart :)

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2016-07-05 14:34 #2 av: Fifill

Jag börjar den nya tråden med att introducera några nya bekantskaper. Jag köpte fyra nya platys från djuraffären igår, tre hade jag beställt, och en hane som jag inte kunde låta bli. Skrattar Det blev två vita honor med svarta prickar("Black and white" kallar Imazo dem) och en hona som är blå med en mängd små prickar, samt en vag mussepigg-teckning på stjärten. Den ena vita honan och den blåa får ni vänta lite på, för jag måste skrapa rutan ren från alger innan jag kan fota dem. Förlägen

Här är den nye hanen, som går med Kumquat och Citronellas gäng. Jag har inte döpt någon utav fiskarna än, utan det får faktiskt vänta tills jag ser att de klarar sig.

Anmäl
2016-07-05 14:36 #3 av: Fifill

Den nya honan i samma akvarium. Glad

Anmäl
2016-07-05 14:39 #4 av: Lillyrod

Jag låste förra tråden så kommer det inte mer kommentarer där : ) Väldigt vackra platy du har. Jag som sagt att det inte blir mer levandefödare här känner ibland att jag kanske kommer att ångra mej : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-07-05 14:41 #5 av: Fifill

Och så ett par bilder på herren på täppan, Kumquat! Köpte honom i maj förra året, och han är i finfin form fortfarande. Härligt när man får tag på friska fiskar som inte dör inom en månad! Skrattar

På andra bilden ser ni förresten hur dunkelt det är under flytväxterna. Fiskarna älskar det. Tummen upp

Anmäl
2016-07-05 14:53 #6 av: Fifill

Tack. Glad

Jag tyckte platys var hemskt tråkiga i början faktiskt, men ju mer jag studerar dem desto mer förtjust och överraskad blir jag. De är smartare än man kan tro, de gillar att härma andra intressanta fiskar, t.o.m mina veckogamla yngel har gjort det. De kanske inte fortsätter med beteendet sen, men prövar gör de. Och ynglen är ju så fruktansvärt söta, jag tröttnar aldrig på dem! Kär

Och så en ny bild på Citronella, två och ett halvt år gammal, men rund och glad fortfarande. Glad

Anmäl
2016-07-05 19:20 #7 av: MariaK1977

Roligt med nyinköpen, jättefina Glad

Anmäl
2016-07-05 19:54 #8 av: MsZ

Jag har två platyyngel nu och seriöst, det är ju bara två ögon och en mage 😄😂

Anmäl
2016-07-05 20:07 #9 av: Lillyrod

Det enda som behövs. Hitta maten och stoppa i sig den Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-07-05 21:42 #10 av: mimåne

Hahaha #9

Fortsätter självklart att följa dig och dina fantastiska platys Fifill!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-07-05 21:54 #11 av: MsZ

Haha Lillyrod. Det är ju helt sant 😳😂

Anmäl
2016-07-06 16:52 #12 av: Lilolizeit

Fortsätter att följa dig och dina vackra platy. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2016-07-07 13:15 #13 av: Fifill

Vad roligt att ni vill fortsätta följa mitt projekt! Tack! Förlägen

En sak jag funderat på på sista tiden är pH och platy... I början måste jag ha tänkt på det när jag köpte mina första platys, men sen har det helt fallit mig ur minnet att de ska ha neutralt till basiskt vatten... Mina akvarium, med apistogrammor, är ju definitivt rätt sura, runt 6-6,5 i pH när jag mätte sist, vilket var alldeles för länge sedan... Men mina platys frodas uppenbarligen i alla fall. 

Men det får mig att undra hur de hade mått i ett basiskt akvarium. Ännu bättre kanske? Funderar

Anmäl
2016-07-09 23:11 #14 av: mimåne

Ja det där med platys och ph värde. En del av mig undrar om de inte avlats in så hårt i akvarievatten att de idag trivs lika bra även i lite surare? De flesta akvarievatten får ju ett lägre ph. Svårt att veta hur de känner.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-07-13 08:59 #15 av: LuckyMommy85

Följer ☺️👍🏼

Anmäl
2016-07-15 14:52 #16 av: Fifill

Oooh! Jag hittade precis ett platyyngel i äldsta karet! Vet inte hur länge det är sen det hände sist... Funderar Måste vara minst ett år sedan! Jag tror att det är Lilla Tomatillas yngel, och pappa är antingen Litchi eller Salmiak. Wagtailteckning kommer den få, det kan jag redan se, riktigt mörk och fin redan nu, och antagligen blir färgen åt det tomatröda hållet, har inte haft ett yngel med den här färgtonen förut. Så skoj! Skrattar

Granaten och Clementins yngel blir också röda, men i en mer kallt röd nyans tror jag. De klarar sig över förväntan måste jag säga. Hade nästan räknat med att de flesta skulle dö inom ett par veckor, men fortfarande så är säkert 20-30 stycken i livet, alla(??) röda med wagtail och nålfena! Partajar

Tyvärr så har Bergamott fått någon sorts hudproblem, så hon går i ett saltbad nu... Hoppas hon repar sig.Ledsen

Och de nyinköpta platypersonligheterna ser fina ut än så länge, men jag väntar i ett par veckor till innan jag ger mig på att namnge dem.

Förresten så har Kråkans speciella yngel fått namnet Krikon. Hen är rätt så skygg dock, så jag har inte lyckats ta några bilder på hen... Vilket är hemskt synd, för jag har aldrig sett en platy med det utseendet förut! Börjar bli riktigt vacker, och såå annorlunda! Skrattar

Anmäl
2016-07-15 15:04 #17 av: Arizha

Gu vad roligt! hoppas du lyckas ta bild snart för jag dör av nyfikenhet ☆_☆

Anmäl
2016-07-15 15:48 #18 av: mimåne

Säger som Arizha, hoppas du får en bild nån gång så vi får se den lilla varelsen!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-07-19 11:09 #19 av: Fifill

Den nya blåprickiga honan har fått namnet Aronia, för hon fick yngel i går och då kände jag att hon behövde få ett namn på studs. Skrattar Jag såg att hon var väldigt tjock, så jag flyttade över henne till yngelbaljan, och banne mig om hon inte fick yngel efter bara några timmar! Så det blev en blixtvisit för henne i baljan.

Vet inte hur många det är än, det ska bli intressant att se om de överlever allihop. Vet ju inte vem pappan är till dessa yngel, eller ens hur tålig Aronia är, så det är bara att hålla tummarna.

Anmäl
2016-07-19 13:29 #20 av: Fifill

... Merde, som de säger på franska. Vilar huvudet i handenTog fram kameran nyss i ett försök att fånga Krikon på bild, vilket jag också gjorde, men genom kameralinsen så såg jag något jag inte sett förut... De andra platyynglen var ju superfina och ganska unika... och de flesta är hanar! FörskräcktJag som inte har plats för fler hanar! Varför?? Varför??!

Här kommer tre bilder på lilla Krikon. Visst är hon speciell? Skrattar

Anmäl
2016-07-19 13:34 #21 av: Lillyrod

Du får spara den bäste och sen glädja någon annan med de andra vackra fiskarna ; )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-07-19 13:35 #22 av: Fifill

Och en bild på Blåbäret och Salmiaks/Litchis yngel som går i samma kar.

Anmäl
2016-07-19 13:37 #23 av: Fifill

Och så en bild på en utav de fina hanarna. Han har fått sån fin teckning, och vackert blänk har han också... Kär

Anmäl
2016-07-19 13:39 #24 av: Fifill

Och den andra hanen. Han har prickar på ryggfenan också!! Kär

Anmäl
2016-07-19 13:41 #25 av: Fifill

Men vem?? Vem vågar jag anförtro mina små älsklingar åt?? FörskräcktBlir så löjligt fäst vid de vackraste ynglen att det är nästintill omöjligt för mig att skiljas från dem... Looser

Anmäl
2016-07-19 14:02 #26 av: Lillyrod

Ja lite så är det men till slut blir du tvungen. Eller fylla hemmet med akvarier ; )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-07-19 17:06 #27 av: mimåne

Åh vad fin Krikon är!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-07-19 18:59 #28 av: [aqva65]

Fifill  var bor du ?

Anmäl
2016-07-20 11:25 #29 av: Fifill

Fler akvarium låter väldigt frestande just nu... YrarMen det går ju inte, så jag får bita ihop och hitta så bra hem som möjligt åt dem helt enkelt.

Jag bor i Härnösand. Glad

Anmäl
2016-07-20 18:28 #30 av: [aqva65]

 okej  lite för långt bort annars kunde jag ta emot platy !Glad

Anmäl
2016-07-29 00:33 #31 av: Fifill

Har precis avlivat min kära Bergamott, hon blev bara sämre och sämre, och idag kunde jag inte fortsätta hoppas på bättring längre. Gjorde på annat sätt denna gång, lade henne i en dubbel plastpåse och dängde så hårt jag kunde mot en stolssits innan jag skar huvudet av henne. Jag var alldeles illamående och darrig innan, men trots att det kändes fruktansvärt brutalt så är det nog den humanaste metoden. Över på ett ögonblick för henne.

Nu måste jag bara skura altanen efter att min ena katt så lägligt kräktes(alltid på natten! Illamående), innan jag kan lägga mig och sörja min lilla vän... Gråter

Anmäl
2016-07-30 20:28 #32 av: mimåne

Beklagar fifill, så tråkigtBlomma

Det där med kattspya känner jag igen.. Jag kom precis hem och hittade det i soffan. Soffan med tyg.. Uäk!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-07-31 10:44 #33 av: Fifill

Sängen medan du sover... Fy...Illamående

Lite mer positivt, jag räknade Granatens yngel häromdagen, och åtminstone 14 st är fortfarande i livet. Tummen upp De flesta blir röda, ett par rödare än de andra, och en blir nog mer åt det orangea hållet.

Och positivast utav allt, även om det egentligen inte hör hemma på den här tråden, är att alla mina nio apisto-yngel också lever och är så galet underbara att jag inte har en aning om hur jag ska kunna välja vilken jag ska behålla... Fast, en favorit har jag väl, hen är supercharmig och hur social som helst, alltid först fram och gillar uppmärksamhet. Hen brukar simma längs med baljan närmast mig och försöka få uppmärksamhet, och tigger såklart efter mat just nu. Sötnos. Kär

Anmäl
2016-07-31 11:02 #34 av: Lillyrod

Apistogramma är helt klart de mest personliga fiskar jag träffat : ) Roligt att dina yngel överlever av båda sorterna.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-07-31 11:06 #35 av: mimåne

Jajamän, Been there done that.Illamående Som tur är så brukar jag "vakna till" och putta ner honom på golvet när han börjar stöta, men det ska man ju också komma ihåg att man gjort på morgonen när man ska kliva upp.. 

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-04 10:28 #36 av: Fifill

Så, nu tänkte jag reta er med att berätta att jag fotade Granatens yngel igår kväll, tror jag fick några finfina bilder, men eftersom batteriet tog slut i kameran så får ni vänta ett tag innan ni får se dem. OskyldigLiparSkämtar

Anmäl
2016-08-04 17:23 #37 av: Fifill

Nu har kameran laddat klart, så här kommer några bilder på Granaten och Clementins yngel. Glad Deras fenor har inte färgat ut än, så tyvärr ser man inte nålstjärten så tydligt på bilderna, men allihop har den fenformen.

Anmäl
2016-08-04 17:28 #38 av: Fifill

Och så ett annat yngel som jag verkligen hoppas överlever, endast vackra Sharon(avliden) har haft den färgen och teckningen förut, och det är den jag mest av allt vill få fram såklart... Looser

Anmäl
2016-08-13 00:10 #39 av: Fifill

Syster Apelsin har dött under dagen. Blomma Hon blev ca två och ett halvt år gammal, och hon dog utav ålder. Så nu är det bara Citronella som är kvar i livet utav Apelsinmandarins avkommor.

Har satt den ena dalmatinerplatyhonan i yngelbaljan, då jag tror hon ska föda närsomhelst nu. Måste hitta på  namn åt nykomlingarna nu, de har överlevt en månad här nu och ser alla friska och krya ut. Tummen upp

Jag tror att det är viktigt att verkligen titta noga på de individer man köper i affären, och inte bara säga "fem platys" på måfå. Ser fisken inte ut att vara i absolut topptrim, oavsett hur fin den är i färgen, så köper jag den inte, och hittills verkar det ha lönat sig.Glad

Anmäl
2016-08-13 00:28 #40 av: MsZ

Det är så roligt att följa dina tankar och framgångar. Funderar över vad du tittar på när du bedömer "skicket" på en fisk på en djuraffär

Anmäl
2016-08-13 08:58 #41 av: Fifill

Här kommer min lilla checklista:

 1.  Är den pigg och nyfiken? Om fisken står still i ett hörn så stryks den omedelbart, oavsett om den ser ut att vara i fint skick i övrigt.
 2. Är den rund och trind? Jo, även butiksplatys ska vara runda om magen, även om alltför många som jag sett är magra stackare. Men den får heller inte vara alltför uppblåst, eller konstigt fyrkantig i formen, och se upp för ojämna fjäll! Är den slank, varken mager eller rund, så måste jag se om det är en hane eller en hona det gäller. En hane kanske godkänns ändå, en hona godkänns inte.
 3. Hur ser fenorna ut? Är de hela? Om de är trasiga, beror det på sjukdom eller skada? Ser det ut att vara en skada så blir de fortfarande godkända, annars inte. Är de grumliga, har de prickar eller ser gråaktiga ut? Då är de sjuka, så köp helst inte någon utav fiskarna i det karet!
 4. Håller fisken fenorna indragna längs kroppen? Är stjärtfenan hopdragen? Det kan vara lite svårt att se ibland, då de flesta fiskar blir "något uppspelta" när man tittar på dem och tigger mat(blir de inte det, se upp!). Men vänta, håll ögonen på individen och se vad den gör med fenorna. Och lär dig se skillnad på hanar och honor. Skämtar
 5. Hur ser färgen ut? Jag tycker att den ska vara klart och jämnt färgad och inte flammig eller fläckig över kroppen. Om du tittar på, säg, röd wagtail så ska den ha samma jämnt röda färg över hela kroppen, den får inte vara blekare eller mörkare fläckvis.
 6. Hur ser avföringen ut? Kan vara svårt att se, men försök se efter. Ser den normal ut, toppen! Om inte, avvakta lite och bedöm hur den mår i övrigt. Ibland beror det på sjukdom, ibland har den ätit något olämpligt. Och se för guds skull till att fiskarna i karet inte har blodmask! Förskräckt
 7. Hur ser de andra fiskarna ut att må? Jag tittar främst på andra platys i samma kar, men även på de andra fiskarterna där.

