Annons:
Läst 72 ggr
H
2023-04-22, 13:04

Vatten byte får inte allt skit på botten av karet. Undrar man om det ska byta ut vatten igen?

Hej !
Jag har 54l akvarium med 16 fiskar och massa ynglar. Varje vecka jag byter vattnet i karet hinner inte allt skit som finns på botten tas upp behöver tips vad ska jag göra?

Annons:
Draknästets_Reptiler
2023-04-22, 13:26
#1

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Fluval EasyVac Gravel Cleaner Mini är ett praktiskt rengöringsverktyg som lätt tar sig in i svåråtkomliga områden för att göra rent gruset i ditt akvarium. 'Quick-Start' ger en snabb och enkel uppstart, medan ett integrerat grusskydd förhindrar igensät...
H
2023-04-22, 14:44
#2

#1: det har jag faktiskt och även med den hinner jag inte ta bort allt på boten kanske har köpt fel storlek av dem?

Maleficum
2023-04-23, 10:42
#3

Det du kan göra är att innan du gör rent filtret är att "röra runt" så skräpet från botten yr runt och sugs in i filtret (kommer se superskitigt ut ett tag).

Är det svårt att hålla helt rent kan det indikera att filtret är för svagt och/eller att det är för mycket fisk (eller för många "skitgrisar" som vissa arter är). Även övermatning ger mer skit.

54 liter är inte speciellt stort och är det då 16 lite större fiskar blir belastningen troligen för stor medan 16 nanofiskar inte smutsar ner alls lika mycket.

Då du verkar behandla fiskarna (din andra tråd) skulle jag gissa på att det är lite för överbefolkat i akvariet (utan att veta vad för fiskar du faktiskt har) då fiskar oftast blir sjuka av stress och/eller dålig vattenkvalité.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

H
2023-04-24, 08:57
#4

Ja nej min filter är tillräckligt bra jag tror har många fiskar. Jag har 7st neon tetras, 6 guppys, 3 mollys, massa ynglar i yngelboxen.

Maleficum
2023-04-24, 10:48
#5

#4: Med tanke på akvariestorleken skulle jag flyttat mollysarna till större akvarium eller hitta nytt hem åt dem. De vill bo större (i artikeln här på iFokus rekommenderas minst 100 liter till Molly).

Plus att det blir väldigt fort fullt med två levandefödande fiskar i samma akvarium (som livslång Guppy ägare så vet jag hur fort det kan gå att bli överbefolkat ;) själv föredrar jag att ha dem i mina 200 liters akvarium då de blir betydligt lättare att sköta och inte blir överbefolkat så fort).

Personligen skulle jag inte behållit neontetrorna heller då de, i mitt tycke, gör sig betydligt bättre i betydligt större stim (mins 20 men gärna fler) i ett stort välplanterat akvarium (men det är mitt tycke och erfarenhet, tycker ofta de blir bleka och fega i för små stim och för små akvarium).

Har du plats och möjlighet skulle jag helt klart rekommendera uppgradering av akvariet (kan ofta gå att hitta ganska billigt begagnat beroende på vart man bor). Personligen rekommenderar jag alltid mins 100 liter då man får betydligt mer att jobba med och det blir lättare skötsel (om man inte vill nörda in sig på nano fiskar och eller räkor då mindre akvarium funkar bra).
Med lättskötta akvarium så är det också mindre risk att man tappar glädjen med att ha dem ;)
Men det är som sagt min personliga åsikt (jag som tycker 200 liter är den perfekta storleken när man vill hålla på med småfisk som jag gör).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

- Akvariefisk.ifokus är en sajt där vi kan träffas, hjälpa varandra, ge tips och råd om fiskar,växter mm. Byta erfarenheter, både goda och dåliga, är aldrig fel.. Akvaristik är ett ganska brett ämne där det ingår allt från mygglarver till sjöhästar ; ) En del har/vill ha snälla fiskar som guppy eller platy medans andra lever för sin passion för pirayor eller ormhuvudsfisk. Ta chansen och kom in och titta, vem vet kanske blir just du fast!Välkomna // KerstinL, sajtvärd på Akvariefisk.ifokus
Upp till toppen
Annons: