Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY

Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Projekt / DIY

Akvarie-vasen

2015-04-11 19:26 #0 av: 72mm

OBS ! Detta skall bara utföras av behörig elektriker !Cool

Vet inte om jag ska ge mig på det här eller inte, men jag har fått för mig att det skulle vara coolt att bygga ett nano baserat på en av IKEAs stora vaser. En variant på den gamla vanliga "räk-vasen" som så många redan har alltså.

Jag har ett pytte-kar stående i ett fönster som jag har en posthorn-odling i som jag experimenterat med i vilket jag haft ett filter under gruset. Det har fungerat så bra  (jag har ju inte behövt rengöra det än, nog inte lika roligt då) och är så osynligt så jag har tänkt att det kanske kunde fungera bra i en räk/snäck-vas också.

Grundtanken är alltså att suga vatten tvärs genom botten och kanske även en filtermatta och sedan skicka tillbaka det upp mot ytan via ett lodrätt utblås-rör. I min posthorn-burk gör jag detta med en pytte-liten pump avsedd för mindre fontäner. Det enda som syns av arrangemanget är utblåset och kabeln till pumpen. 

Om man sedan döljer utblåset och inte drar kablaget över kanten utan ger sig till att borra (!) hål för kabelgenomförning kunde man alltså göra ett akvarie med 360 graders insyn, utan baksida  och helt utan synlig teknik. Stående på en pedistal en bit ut från en vägg och belyst med lampor hängande från taket kunde man kanske kunna få till en trevlig "svävande" känsla. 

Världens mest komplicerade trivselbelysning, haha!

Anledningen till varför ingen använder filter under grus antar jag är att det är ett smärre elände när man väl måste rengöra eller ändra något, men det är ett pris jag är villig att betala för att få all teknik helt osynlig.

Det hela är på planerings-stadiet än så länge, men jag tänkte jag kunde iaf  starta en tråd utfall att jag faktiskt bestämmer mig för att sätta igång. 

Anmäl
2015-04-12 10:34 #1 av: mimåne

Haha, ja du måste gilla att grubbla och tänja på gränserna. Jag börjar se ett mönster genom dina projekt, tankar och funderingar kring akvarium. Teknik. Det måste vara det du intresserar dig mest för :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-04-12 16:28 #2 av: 72mm

#1 haha, jo, det är ju därifrån jag kommer. 

Teknikfokus och så en tendens att vilja (sub)optimera saker och ting till förbannelse. Jag väljer något och så försöker jag få den detaljen så extrem som möjligt. Ibland utan direkt anledning, bara därför att liksom. Skrattar

Anmäl
2015-04-16 19:56 #3 av: 72mm

Jag ska se hur långt jag kommer på det här projektet. Om jag kan konstruera något som a) är i princip underhållsfritt, b) snyggt som f-n att titta på, c) sköter sig själv och är lätt att byta vatten på och d) absolut katt-säkert så kan jag nog övertala morsan att hon "behöver" en snygg räkvas. Den skulle bli snygg i rummet jag bor i när jag är där och hälsar på Skrattar

Det underlättar om man har en välvillig "slutkund" för ett projekt menar jag...

Var och inhandlade glas-borr och vas idag, så tärningen är, som man säger, kastad. 

Anmäl
2015-04-16 20:41 #4 av: usvead

Alea iacta est Skämtar

Anmäl
2015-04-17 10:28 #5 av: Helben

Har både piedestal och lämplig taklampa så jag väntar ivrigt på bilder från både hur du går till väga och det färdiga resultatet!

Anmäl
2015-04-17 20:23 #6 av: mimåne

Kastade tärningar gillar jag!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-04-18 23:42 #7 av: 72mm

#5 Jo, det där med belysning har jag funderat en del på. Det skulle vara riktigt fräckt om man kunde variera ljuset efter önskemål. Jag ser ju det här som nästan lika mycket prydnad som akvarie. 

Har aldrig varit speciellt imponerad av all ny LED-belysning i världens alla olika färger som folk roar sig med, men till den här vasen har jag faktiskt tänkt att det skulle vara väldans tjusigt om man kunde ställa både  färg och intensitet. Lekte med tanken att det hela normalt skulle köra på ett vanligt dygnsprogram, men att man enkelt skulle kunna tillfälligt frångå det och tända/släcka ner som om det var en vanlig lampa. 

Det börjar lukta LED-teknik ganska snabbt. Och komplicerat blir det.  

Möjligtvis  får jag starta med  en vanlig hängande IKEA-lykta så jag får igång det först och så kan läsa in mig på hur man bygger en high-tech LED-belysning under tiden... 

Anmäl
2015-04-19 08:01 #8 av: 72mm

Borrade genomförningarna för kablar till pump, värmare & temp-givare. Visste inte om jag skulle borra ett "stort" hål för alla tre eller borra ett perfekt anpassat för varje kabel. Det blev det senare, vet inte exakt hur jag ska täta det än, men troligen blir det bara med silikon och då är det nog lättare att få det bra om det bara en är kabel / hål. 

Använde en dremel och väldigt fina diamant slipstift, så något "borrande" i vanlig mening är det ju inte fråga om.  

Anmäl
2015-04-19 08:03 #9 av: 72mm

Tre små hål vart det!

Anmäl
2015-04-19 09:44 #10 av: Aristarcos

OBS ! 

Egna installationer skall endast göras av behörig elektriker !! Så inte vem som helst ger sig på en sådan här installation !

Anmäl
2015-04-19 09:56 #11 av: 72mm

Allt man gör här i livet är givetvis på egen risk. Cool 

Jag uppmanar alltså inte till att göra vad jag eventuellt gör.  

Anmäl
2015-04-19 10:01 #12 av: Aristarcos

#11 ville bara påminna om att det krävs elektriker behörighet ! Skämtarså att inte andra ger sig på samma projekt utan eftertanke !

Anmäl
2015-04-30 17:39 #13 av: 72mm

Nu har jag fått kablarna silikonade och läcktestade. Verkar hålla tätt. Tätningarna ser ju inte direkt vackra ut, men det spelar ingen roll eftersom genomförningarna inte kommer synas. Dels sitter de på baksidan och dels har jag tänkt att hela vasen ska stå något försänkt på/i någon typ av grunt fundament som jag kan bygga in elektroniken i. På så vis kan jag dölja det mesta av filter, värmare och pump.   

Anmäl
2015-04-30 17:48 #14 av: kirshim

coolt projekt, vill se när det är klart och hyresgästerna flyttat in...=)

Anmäl
2015-04-30 21:46 #15 av: 72mm

#14 i slutänden ska det vara ett växt/räk/snäck-kar avsett som prydnad och stämmnings-belysning, men innan jag kommer dit kommer vi nog se lite olika tester. Det är ett antal funktioner och praktiska saker jag vill testa i det här projektet. Jag har bla planer på ett system för att utnyttja pumpen för att förenkla vattenbyten :) 

Anmäl
2015-04-30 22:15 #16 av: MariaK1977

Följer!

Anmäl
2015-04-30 22:56 #17 av: 72mm

Tror jag bestämt form, design och material för både "fundamentet"  som ska innehålla elektroniken och dölja botten-filtret och den tak-hängande belysningen. 

Jag tänker mig cylindriska former (för att matcha själva vasen) i betong. Japp. Betong. Är det ett idiotiskt material-val för akvarie-möbler och belysning säger du? Om jag har gjort något i betong förut? nah.. någon gång ska väl vara den första? Cool

Till verket! Det ska nog gå bra det här...

Anmäl
2015-05-01 11:33 #18 av: 72mm

LED-belysning är ju extremt liten och kräver inte så mycket utrymme och drivs med lågspänning så det är ju bra teknik att använda om man vill bygga eget. Enda problemet som måste lösas är eventuell värmeavledning då de blir ganska varma. 

Jag har tänkt tre väldigt smäckra små cylindrar hängande i var sin tåt hela vägen från taket. Jag vill ha ljuset riktat neråt och absolut noll ljusläckage från själva armaturen. Idéen är att allt ljus ska först passera genom vasen. Det här är precis som vilken överliggande akvarie-belysning som helst, och vad som gör akvarium så trevliga att titta på rent ljus-mässigt. Enda skillnaden är att jag vill få samma effekt med små lampor hängande 10-15 cm ovanför vattenytan. 

Jag gjuter helt sonika in 3 LED lampor så jag kommer få 3 x 3W totalt till en början.  

Jag har ingen aning om hur många watt eller lumen jag kommer behöva så jag höftar vilt med dimensioneringen. Blir det för svagt får jag tänka om eller komplettera på något vis.  

Anmäl
2015-05-01 12:25 #19 av: Sarah E

Jag beundrar din kreativitet och energi när det gäller teknik!

Anmäl
2015-05-01 20:45 #20 av: mimåne

Håller med SarahE, du är verkligen kreativ. Så mycket som du verkar tänka och fundera gör jag nog inte på en hel vecka.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-05-02 12:34 #21 av: 72mm

#19 #20 Hehe, tackar. 

Efter lite klanterier med de små LED-lamporna där jag nog  underskattade behovet av kylning. Eller så är driv-kretsen dum, eller så är det bara dålig kvalité, vad vet jag, jag lyckades i vilket fall som helst bränna ett par stycken, däribland en som redan var ingjuten :( 

Så efter många timmars testande, kopplande, gjutande och svärande har jag lyckats åstadkomma något som bara kan beskrivas som extremt ljusstarka bajskorvar... Storgråter

Jag ville ha den ojämna finishen och var därför medvetet slarvig med gjutningen.  Tänkte inte på att effekten skulle bli sådan... Nåväl, slipar man upp dem lite så blir det nog som jag tänkt mig.  

Nu ska jag bara hänga upp dem, testa hur varma lamporna blir och se hur det tar sig ut över vasen. Tillverkade en liten mojäng så jag enkelt kan reglera avståndet dem emellan, jag vet inte exakt hur jag vill ha det.  

Anmäl
2015-05-02 13:00 #22 av: Sarah E

Haha!! Men du kanske kan måla dem vita eller nåt sen så kanske likheterna med bajskorvar försvinner? Du ger inte upp i alla fall och det är värt en eloge!

Men det där med kylning, då måste liksom hela betongbiten kylas ner eller? Kan du göra betongcylindern ihålig och ha små fläktar i? Men det kanske inte alls förslår som kylning. (Alltså jag vet ju inte vad jag snackar om egentligen)

Anmäl
2015-05-02 13:11 #23 av: 72mm

Jag har funderat på att sätta färg på det, jag kanske landar där tillslut. Grejen är att jag faktiskt gillar betong som material, både strukturen och färgen. Men vi får se...

Jo, är det större lampor så kyls de ju antingen genom en riktigt stor kylfläns eller med fläktar som du säger. Betong har hyfsat god värmeledningsförmåga, så min förhoppning med dessa mini-lampor (3W styck) är att själva betongen kommer fungera som en kylfläns och leda bort värmen från lampan. Vi får se om det räcker till. 

Anmäl
2015-05-02 14:38 #24 av: Sarah E

Aha. hajar :)

Anmäl
2015-05-02 16:40 #25 av: 72mm

Det här med cylinderformade akvarier har sina sidor.. eller inte, haha. Dels fungerar krökningen som ett förstoringsglas så saker som befinner sig i mitten på vasen blir nästan dubbelt så stora, vilket kan vara trevligt, men det förvränger även perspektivet något alldeles otroligt. Det hela blir nästan lite abstrakt, man får absolut inte vara skändlig för att saker ska återges så naturligt som möjligt. 

Förvrängnings-effekten är störst när man betraktar det från en vinkel uppifrån. Då är det nästan svårt att  avgöra hur något ser ut. Vinklar i djupled är extremt svårt. Resultatet blir att man gärna skulle vilja vara i ögonhöjd med mitten av vasen, som på en piedestal i ett museum. Ju högre, dess bättre.   

För att inte tala om bakgrunden! Känns som om vasen gör sitt bästa för att bryta in hela rummet, klart kristallkule-komplex. Ställer man inte vasen i ett hörn mot en ren vägg blir intrycket väldigt rörigt. Svårplacerat även i sidled alltså.  