Tja, det är väl vad jag brukar kolla efter. Det som oftast är "fel" på fiskarna är fenorna, alldeles för många har hopdragna fenor, och kroppsformen, många är för magra som sagt. Själv brukar jag stå och stirra på den utvalda fisken i åtminstone tio minuter innan jag känner mig någorlunda säker på att köpa den.

Så peka noga ut fisken du vill ha för personalen, och kontrollera att det verkligen är den som fångas! Lycka till! Tummen upp

Anmäl
2016-08-13 09:14 #42 av: Fifill

Min lilla dalmatinerhona är en riktigt tuffing! CoolHon går i yngelbaljan här bredvid datorn, men till skillnad från Bergamott, Havtorn och de andra honorna så verkar hon inte vara särskilt rädd när jag rör på mig. Däremot verkar hon lite frustrerad över att gå så smått just nu, och verkar tigga uppmärksamhet från mig. Eller så tigger hon mat. Skrattar

Nye hanen har jag döpt till Loquat nu, så Loquat och Kumquat delar akvarium, vilket verkar passande.

Dalmatinerhonorna är lite svårare att namnge, då jag helst vill ta färgen med i beräkningen är jag döper dem. Jag försöker ge dem frukt- och bärnamn, som sagt, och att döpa en vit fisk till, säg, Papaya eller Orangina känns inte helt rätt. Men just nu så överväger jag att döpa dem till "Mamoncillo" och "Limoncello". Jag spenderade tid på wikipedia igår kväll, så jag har en ny uppsättning namn att välja bland. Tummen upp

Anmäl
2016-08-13 14:05 #43 av: ElinvBorg

Frukten drakfrukt aka pitahaya har ju vitt fruktkött med svarta kärnor, rätt likt dalmatiner ;)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-13 14:36 #44 av: Fifill

Aha, låter ju perfekt då! Pitahaya och... hmm... Får fundera ett tag till. Funderar

Anmäl
2016-08-29 10:03 #45 av: Fifill

Först, uppdatering på namnfronten! ElinvBorg, namnet Pitahaya passade perfekt, och den andra dalmatinerhonan fick namnet Lilli-Pilli(ja, det är en frukt/bär/nånting, enligt wikipedia). Tänk vad många roliga namn det finns! Skrattar

Här kommer en dagsfärsk bild på mitt "platykar", med hundratjugofemtioelva platys i! Helt galet vad de trivs bra i detta akvarium! Yrar

Anmäl
2016-08-29 10:04 #46 av: Fifill

Platykaos! (Det är mathörnan de samlats i, såklart. Skämtar)

Anmäl
2016-08-29 10:06 #47 av: Fifill

Bild på fina Cherimoya. Kär

Anmäl
2016-08-29 10:07 #48 av: Fifill

Här är ett yngel jag hyser stort hopp om! Såå vacker! Kär

Anmäl
2016-08-29 10:08 #49 av: Fifill

I stort sett vartenda yngel i det här karet bli prickigt! Helt galet!Tummen upp

Anmäl
2016-08-29 10:12 #50 av: Fifill

När jag startade projektet trodde jag att jag kanske skulle vilja behålla några få yngel och sen sälja de andra som inte "håller måttet"... men det blev tvärtom, det är bara några få som inte håller måttet, de flesta är så fina att jag vill behålla dem! YrarDet är så svårt att sålla ut de bästa nu! Storgråter

Anmäl
2016-08-29 10:13 #51 av: Fifill

Clementin stannade upp ett tag och jag fick ett par bra bilder på henne. Glad Hon har inga spegelfjäll, men hon ser nästan ut att glöda hela hon istället.

Anmäl
2016-08-29 12:16 #52 av: ElinvBorg

Så kul att det blev det :) Dina platys är ju så fina! Massa prickar som är så fint och jag förstår att de trivs i det lummiga karet :)

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-08-29 20:33 #53 av: Lillyrod

Hur i hela friden kan du hålla ordning på vem som är vem??

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-08-29 22:23 #54 av: Fifill

Noggrant utvalda namn som jag lätt kan koppla till fisken ifråga, samt ett bra, eeh, ansiktsminne? (Fiskminne??) Galen

Anmäl
2016-09-09 09:09 #55 av: Fifill

Älskade Citronella har dött nu. BlommaLedsen

Anmäl
2016-09-09 09:19 #56 av: Lillyrod

Blomma

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-10-02 13:17 #57 av: Fifill

Herre jösses vad tiden går! FörskräcktTittade i min akvariejournal för ett par dagar sen, och jag har haft Kumquat i över ett och ett halvt år nu! Han bör vara runt två år gammal nu alltså, men han är i kanonfin form fortfarande! Vilken tur jag haft som fick hem en så bra hane!Kär Det är ju lite lotteri när det kommer till grossistplatys som sagt.

Och Hjortron, Havtorn, Salmiak, Litchi och Kiwano bör alla vara runt ett och ett halvt år nu. Svårt att ha koll på när de fötts, men de var ju födda precis i början på mitt projekt, så...

Anmäl
2016-10-02 13:20 #58 av: Fifill

Jag har fått en kull yngel efter Pitahaya nu. Flyttade henne till yngelbaljan över ett dygn, och när jag räknade till fem-sex yngel flyttade jag tillbaka henne då var hemskt uttråkad och rastlös i baljan(inte rädd, nej, inte hon inte! Tuff dam, detta! Cool). Men nu när ynglen är ett par veckor gamla så räknar jag till säkert mellan femton-tjugo stycken! Vad bra de är på att gömma sig när de är nyfödda! Ninja

Anmäl
2016-10-11 08:35 #59 av: Fifill

Nu är yngelbaljan undanplockad till slut! De två sista apistoynglen har fått flytta till syskonen i "5:an", och alla tjugosex utav Pitahayas yngel går nu hos Gullefjun. Jag undrar hur många som kommer överleva till vuxen ålder denna gång. Aronia fick också en stor kull, men endast två av ynglen har klarat sig till 1 cm storlek, och även Granatens avkommor har decimerats en hel del.

Fast Lilla Tomatillas enda yngel mår fortfarande prima! Bådar gott, tycker jag. GladJag har flyttat henne till "5:an"(även känt som platykaret) för att se om hon får fler överlevande yngel där. Far till eventuella yngel bör vara antingen Salmiak eller Litchi nu.

Det är mycket enkelt att se vilka yngel som har Kumquat som pappa, jag upptäcker fler och fler som har en något förlängd ryggfena. Men ingen som blivit riktigt "high-fin"... Behöver bägge föräldrarna genen, tro? Funderar

Anmäl
2016-10-11 10:06 #60 av: mimåne

Jag har följt ditt platy projekt länge nu, och jösses så imponerande det är. Du har fått så otroligt vackra och hälsosamma platys och det är beundransvärt hur du lyckats med dessa levandefödare idag. Jag älskar dina platy Fifill, de är underbaraGlad

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-11 18:09 #61 av: Lillyrod

Ja och jag älskar berättarstilen med mycket humor. Alltid roligt att läsa!

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-10-12 08:26 #62 av: Cecilia.S

Så spännande, inte sett den här tråden förrän nu men den kommer jag att följa Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2016-10-13 07:00 #63 av: Fifill

Oj, tack så mycket för de fina orden! Förlägen Och tack alla ni som läser tråden, det är så roligt att skriva här tack vare er!

Faktiskt blev jag så inspirerad att jag satte igång att fota lite fisk igen. Mestadels skräpbilder, som alltid, men några blev bra. Vissa utav motiven var lite motsträviga dock, däribland Clementin som stod bak i karet och tittade på. Men tji fick hon, det blev en ganska perfekt bild ändå! Skrattar

Anmäl
2016-10-13 07:03 #64 av: Fifill

Så en bild på Lilla Tomatilla till slut! Visst har hon en härligt röd färg? Kär Andra platyn är Tamarind, som är snudd på omöjlig att fota... Yrar

Anmäl
2016-10-13 07:06 #65 av: Fifill

Och så ett litet bildspel på en aningslös Terrakotta och Vickan Junior. Junior vann. Djävlas

Lägg gärna märke till den vackra blåa platyn i bakgrunden på ena bilden. Såå vacker! Kär

Anmäl
2016-10-13 07:08 #66 av: Fifill

Ett par utav skönheterna. Den svartvita hanen hade jag tänkt sälja, men han har blivit vackrare och vackrare... Måste nog sälja honom ändå.Gråter

Anmäl
2016-10-13 07:11 #67 av: Fifill

Här är ett vackert yngel med en orangea färgskiftning på bakkroppen! Hen är faktiskt också till salu, eftersom den inte är wagtail, och jag har andra med samma färg som är det.

Anmäl
2016-10-13 07:14 #68 av: Fifill

Och här är min lilla favorit! Kumquat är tydligt pappan(ser ni den lite längre ryggfenan?), så mamma bör vara antingen Hjorton, Havtorn eller Bergamott. Kommer stanna hos mig oavsett kön. Kär

Dessutom en bild på en härligt rund platymage! Så ska det se ut!

Anmäl
2016-10-13 07:16 #69 av: Fifill

Och så ett av Granaten och Clementins yngel! Fortfarande så dyker det upp ett udda nyfött rött yngel i karet, men denna har gick hos Gullefjun ett tag för säkerhets skull.

Anmäl
2016-10-13 07:19 #70 av: Fifill

Här har vi en fin hane som är till salu. Härliga blänkande fjäll, men comet- och mussepiggteckningen ska bort från min avel!

Troligtvis så flyttar han snart också, har några intresserade köpare på ingång, hoppas jag.

Anmäl
2016-11-08 20:34 #71 av: Fifill

Vila i frid, käre Kumquat. GråterBlomma Jag blev tvungen att avliva honom igår, han hade fått ett svampangrepp(gissar jag) på sitt gonopodium(ajaj), och mådde verkligen inte bra. Jag medicinerar akvariet mot hexamita/hål-i-huvudet, och eftersom han verkade frisk innan medicineringen så måste den ha stört hans gamla immunförsvar så han blev sjuk, gissar jag. Men han blev ju över två år gammal, och större delen utav tiden hos mig så var han herre på täppan så han har haft en väldigt bra liv. Blir lite tomt utan honom dock... Regnbåge

Anmäl
2016-11-08 22:40 #72 av: Supercoolninja

Väldigt spännande läsning! :D Håller själv på att starta upp ett platy projekt, såg även att du inte bor allt för långt bort från mig heller. Då vet jag vart de finns fina platys om man får äran att få köpa några :D 

Anmäl
2016-11-12 11:17 #73 av: Fifill

Så, strax ger jag mig iväg till djuraffären för att se om det finns några fina platyhonor till salu där! Cool Var där i tisdags men då hade de inga fina(möjligtvis en, men hon var så terroriserad utav hanarna i karet att hon gömt sig under en rot och vägrade komma fram, men vad jag såg så verkade hon rund och fin... Hoppas!).

Men tydligen så skulle de få en ny leverans fisk i onsdags, så vi får se om de har några skönheter nu.

Jag är i lite desperat behov utav nya honor, då majoriteten utav årets yngel blev hanar, och jag har inte fått några sålda än... Har några som är intresserade av att köpa, men de vill ju också mest ha honor... YrarDumma fiskar, föd fler honor vetja!

Anmäl
2016-11-12 13:28 #74 av: mimåne

Svamp på gonopodiumet.. StackarnKämpar

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-11-12 15:13 #75 av: Fifill

Ja, det såg inte roligt ut, och för en gångs skull så kände jag inga tvivel om vad som behövde göras, så det var fort över för honom.Ledsen

Men nu ni, nu har jag kommit hem med två nya finfina high-fin honor! SkrattarDen stackars honan(orange wagtail) som gömde sig visade sig mycket riktigt vara rund och go när vi väl lyckats jaga fram henne. Sen såg jag en riktigt praktfull rödvit tuxedohona med en makalös ryggfena, hur jag missade henne förra gången vete sjutton, för oj vad stor hon är!Kär

... Nu hade jag visserligen inte planerat att köpa tudexotecknade platys, men den här fick bli ett undantag.Förlägen

Får se om jag kan få några bilder på dem i framtiden. De får gå i "Ettan" först, tills jag vet om de kommer klara sig längre än någon månad. Efter det så flyttar jag dem nog till antingen stora karet eller platykaret. Tyvärr så är det snudd på omöjligt att fota i "Ettan", då ljuset är ganska uselt där(aldrig mera heltäckande ljusramp!)...

Anmäl
2016-11-12 15:25 #76 av: Fifill

Gick och tittade i fiskpåsen igen, då jag koppar in honorna nu, och de är verkligen superfina! Det är så roligt när man hittar fina individer!Kär

Hoppas verkligen att de klarar sig, så att jag får döpa dem snart! (Jag har lärt mig av mina misstag, nu måste jag vänta minst en månad innan jag får lov att döpa dem.)

