Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Krukväxter som passar med rötterna i karet

2015-06-17 21:23 #0 av: Maleficum

Har ju varit upp lite trådar om att ha krukväxter planterade med rötterna ner i akvariet vilket ju både kan fungera som rening och vara snyggt.

Tänkte att vi kanske kunde få ihop en liten lista på vilka växter som faktiskt funkar för detta ändamål.

Växter jag hittat på olika engelska sidor är (hitta inte svenskt namn på alla):
Ampellilja Chlorophytum comosum
Umbrella papyrus Cyperus alternifolius
Climbing fig Ficus pumila
Lucky bamboo Dracaena sanderiana
Purple Waffle Plant Hemigraphis alternata 'Exotica'
Prydnadsform av sötpotatis eller batat Ipomoea batatas
Vandrande jude Tradescantia fluminensis
Purple Heart Tradescantia pallida
Läkepassionsblomma Passiflora incarnata
Peperomior Peperomia
Pileor Pilea
Fittonia

Flertalet verkar vara någon form av kallaväxt
Gullranka Epipremnum pinnatum
Monstera Monstera deliciosa
Fredskalla Spathiphyllum wallisii
Silverkallor Aglaonema
Syngonium
Pothos
Philodendron

Prickbladssläktet Dieffenbachia (dock giftig så man bör vara försiktig med den).

Vad jag själv testat och som hittills funkar är:
Porslinsblomma Hoya carnosa

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-06-17 21:24 #1 av: Maleficum

Ätliga saker som ska vara lätta:
All form av bladsallad
Kinakål
Grönkål
Mangold
Senapskål
Basilika
Mynta (möjligen hela släktet)
Vattenkrasse
Gräslök

Ätbara som kräver en del näring:
Tomater
Gurka
Spanskpepparsläktet (paprika, chili mf)
Bönor
Ärtor
Broccoli
Blomkål
Vitkål

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-06-18 13:26 #2 av: mimåne

Kul initiativ! Har du kollat upp så att inga av dessa är giftiga?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-18 14:12 #3 av: Maleficum

De jag hitta är vad andra har haft i sina akvarium så antar att de inte är giftiga för fiskarna. Enda det stod något om var ju Dieffenbachia "Alla arter av Dieffenbachia har växtsaft som, om den kommer i kontakt med tungan, kan leda till talsvårigheter, svullnad, blåsor och i mer allvarliga fall andningssvårigheter. Den kan även skada ögon och hud. Växtsaften skadar genom att innehålla irriterande nålformade kristaller. Den som tar i växten kan få irriterad och inflammerad hud" (är vad det står på Wikipedia) så den kanske man vill undvika speciellt om man har fiskar som gillar att tugga lite på växterna men är inte säker på om det finns gift i rötterna på dem heller.

Sen vet jag inte om alla är lätta att få tag på här i Sverige eller inte.

Porslinsblomman är en sort som är svår att få tag på numera och har bara haft den i några få månader så vet inte i längden hur bra det går. Än trivs den bra och har fått mycket nya rötter och nya blad så har ingen aning om hur andra sorter av porslinsblommor funkar.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-06-19 22:49 #4 av: stickanw

Du har med den i listan men bara som kuriosa kan nämna att jag har en stam med tunna rottrådar från just en Gullranka i mitt akvarium. Under vattenytan är stammen ca 10cm och rottrådarna 15-20cm. När jag stoppade ner stammen i vattnet för ungefär ett år sedan var delen ovanför ytan ca 30 cm, nu är den ca 120cm. Som annan kuriosa kan jag berätta att moderplantan är snart 50 år gammal, den köptes när jag var 17-18 år så den har hängt med länge.

Anmäl
2015-06-21 09:12 #5 av: Sleggyman

mangrove plantor fungerar i söt/bräckt och saltvatten. De växer sakta så de är lätt att hålla i trim.

Anmäl
2015-06-23 20:45 #6 av: [Tinitusan]

Oh vilken rolig tråd, jag har själv en hel del växter i mina kar, monster, fredskalla o gullranka framförallt, ska lägga upp bilder strax jag lovar =)

Anmäl
2015-06-23 20:50 #7 av: [Tinitusan]

Här är gamla karet

Anmäl
2015-06-23 20:51 #9 av: [Tinitusan]

Här

Anmäl
2015-06-23 20:52 #10 av: [Tinitusan]

Lite mer

Anmäl
2015-06-23 20:53 #11 av: [Tinitusan]

STOR blad på fredskallan!

Anmäl
2015-06-23 20:54 #12 av: kirshim

Så tjusigt det ser ut, härliga bilder och växterna ser ju inte ut att lida av behandlingen heller...=)

Anmäl
2015-06-23 21:06 #15 av: [Tinitusan]

attans har som vanligt lite svårt att ladda upp bilder!

nej de trivs som fisken i vattnet haha, monsteran har fullständigt exploderat sen jag planterade den i karet, kommer göra om mitt 720 nu förmodligen i slutet av juli o då kommer jag bygga en egen bakgrund av hygrolon o plantera bakom, jag använder mig av lecakulor vilket har fungerat kanon, ända nackdelen är att det ger svartvatten efter någon månad så gillar man inte det bör man välja annat material att plantera i!