Anmäl
2015-05-02 16:46 #26 av: Lillyrod

Det är mycket att tänka på förstår jag. Hälften man ska tänka på kommer man på efteråt... : )


Anmäl
2015-05-02 16:50 #27 av: 72mm

Jo, det är ju så. Jag har lärt mig att första gången man bygger/designar/gör något så blir det sällan bra. Man får sikta på version två från början helt enkelt. 

Anmäl
2015-05-02 20:54 #28 av: mimåne

Hahaha!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-05-03 10:46 #29 av: 72mm

Hmm, vete tusan om det inte blir ganska nära vad jag tänkte mig. Möjligtvis är diametern på lamp-cylindrarna något för liten, de ser lite väl pluttiga ut. 

Den svarta lådan styr temp, ljus och ev. pump och elektroniken i den ska så småningom stoppas in i en låda/fundament under själva vasen. Det är tanken iaf.  

Anmäl
2015-05-03 13:39 #30 av: MariaK1977

Vad snabb du är, liksom bara rasslar till! Vore det inte snyggt om lampsladdarna var textil klädda? Svartvita eller svarta kanske?http://www.snyggakablar.se/sv/textilkabel-elkablar/textilkabel-lampsladdar/

Anmäl
2015-05-03 14:39 #31 av: Sarah E

Hade precis samma tanke. Textilklädda sladdar skulle vara snyggt :)

Anmäl
2015-05-03 17:05 #32 av: 72mm

Vet ni, jag har tänkt på det också. Tack för länken! Eftersom jag inte hade en aning om det skulle bli bra eller fungera och jag bara gjöt in kablarna så testade jag med vanlig billig lampsladd från Kjell & Co. 

Skulle se riktigt snyggt ut med textilkablar, även om det kommer kosta lite. Det blir ju snabbt tio meter kabel när man ska ha det hängande från taket och en tåt för varje lampa. 

Anmäl
2015-05-06 20:03 #33 av: 72mm

3x3W LED är givetvis för svagt för att vara en riktig akvarie-belysning om man vill ha några växter och så.. Men tills jag bestämt mig exakt hur jag vill ha ljuset så får det duga. En av dem har dessutom falnat till halva ljusstyrkan. Antingen så håller den på att dö eller så är sättet jag driver dem på (en LED-driver, i serie, dvs samma ström genom dem alla) inte optimalt. 

Jag har slängt i lite mossa, ett litet gäng av mina största posthorn och en rot som jag inte tycker är snygg. Mest för att se hur det skulle ta sig ut. 

Anmäl
2015-05-07 19:42 #34 av: 72mm

Då har jag gjutit färdigt botten som så småningom ska husera elektroniken. I slöjden sades det att man bör mäta två gånger och såga en. När jag gör något för första gången, något som jag gör för att själva görandet är viktigare än resultatet så tenderar jag att göra tvärt om. Mäter knappt något, utan bygger lite planlöst och testar mig fram för att se vad som fungerar. Utgångspunkten är att det kommer inte bli bra första gången i alla fall, så man kan lika gärna höfta vilt och testa vad som fungerar så att man lär sig. Knappast proffesionellt, men det är roligare så tycker jag.

Ska man gjuta måste man ha en form. Jag valde att bygga en förstörbar engångs-form. Då behöver man inte bry sig om hur man ska få ut detaljen. Kartong (gärna från en pizza!) och smält-lim blev form-material.    

Anmäl
2015-05-07 19:44 #35 av: 72mm

..och så var det det här med att mäta. Inte min grej. Ska jag bygga något måttpassat mot något annat så använder jag gärna detta som mall och bygger runt. Då vet jag att det passar, mäter man måste man verkligen både mäta och bygga rätt. 

Anmäl
2015-05-07 19:48 #36 av: 72mm

Halva prylen gjuten. Vasen ska alltså stå i skålen, och elektroniken ska in under botten. Jag visste inte hur jag skulle göra en form för att gjuta allt på en gång, så jag bestämde mig för att gjuta i flera omgångar. Det ska alltså på en "kjol" på den där skapelsen. 

Uttaget på ena sidan är där kablarna kommer ur vasen. "pipen" ska innehålla en liten ratt för att styra belysningen med. 

Anmäl
2015-05-07 19:52 #37 av: mimåne

Jaha det var sådär du skulle gjuta, in botten av vasen! Då förstår jag dig, min fantasi säger också att det skulle bli snyggt. Om du får rätsida på den där utbuktningen ;)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-05-07 19:59 #38 av: 72mm

Jag har ju extremt dålig kläm på exakt hur starkt det blir. Botten är visserligen lite armerad, men den djäkla vasen med vatten är ju ändå upp emot 20kg, så jag blev lite nojjig över om det skulle hålla. 

Lösningen blev att förbereda för tre pelare, som kan ta upp krafterna rakt uppifrån av vasens tyngd. På så vis kommer all tyngd hamna fördelat på tre punkter och hela betong-konstruktionen kan mer eller mindre "hänga" på dessa tre pelare. 

Detta betyder i sin tur att det inte finns någon anledning att gjuta en botten. Elektroniken kan monteras "upp&ner" i taket. Dessutom behöver inte kanten gå hela vägen ner ytan det står på, gör man stödbenen lite högre än "kjolen" så kan man kanske få till en lite svävande effekt. Det kommer alltså att vara ett luftgap som gör att man inte ser vad det hela står på. 

Jag passade på att gjuta in ett par muttrar som skulle kunna användas som förankring av de tre pelarna i nästa gjutomgång. 

Anmäl
2015-05-07 19:59 #39 av: [Grodhopp]

Vad roligt! Jag hatar att mäta, heja dig!

Anmäl
2015-05-07 20:59 #40 av: Sarah E

Ser jättefint ut redan nu tycker jag :)

Anmäl
2015-05-08 16:38 #41 av: MariaK1977

Du har nog helt rätt inställning, jag mäter massor men det blir ändå alltid fel...
Ser spännande ut även om jag inte riktigt hänger med på vad som är upp och ner än.