Den orangea honan verkar redan mindre stressad, trots "pås-situationen".Galen Måste har varit ett helvete för henne innan...

Anmäl
2016-11-13 10:58 #77 av: Fifill

Urrh, denna avel... YrarEn problem jag haft sen början är hur jag ska lägga upp aveln på bästa sätt. Hittills så går det ju överväldigande bra, men det känns som om projektet har "växt ur" de akvarium jag har, och jag skulle egentligen behöva utöka och organisera det hela lite bättre. Det jag skulle vilja göra är:

 • Kunna sortera nyligen könsmogna hanar och honor för sig, så att jag kan styra aveln bättre. Vill att de ska gå här i minst ett halvår, så att de är åtminstone runt året gamla när de sätts i avel. Här skulle även de fiskar jag planerar att sälja kunna gå. 2 akvarium på minst 200 liter(varav jag redan har ett).
 • Skaffa ett karantänakvarium för nyinköpta fiskar. +1 akvarium på ca 50-60 liter.
 • I avelsakvarierna så tror jag att idealet är 1 hane med minst 4 honor. Därmed så måste jag besluta om hur många hanar jag vill ha. Visserligen skulle jag väl kunna flytta dem mellan "inte i avel" och "i avel"... Hmm... +X akvarium på minst 100 liter.
 • BB och yngel upp till 1 cm, där varje kull går för sig. Här har jag redan två akvarium på 43 liter, även om det ena(Pyrets) inte är lämpligt just nu, men det blir perfekt när nuvarande invånare har... kilat vidare... Tyst Två kullar åt gången blir nog bra, så det räcker gott och väl.
 • När ynglen växt ur barnkammaren så måste jag flytta dem till ett akvarium där de ska gå tills man kan se vilket kön de har, och därefter sorteras upp efter kön i andra akvarium. Jag är lite osäker på om jag bör ha samma antal av dessa akvarium som av "barnkamrarna", så att jag fortfarande kan hålla isär kullarna... Funderar Hursomhelst bör de vara på runt 100 liter.
 • Och för att kunna undvika inavel men samtidigt korsa "mitt eget" blod, så bör jag ha någon sorts tanke om hur jag flyttar avelsdjuren så att de inte är alltför nära besläktade, helst inte närmare än kusiner... Här går jag alltid helt vilse när jag försöker lista ut hur... Zombie

.......................

Japp, jag är totalt förvirrad igen... Yrar

Tips, tankar och idéer på hur jag skulle kunna göra är jättejättejättevälkomna! Får idé

Anmäl
2016-11-13 11:10 #78 av: Rovfisk

Jag är riktigt imponerad över dina ansträngningar, jag tror du kommer få till en mycket livskraftig och bra platystam.

Tyvärr kan jag inte ge dig några goda råd ang aveln då jag själv inte har någon större  erfarenhet av det. Men jag håller tummarna, och vet med säkerhet att du kommer fixa att få till det Tummen upp

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2016-11-13 11:28 #79 av: Lillyrod

Det är väl ganska vanligt inom akvaristiken. Man behöver mer plats och mer kar hela tiden. Du gör verkligen ett jättejobb med det där Tummen upp

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-11-13 13:20 #80 av: Fifill

Här kommer en bild på en utav nykomlingarna! Har möblerat om i deras akvarium idag, fiskarna har varit missnöjda ett tag och jag tror det beror på tidigare inredningen... Passade också på att torka av glaset och lånade ljusrampen från platykaret, så det blev lite bättre bilder i alla fall.

Visst är hon häftig?SkrattarDe är fortfarande blyga och svåra att fota, de nya damerna, och tyvärr så verkar Litchi inte gilla den andra honan alls... Tyst Får se hur det går framöver.

Anmäl
2016-11-13 13:46 #81 av: Lizelda

Hahaha, jag älskar det här! Skrattar Jag föder ju upp hundar och vi har ju stamtavlor på dem, vilket förenklar saken. Men ja, det är ett sjuhelvetes jävla meck att få ihop allt och man sitter med papper och man drar linjer och tittar och grejar för att matcha bäst.

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2016-11-13 23:02 #82 av: Fifill

Håll i hatten, här kommer några nytagna bilder på snyggingarna i "platykaret" igen! Kameran var på gott humör ikväll, så det blev en del guldkorn denna gång. Partajar

Börjar med en bild som verkligen visar hur vackert vissa individer blänker, svårt att fånga det på bild vanligtvis. Han ser lite udda ut på bilden, men det är bara för att han tog fart och pep iväg sekunden efter. Ninja

Anmäl
2016-11-13 23:07 #83 av: Fifill

Och så en utav Kumquats alla avkommor(dotter? Hoppas, hoppas!). Planerade förut att sälja denna fisk, men ju mer hen växt desto vackrare har hen blivit... Förlägen

Anmäl
2016-11-13 23:08 #84 av: Fifill

Och en bild på ovanstående samt ett blått yngel. De är sååå fina! 

Anmäl
2016-11-13 23:11 #85 av: Fifill

Även om vissa utav de blå ynglen har ett ganska fantastisk färg, så är nog de flesta lite mer diskret färgade, som detta yngel. Det är dessa som jag kommer sälja först, så klart. Skämtar

Anmäl
2016-11-14 08:49 #86 av: Rovfisk

Jättesnygga Kär

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2016-11-14 17:41 #87 av: Lillyrod

Verkligen fina platy du har. Jag har sagt att jag inte ska ha levandefödare nå mer men det vete tusan när man tittar på dina bilder ; )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-11-17 21:55 #88 av: Fifill

Oj, visste ni?! Att om man fotar ofta så - håll i er - vänjer sig fiskarna vid kameran! *flämt* Vilken upptäckt! Oskyldig Snart poserar de väl också. 

Ska bara träna kameran att ta bättre bilder, sen blir det toppen. Galen

Ska gå igenom bilderna imorgon, men här kommer en härlig bild tills dess. 

En av de saker jag älskar mest hos platys är deras underbara blå ögon. Får aldrig nog utav dem! Ärligt talat blir jag bara mer och mer förtjust i dessa små charmtroll. Kär

Anmäl
2016-11-18 17:25 #89 av: Rovfisk

Läcker bild Kär

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2016-11-18 18:22 #90 av: Fifill

Här kommer ett par bilder på Pitahayas småttingar. De verkar väldigt starka och friska, och då variationen på både färg och teckning varierar ganska mycket så gissar jag att chansen är stor att någon utav mina hanar kan vara pappan(papporna?). Ett yngel saknar hittills fläckar och är inte wagtailtecknad, så det ska bli spännande att se hur den utvecklar sig. Helvit? Funderar

Anmäl
2016-11-20 11:21 #91 av: mimåne

Åh high-fin!!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-11-20 12:36 #92 av: Fifill

Så, Litchi terroriserar verkligen den nya röda high-fin-honan, så hon ska nog få flytta till ett annat akvarium istället. Hon var så tillbakadragen i början att jag var rädd att hon var dålig, men hon verkar stark nu... och rund! Så jag gör nog i ordning yngelbaljan idag igen, så får hon gå där några dagar innan hon släpps ned i ett av de andra karen. Hoppas på yngel! Glad

Anmäl
2016-11-20 19:39 #93 av: mimåne

Åh jag hoppas du får yngel av henne. Det hade varit såå kul med high-fin bebisar

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-11-22 15:34 #94 av: Fifill

Honan verkar gladare och tjockare för varje dag som går, så nu skyndar jag mig med att göra i ordning yngelbalj---... Något flöt precis upp till ytan i akvariet... Vad tusan...? Funderar*avbrott för undersökning*

... Det var Blåbäret som kilat vidare. Gråter Farväl lilla fisk, tack för alla dina underbara yngel som jag fått.

Anmäl
2016-11-22 23:30 #95 av: Fifill

Så, nu är den röda high-finhonan i yngelbaljan! Nu ska jag bara hoppas på yngel så snart som möjligt.

Anmäl
2016-11-23 08:23 #96 av: Fifill

Hon är såå fin, min nya röda high-finhona!KärJag är så glad att jag såg henne där gömd under roten i butiksakvariet! Vilken tur för oss båda!

Anmäl
2016-11-23 10:22 #97 av: Fifill

Här kommer en bra bild på röda high-fin honan!

... Eller den hade varit bra om inte Litchi zoomat in på bild för att mopsa sig mot henne som vanligt... Vilar huvudet i handen Så det blev en bra bild på honom istället! Oskyldig

Anmäl
2016-11-27 11:14 #98 av: Fifill

En bild på den andra high-fin-honan! Lite suddig, men den bästa jag har hittills. Glad

Ändring: Av någon anledning så visas inte bilden... Yrar

Anmäl
2016-11-27 11:37 #99 av: Lillyrod

Jag har läst att det är någon bugg just nu så det går inte att lägga upp bilder tyvärr. Samma över hela ifokus.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-11-27 11:44 #100 av: Fifill

Attans då. Oberörd

Upptäckte nyss att det går att se bilden om man trycker på den "trasiga länken" och öppnar den i ett nytt fönster... Funderar

Anmäl
2016-11-27 13:09 #101 av: [aqva65]

#100 förlåt Fifill . vill inte ta dina fina bilder men  jag beskar bilden !

mycket fin Glad

Anmäl
2016-11-28 07:44 #102 av: Fifill

Ingen fara, nu slipper jag ju ladda upp bilden igen själv. SkämtarSkrattar

Jag tycker hennes ryggfena är så häftig, den liknar en hajfena i formen. Kär

... Hajfena...? High-fena...? Haj-fin...? Har man sett, en ordvits!Galen

Anmäl
2016-11-28 08:46 #103 av: Fifill

Undrar vad man får för platy om man korsar en nålfena med en high-fin? FunderarMin röda high-fin-hona är ganska poppis i platykaret, särskilt en av Granatens söner är förtjust i henne. Ska bli spännande att se vad resultatet blir! Glad

Anmäl
2016-11-29 09:38 #104 av: Fifill

Först och främst, jag kollade på nätet efter korsningar mellan high-fin och nålfena, och min reaktion är: nej, nej, nej, NEJ!ZombieHanarna får förlängt gonopodium, vilket i praktiken gör dem sterila(har jag för mig), precis som hos svärdbärarna. Så det blir att separera nålfenor och high-fin framöver... Vilar huvudet i handen

Sen kikade jag in på Imazo, och de har en intressant variant hemma som de kallar blåfläckig wagtail neon. Låter bekant, och lockande. Tänkte just att jag behövde få hem någon obesläktad blå platy igen, gärna en hane denna gång, så jag tror jag beställer några, och håller tummarna för att de är fina.Tummen upp

Anmäl
2016-11-29 09:42 #105 av: Fifill

Hej!? Bilderna på Tiger Junior dök upp i ett tidigare inlägg, jag trodde jag tog bort dem?? Funderar Märkligt... Hursomhelst, visst är han fin? Syns tydligt att Salmiak är pappan, men Junior verkar hittills inte få lika mycket svarta fläckar, vilket är perfekt. Kär

Anmäl
2016-11-30 07:58 #106 av: Fifill

Jag har som sagt haft en väldig tur med mina yngel, men jag har nog inte visat någon bild på en av Kråkans döttrar som bor här. Hon är stark, frisk... men otroligt ful, enligt mig. När jag skulle sälja platys för några månader sen så kunde jag inte förmå mig att sälja henne just därför... Förlägen

Anmäl
2016-11-30 12:56 #107 av: mimåne

Va.. Kråkan är väl jättefin! Jag gillar verkligen hur hennes ryggfena är så mycket starkare i färgen än själva kroppen. Så läckert =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-02 22:20 #108 av: Fifill

Tycker du? Funderar Jag tycker hennes färg är ganska tråkig, blågråbrun som den är, och stjärtfenan är ojämnt färgad, och ryggfenan är visserligen fin, men passar inte riktigt med resten av kroppen tycker jag. Men så är jag kanske lite hårdare i min bedömning pga aveln. Oskyldig

Anmäl
2016-12-02 22:28 #109 av: Fifill

Vet ni, det hade varit så mycket roligare med min framgångsrika platyavel om jag bara hade kunnat. Få. Dem. Sålda!!! Zombie Har några intresserade, men ingen som kommer och hämtar av olika anledningar... Storgråter

Anmäl
2016-12-03 23:06 #110 av: Fifill

Aww, jag är kääär! KärJag bytte vatten i "platykaret" nyss, och passade såklart på att busa med fiskarna lite. Som ni kanske vet så är platys bland de mest nyfikna fiskar som finns, och speciellt yngel och ungfiskar är jättenyfikna, vilket gör att så fort jag stoppar ned handen i det karet så har jag nästan hela skocken runt handen. Som den retsticka jag är så brukar jag vifta med fingrarna(försiktigt) och jaga dem lite till deras, förmodar jag, skräckblandade förtjusning. 

Just i kväll var de allihop ovanligt orädda och nyfikna, och en stund hade jag nog alla fiskarna omkring min hand, och jag fick röra vid ganska många av dem, t.o.m de vuxna(typ). Men särskilt ett yngel verkade nästan gilla beröringen, för hen höll sig kvar fast jag rörde vid den flera gånger, jag tror nog att vi kan bli ganska bra "kompisar" om vi fortsätter öva, haha! SkrattarDet är dessutom ett av de yngel som jag speciellt håller ögonen på p.g.a färg och teckning(ljusare och diffusare version utav Tiger Junior), hoppas det är en hona!