Anmäl
2017-02-10 10:33 #16 av: Maleficum

Tänkte jag skulle bumpa upp denna tråd med lite uppdateringar :)

Har just nu växter ur karen på tre av mina akvarium. Krukorna jag hade i minstingkaret fick flytta till sovrummet när jag la ner det. Just nu växer där monstera, någon form av dracaena och ampellilja. Hade porslinsblomma (H. carnosa) där också men den dog nyligen, troligen för att jag nu under vintern har runt 10 grader i sovrummet.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-10 10:36 #17 av: Maleficum

I mitt numera minsta kar har jag dessa som enda reningsverk (har ett rör som är luftdrivet som pumpar upp vatten till "krukan" och som då rinner igenom den brända leran växterna växer i).

Här i stormtrivs min porslinsblomma! Har även en gullranka, ampellilja och nyligen tillkommen en sorts "palm" som jag köpte en liten kruka med flera småplantor för 10kr. Ingen aning om sort men tänkte göra ett test och se vad den tyckte om att bo här. Än verkar den trivas (bara haft den några veckor än).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-10 10:43 #18 av: Maleficum

Sen har jag börjat med test i vardagsrummet. Flera små krukor med bränd lera så jag kan testa lite olika växter och se vad som trivs och inte.

Just nu har jag ampellilja (som jag ska försöka ska återuppliva lite innan de får flytta till vanlig kruka igen, de är lite mesiga just nu), samma palmgrej som i lilla karet, ett av klipp av yucca palm och ett litet skott av kalanchoe. Ett skott porslinsblomma och ett litet skott av, vad jag precis fått veta, är en klätterbenved (fick en liten växt av mamma hon inte ville ha kvar som hon fått i ett blomsterarrangemang och hade ingen aning om vad det vad. Visa sig det egentligen är en utomhus växt så de skotten får troligen flytta ut till våren). Har vörsökt med ett skott av en av mina andra hoyor också men haft problem med den i vinter att den tynat bort så skotten har inte alls tagit sig tyvärr. Sen har jag en gullranka som bara är nedstucken i vattnet och sticker ut över kanten.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-10 11:06 #19 av: Maleficum

Kan tillägga att dracaenans rötte ri sovrummet nåt hela vägen ner till gruset i akvariet =D och har mossa som växer på krukorna så dem inte ska synas och se så fula ut. Man kan se ena krukan på bilden men inte den andra! (har ju lite problem med algerna som fäst sig i mossan så man drar ju loss mossan när man försöker pilla ur algerna. Och utblåset på pumpen råkar sitta just där så mossan har inte riktigt lyckats fästa sig igen på den högra krukan.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-10 11:51 #20 av: mimåne

Så kul att få se hur det går! Det där med att ha mossa som växer på krukorna var ju en jättebra ide. Super snyggt och ett kreativt sätt att få lite gröna växter högre upp i akvariet. Tummen upp

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-02-10 12:16 #21 av: Maleficum

#20 Var lite min plan =) La helt enkelt några strängar mossa på insidan av krukan innan jag fyllde på med brända leran och plantera växterna. Har faktiskt inte tänkt på hur mycket de faktiskt vuxit och hur ymnigt det blivit förrän jag kolla på fotot :P Kan ju säga att räkorna älskar att klättra runt där uppe :) Förhoppningsvis kommer mina nyinflyttade Amanoräkor käka upp algerna i mossan så jag slipper försöka rensa i den.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-10 12:41 #22 av: [Tinitusan]

mina växter växer ju o frodas, vad jag dock har märkt av när man har större växter ovanpå är att syrehalten snabbt droppar och vid varmare vatten (25+) eller vid mkt fisk måste jag tillsätta syre i form av en syreslang på ett innerfilter annars flämtar fiskarna vid ytan.  

Anmäl
2017-02-10 13:47 #23 av: Maleficum

Det är ju en intressant observation! Kan det bero på att det är för mycket av vattenytan som tas upp? Eller att dem snor näring som sedan blir syre ute i rummet istället för syre i vattnet som då växterna i karet inte får tillräcklig näring för att bilda? Eller en kombination?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-11 16:14 #24 av: surikatflicka

Åh vilken intressant tråd, alltid velat provaSkrattar

Anmäl
2017-02-11 17:38 #25 av: Maleficum

Jag vet det är intressant :D och tänkte att det kunde vara bra att bumpa upp tråden lite för har ju kommit en hel del nya medlemmar som kanske får lite inspiration.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-11 22:48 #26 av: mimåne

Så intressant tinitusan. Växter både upptar och avger syre men jag undrar vilken del av växten det är som tar upp det och om det kan ha något samband.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2019-09-02 00:15 #27 av: Maleficum

Bumpar upp denna tråd då det ju finns en del nya medlemmar som kanske kan bli inspirerade :)

Såg även på Aquael kommit med en hydroponisk vägg till akvarium! (Heter Aquael Versa Garden Hydroponic Plus). Ett bra alternativ om man, som jag, har akvarium med täckglas/täcklock och ljusramp som ligger på täckglaset.