Anmäl
2015-05-08 17:47 #42 av: 72mm

#37 hehe, att det ser lite hipp som happ ut beror kanske på att jag faktiskt vill ha till en ojämn, organisk form. Gjutning i form ger ju den möjligheten. Hade jag velat ha raka linjer exakthet hade det varit bättre att bygga i trä eller liknande. 

#40 Tja, det har väl inte havererat än så länge. Men jag lyckas nog klanta mig innan det är färdigt ska du se. 

#41 Nej, det kan jag förstå. Det är ju inte heller direkt efter mall 1A jag bygger... 

Sådär någonting. Nästa steg är att gjuta på en våning för elektroniken under det där. Jag kom på att det inte behöver vara en "låda" med botten, utan den kan ju vara helt öppen nertill. Så jag behöver bara gjuta på en "kjol" runt. Fundamentet kommer då bli ung dubbelt så högt och vasen kommer upp ytterligare 6-7 cm.

Anmäl
2015-05-08 18:38 #43 av: Lillyrod

Det här är spännande : )


Anmäl
2015-05-08 22:14 #44 av: 72mm

#43 Det tycker jag med! Jag har ju ingen aning om vad som verkligen funkar eller inte. Det är en enda lång radda med test...

Jag har så smått börjat fundera på vad jag ska stoppa i det här lilla karet när (om) det väl blir "färdigt". Allt är ju speciellt, litenheten, formatet, djupet... och att det inte finns någon egentlig baksida. (de stackars posthornen som sniglar runt i sidled på glaset i jakt på ett mysigt hörn har det inte så lätt :)   

olika idéer jag haft är 

 • något extremt sparsmakat, ljus botten och en enda lång snirklig växt som får sträcka ut sig mot ytan. 
 • en gren/rot som bryter ytan
 • bara olika typer av mossa och sten (har svårt att hitta något så smalt att det passar dock)
 • Något smalt växande som får bryta ytan, kan t.ex bambu överleva med rötterna i plurret?

Vad för innevånare (om några) får ju bli baserat på vad för inredning/botten osv jag väljer, men det finns en hel del coola snäckor jag skulle vilja testa, elefantsnäckor är t.ex coola, och äpplen kan ju vara riktigt vackra. 

Anmäl
2015-05-08 22:47 #45 av: mimåne

Jag gillade din sista ide. Med något som växer upp ovanför vattenytan. När du säger bambu så tänker jag på mangrove växt. Den skulle passa. Annars fungerar ju även echinodorus plantor bra ovanför ytan med rötterna i vattnet.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-05-09 10:21 #46 av: 72mm

 Jag tänkte nog på drakarna braunii, även kallad "lucky bamboo" (det är ju inte bambu igentligen). De är ju poppis att ha i vatten i vaser. Ska man ha nått som blir riktigt högt måste jag kanske omvärdera min plan att ha belysningen hängandes i taket dock...

Anmäl
2015-05-09 10:24 #47 av: 72mm

argh.. buggig hantera-funktion! Dracaena braunii ska det vara...

Anmäl
2015-05-09 10:43 #48 av: Lillyrod

Är växtsaften vit på den där så är den giftig. Jag har haft den, inte i karet, men kommer inte ihåg hur det var.


Anmäl
2015-05-09 11:39 #49 av: MariaK1977

#46, de där "pinnarna" lever då länge i vatten i alla fall, hade en som stod i en vas flera år utan någon som helst näring någon gång i min ungdom...

Anmäl
2015-05-09 12:19 #50 av: mimåne

Jaha du tänkte på sådana ja. Jaa, är de giftiga eller inte?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-05-09 12:42 #51 av: Lillyrod

Alla växter med vit växtsaft är giftiga och jag tror ovan växt har det.


Anmäl
2015-05-09 12:51 #52 av: usvead

Du verkar vara en klurig, och nyfiken person 72mm. Du drar dig då inte för att ge dig i kast med nya - mer eller mindre - omöjliga?! projekt Tummen upp 

Anmäl
2015-05-09 18:51 #53 av: 72mm

#50 #51 Oj då, ja då kanske jag ska vara lite försiktig med vad för växter man stoppar i då.. Tack för varningen och knepet om vit växtsaft, det var nytt för mig. 

#52 Haha, klurig vet jag inte. Nyfiken stämmer nog. Jag har en förmåga att snöa in på något och då kan jag lägga hur mycket energi och tankemöda som helst på det. Det spelar alltså ingen roll om det är "värt" det eller ej. Kan jag komma i närheten av ursprungsvisionen och kanske lära mig något på vägen så är det alltid värt det.  

Då var nästa steg klart. (den är alltså lite högre nu, och jag har plats att gömma elektronik :) 

Anmäl
2015-05-11 00:20 #54 av: [Grodhopp]

Cool, jag skulle troligen köpt den om jag såg den i en inredningsbutik :)

Anmäl
2015-05-11 12:31 #55 av: Sarah E

Kanske en bra affärsidé när du hittat rätt med allt? En levande variant av lavalampan typ :) Komplett med inredning och posthorn :)

Anmäl
2015-05-11 16:55 #56 av: 72mm

#54 haha, tackar! Det var bra betyg! Swisha bara över 15 papp så skickar jag klabbet på direkten!

#55 kanske det. Isf måste det nog få kosta lite... Och jag vet inte om det finns en marknad för färdiga "high-end" akvarieset. :)

Anmäl
2015-05-11 22:37 #57 av: Sarah E

Kanske den dagen du kan komma med ett helt underhållsfritt sådant. Och det är väl knappast möjligt...

Anmäl
2015-05-13 21:49 #58 av: [Grodhopp]

Ja för fasen, no problems haha! Finns säkert en marknad, med tanke på vad inredning får kosta numera så! Du får göra som gamle Kamprad, leta de billigaste komponenterna till produkten :). Och så kan man göra dem i olika storlekar, formen är snygg och glas och betong ihop är snyggt (tycker jag då). Akvarievasen AB heja heja!