Tiger Junior fick jag också "klappa" ett par gånger, men det var mest för att han råkade hamna i vägen när han följde efter en hona... Han var helt enkelt för upptagen med det för att bry sig om den där dumma människans påhitt!Gapskrattar

Dessutom så hittade jag ett yngel i innerfiltret, ovanpå filtermaterialet, när jag skulle rengöra det. Det var alldeles nyfött och hade lite svårt att simma när jag släppte ut det i karet, så jag lyckades fånga den i handflatan igen innan den försvann, och nu går den helt solo i yngelbaljan. Får se om jag hittar fler i karet, skymtade ett nyfött yngel under ett eklöv tidigare idag... Ninja

Anmäl
2016-12-04 12:24 #111 av: Fifill

I går döpte jag några nya fiskar, Clementins syster och den nya röda high-fin-honan! High-fin-hona nr 2:s namn behöver jag fundera på ett tag till, har inte hittat något som känns riktigt rätt än. Får väl sätta mig vid akvariet senare med en kopp te och begrunda. Röker

Hursomhelst så går röda honan nu under namnet Gojjan, efter gojibäret som hennes färg faktiskt påminner om. Perfekt! Tummen upp

Anmäl
2016-12-04 12:28 #112 av: Fifill

Uppenbarligen behöver jag kameraträna de vuxna fiskarna mer, för de är inte alls lika villiga att ställa upp på bild som de yngre. Lilla Tomatilla är undantaget, hon hamnar väldigt ofta i närbild, haha!

Så, Clementins kullsyster har länge varit namnlös, och hon är svår att fånga på bild. Men igår så bestämde jag mig för att kalla henne Papaya.Glad

Anmäl
2016-12-04 19:22 #113 av: mimåne

Konstigt att du inte får sålt.. Är det liten marknad där du bor?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-04 19:30 #114 av: Fifill

Det verkar inte bättre. Det finns stort akvarieintresse, men litet intresse för just platy, tråkigt nog... Oberörd Några har visat intresse som sagt, men de verkar inte ha tid att komma förbi och faktiskt köpa fiskarna.

Anmäl
2016-12-04 19:45 #115 av: Fifill

Vet inte om de tycker att priset är för högt, jag tar 20 kr för de flesta fiskarna, 30 kr för de vackrare... Men jag vill inte sälja för mindre, mina fiskar är värda minst så mycket! Vanligaste priset på egenodlad platy verkar dock ligga på runt 10 kr, eller så skänks de bort... Vilar huvudet i handen

Anmäl
2016-12-04 19:49 #116 av: Lillyrod

Det är du som säljer och därmed bestämmer du priset. Har man lagt ner jobb och kärlek för att få fram fina fiskar ska man givetvis ha rätt att ta betalt för dem Tummen upp

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-12-04 19:57 #117 av: Fifill

Eller hur? Och med tanke på vad butikerna tar för "grossistplatys", mellan 24-35 kr styck har jag betalat för fisk, så tycker jag det är ett helt rimligt pris dessutom. Funderar

Anmäl
2016-12-04 20:19 #118 av: ElinvBorg

Jag förstår hur du känner men tyvärr är ju just levandefödare såna fiskar som oftast skänks bort för folk får för många. Det är synd och när du har fina fiskar att folk inte bryr sig :P

Medarbetare på Akvariefisk ifokus

96 l med kampfiskhonor och ett 30 l med en kampfiskhane

Anmäl
2016-12-05 19:00 #119 av: mimåne

Vet du om det finns någon konkurrent i trakten som också odlar platy?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-08 16:02 #120 av: Fifill

Ingen aning. Bör kanske ta reda på det... Förlägen

Smet in på Djurmagazinet i stan idag, och de hade fått hem de platys jag önskade förra veckan. De blåprickiga neon wagtail ser inte helt bra ut, en var definitivt döende, de flesta var lite magra och en hona rörde sig lite vaggande... Ett par kanske piggar på sig innan måndag, då karantänen upphör. Men de nya high-fin såg ganska fina ut, både röd wagtail och sunset wagtail fick de hem. En utav hanarna är ganska mörkt röd, inte så mörk som Granaten, men fin ändå. Skulle vara hemskt roligt att få "riktiga" high-fin-yngel där även hanarna får längre fenor.Glad

Anmäl
2016-12-08 21:43 #121 av: MsZ

Kan inte titta på mina platys utan att tänka på ditt projekt längre 😳😂
Har funderat över att mina har lite olika färg på ögonen.
Har bara röda och rödsvarta platy, men det finns ju sååå många fina

Anmäl
2016-12-08 22:15 #122 av: mimåne

Det kan nog vara en idé att undersöka "marknaden" mer för att se ifall det finns någon annan som odlar. Skulle någon t.ex odla och ta ett lägre pris eller skänka bort platys, så känns det som en förklaring till att du får svårt att sälja dina.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-11 09:39 #123 av: Fifill

Igår flyttade två platys hem till Supercoolninja! Lycka till och hoppas att det blir några yngel snart!Glad

Anmäl
2016-12-11 18:00 #124 av: Supercoolninja

#123 Verkligen jättefina platys, är mer än nöjd Skrattar ska ta väl hand om dem!

Anmäl
2016-12-12 11:51 #125 av: Fifill

Såå, "platysjukan" slog till igen. Förlägen Det blev hela sju nya fiskar idag, nämligen: 

 • En röd wagtail high-fin-hane.
 • En sunset neon wagtail-hona, som är mer röd-vit än sunset. (Ingen bild på henne än tyvärr, hon var för stressad.)
 • Fem blåprickiga neon wagtail-platys, tre hanar och två honor. Ena hanen får gå i "platybaljan", de andra fyra i "ettan" tillsammans med terroristen Litchi... Hoppas det går bra nu när ingen nykomling är röd, han verkar ha problem med den färgen hos nykomlingar. Djävlas 

Var dessutom riktigt frestad av några svärdbärare av varianten rödbrons wagtail, som jag dreglat över på Imazos hemsida i evigheter... Dreglar Men tanken är ju att bli av med svärdbärarna, har bara en koi-hona kvar nu, som dessutom verkar trivas finemang på egen hand. Så bäst att låta bli. Men tänk om man hade kunnat få fram platys i den nyansen!Kär

Man kan ju korsa platy och svärdbärare(alla i handeln idag är ju eg. hybrider mellan dessa arter+ X. variatus), men jag vet inte riktigt... Hur många generationer tar det innan man kan sälja dem som platys igen, undrar jag...? Funderar

Anmäl
2016-12-12 13:31 #126 av: mimåne

Bra fråga fifill. Vilka fina nya platys du köpt också. Har du dessa i något karantänsakvarium nu i början?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-12 14:29 #127 av: Fifill

Nej, inget karantänakvarium än... Håller tummarna och hoppas att de är så friska som de ser ut. Fryser Jag väntar på att Pyret eller Gullefjun ska gå ur tiden så jag kan göra om ett av deras akvarium(43 liter) till "sjukhus", men de är fortfarande friska och krya, de gamla gummorna. Glad

Anmäl
2016-12-12 22:06 #128 av: Fifill

Den blå hanen som flyttade in i "platybaljan" har redan blivit en i gänget och knuffas bland de andra matvraken när jag stannar till och kikar in. Härligt!Tummen upp

Lite till min förvåning så verkar det vara sunset neon-honan som mår sämst, hon som såg piggast ut i butiken... Funderar Ja, inte är det lätt att köpa platy, inte.

Anmäl
2016-12-12 22:13 #129 av: mimåne

Nä det är verkligen ett lotteri. Hoppas det går bra ändå trots att du inte använder ett karantänsakvarium för nya fiskar.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-13 12:04 #130 av: Fifill

Alltså platys! GapskrattarDe är ju fantastiska varelser, ju mer man ser av dem desto mer charmad blir man, åtminstone jag. Jag tittade nyss in för att dels se efter om det fanns några honor i platykaret som ska föda snart, och dels för att se hur nykomlingarna mår. 

Vad jag såg var Lilla Tomatilla(röd) och den nye(röde) high-fin-hanen som får syn på varandra, tittar och tvekar lite... och sen drar åt varsitt håll! GapskrattarIngen kärlek vid första(?) ögonkastet där inte!

Sunset neon-honan är pigg och glad idag, simmar fram tillsammans med de andra fiskarna för att hälsa.Glad

Anmäl
2016-12-13 13:01 #131 av: Fifill

Jag har funderat länge på hur jag ska kunna ordna yngelbaljan så att honan inte äter upp sina yngel innan jag hinner flytta på henne. Den självklara lösningen är ju att ordna ett nät med tillräckligt små maskor att honan inte kommer igenom, och inte heller riskerar att fastna, men samtidigt så stort att ynglen hittar dit fort. Då jag saknar bil så är det dock lite svårt att hitta detta, men igår hittade jag en låda på Ica Maxi med alldeles lagom stora hål i(tror jag).Tummen upp Den är också så pass stor att jag tror att ynglen kommer känna sig trygga där.

Jag tänker lägga lådan uppochned på bottnen i baljan med en sten över, och inreda tillräckligt snårigt för att honan ska känna sig trygg. Förhoppningsvis kommer detta hjälpa till, för jag vill verkligen ha fler yngel efter Aronia, endast ett har överlevt till en centimeter storlek, och hen är väldigt fin, så fler vill jag ha!

Men nästa besökare i baljan blir nog tuxedo high-fin-honan, hon är riktigt tjock nu och magen börjar bli lite fyrkantig, vilket tydligen ska vara ett tecken på att hon ska föda snart. Spännande! Hon är verkligen en riktig praktplaty, så jag ser verkligen fram emot hennes yngel! Kär

Anmäl
2016-12-13 19:23 #132 av: Fifill

Aj, aj, aj. YrarNu har jag fotat fisk så att armarna värker, det är jobbigare än man kan tro att försöka hålla kameran så stilla som möjligt. Ett kamerastativ hamnar plötsligt högt upp på önskelistan.

Skarpaste bilden idag blev på Gojjan, som stormtrivs i platybaljan. Glad Även Tiger Junior kom med på bilden.

... Men jag tror jag måste tejpa över Sony-texten... Arg

Anmäl
2016-12-13 19:59 #133 av: Fifill

Här fick jag en bra bild på Papaya, och i bakgrunden kullsyster Clementin.Kär

Anmäl
2016-12-13 20:00 #134 av: Fifill

Jag har ju sagt att jag ska få bort mussepigg och cometteckningarna från genpoolen, men denna dam(?) tänker jag behålla ändå, för hon har helt underbara färger, och vilka glitterfjäll! Kär Bilden gör henne inte ens rättvisa, för hela hennes kropp glittrar, inte bara övre delen av ryggen!

Anmäl
2016-12-13 20:02 #135 av: Fifill

Och så en fin bild på fina Tamarind. Glad

Anmäl
2016-12-13 20:11 #136 av: Fifill

Sen byter vi akvarium, till "Ettan". Där har Litchi blivit störtad från sin tron, och den nye kungen i karet är "Herr Kaxe"! (Risken finns väl att namnet fastnar och att fruktsallad-traditionen bryts... Hmmm, fast jag kan ju alltid döpa honom till Rambutan/Rambo... Hmmm... )

Han är inte alls blyg för kameran, men tyvärr ser han och de andra blå neonerna ganska urblekta ut i starkt ljus. I dunklet är de helt fantastiska dock!Kär

Anmäl
2016-12-13 20:12 #137 av: Fifill

Sen fick jag en bild på Lilli-Pilli också, där hon för en gångs skull inte ser ut som något man fångar på paranormala bilder... Spöke

Anmäl
2016-12-13 20:16 #138 av: Fifill

Tillbaka i platybaljan. Jag fick en ganska bra bild på "Herr Blå", Herr Kaxes snällare bror. Man ser deras underbara färg mycket bättre på denna bild. Kan ni förstå att jag köpte hela gänget? Förlägen

Anmäl
2016-12-13 20:17 #139 av: Lillyrod

Underbara bilder! Jag som sagt att det inte blir fler levandefödare blir sugen när jag ser de här platyna : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-12-13 20:21 #140 av: Fifill

Den röde high-fin-hanen verkar vara en ganska blyg herre, det här var enda gången han kom fram under fotosessionen. Man ser hans fina färg åtminstone. Inte riktigt lika mörkt röd som Granaten var, men ganska nära.

Sunset neon-honan var även hon svår att få på bild, men jag fick bägge på samma kort, otroligt nog.

Anmäl
2016-12-13 21:23 #141 av: Widmar

Vart hittade du Herr Blå? Jag vill också ha sådana i min genpol.

Är helt fascinerad av dina berättelser, kanske inte rikrigt i samma utsträckning. Men har denna "blog" som lite förebild. (kan erkänna att jag inte läst allt)

Men verkligen bra beskrivet och väcker intressant för platy.

Anmäl
2016-12-13 22:06 #142 av: Fifill

Jag bad djuraffären här på orten att beställa hem platy från Imazo, denna sorten kallas "blåfläckig neon wagtail". Det är första gången de haft den varianten hemma, och de visar inget foto på den, så jag beställde i blindo, men de överträffade mina förväntningar faktiskt. Annars blir man ofta besviken på "grossistplatys"... Beställde "gul wagtail" en gång, och fisken som kom var inte alls lik den på bilden, så det blev inget köp den gången. Vilar huvudet i handen

Vad roligt att du blir inspirerad, och jag förstår till fullo att du inte orkat läsa allt, jag har skrivit ganska mycket!Skämtar

Anmäl
2016-12-14 06:45 #143 av: usvead

Det är spännande att läsa om din avel, och jag bugar mig.

Tänk om fler (inkl. mig själv) hade intresset, kunskapen, orken och utrymmet att försöka sig på avel i någon form. Det är nu inte alltid möjligt men i min värld känns det bättre att köpa "hemodlade" fiskar än de som transporterats runt hela halva klotet, dels för fiskarnas egen skull men även ur miljösynpunkt.