Kanske årets julklapp till akvarieägare ;) Borde ju funka bra att ha kryddväxter och liknande nyttigheter att odla under vintern.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-09-02 08:17 #28 av: 72mm

Det här är en riktigt bra tråd, väl värd att bumpas. Tack Maleficum!

Ang. Tinitusans syre observation: Det är nog som mimåne skriver, det är växternas cell-andning (syre + socker => energi + koldioxid + vatten) som spökar. Lite intressant att det är rötterna som ska ta upp syret, man tycker ju att det borde vara enklare att ta det från luften. 

Jag hittade lite utmärkt lektyr i ämnet;  https://www.hemmaodlat.se/odla/syre-och-vaxter/

Kan man kanske dra slutsatsen att syresättning/vattencirkulation är ännu  viktigare om man sätter rotsystem i vatten? Inte så intuitivt kanske. 

Ni som har växter på det här viset; har ni någon känsla för hur mycket nitrater som växterna drar ur vattnet? 

Anmäl
2019-09-02 14:43 #29 av: Maleficum

#28 Riktigt intressant läsning! Verkligen något extra att tänka på ifall jag beslutar mig att testa low-tech i nåt av akvarierna med krukväxter i!

Ingen aning om hur mycket näring de tar upp i jämförelse med övriga växter jag har i akvariet. Man skulle ju behöva göra nåt test då med växterna i akvariet, en viss mängd matning under en viss tid och se hur mycket övriga växter växer i akvariet och sen köra samma förutsättningar men ta ur landväxterna och se om akvarieväxterna växer mer men känns rätt avancerat för att testa.

Men angående syret borde ju en hydroponic vägg vara ett plus för där lär ju vattnet syresättas när det rinner igenom alla krukorna.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-09-02 15:54 #30 av: 72mm

#29 Ja, det borde inte vara några problem med den setupen. Kul förresten att branschen kommer ut med lite nya saker då och då,  den där väggen har man kanske sett som DIY-projekt några gånger, men inte som en köpbar produkt. 

Jag håller på och labbar med ett litet system där jag eventuellt kan göra lite A/B-tester, vi får se...

Anmäl
2019-09-02 18:49 #31 av: Maleficum

#30 Precis! Sett massa DIY och funderat på att göra något men inte känt mig modig nog att försöka få till något själv (man vill ju inte riskera att allt vatten dräller ut på golvet istället för tillbaka i akvariet :P) så då känns det ju toppen om det börjar dyka upp färdiga (och förhoppningsvis pålitliga) alternativ! Man kan ju hoppas det kommer dyka upp fler varianter :)

Spännande!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-09-03 09:57 #32 av: Rovfisk

Såg ju jätteläckert ut ju KärSkrattar

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-03 18:33 #33 av: Cecilia.S

Klickade in på en YouTube video häromdan och blev så väldigt inspirerad Kär
Där hade dom rötterna till sötpotatis och jordgubbsplantor nedstoppade i akvarium! Riktigt snyggt och (jordgubbsplantorna) ska tydligen dofta väldigt gott också Förlägen Blir nästan sugen på att testa, faktiskt. Synd bara att det inte riktigt passar in i nått av karen här hemma hos mig.

Anmäl
2019-09-04 08:26 #34 av: Lillräkanf

Oooo detta är ju farligt snyggt!! Men är det inte risk att det blir fukt på väggen? 🤔

Anmäl
2019-09-04 10:17 #35 av: Maleficum

#33 Aldrig tänkt på att testa med jordgubbsplantor! Undrar om man kan få jordgubbar under vintern då.

#34 Hoppas och antar den ska vara tät nog mot väggen och att den hänger såpass att det blir luft bakom för att inte skada väggen, men man kan ju säkerligen sätta något extra skydd bakom om man är orolig för att få fuktskador.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-09-09 12:52 #36 av: 72mm

Jag har sedan en tid tillbaka testat att köra ett system som ser ut på följande vis; 

Växterna lever i leca-kulor i "krukan" som alltid har några cm vatten på botten innan det flödar över ner i den lilla sumpen. De har alltså inte sina rötter direkt i tanken utan i ständigt flödande vatten  taget från ytvattnet i tanken. Det borde alltså vara ordentligt syresatt efter att runnit genom lagret med leca. 

Eftersom krukan enkelt kan plockas bort skulle jag kunna mäta nitrat och syre med och utan växterna i systemet. Vet inte om det ger så mycket dock, har bara en handfull räkor och posthorn nu, och de genererar nog inte så mycket biolast att det blir någon direkt skillnad om man inte mäter under ganska lång tid. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.