Anmäl
2015-05-14 09:31 #59 av: Spöket

Va snyggt, blev helt klart imponerad här Glad

Anmäl
2015-05-19 16:12 #60 av: 72mm

#57 hehe, nej. Speciellt inte om jag kör på idéen att faktiskt bygga in pumpen under bottensubstratet, då blir det ett djäkla jobb att städa en gång per år eller vad som nu kommer behövas.

Jag har iofs en ide om hur man skulle kunna komma runt det genom att bygga ett litet pumphus på botten som man skulle kunna komma åt utan att behöva slita upp hela bottenfiltret.

#58 ge mig inga dumma idéer nu... :)

#59 tackar. Vi får se hur det blir till slut. Jag kommer hela tiden på massa saker som jag inte gillar med de lösningar jag har, så det tar lite tid.

Anmäl
2015-05-19 16:47 #61 av: MariaK1977

Finns det några nya bilder? Vad är planen för den "blå botten"?

Anmäl
2015-05-30 12:09 #62 av: 72mm

Den blå botten är filtermattan som tillsammans med bottensubstratet kommer utgöra biologiskt filter. Det är inte tänkt att den ska synas.

Just nu har jag tillfälligt flyttat in hela posthornodlingen för jag behövde röja i baljan de bodde i.

Anmäl
2015-05-30 21:39 #63 av: MariaK1977

Snyggt!

Anmäl
2015-05-31 08:35 #64 av: Spöket

Om man inte är så el-kunnig så skulle man väl kunna kapa sladden till pumpen nära stickproppen istället för vid pumpen och använda sig av en sockerbit för att koppla ihop den igen ? ( bara en tanke, kommer inte att göra det själv)

Anmäl
2015-05-31 10:05 #65 av: 72mm

#64 Oj, dags för lite el-säkerhet kanske. 

Jag har alltså inte kapat några kablar eller modifierat något som är inne i vasen, eller som kommer i kontakt med vatten. För att få igenom kabeln i det lilla hålet har jag kapat kablarna nära stickproppen (precis som du säger) och trätt den inifrån vasen. 

Det kan tyckas att det är konstigt att man överhuvudtaget får sälja 230V apparater som ska användas inte bara i närheten av vatten, utan till och med nersänkt under ytan. Hur kan man få konstruktionen så säker att pumpar och doppvärmare överhuvudtaget kan få en CE-märkning?

Både min värmare (en 15W utan termostat från ett AquaEl-set) och pumpen jag använder är helgjutna och är alltså fullt dränkbara (inkl stickpropp). Det finns alltså inget man kan demontera för att riskera vattentätheten, inga packningar eller genomförningar som kan gå läck. 

Kabel, stickprov och pumphus utgör alltså tillsammans en helgjuten, vattentät behållare. Det står även i instruktionerna att man inte kan bryta denna (t.ex. genom att byta stickpropp eller kabel) utan att alla garantier från tillverkaren försvinner. De kan ju då inte längre garantera IPX-märkningen (vattentätheten). 

Min skarvning sitter långt från vattnet, på andra sidan ev dropp-loop, och är lödd och tätad så den är om inte vattentät så ordentligt vatten-säkrad.

En sockerbit skulle nog fungera i princip lika bra. Man ska bara veta vad man gör och vilka garantier och försäkringar som försvinner och ev. risker man tar när man modifierar elektrisk apparatur.  

Anmäl
2015-05-31 12:24 #66 av: Spöket

Ok, lurade mig själv av bilden på inlägg 9
(Byte av stickpropp har jag gjort ett par gånger sen kontakterna blev utbytta på 90- talet) :)

Anmäl
2015-05-31 13:42 #67 av: 72mm

#66 Ja, herregud, varför lade jag upp den bilden? Den kabeln har troligtvis inget att göra med bygget överhuvudtaget, utan användes bara för att kontrollera hur stora hålen behövde vara.

Anmäl
2015-05-31 14:55 #68 av: stickanw

Ett imponerande och inspirerande bygge. Blir nästan sugen på att prova själv men skulle nog välja att gå genom botten av vasen då det är så mycket spänningar i buktigt glas. Snyggt och annorlunda blir det i varje fall.

Anmäl
2015-05-31 19:23 #69 av: 72mm

#68 hehe, jo jag väntar fortfarande på att nått ska spricka :(

Botten är på tok för tjock (närmare 5-6cm) för att jag skulle ge mig på den.

Anmäl
2015-06-04 16:01 #70 av: 72mm

Vattenbyte på 4 min med hjälp av befintlig pump. Ganska civiliserad metod. (filmen är bitvis uppsnabbad för anti-uttråkning)

Anmäl
2015-06-04 18:14 #71 av: Sarah E

Grymt!!

Anmäl
2015-06-04 22:01 #72 av: Spöket

Riktigt snyggt, det ser större ut på filmen =)

Anmäl
2015-06-17 18:16 #73 av: 72mm

Dags för en liten uppdatering. Jag har varit lat, inte mycket har hänt. Väntar fortfarande på en del delar för vidare experiment vad det gäller belysningen. 

Har dock lekt lite med ett par 10W LED i olika färger. Tanken är att jag ska ha en eller två 10W vita, en blå (nattljus + växt) och en röd (gryning/skymning). Genom att kombinera dessa i olika mängder (jag kommer kunna dimma varje färg var för sig) hoppas jag kunna göra en riktigt flexibel belysning. 

Att göra; 

 • Ett dygnsprogram som snyggt glider mellan månljus, gryning, dagsbelysning och kväll ska programmeras.  
 • En manuell kontroll för att enkelt kunna ställa in det ljus man vill ha. (mer programmerings-jobb) 
 • Rent fysiskt bygga lamporna (de kommer se ut som lite större varianter av de jag gjorde tidigare).
 • Bygga elektroniken  "på riktigt", nu lever allt på experimentkort.  

Lite extrem-lägen; 

Anmäl
2015-06-17 18:54 #74 av: mimåne

Snyggt!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-06-17 19:43 #75 av: 72mm

#74 Jag antar att du menar "snyggt jobbat", för rent estetiskt snyggt är det verkligen inte :) Allt är fortfarande ett djäkla experimentellt, temporärt kladd...