Anmäl
2016-12-14 10:21 #144 av: mimåne

Intressant lösning för din yngelbalja. Hoppas det funkar =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-15 11:04 #145 av: Fifill

Jo, håller tummarna för att det fungerar. Flyttade över tuxedo-honan, som nu är döpt till Monell, till baljan igår, men hon har inte fött några yngel än, men jag tror inte det är långt kvar, ett par dagar kanske. Funderar

Anmäl
2016-12-15 11:50 #146 av: Hannahtheo

Så kul att läsa om dina platys! Aldrig varit intresserad av platys innan, sen ville sonen ha dom i ett akvarium och sen dess har jag fattat tycke för dom också :) har du något tips på en bra sida där man kan läsa om färger etc? Kollat på zoopet bl.a men för det mesta är det bara bilder och tycker det är svårt att bara se ibland.. vore kul med färgbeskrivning också!

Anmäl
2016-12-15 12:18 #147 av: Fifill

Den här sidan har jag besökt några gånger, ganska svårt att hitta mer ingående info om platys tyvärr, åtminstone på svenska.Oberörd Namnen som anges på hemsidan angående fenformer etc stämmer inte helt med de som används i handeln, men jag hittar ingen bättre sida. Funderar Känns som om man borde starta en hemsida om platys och samla ihop så mycket information som möjligt där. Får bli ett framtida projekt för min del.

Denna sida hittade jag nyss. Står inte så mycket om odlad platy, men ganska intressant info om vildformerna!Tummen upp

Angående bilder på färgformerna så är det nog enklast att bara googla efter dem var för sig.

Anmäl
2016-12-16 11:03 #148 av: Fifill

Inga yngel i baljan än, men Monell är fyrkantig nu, så det dröjer nog inte länge. Länge sen jag hade en hona som blev så tjock, men så är hon nog den största platy jag haft också. Glad

Anmäl
2016-12-16 11:08 #149 av: Lillyrod

Ja en del ser verkligen ut som om de ska spricka innan det kommer några yngel.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-12-17 12:10 #150 av: Fifill

Nu har Monell blivit mamma! PartajarPartajar Hipp hipp hurra! Tårta

Jag vet inte om det gömmer sig yngel under den gröna lådan, det vet jag först när jag tar bort den, men min physaliskorg vid ytan fungerar som den ska! Tre yngel har jag sett där, en perfekt tillflyktsplats uppe vid ytan. Och så billig och enkel att göra!Skrattar

Fotade lite nyss så ni ser hur baljan ser ut i dagsläget. Monell verkar trivas ganska bra där, verkligen en stor fördel att ha en separat yngelbalja jämfört med de yngelburar man köper i affären. Så strunta i dem och gå till Ica eller Coop istället och köp en 25 liters plastlåda istället.Cool

Honan behöver såklart lugn och ro, så om ni rör er runt baljan ofta, täck över den med en handduk eller något!

Anmäl
2016-12-17 12:20 #151 av: Lillyrod

Helt perfekt barnkammare ju.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-12-17 14:42 #152 av: Fifill

Ja, den har blivit bättre och bättre för varje gång jag startat upp den, men nu går det nog inte att förbättra mer. Cool

Anmäl
2016-12-18 07:23 #153 av: Fifill

Nu har jag precis flyttat tillbaka Monell till stora akvariet. *gnuggar händerna* Undrar hur många yngel som går i baljan nu? Jag tror att jag ska räkna dem noga den här gången och sen ha koll på exakt hur många som klarar sig till vuxen ålder. Dags att leta! Ninja

Anmäl
2016-12-18 08:18 #154 av: Fifill

Grattis Monell! Du är mamma till min största kull hittills! 38(39?) yngel föddes mellan den 17:e och 18:e december.Skrattar Jag ser redan rött på de som föddes igår, även lite svart går att skymta tror jag, så de blir nog ganska lika sin mamma.

Anmäl
2016-12-18 08:24 #155 av: Lillyrod

De ja. Grattis!

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2016-12-18 12:48 #156 av: Fifill

Inte bara glädje och nytt liv idag, fine Salmiak dog tydligen under natten. Ledsen Önskar jag visste exakt när han var född, men han var över ett och ett halvt år i alla fall.

Anmäl
2016-12-18 20:57 #157 av: Hannahtheo

Anmäl
2016-12-19 19:50 #158 av: mimåne

Väldigt fin yngelbalja du gjort. Grattis till den stora kullen!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-12-23 22:56 #159 av: Fifill

Well, well, well! Har man sett! Skrattar Det verkar som om den blåprickiga wagtailhanen som jag inte hyste så mycket hopp om(åt inte, hopdragna fenor, lite vaggande, köpte av medlidande för att han inte skulle vara ensam kvar i affären) har kryat på sig ordentligt sen jag tittade noggrannt i akvariet! Även honorna ser piggare ut, kanske kan man få lite yngel efter dem ändå. Det är såklart lite för tidigt att fira än, men ingen inköpt platy har dött på länge, faktiskt inte sedan Granaten dog. Tummen upp

Lämpligt nog så kom jag hem med en ny yngelbalja från Coop idag. OskyldigDags att utöka barnkammaren, min apistohona Viktiga Vilma är lika stor som mamma Vickan nu, och jag är ganska säker på att hon förser sig utav platyynglen i karet. Och eftersom flera platyhonor ska föda snart så räcker inte den balja jag har, med tanke på Monells stora kull som går där.

De honor jag planerar att spara yngel efter är min "egna" Papaya och inköpta Lilla Tomatilla och Gojjan, vi får se vem som hinner först. Eller så köper jag en tredje balja... Hmm... ... Kan jag klämma in det nånstans? Funderar

Anmäl
2016-12-26 00:06 #160 av: Fifill

Nu är den andra yngelbaljan igång, men, - surprise, surprise -, det blev Lilli-Pilli, min andra dalmatinerplatyhona, som fick inviga den. LiparDet var henne jag var mest intresserad av när jag köpte henne och Pitahaya, då Lilli-Pilli har mycket färre prickar vilka är koncentrerade längre bak på kroppen, vilket jag tycker är väldigt fint. 

Det är nu, få se, snart ett halvår sen jag köpte dalmatinerdamerna, samt Aronia och Loquat, och de är alla i livet fortfarande. Särskilt Lilli-Pilli tycker jag är i väldigt god form. Efter så lång tid så bör ju hennes yngel, åtminstone vissa av dem, ha antingen Litchi eller Salmiak som pappa. Ska bli intressant att se vad det blir för yngel!Tummen upp

Anmäl
2016-12-26 13:30 #161 av: Fifill

Tålamodet tröt fort den här gången, och nu är det nästan lika trångt på fisk-BB som det verkar vara hos oss människor. Förlägen Jag flyttade nyss över Gojjan, Lilla Tomatilla och Papaya till samma balja som Lilli-Pilli, får se hur det fungerar. Jobbigt att de ska föda nästan samtidigt(enligt vad jag kan bedöma), men det blir nog inga stora kullar från dessa damer åtminstone, de är inte alls lika tjocka som Monell var!

Vill förresten tipsa om den här gamla tråden, det finns en mycket bra beskrivning på hur man ser när en platyhona ska föda.Tummen upp

Anmäl
2016-12-27 11:35 #162 av: Fifill

Åtminstone ett yngel har fötts i natt, kanske har fler hunnit gömma sig under gröna lådan. Det verkar hursomhelst fungera bra med alla fyra honorna i baljan, de ser inte särskilt stressade ut. Kanske är det t o m skönt att slippa ifrån herrarna ett tag? Lipar

Om jag skulle gissa så är det Papayas yngel, hon är inte lika fyrkantig som de andra honorna. Det är lite intressant att se hur olika stora honorna blir innan de ska föda, Monell blev som sagt väldigt tjock, likaså Apelsinmandarin om jag minns rätt. Lilla Tomatilla däremot är ganska smal, trots att hon är fyrkantig och alltså bör föda väldigt snart, och Gojjan hamnar nånstans mitt emellan.

Den nya sunset neon-honan börjar bli rund om magen hon med, så det känns verkligen som en babyboom just nu. Bomb

Anmäl
2016-12-28 10:31 #163 av: Fifill

Lilli-Pilli och Papaya är tillbaka i sina akvarium, nu väntar jag bara på att Gojjan och Lilla Tomatilla ska yngla, sen kan jag ta bort gröna lådan och se efter hur många yngel som klarat sig. Tummen upp

Minns inte om jag skrev om detta tidigare, men när jag gjorde ett vattenbyte i platykaret för några veckor sen så hittade jag ett yngel inne i filtret, det låg ovanpå filtermaterialet och hade varit utan vatten en stund pga bytet. FörskräcktDet fick flytta till yngelbaljan, men simblåsan måste ha skadats för den kunde inte simma ordentligt och dog efter några dagar. Ledsen

Igår gjorde jag ett vattenbyte igen... Och så händer precis samma sak! Ett yngel ligger där på filtermattan utan vatten igen! Förskräckt Det är en urusel idé att simma in där, småttingar! Snälla sluta! Yrar Hoppas bara att detta yngel klarar sig bättre, det går med Monells yngel nu...

När jag matade platygalningarna(mitt lilla smeknamn på dem) häromdan så fick jag för mig att jag skulle försöka fota dem uppifrån. Det blev väldigt många vackra krumelurer i allsköns färger. Vad tycks? Gapskrattar

Anmäl
2016-12-28 10:51 #164 av: Fifill

Ett par försök med blixt gjorde jag också. Synd på reflexen på vattenytan, men fiskarna blev fina. Oskyldig

Anmäl
2016-12-28 18:23 #165 av: mimåne

Det är så vackert att titta ner i akvariet uppifrån. Jag tycker du har fångat det vackra väldigt bra i dina bilder. De gröna växterna, fiskarna och djupet. Jättefint =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-01-10 09:52 #166 av: Fifill

Jag har fått en ny mobil av mina föräldrar(Black Friday-deal) med en kamera som utklassar mina tidigare. Partajar Den är jättebra... på att fånga all algväxt och smuts på bild... TystDags för storstädning innan nästa fototillfälle. 

Men skärpan verkar mycket lovande, tror jag kommer få många bra bilder framöver! Skrattar

Anmäl
2017-01-10 18:40 #167 av: mimåne

Hehe, fram med algskrapan nu Fifill! Skämtar

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-01-10 20:38 #168 av: Fifill

Blir första gången jag skrapar just denna ruta. Oskyldig Såg inte så farligt ut förrän denna kamera gjorde entré, jag lovar! Oskyldig

Anmäl
2017-01-10 20:40 #169 av: Lillyrod

Det är som när vårsolen skiner in genom köksfönstret Förskräckt

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-01-18 10:48 #170 av: Fifill

Papaya gjorde en snabbvisit i yngelbaljan igen, måttligt road, men den här gången är jag helt säker på att hon ynglat, hon var markant smalare i morse och jag såg flera nyfödda som låg och vilade på de flytande eklöven. Tummen upp

Igår gjorde jag dessutom en riktig storstädning av baljan och passade på att räkna hur många yngel det blivit där. Tillsammans så har Lilli-Pilli, Gojjan(?), Papaya och Lilla Tomatilla(?) fått 26 stycken yngel, plus Papayas nya. Innan dess hade jag bara räknat till fem-sex stycken, så de flesta har nog gömt sig under gröna lådan. Återigen, den verkar fungera perfekt. Cool

Så 26+38 blir ju 64 yngel på uppväxt, plus en del nyfödda... Och de köpare som skulle komma denna vecka avbokade... Zombie Det verkar vara total stiltje på platymarknaden här... Nu måste jag snart skänka bort fiskar, trots allt. Storgråter

Anmäl
2017-01-18 11:57 #171 av: Shine

Fina fiskar. Påminner mycket om färgerna på mina. De är också hemodlade av en Platyuppfödare. Glad 

Anmäl
2017-01-19 08:39 #172 av: Fifill

Papaya hatar mig. TystNär jag tittade in i akvariet igår kväll så simmade hon fram bakom javaormbunken bak i karet, såg mig och drog illa kvickt... Brustet hjärta Tror det får bli sista gången jag håvar henne, hon verkar vara en känslig dam.

Nu har jag gått igenom de bilder jag tog av "platykaret" senast. Några bra bilder blev det, och fler hade det blivit om jag haft en svart tröja på mig istället för en neonturkos...Galen

Först en gruppbild. På bild ser vi Tamarind till vänster, Gojjan i mitten, längst ned till höger den nya sunset neonhonan, och resten mina egna namnlösa uppfödningar. Hanen till höger ska jag behålla, men har inte bestämt mig för vad han heter än.

Anmäl
2017-01-19 08:40 #173 av: Fifill

Så en bild på gamle hanen Kiwano, still going strong! Cool 

Anmäl
2017-01-19 08:43 #174 av: Fifill

Och så på nyinköpte "Herr Blå". Litar fortfarande inte riktigt på att han kommer överleva, gillar inte hur hans mage ser ut, den har lite för platt framtill. Men han är en framåt och nyfiken kille, inte alls ovanligt att jag får "klappa" honom när jag doppar fingrarna i karet. Glad

Anmäl
2017-01-19 08:45 #175 av: Fifill

Och en bild på supernyfikna Tamarind! Fick hur många bilder som helst på henne i exakt denna position när jag fotade, hon var tydligen jättefascinerad av vad jag gjorde. Skrattar

Anmäl
2017-01-19 08:46 #176 av: Fifill

Och så en bild på brorsan Cherimoya. Kär

Anmäl
2017-01-19 08:47 #177 av: Fifill

Och så en bild på den vackra comethonan jag inte kan skiljas ifrån. Sååå vacker! Kär

Anmäl
2017-01-19 08:48 #178 av: Fifill

Och en hane som jag tänkt sälja... men som mer och mer visar att han har spegelfjällen jag är ute efter... Så han blir kvar ändå, får sälja någon annan istället. Kämpar

Anmäl
2017-01-19 08:50 #179 av: Fifill

Och så min lilla älskling som numera går under namnet Cara-Mia(från carambolafrukten). Hon är ganska blyg så jag får sällan några bra kort på henne... 

Anmäl
2017-01-19 08:52 #180 av: Fifill

Ett vackert yngel och, tror jag, Lilla Tomatilla, som fortfarande var blyg efter besöket i yngelbaljan.

Anmäl
2017-01-19 08:53 #181 av: Fifill

Och till sist, tittut! Skrattar

Anmäl
2017-01-19 17:52 #182 av: Lillyrod

Så härliga bilder och att du kan hålla isär vilka som är vilka. Helt fantastiskt!

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-01-19 19:21 #183 av: Fifill

Det underlättar att många har ett unikt utseende, det är de som får namn. Många andra ser precis likadana ut och det vete sjutton vem som är vem. En heter Krusis, hon var störst men nu när flera är lika stora... Var är du, Krusis?! NinjaFörskräckt

Anmäl
2017-01-19 20:37 #184 av: mimåne

Kär

Gillar inte att du måste skänka bort.. De förtjänar att bli sålda!!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-03 23:48 #185 av: Fifill

Sunset neonhonan kommer inte klara sig, hon har plötsligt börjat magra... Vilar huvudet i handenButiksplatys... Pitahaya kommer inte klara sig heller, så jag överväger att skänka bort alla hennes yngel innan de hinner få yngel, Lilli-Pilli verkar tåligare och jag har några yngel efter henne också.

Bland Monells yngel så har två blivit lite missbildade, tror jag. Svårt att säga säkert för de är så många och livliga att jag inte hinner med i svängarna alltid. Ynglen varierar en del i färg, skojigt nog. Vissa kommer bli på pricken lika mor sin, men andra blir helröda med eller utan(?) tuxedoteckning, och ett par verkar bli helt grå/blå till min förvåning. Glad Bilden är på ett par av Monells små.

Anmäl
2017-02-03 23:52 #186 av: Fifill

De blågrå ynglen, plus ett större yngel med okända föräldrar. Totalt omöjligt att minnas alla släktskap snart! Lipar Tror det är ett yngel från platykaret dock.

Anmäl
2017-02-03 23:54 #187 av: Fifill

Yngel! Ännu fler yngel! Oskyldig

Anmäl
2017-02-03 23:59 #188 av: Fifill

Litchi! Herren på täppan! Han blev ju petad från tronen ett tag av Rambo, en av de nya hanarna, men han har återtagit makten igen, gammelgubben, snart två år är han(tror jag).Kär

Anmäl
2017-02-04 00:12 #189 av: Fifill
litchi-och-rambo1-170114.dib

"Go ahead, make my day..." Litchi citerar Clint Eastwood. Galen

Vickan ville vara med på ett hörn också, synd bara att hon hamnade i mitten av allt, haha! Skrattar

Anmäl
2017-02-04 01:34 #190 av: Hyrule

Så vacker bild på #186 ynglet som kikar ut under lövet, lövet o ynglet ovanpå, ja allt! Börjar tänka oljemålning här :) väldigt fint foto.

Anmäl
2017-02-05 10:23 #191 av: Rovfisk

Vilka fantastiska bilder och berättelser :D Det är nästan så man skulle vilja ha Platy igen Skrattar

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-02-05 11:16 #192 av: Erratic_Eagle

Fina bilder

Anmäl
2017-02-05 20:32 #193 av: mimåne

Ja jag blir sugen på platy varje gång jag kikar in här. Farlig tråd det här =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-05 20:49 #194 av: Erratic_Eagle

Samma här

Anmäl
2017-02-08 00:07 #195 av: Fifill

Tack alla! Förlägen Alltid roligt att veta att tråden uppskattas.

Fotade lite mer i yngelkaret/Krokis kar idag igen, då ynglen blivit tuffare och låter sig fotas mer. Få se om det blev någon bild där ni får en uppfattning av hur många yngel jag har just nu... YrarEndast halva akvariet är med på bilden...

Lite större bild denna gång så man kan zooma in på ynglen bättre, de är svåra att se annars.Skrattar

Anmäl
2017-02-08 00:17 #196 av: Fifill

Jag har nog inte presenterat mina senaste nyförvärv förresten. Besökte djuraffären för ett par veckor sedan, och skåda! Där fanns ju färgvarianten jag suktat efter på Imazos hemsida! Och den var billigare än de andra de brukar ta hem! Till råga på allt så verkade de dessutom riktigt friska(peppar, peppar), så fyra honor följde med hem den dagen. Tre går i stora akvariet, och den i mitt tycke finaste honan hamnade i platykaret. 

Här kommer den bästa bild jag lyckats ta på henne hittills. Färgvarianten kallas för "trefärgad platy", helt enkelt. Uppe i högra hörnet ser ni en av Granatens döttrar(tror det är en av honorna i alla fall), och de två vita undertill är Pitahayas yngel.

Anmäl
2017-02-08 00:21 #197 av: Fifill

Här kommer en bild på en massa snyggingar! Den enda som har namn för tillfället är orangea Clementin i mitten, resten har jag inte vågat döpa än... I nedre vänstra hörnet så ser ni Aronias enda överlevande yngel, hen(hon?) är väldigt fin tycker jag, men ganska skygg tyvärr. Ninja

Och visst är min röde high-finhane helt underbar? Kär Nästan lika mörk som Granaten är han. Hoppas han förblir frisk och kry så jag får döpa honom snart!

Anmäl
2017-02-08 07:05 #198 av: Erratic_Eagle

Kul,och fina platys

Anmäl
2017-02-08 11:10 #199 av: mimåne

Kär

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-08 17:45 #200 av: Erratic_Eagle

😍

Anmäl
2017-02-08 17:58 #201 av: Fia81

Jätte trevlig tråd med vackra bilder. Roligt att se så många vackra platys :) 

"Små stjärnor lyser också i mörkret"
Anmäl
2017-02-08 21:32 #202 av: Fifill

Alla fyra "blåprickiga wagtail neon"-platys lever fortfarande, två ser ungefär likadana ut som när jag köpte dem, men två har ändrat färg lite, en av hanarna och en av honorna. Alla är väldigt snygga, men den honan är något alldeles extra, om ni frågar mig. Kär 

Den andre hanen har nästan blivit tuxedofärgad, fast inte med den mattsvarta färgen många "riktiga" tuxedoplatys har, utan mer mörkt, mörkt blått, också riktigt snygg.

Den här suddiga bilden är på den hanen och de två honorna, varav den gulare är min favorit. Bättre bild på henne kommer. Överst på bild är Monell och Lilli-Pilli, som verkar må finfint fortfarande.

Anmäl
2017-02-08 21:33 #203 av: Fifill

Här kommer en bild på den, i mitt tycke, ganska spektakulärt färgade honan. Är hon inte helt underbar? Kär

Anmäl
2017-02-08 21:35 #204 av: Fifill

Här kommer en bild på bägge hanarna, varav Rambo är den ljusare. Från början såg bägge ut som Rambo, men färgen tar ganska lång tid på sig att "mogna" hos vissa individer, tydligen.

Anmäl
2017-02-08 21:39 #205 av: Elisabethantero

Vilka vackra färger dina platy har!

Anmäl
2017-02-09 07:19 #206 av: Erratic_Eagle

Älskade honan

Anmäl
2017-02-13 11:22 #207 av: Fifill

Nu j-klar ni! Partajar Det verkar som om jag får en egenuppfödd high-fin-hane till slut! Och det är en med spegelfjäll och fläckar dessutom! Hurra!

Det är denna plutt som börjar få förlängd ryggfena. Tur att jag inte sålde honom! Pustar

Anmäl
2017-02-13 18:53 #208 av: Lillyrod

De ja. Trägen vinner. Grattis!

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-13 22:48 #209 av: Fifill

Tack, tack. Förlägen Hoppas det blir fler framöver. 

Så börjar Lilli-Pilli också få "fel" form på magen. Vilar huvudet i handen Att det ska vara så svårt att få långlivade platys från affären! Djävlas ... Och varför är mina fina fiskar så svåra att få sålda? Helt fel läge för en platyodling, det är tydligt!

Uppdaterade fiskjournalen idag och såg att det är tre månader sen jag köpte Gojjan och Monell, och bägge ser hittills fina ut. Har en miljon yngel efter Monell... Jo, jag lovar. Galen

Två månader sen jag köpte den röde high-fin-hanen(dags för namn nu, månntro?), fem blå neon wagtailplatys samt sunset neon-honan. Av dem ser high-fin-hanen finast ut, sunset neon-honan räknar jag med att behöva avliva inom en viss framtid, och den ene blå hanen fastnade i den gröna yngellådan idag och skadade sig... Tyst Oops, det gick visst inte så bra, det där experimentet. Knappt ett dygn i karet och redan skada skedd. Den får begränsas till yngelbaljan framöver.

Anmäl
2017-02-16 22:11 #210 av: Fifill

Fotosession med "ynglisarna" igen, denna gång med andra inställningar på mobilkameran. Blev kanske inte riktigt lika bra såhär, men några bra foton blev det. Förbered er på sötchock! Tårta

Anmäl
2017-02-16 22:12 #211 av: Fifill

Ganska lätt att känna igen det här ynglet. Glad

Anmäl
2017-02-16 22:13 #212 av: Fifill

"Vad gör hon därborta?" undrar ynglet. Skrattar Eller ser ut att undra, åtminstone.

Anmäl
2017-02-16 22:19 #213 av: Lillyrod

Underbara småttingar : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-16 23:09 #214 av: Elisabethantero

💖 va fina dom är , dina småa !

Anmäl
2017-02-17 00:47 #215 av: Fifill

Ja, jag blir aldrig trött på dem, eller immun mot hur söta de är. Kär De känner sig tryggare ju större gänget är, så redan nu vågar denna grupp simma fram om jag stoppar ned ett finger och busar i deras akvarium. Roligt att ha en hel yngelsvärm runt sig, haha! Skrattar Ska försöka fota någon dag. Men jag kunde inte låta bli att ta några fler bilder efter maten också, se så runda magar! 

Dessa två yngel är jag väldigt nyfiken på hur de kommer utvecklas, de har ganska intressant teckning bägge två.

Anmäl
2017-02-17 00:50 #216 av: Fifill

Ännu fler runda magar!

Problemet med att ha en så stor yngelgrupp är hur mycket man måste mata dem... Ska försöka undvika att ta flera kullar på en gång framöver.Galen

Anmäl
2017-02-17 00:54 #217 av: Fifill

Inga hemligheter här inte. Cool

Visste ni att man kan se deras hjärta när de är riktigt små? Det är så pyttelitet att det inte är riktigt klokt, och att se hur det slår är ganska häftigt.

Anmäl
2017-02-17 08:42 #218 av: Rovfisk

Vilken sötchock Kär Mycket fina yngel med intressanta teckningar. skall bli spännande att se vad de växer upp till :)

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-02-18 00:14 #219 av: Fifill

Jag är speciellt nyfiken på hur "Halvan" kommer utvecklas, hoppas på att stjärtfenan får fortsätta vara halvsvart, men då de blir mörkare ju större de blir hyser jag egentligen inget stort hopp, bara ett litet. Lipar

Tittar lite i fiskjournalen och försöker komma underfund med hur gamla mina fiskar är nu... Slån-ja är två och ett halvt år gammal! 15 augusti 2015 skriver jag om de första blå ynglen som Kråkan fick, och det är ju den kullen hon kommer ifrån... Attans! Skulle sparat mer på hennes yngel istället för Blåbärets!  Spelar pajas Flyttade Slån-ja till Vickans kar därför att det ynglades för mycket i platykaret(apisto-fritt vid tidpunkten), och behöll Blåbäret där istället, och Blåbäret dog ju för flera månader sen... Visserligen vid en fullt respektabel ålder hon med, men ändå... Slån-ja! Gammelgäddan! Pokal 

Anmäl
2017-02-18 10:48 #220 av: mimåne

Grattis till din första egenodlade high fin! Partajar

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-18 10:55 #221 av: Fifill

Tack tack! Skrattar Ska försöka fånga honom på bild snart, men han har upptäckt tjejer nu och hänger efter dem hela tiden, så att få en bra bild där han är någorlunda still blir nog inte så lätt. Alltid enklare att fota honor och ej könsmogna yngel... BombDreglar

Anmäl
2017-02-18 12:39 #222 av: Fifill

Fotade lite nyss då alla platys i platykaret kände sig sällskapliga... Hur tusan blev det så många i det här karet?! Förskräckt Hela hopen måste ha samlat sig framför kameran idag, det ser inte riktigt så fullt ut i vanliga fall... Looser Dags för lite omflyttningar, tror jag.

OBS! Härma inte detta, i normala fall så brukar det inte fungera med så här många fiskar i ett akvarium av denna storlek(110 liter), men av någon anledning går det bra här. (Gissningsvis beror det på alla växter, särskilt flytväxterna.)

Anmäl
2017-02-18 12:41 #223 av: Lillyrod

Jösses. Platysardiner, sardinplaty? Det ser väldigt vackert ut med all färg men som sagt det är väl inte något man ska överväga att ha egentligen Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-18 12:42 #224 av: Fifill

Här kommer två bilder, på den ena är min egne high-fin-hane inringad. Tror jag fick en bild på hans andra sida också, där han är prickig också.

Anmäl
2017-02-18 12:48 #225 av: Fifill

Här syns han från sin prickiga sida. 