En sak som jag har problem med är att jag tar onödiga chanser. Jag är tillräckligt tekniskt och klurig för att kunna förutse vad som kommer fungera och vad som troligen kommer krasha, och dessutom hur det kommer haverera.  

Likt förbannat så tar jag inte de nödvändiga åtgärderna för att undvika dessa missöden. Jag får istället ofta liksom bara konstatera att "jaha, nu har det gått söder på precis det viset jag visste att det fanns en stor risk att det skulle göra". 

Detta blir extra farligt med alla mina temporära experimentella lösningar "så länge" eller "bara för att se hur det fungerar".  

</själv-analys slut>

Den här gången lyckades jag slå sönder vasen. Jag hade fäst (temporärt givetvis) tre glas-linser framför lamporna för att fokusera ljuset ner i vasen. Om dessa släpper och hamnar på kanten så spricker givetvis skiten. Vet inte hur många gånger jag tänkte att "det här är farligt".  Men gjorde jag något åt det? Inte då.

Vasen är i  sprickor, inte bitar, så förhoppningsvis kan jag rädda burken med kreativt användande av tejp och silikon. Åtminstone så jag kan fortsätta att använda burken som prototyp. För det slutgiltiga resultatet får jag väl snällt knata iväg till IKEA och köpa en ny vasdjävel. Storgråter  

Anmäl
2015-06-17 20:02 #76 av: kirshim

aj aj aj, jobbigt när man biter sig själv där bak...;P

men det är ett riktigt trevligt projekt du håller på med, ser fram emot att se slutresultatet framöver, sen kanske man lyckas sno nån liten idé som ingår i detta arbete framöver...=)

Anmäl
2015-06-18 08:06 #77 av: MariaK1977

Det händer nog de flesta på ett eller annat sätt. Barn tex, hur ofta hinner man inte tänka "ojoj det där kommer aldrig gå" innan skriket kommer. Tur att IKEA inte är dyrast i stan... (Om du nu har turen att bo i en IKEA stad förstås)

Anmäl
2015-06-18 08:54 #78 av: [Grodhopp]

Hm, låter som när jag tog sönder mitt täckglas eller tappade min ramp i vattnet. "Det är inte bra att lägga den där, man kan kliva på det/tappa den". Crash. Blubb. Totalt mörker i hela huset. Aldrig lär en sig, eller så gör en det efter tillräckligt många och dyra misstag ;)

Anmäl
2015-06-18 10:42 #79 av: Maleficum

Vet för flera år sedan när min bror skulle göra ren i akvariet. Han la täckglaset över armstöden i fåtöljen och tror det var han (kan ha varit pappa) som sen skulle sätta sig i fåtöljen, blev en tur ner till glasmästaren (som det som tur var fanns väldigt nära där vi bodde), när nya glaset kommit så bara några dagar senare så la han det på pianobänken bredvid akvariet vid rengöring och råkar putta till det när han reste sig upp och den hoppa i backen. Den höll formen men blev betydligt större så det var bara att ta en ny tur ner till glasmästaren. (Kan ha varit tvärt om också minns inte exakt vilken av händelserna som var först bara att det inte var många dagar emellan).

Har själv haft ner min ramp i lilla karet ett antal gånger fast som tur var har det alltid klarat sig men även fast jag vet att den riskerar att åka ner när jag sätter den på ett visst sätt så gör jag ändå om det.

Hoppas vasen håller ihop tills allt blivit som det ska =)

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-07-01 20:53 #80 av: mimåne

Ljuset menar jag, kanske var otydlig :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-08-15 16:52 #81 av: 72mm

Har inte jobbat så flitigt på det här projektet, men det är inte dött.

Har byggt lite hårdvara för att styra ljus, värme och pump (jag har ju ett akvarie-dator-projekt på gång så jag kan återanvända en hel del därifrån). 

Microprocessor (Arduino), realtidsklocka, tre LED-drivers samt fyra reläer

Hittade en tunn nätadapter till en gammal laptop som passar fint som strömförsörjning. Samma format som elektroniken som kommer passa fint ovanpå (egentligen under, eftersom elektroniken monteras "hängande i taket" på fundamentet som vasen står på): 

Betongfundament/elektronik-låda underifrån

Har också gjutit lamp-husen i fullskala (ölburks-storlek) och monterat 3x10W LED-ljus i. Vitt, blått och rött - idéen är att kunna skapa coolt nattljus såväl som röda skymningar och gryningar. 

Lampor i betong är ju världens mest naturliga sak.

Vad det gäller inredning så beror det lite på eventuella innevånare. Bortsett från snäckor och räkor är väl kampisar det enda man kan tänka sig skulle kunna trivas i en rund, 20L tank.  Isf måste vattenutblåset, som är riktat rakt upp från mitten på botten, göras annorlunda. Det är nu så starkt att man ser krusningar på ytan med 40cm djup. Strålen drar med sig massor av vatten upp till ytan för att sedan cirkulera ner utefter kanterna. Bra för syresättningen och för räkor, troligen mindre bra för en lätt sim-handikappad firre. 

Alternativ ett är att sprida flödet med en svamp eller dylikt. Alternativ två är att dra ner flödet ordentligt. Eftersom pumpen mer eller mindre är begravd i botten på konstruktionen är det svårt att reglera på vanligt vis. Jag har dock lekt lite med 12V micro-pumpar och dem skulle man troligen enkelt kunna reglera flödet på rent elektroniskt. Extrem teknik-overkill kanske, men onekligen lite coolt :)  Vi får se hur jag löser det.  

Anmäl
2015-08-15 17:59 #82 av: MonsterTrollet

Milda makter vilket läckert projekt!
Kul att följa men man blir ju matt av att se allt du pysslat med.  Skrattar

Tummen upp

Anmäl
2015-08-15 20:08 #83 av: [Tinitusan]

vilket projekt, fantstiskt roligt!

Anmäl
2015-08-16 02:03 #84 av: lol girl

Gud så läckert!! Spänd på och få se resultatet!