Anmäl
2017-02-18 12:56 #226 av: Fifill

Aj då, Lillyrod, vad sa du så för...? Nu kommer jag kalla dem sardinplatys för all framtid!Galen Nej, verkligen inget att överväga, men köparna backar ur hela tiden så planeringen gick åt skogen... Looser Läxan lärd, förhoppningsvis. (Säger jag och plockade på mig två nya yngel i morse... Ajabaja!)

Som tur är så verkar sardinerna, förlåt, platysarna, trivas i en så här stor grupp, de är totalt orädda och honorna får lugn och ro då hanarna aldrig kan jaga alla på en gång.

Här kommer en bild på Lilla Tomatilla och en av de nya honorna.

Anmäl
2017-02-18 12:59 #227 av: Fifill

Älskar den här bilden!GapskrattarÄr det bara jag som undrar vad de står och skvallrar om? 

Anmäl
2017-02-18 13:00 #228 av: Lillyrod

Det är en mycket vacker bild och i ett väl fungerande kar så går det ju det har du ju bevisat haha. Är det ingen affär som vill köpa in lite platy?

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-18 13:01 #229 av: Fifill

Hela bilden, med ännu fler nyfikna små strutar. Skrattar Aww, älsklingar! Kär 

Anmäl
2017-02-18 13:04 #230 av: Fifill

Snarare så att jag vägrar lämna ifrån mig mina fiskar åt de affärer som faktiskt tar emot dem... Vilar huvudet i handen Gillar inte hur deras akvarium ser ut, alldeles för tråkig inredning och för stark cirkulation för många fiskar där, känns inte som de anstränger sig så hemskt mycket för dem. Och mina fiskar förtjänar det bästa!  ... *host* Hönsmamma... *host*

Anmäl
2017-02-18 13:06 #231 av: Fifill

Åhå! Får idé Kan det vara p.g.a överbefolkningen som Vilma inte vill leka, tro? Funderar Hmmm...

Anmäl
2017-02-18 13:50 #232 av: Lillyrod

Det kan ju vara så att hon inte tycker det är någon idé med så mycket folk runtomkring : )

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-18 14:58 #233 av: Fifill

Jo, tänk att försöka passa en skock ungar i den där röran... Fryser

Anmäl
2017-02-18 22:54 #234 av: Fifill

Gode gudZombie Nu är det allt bäst för mobilen att bilderna blev bra, för den här fotosessionen tog död på min rygg och nacke totalt. Herre jösses, eller, "mord, död och pina", som jag brukar säga... Bomb

Nåja, ynglen hade skojigt, åtminstone. Få se om det blev något bra, hmm... Nörd

Anmäl
2017-02-18 23:14 #235 av: Fifill

Här kommer några godkända bilder. Tummen upp

Ett av Monells yngel var riktigt tufft och började nafsa på mig, vilket fick de andra att bli modigare de med, även om ingen är riktigt bekväm med mig än. Skrattar

Anmäl
2017-02-18 23:17 #236 av: Fifill

Nyfikna yngel. Kär

"Den är väldigt stor, den där människohanden..."

"Fast den verkar inte vara farlig..."

"Näe..."

Anmäl
2017-02-19 07:37 #237 av: usvead

Men så söta Kär

Anmäl
2017-02-19 08:21 #238 av: Fia81

#236 underbar bild, så söta :)

"Små stjärnor lyser också i mörkret"
Anmäl
2017-02-19 10:00 #239 av: Rovfisk

Kär

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-02-19 11:59 #240 av: mimåne

Jösses så mycket platys!Kär

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-19 16:10 #241 av: love-child

Åh vilka vackra platys, å vilka härliga namn. Önkar att jag hade sån fantasiär . Mina fiskar heter det mina barn kallar dom hahaha. Typ guldis och taggis-mjukis. hahaha namn från sonen som är just fyllda 5. Skämtar

Anmäl
2017-02-21 10:21 #242 av: Fifill

15 yngel flyttade nyss in i "Ettan", där Vickan, Litchi &co bor.Tummen upp

Bägge yngelbaljorna är tomma på yngel, för nu när Gullefjun inte finns kvar och Krokis fortfarande är för liten i växten så kan jag flytta nyfödda yngel direkt till yngelkaret utan mellanlandning i en balja. Har hittat några i "platykaret" som jag tror är antingen Lilla Tomatillas eller Gojjans yngel, de verkar bli röda åtminstone.

Anmäl
2017-02-22 19:08 #243 av: Elisabethantero

Väldigt söta dom pyttesmåa!
Men oooj va många du har!! Måste va lite svårt vid städning o vattenbyte ?

Anmäl
2017-02-23 10:28 #244 av: Fifill

Man får vifta med fingrarna konstant under vattenbyten så de håller sig på avstånd. Alternativt knuffa bort dem, för vissa lyssnar såklart inte, nyfikna som de är. Men det har ju hänt att lagom små yngel fått en åktur ned i hinken. Skrattar

Det märks direkt att jag flyttat Valle, för nu har det dykt upp några yngel i hans gamla kar, direkt! Som tur är finns det utrymme för dem där, och jag kommer inte fånga in dem då risken att de blir uppätna är minimal där.

Avlivade Pitahaya igår, samt en av mina egna uppfödningar utan namn. Första gången jag har behövt avliva en av mina p.g.a något annat än ålder, tror jag. Men denne fisk hade samma symptom som Pitahaya och de andra svagare butiksinköpen, så det var en svagare individ. Aldrig roligt när en fisk dör/måste avlivas, men skönt att det inte blev några avkommor efter honom!

Aronia har börjat vila på bottnen, så hon måste avlivas hon med... Illamående Har bara ett enda yngel efter henne, vilket vuxit ganska långsamt, så frågan är väl om det ynglet bör gå i avel eller inte... Hon är väldigt vacker men... Funderar

Anmäl
2017-02-27 00:26 #245 av: Fifill

... Och så har den röde high-fin-hanen från affären fått igelkottsfjäll också... H-vete! Zombie Och som vanligt mår mina egna uppfödningar finemang. 

Butiksplatys ger mig konstant anledningar till att uppskatta Apelsinmandarins ättlingar mer och mer. Det är bara de grossistuppfödda som blir dåliga, usch och fy! Vad har de gjort med alla våra fina platys egentligen!? Arg

Nåja, det börjar bli dags att döpa några fler av mina egna infödingar nu åtminstone.  Granaten fick bara en son, resten blev honor som inte går att se skillnad på(kanske ska kalla gruppen för "Granatäpplena", vad tror ni om det? Skrattar), men hanen får namnet Orangelo, för, tja, mamma heter Clementin och han är rödorange i färgen. Någon gång kommer jag antagligen döpa en hona till "Orangina" ocks--- Trocadero!!! Får idéFår idéFår idé  ska ju den brungula honan heta! Självklart! Partajar Wee, snilleblixt! Uj, uj, uj, vad jag brottats med namn åt henne, inget har passat tidigare. Toppen!

Aronias yngel får heta Odon, och min egen high-fin-hane ska heta Pineapples.Glad

Anmäl
2017-03-05 09:55 #246 av: Fifill

Hittade två blå yngel i "platykaret" igår, kan det vara Krusis första yngel? I så fall så är dessa Kråkans första barnbarnsbarn! Hurra! Hoppas de klarar sig. Glad

Hittade även ett blått yngel i Vickans kar för några dagar sen, undrar vem föräldrarna är till det... Funderar

Anmäl
2017-03-05 14:31 #247 av: Widmar

Fifill!

Vad är chansen/oddsen att man skulle kunna få liva upp sin egen stam men några från din fantastiska stam? Har kört snart ett halvår efter att ha fått inspiration från dina trådar. Jag upplever dock att "golden" eller orange är den gen som är mest livsduglig..

Jag har idag 4 byttor, varav största går honorna i, varvar ner 1-3 hanar som får gå 6-8 veckor, för att sedan byta ut mot nya hanar, för att sprida generna så mycket jag kan samt har köpt några stackare lokalt. De flesta är dock inte så långt ifrån Imazo's gener.. Så skulle vilja boosta genpoolen lite med dina fantastiska fiskar om möjligt.

Bifogar lite bilder från mitt största kar.

Anmäl
2017-03-05 14:33 #248 av: Widmar

Oj så dåliga bilderna blev... ska försöka ta bättre lite senare.

Anmäl
2017-03-05 14:46 #249 av: Widmar

Läser dina inlägg om butiksinköpta...

Min erfarenhet är att de flesta honorna jag har inhandlat, med en handfull undantag, har tyvärr gott om hörnet eller blivit extremt mager efter första eller andra kullen med yngel. Medans hanarna klarar sig bättre.

Har idag bara En butiksköpt hona vid liv, utan närmare 30-35 under senaste 6 månaderna och det är hona nr2, som jag köpta.  Sur-Biggan.  En elak rackare som totalt dominerar akvariet. Spelar ingen roll vad som gått i hennes akvarium så ser man tydligt vem som bestämmer. Dock skapar hon starka yngel och generation 3 efter henne är strax redo att börja yngla sig.

Anmäl
2017-03-05 19:57 #250 av: Hallonet99swe

Framförallt den här tråden som har gjort att jag vill ha ett platy akvarium av mitt 120 L. Hur många ska man börja med? finns det någon speciell säljare som är bra?

Anmäl
2017-03-05 21:23 #251 av: Fifill

Vad roligt! Glad

Hur hade du tänkt dig med karet? Ska du bara ha platys, eller någon annan fisk också? Vill du avla målmedvetet eller är du nöjd med de yngel som eventuellt överlever på egen fena?

Jag skulle rekommendera att börja med en hane och tre eller fyra honor. Var noga med vilka individer du väljer så du får de som ser friskast(och vackrast) ut med dig hem, och inte bara de slumpmässigt första som säljaren lyckas håva in.

Privatodlade platys är överlag starkare än "grossistodlad butiksplaty", så om du kan få tag på fina sådana så är det det bättre alternativet.

Anmäl
2017-03-06 08:48 #252 av: Fifill

Hoppsan! Widmar, jag missade dina tidigare inlägg! Skäms Visst skulle du kunna få platy av mig(eller så kan vi byta fisk, om du vill? Behöver också nytt blod.), men då måste ju transporten lösas. Var bor du? Vi kan diskutera mer i PM, om du vill.

Vad roligt att du engagerar dig för arten, fler borde göra det! Tummen upp Smart att rotera hanarna, jag försökte göra det ett tag, men har glömt bort att fortsätta med det. Hmm, kanske dags att göra en flytt igen...

Och jag håller med om att de orangea verkar starkast, åtminstone de utan prickar(vilka verkar vara känsligare). 

Sur-Biggan! Skrattar Vilket härligt namn! Låter som en riktig karaktär, och vad roligt att hon verkar föra vidare sina friska gener! Vilket guldkorn. Pokal

Anmäl
2017-03-07 21:28 #253 av: Fifill

Det har skett ett ganska stort bortfall bland mina platyyngel nu. Ledsen Då jag hade så många flyttade jag dem lite tidigare än vanligt till Vickans kar, och utav runt tjugo stycken så är bara runt 4-6 st kvar, vad jag kan se... Visserligen är det bra att de känsligare "rensas bort" tidigt, men tråkigt för matte-hjärtat. Storgråter

Hursomhelst. Fotade lite snabbt i karen i kväll, och det blev några bra bilder på mina sardiner - förlåt, platys, menar jag!Galen

Här kommer en bild på gamla Trocadero, med sitt nya vackra namn. 

Anmäl
2017-03-07 21:29 #254 av: Fifill

En bild på ett utav Pitahayas yngel(kanske Litchi är pappan?), och en vacker(?) bild på runda, goa Trocadero. Skrattar

Anmäl
2017-03-07 21:33 #255 av: Fifill

Det var länge sen Bananas fångades på en tillräckligt bra bild för att visas här. Av någon anledning så har hen stannat lite i växten, och jag vete sjutton ifall hen är en hane eller en hona... Jag lutar lite smått åt steril hane. Funderar Väldigt vacker är "hen" i alla fall.

Anmäl
2017-03-07 21:36 #256 av: Fifill

Äntligen lyckades jag fånga Salmiak Junior på en riktigt bra bild! Cool Han är definitivt en utav mina favoriter, och det verkar som(peppar, peppar) om fler yngel med samma färg finns i Papayas senaste kull! 

Precis som sin pappa Salmiak så är han ganska slank och verkar bli ganska liten i växten.

Anmäl
2017-03-07 21:37 #257 av: Fifill

Här kommer en bild på Odon. Kär

Anmäl
2017-03-07 21:40 #258 av: Fifill

Det är en ganska stor skillnad i färg på vanliga blå och "neonblå" platys tyvärr. Krävs nog ganska fokuserad avel för att få den riktigt fina färgen, och det är ju lite... klurigt i min färgsoppa av platy... 

Här är en bild på gamla Slån-ja! Hon har haft den där lite platta magen i säkert ett halvår, men verkar frisk ändå. Kanske bara ett normalt ålderstecken?Funderar

Anmäl
2017-03-07 21:41 #259 av: Fifill

Gamle Kiwano, still going strong, precis som brorsan Litchi. Glad

Anmäl
2017-03-07 21:43 #260 av: Fifill

En bild på Caramba till vänster och Cherimoya till höger. Sötnosar! Kär

Anmäl
2017-03-07 21:48 #261 av: Fifill

Ni vet den där hanen som var för nyfiken för sitt eget bästa och fastnade i den gröna "yngelkorgen"? Han som fick sår både på magen och ryggen? Nå, han har återhämtat sig finfint, inte ett spår syns av det(i mina ögon) ganska otäcka såret på magen, och ryggen har läkt fin också. Fast nu har han fått en kal fläck på ryggen där såret var, hehe! Skrattar

Här är han på bild(den mörkare fisken) tillsammans med Rambo, den mer dominante av dem. De såg prick likadana ut när jag köpte dem,  färgen tar uppenbarligen lång tid på sig att mogna hos de prickiga individerna.

Anmäl
2017-03-07 21:51 #262 av: Fifill

Och så ett par bilder på den helt underbara honan. Kär Beroende på vilket ljus så ser hon omväxlande blå, grön eller guldfärgad ut. Helt makalös färg! Gissa om jag håller tummarna riktigt hårt för att hon ska visa sig stark och överleva länge! Många yngel vill jag ha! Kär

På andra bilden så är Rambo också med(nåja, en del av Rambo.Lipar), och där ser ni färgskillnaden dem emellan.

Anmäl
2017-03-08 19:04 #263 av: Rovfisk

Helt underbara bilder :D Men hur i hela friden kan du hålla koll på vem som är vem Yrar jag är grymt imponerad  GladTummen upp

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-08 19:15 #264 av: usvead

#263 Håller med, jag är glad om jag lyckas hålla isär vem som är vem av mina 5 paradisfiskar...

Anmäl
2017-03-10 01:35 #265 av: Fifill

Fördelen med min nuvarande platyskock är att de är så pass olika i utseendet att man enkelt känner igen vissa individer. Vissa ser jag dock inte alls skillnad på...

Den här damen och hennes systrar, till exempel. Vem är vem, egentligen?? Funderar Jag är inte ens säker på exakt hur många de är! Därför kallas de "granatäpplena" allihop, blir enklast så. Oskyldig

Anmäl
2017-03-10 01:38 #266 av: Fifill

Och deras bror Orangelo är snudd på omöjlig att fota. Vilar huvudet i handen Överaktiv är vad han är, plutten. Till höger om honom är en utav hans systrar, eller möjligtvis Lilla Tomatillas dotter... Totalt omöjligt att se skillnad på dem.

Anmäl
2017-03-10 01:43 #267 av: Fifill

Och här har vi en dam som absolut inte ville vara med på bild. Gapskrattar

Krusis, bild 1: Nu är hon här och fotar igen, människan... Bäst att jag gömmer mig. Ninja

Krusis, bild 2: Attans, hon fick syn på mig! Jag sticker! Spöke

Anmäl
2017-03-10 01:49 #268 av: Fifill

Vill man inte vara med på bild så finns det tydligen många olika trick man kan använda sig av. Detta Granatäpple bestämde sig för att gå upp i rök, till exempel. NinjaSkrattar

Anmäl
2017-03-10 09:50 #269 av: Rovfisk

Underbara bilder :) De är roliga de små liven :D

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-10 16:54 #270 av: Lillyrod

Fina bilder och väldigt roliga kommentarer. En ren fröjd att läsa Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-03-10 17:13 #271 av: Fifill

*gapskrattar* Weee, där virvlade Monell förbi, haha! Gapskrattar Tog bort strilröret på innerfiltret i hennes kar(Psst! använd inte strilrör i ett akvarium med tofsalger, det växer igen! Hyschar) och ökade samtidigt cirkulationen en liten gnutta. Tittade precis upp och fick syn på Monell som riktigt tumlade bort i strömmen, haha! WTF? Gapskrattar Sen simmade hon tillbaka underifrån, och det verkar som flera andra platys också roar sig där nu. De som tror att fiskar är tråkiga har aldrig haft akvarium.Skrattar

Det är så roligt att skriva här när man vet att det uppskattas! Tack! Förlägen

Anmäl
2017-03-11 16:37 #272 av: Fifill

Nu ligger en annons på facebook där jag skänker bort flera utav mina blåprickiga platys... Oberörd Ja, vad gör man? Ingen nappar ju ens om jag försöker ta ynkliga 15 kr styck. Behöver plats ganska akut så... Som tur är så är gruppen full med duktiga akvarister, någon måste väl vara intresserad utav gratis fisk tycker man!Skrattar Viktigast är ju att de hamnar i ett bra hem, pengarna är mer en principsak(?).

De finaste exemplaren stannar dock hos mig(såklart), men kanske flyttar om rätt person är intresserad. Glad

Anmäl
2017-03-11 16:40 #273 av: Lillyrod

Jag hoppas att det finns intressenter till dem. Konstigt vore väl annars för de är så vackra dina fiskar.

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-03-11 18:06 #274 av: Hallonet99swe

Fifill, skulle man kunna köpa platys av dig? det blir isåfall om några veckor för jag måste få upp akvariet, köpa bottensubstrat och låta det gå in sig några dar.

Anmäl
2017-03-11 21:52 #275 av: Fifill

Absolut får du det! Glad Just nu har jag ett par intressenter som antagligen hinner komma och hämta en del blåprickiga platys innan ditt akvarium är redo, men jag har ju mängder med yngel som håller på att växa upp. 

Hur många hade du tänkt dig, och vilken/vilka varianter/färger föredrar du?

Anmäl
2017-03-11 21:57 #276 av: Fifill

Här ska ni få se en udda liten figur, som fått smeknamnet "Köttbullen". Skrattar Är det "korall" denna form kallas, månntro, eller "ballong" kanske? Det är ett utav Pitahayas yngel som fått denna lustiga kroppsform, och vad tusan gör jag med den egentligen?? Funderar Vill inte avla vidare på den, och vet inte om det känns okej att sälja den heller... Snabb är hen i alla fall, och snudd på omöjlig att fota!

Anmäl
2017-03-11 22:45 #277 av: love-child

Nämen, vilken tjocksmock. Hahaha

Anmäl
2017-03-12 09:56 #278 av: Rovfisk

Blev ju ändringar här i sista inuten, annars så hade ju jag tänkt köpa Platy av dig. Men får se, Guppykaret håller på att dö ut, men jag vet inte om det blir nya guppysar eller Platys.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-12 10:17 #279 av: Fifill

Misstänkte det när jag såg ditt utbrott av påssjuka. Skrattar Hör av dig om du blir intresserad igen, platys som behöver nya hem har jag ju alltid.

Anmäl
2017-03-12 19:33 #280 av: [aqva65]

Gärna köpt jag med ! 

Anmäl
2017-03-12 19:45 #281 av: love-child

Synd att du bor så långt bort. Hade gärna köpt någon av dina vackra platys. 

Anmäl
2017-03-13 08:02 #282 av: Fifill

Eftersom jag inte har några planer på att lägga ned min platyavel så kanske det går att ordna någon gång. Glad

Och jovisst, nu när jag erbjuder gratis fisk, då nappar det minsann!Skrattar En kommer ikväll för att hämta ett gäng, de ska få gå i ett 375 liters akvarium framöver så jag är väldigt nöjd. En intressent har ett 540 liters akvarium, klart godkänt.Tummen upp

Anmäl
2017-03-13 09:52 #283 av: mimåne

TrocaderoKär

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-03-13 18:52 #284 av: Fifill

Nu är jag totalt ledbruten och sönderstressad. Yrar Vilken pärs! Tio platys ville köparna ha, sju fick jag tag i efter lång och svettig jakt. Där fick man för att man inte började håva innan de kom! Men de verkade ju så lugna och lättlurade idag, fiskarna! Looser

Som kronan på detta virriga verk så råkade jag flytta på Vilmas kokosnöt(hon vaktar rom och var ingrävd) när jag tog bort den närliggande roten, och nu är det kaos i karet! Valle började prompt jaga platys då damen hans börjat visa sig igen och därmed behöver hans hjälp(enligt han själv), och Vilma har börjat jaga bort Valle igen(då hon inte alls behöver hjälp, tack så hemskt mycket, enligt henne), under stor protest från hans sida. Och jag fick nog inte ens tag i en enda platy från just deras kar, trots ommöbleringen! Looser De vet när det är allvar och när det bara är på lek, det är tydligt och klart...

Anmäl
2017-03-14 12:39 #285 av: Fifill

Hmm, jag har visst inte så mycket fisk som jag trodde. Looser Åtminstone inte så många som jag är villig att skiljas ifrån. Har försökt göra en grundlig "inventering" utav fiskbeståndet, och efter gårdagens flytt så har jag för tillfället sju fiskar kvar att hitta nya hem åt. 

Jag har dock ett gäng i stora akvariet som jag vill bli av med också, men det är Pitahayas yngel mestadels, och det går någon sjukdom i det karet(separata håvar och vattenbytesslang så det inte eventuellt smittar) så dem kan jag inte skänka bort än... Ska jag verkligen behålla alla dessa platys själv?? Förskräckt Varför är alla så unika och vackra egentligen?! Ge mig några "tråkiga" också som jag kan sälja!

En sak är dock säker: Inga fler fiskinköp under förutsebar framtid! Dags att satsa bara på egna yngel igen!

Anmäl
2017-03-14 13:35 #286 av: Fifill

... Eller inte. Tyst En noggrannare inventering involverande penna och papper påstår att jag har över 80 stycken platys just nu... Hur?! FörskräcktInte undra på att det ser fullt ut... Jag har så många som sjutton yngel/ungfiskar efter Pitahaya, visar det sig, och jag vill visserligen sälja de flesta, men det här är ju bara för många! 

Nu kommer ju en del gamlingar vandra vidare snart(Litchi, Kiwano, kanske Clementin, Slån-ja och Slån-jas syster som behöver ett namn) samt några inköp som inte verkar så friska längre(Aronia, sunsetneon-honan, samt Monell som börjar se mager ut hon med. Röde high-finhanen fick jag avliva förra veckan, och jag är osäker på Lilli-Pilli), så då blir det ju lite glesare åtminstone. De neonblåprickiga verkar pigga just nu, men jag undrar om de klarar sig i längden. De fem rödvita honorna jag skaffade verkar riktigt starka, och ett par ynglar nog av sig snart, så då blir vi ännu fler... Yrar Jösses! Stopp och belägg nu, Fifill! Dags att tänka till lite och sålla lite noggrannare bland all fiskpotential! Sluta bli så fäst vid gullungarna att du inte kan skiljas från dem! Brustet hjärta

Anmäl
2017-03-14 13:37 #287 av: CorneliaAndersson

Galet kär i dina platys!

Min dröm är att också kunna föda upp friska och långlivade individer. Men innan dess behöver jag fler och större kar! Hehe :P

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2017-03-15 00:47 #288 av: Fifill

*dör av skratt* Å gode gud, jag döööör...! Gapskrattar*vrider mig i plågor* Ahahahaha!

Kolla bara på den här bilden! Är den inte helt fantastisk?! Vilken misstänksamhet! Gapskrattar

Platyn bakom ormbunken: Hörrni, ser ni håven någonstans?! Har hon håven med sig?!

Cara-Mia: Tror inte det, är nog bara kameran igen...

Fegis bakom ormbunken: Är'u säker, Cara-Mia? Vågar jag komma fram tror du? Mamma Clementin, vad ska jag göra? Förskräckt

Clementin: Hmmm, jag håller nog koll på mänskan för säkerhets skull... Hon är lurig, den där mänskan, helt plötsligt är hon där med håven igen! Jag vet allt jag, har håvats flera gånger i mina dagar, så jag känner till tricken nu! Ninja

Clementin höll mycket riktigt noga koll på mig under hela fotosessionen, hon kom med på de flesta bilderna, med ett mycket misstänksamt öga riktat mot mig hela tiden, haha! Gapskrattar

Anmäl
2017-03-15 08:54 #289 av: Rovfisk

Gapskrattar

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-15 18:07 #290 av: Lillyrod

Fantastisk bild. Vilka färger i allt det gröna. 

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-03-15 20:00 #291 av: Fifill

Här är ett utav Pitahayas yngel. Jag tror det är en av hanarna. Hursomhelst är det ett av de yngel som ska säljas/skänkas bort framöver. Älskar att fota bland flytväxterna, det blir så häftigt djup i bilderna. Glad 

Suddiga fisken är också Pitahayas, förresten.

Anmäl
2017-03-15 20:06 #292 av: Fifill

Och så har jag äntligen fått några okej bilder på hanarna i det karet! Pustar De har alltid för bråttom för att hinna med att fotas, men igår gick det till slut.

De ser ganska annorlunda ut jämfört med senaste gången jag visade foton på dem, det tog lång tid innan deras färg "mognat" klart.

Det här är kungen i karet som susar förbi en av de rödvita butikshonorna i ljusets hastighet. Han har alltid full upp och borde lugna ned sig, tycker jag(och de andra hanarna i karet håller med. "Tyrann!"Arg)

Anmäl
2017-03-15 20:10 #293 av: Fifill

Tre nyfikna platydamer. Glad Jag är verkligen förtjust i den här färgvarianten, hoppas de klarar sig länge så jag får yngel efter dem!

Anmäl
2017-03-15 20:19 #294 av: Lillyrod

Nu får du göra en ny tråd Fifill för det är fullt här Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-03-15 20:21 #295 av: Fifill

Den andre vackre hanen, som har fenorna hopfällda av skräck och inget annat. "Rör jag mig inte så ser Herr Tyrann mig inte!!" Ninja Tyvärr hjälpte det inte och han blev burdust bortjagad... igen... Kan jag inte få fota honom åtminstone? Hans ryggfena är ju så fruktansvärt häftig, men jag lyckas bara fånga honom på en bra bild antingen när han är rädd eller när han gasar på och fäller ihop fenorna därför... Vilar huvudet i handen

Anmäl
2017-03-15 20:25 #296 av: Fifill

Asch, är ju hela fyra inlägg kvar! Galen Vill lägga upp lite bilder och orkar inte skriva en ny intro-text ikväll!Lipar

Okej då, det här blir sista inlägget! Låt mig avsluta med lite nytt hopp, nämligen de yngel som börjat dyka upp i karet efter Valle flyttade. Kär

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.