Anmäl
2015-08-27 10:53 #85 av: 72mm

Håller som bäst på att installera shabraket hos min hårt prövade mor (jag själv har ju ingen direkt plats för det hela :) Hon har den mest exakta färgkänsla man kan tänka sig och tolererar inga nyanser utöver vad som ingår i design-planen för varje rum. Detta visade sig bli ett större problem än vad jag trodde... Ledsen

Belysningen består ju av en vit, röd och blå lampa som ska kunna kombineras ihop för att på så vis kunna skapa gryningar och "månbelysning"  och dyl. Även om själva lamporna är inte tänkta att synas så slog morsan bakut när hon såg det starka röda och blå (rummet går i vitt och grönt). Jag har tillbringat timmar med att justera lamp-eländena så det blir så diskret som möjligt. Förhoppningsvis kan det så småningom godkännas av moderskapet. 

Hon/jag hittade iaf en rätt trevlig pryl att ställa det hela på. En vit, 70cm hög barpall från Jotex för 300 bagis.  

Bilder kommer...  

Anmäl
2015-08-27 11:05 #86 av: Fia81

WOW, vilket häftigt projekt Skrattar Jag följer med spänning!

Anmäl
2015-08-27 20:45 #87 av: mimåne

Snygg pall också!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-08-27 23:32 #88 av: 72mm

Jag kanske får backa på färgerna. Rött/blått är kanske naturliga färger för akvarister, men som stämningsbelysning (och med en färgfascistisk mor) kanske det inte är optimalt. 

Det finns, förutom varmt/kallt vitt och grundfärgerna rött, grönt blått, även bärnstensgula ("Amber") LED'ar att köpa. Kanske skulle  trio på vitt, gult och grönt funka bättre... Nåväl, det går att byta, men det får bli ett senare projekt. 

Måttar in var det ska stå
Elektroniken har ett antal LEDs för power etc, dessa syndes lite för mycket när det stod på ett vitt underlag.
Justering av lamp-upphängning
Målar botten svart upp tlll kanten på bottenfiltret. Dels för att dölja det blå, dels för att motverka alger under bottenfiltret.


Anmäl
2015-08-27 23:42 #89 av: 72mm

Jag har hela tiden trott att lamporna skulle utesluta något som bröt vattenytan, men jag hade nog helt fel. 

Morsan hade en ormhassel hängande på väggen, så för att testa med något stoppade jag i den, och upptäckte att brytningen med det snirkliga, organiska mot den hårda, raka, gjutna betongen var riktigt läckert!

Ormhassel och temporära stenar för att hålla bottenfilter på plats.

Jag tror vi kommer bygga vidare på detta. Har inte riktigt bestämt vad för något jag  ska ha i mer.. kommer leta efter något som ser snyggt ut växande på grenen. Kanske till och med något som vill växa både över och under ytan.  

Anmäl
2015-08-27 23:54 #90 av: Lilolizeit

#89 super snyggt!!

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-08-28 05:35 #91 av: Fia81

Så fint :)

Anmäl
2015-08-28 10:30 #92 av: mimåne

Vilket läckert projekt! Kanske något i stil med röd mangrove som växer ovanför ytan? Jag tänker att du behöver en ganska hög växt för att komma upp ur vasen.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-08-28 10:46 #93 av: paradisgarden

Supersnyggt med ormhassel :)

Anmäl
2015-08-28 14:51 #94 av: 72mm

#90 #91 #93 Tack, tack!

#92 Röd mangrove? Jo, det vore ju coolt. Precis som du säger behöver jag isf något som växer på höjden, iaf något som är relativt smalt nertill.  Ska man ha något som växer på det viset får man nog plocka bort ormhassel-kvisten, annars blir det lite kaka på kaka. Tror jag.  

Var får man tag på röd mangrove? 

Anmäl
2015-08-28 15:41 #95 av: Maleficum

Sixten har flyttat hem igen, han ville inte lämna Idun ifred och ägaren ångrade sig så hon ska försöka hitta en kompis hemma istället.

Mitt lilla akvarium är helt tomt nu förutom mina röda posthorn, vet inte riktigt vad jag ska göra med det.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-08-28 20:17 #96 av: 72mm

Ibland är de enklaste lösningarna de bästa. Jag hade en ganska ful upphängnings-annordning i taket för att kunna justera längd på kablarna till de hängande lamporna, och samtidigt få dem att hänga lagom långt ifrån varandra. Det var en härva av kablar som jag tänkte mig dölja med någon plastburk/kupa. 

För att slippa se eländet klippte jag bara till ett pappersbit som jag satte jag upp. Det blev riktigt bra Skrattar

Nu får det stå tills jag bestämt mig för vad för växter jag vill ha i. 

Anmäl
2015-08-29 06:54 #97 av: Tjeja

Gosh vilket kul och spännande projekt! Vilken "Uppfinnarjocke" du är 72mm! Hakar genast på följarskaran här! :-D

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-08-29 22:40 #98 av: mimåne

Jag tror att mangrove finns att beställa på vissa onlinebutiker, men ibland ser man den även i annonser i grupper och forum. Den är även smal som en bambupinne nertill vilket skulle passa bra i utrymmet.

Hm. Vad annars skulle kunna passa att ha ovanför ytan. Det finns ju jättesvärdsplanta, som har raka stjälkar och runda blad upptill och blir hög, men, lite för mycket för att ha i en vas kan jag tycka.. Och diverse växter som t.ex ludwigia repens o.s.v lär inte växa sig så höga att de kommer ovanför ytan. Men kanske någon växt som går att binda fast på ormhasseln? Eller en bit flytande riccia mossa med något som växer ut den?Funderar Haha nä nu svamlar jag. Trött som man är inpå småtimmarna..

Eller jo Musselblommor för tusan!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-09-26 22:42 #99 av: KatarinaSt

Sträckläste hela tråden - fantastiskt och kreativt bygge! Kul att se prylar användas till bra mycket coolare saker än avsett, särskilt ordinära prylar som en vas från det stora möbelföretaget! Skrattar

Anmäl
2015-09-27 10:07 #100 av: 72mm

#98 jag läste lite om mangrove och det är ju världens fräckaste växt! Hur den gör för att kunna klara av saltvatten etc... Fick nästan lust att göra ett rent mangrove-habitat nu, hehe. Kanske inte i morsans räkvas dock :)

#99 Oj! Kul att byggloggen uppskattas. Jag hade en vision i början och sedan tog projektet massa snirkliga vägar, men jag landade nig inte alltför långt från målet tror jag.

Anmäl
2015-09-27 20:28 #101 av: Tjeja

#100 Vill se, vill se juh! fram med nya bilder!  Skrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-09-27 20:29 #102 av: Trollhund

Håller med, fantastiskt bygge! 

Anmäl
2019-08-09 11:08 #103 av: 72mm

Det är dags att uppdatera det här projektet lite... (ursäkta för wall-of-text, men bilder kommer snart). 

Vasen har stått hos morsan sedan jag byggde den för fyra år (!) sedan, men fokus har flyttats något allteftersom jag har experimenterat med uppdateringar. 

Att "begrava" teknik under ett botten-filter som man gör en massiv genomgång på en gång om året eller så fungerar, men ska man hålla räkor (inte så mycket annat i djurväg man kan hålla i en såpass liten volym) vill man troligen ändå ha något man kan underhålla lite enklare. För praktiskt är det ju inte.  

Nu är grundtanken med bygget även att ingen teknik får synas, inga synliga filter, inga kablar eller slangar över kanten, det finns dessutom ingen bakgrund att gömma saker bakom. Så den lilla botten som finns är vad man har att jobba med. 

De senaste åren har växter varit placerade i en halvmåne-formad "kruka" av plexiglas som varit placerad över pump (och doppvärmare) som haft sitt utlopp genom ett rör tvärs genom denna bytta. På resterande del av botten har en filtermatta legat genom vilken pumpen har dragit vattnet. På denna matta har vi i omgångar testat att ha grus eller bara mossa. 

Det hela har väl fungerat hjälpligt så länge man inte vill komma åt filter/pump, men nackdelarna har främst varit; 

 • Svårt att veta att det inte läcker vatten på sidan av filtermattan och på vis minskar filtrets effekt. 
 • Svårt att komma åt pump då man måste riva upp filter och kruka. 
 • Utlopp i botten (även om det varit riktat rakt upp) istället för det normala uppe vid ytan är inte optimalt för syresättningen. Speciellt i en hög behållare med dåligt yta/vattenmängd-förhållande. 
 • Utan agitering av ytan bildas lätt biofilm som förutom estetiken ytterligare drar ner syresättningen. 
 • Både pump och doppvärmare har gjort att "krukan" med planterade växter har behövt vara lite högre än önskat. 

Vad som därför står på listan att lösa: 

 • Ersätta doppvärmaren (en vanlig ~230V, 25W värmare med termostat som jag aldrig varit riktigt bekväm med att begrava under botten på 0.4m djup) med något mindre, helst 12V. 
 • Flytta ut pumpen så krukan kan sänkas. 
 • Bygga ett riktigt filter - dvs en låda formad för att rymmas bredvid växt-krukan och säkerställa att pumpen faktiskt pumpar vattnet genom filtermattan. 
 • På något vis få upp utloppet till ytan för att lösa ev. syresättnings och biofilm-problem. 

Vidare så har ormhasseln som både jag och mor min blivit så förtjust i till sist ruttnat bort (den del som varit under ytan iaf) så det kräver någon typ av ersättnings-lösning. 

Lite bilder på hur det har sett ut fram tills nu; 

Tidig version med design i "rå" betong
Senare version med putsad (á la fasad) yta på både fundament och lampor. Morsan har ett akut färgseende och blev nöjd då det nu går i brun-ton (jmfr gardiner) istf. grått.
Detalj.
Översikt.

to be continued...

Anmäl
2019-08-25 19:27 #104 av: 72mm

Vad som blivit gjort; 

"Krukan" som redan fanns täcker halva botten, och kunde användas som den var...

Sedan byggdes en liten låda/hållare för pumpen och en bit filtermatta som skulle täcka andra halvan av botten. Filtret ska inte begravas i något substrat, utan bara täckas med lite mossa el. dyl. 

det är inte så stora grejor....

Vidare byggde jag en 20W värmare från ett element avsett för 3D-skrivare (sitter i munstycket och smälter plasten som används). Den matas med 12V och jag vattensäkrade den med silikon. Eftersom elementet är så litet kunde jag få det hela ganska platt - perfekt att placeras under växt-krukan. 

Installerat i vasen ser det ut så här.

Ovanifrån, utan växt-kruka
Framifrån

Passade även på och fixa till lite kontakter så man enklare kan koppla loss själva vasen från elektroniken i det gjutna fundamentet. Det har alltid varit bökigt att lyfta bort vasen för att rengöra eller komma åt elektroniken. 

Å så va det dé där med att kunna ha ett utflöde som agiterar ytvattnet utan att exponera några slangar i en vas utan bakgrund. Själva grundpremissen för designen har alltid varit att ingen teknik ska synas och att vasens kanter ska vara helt fria 360 grader runt om. 

Vi hade hittat en ganska ståtlig ersättning för den ormhassel som till slut ruttnat bort. Ställer man den i vasen så är det ju faktiskt något som går från pumpen upp till ytan... kanske kunde man använda den som slang? 

Lösningen blev att tillverka en slang som imiterar ormhasseln så gott det går. Om man sedan ansluter den riktiga hassel-grenen ovanför ytan precis där där den hassel-förklädda slangen mynnar ut kanske man kunde få det att se ut som en enda lång gren. Som en bonus slipper man oroa sig för ruttnande grenar. 

Uppe vid ytan fästs slangen/grenen vid ett diskret magnet-fäste på kanten. 

som så...

Eftersom orm-hasseln sträcker sig från botten, genom hela vattnet, förbi belysningen och ända upp till taket binder den samman det hela och skapar verkligen ett "tema" för installationen. 

Vi vet inte om vi är 100% nöjda än, men det får vara ett tag tills vi är säkra på vad man stör sig på, och hur vi kan/vill förbättra det hela. 

Anmäl
2019-08-31 10:10 #105 av: 5ara

Vilken häftig och kreativ lösning!!! 👍

Anmäl
2019-08-31 20:28 #106 av: Lillräkanf

Helt fantastiskt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.