Annons:
Etikettfoder
Läst 56 ggr
Draknästets_Reptiler
2022-10-26, 11:58

Fiskarnas foder. Del 1

Olika fiskar kräver olika foder. Detta är en sammanfattning av informationen jag hittat när jag sökt runt på nätet. För varje fisk man skaffar, är man själv skyldig att ta reda på vilken föda just den fisken behöver för att få sina behov tillgodosedda.

Precis som du och jag, behöver våra fiskar en bra kost för ett långt och friskt liv.

Vet du vad din fisk behöver?

Fett: Fiskfoder ska överlag ha en låg fetthalt. För mycket fett kan skada levern, leda till sjukdomar och för tidig död. Vilken sorts fett spelar också roll. Mättade fetter är de farliga fetterna och ska undvikas. Fleromättade fetter som finns i t.ex. artemia är det lättaste att smälta och det är den typen av foder som borde ges.

Fibrer: Små mängder fibrer hjälper till med matsmältningen, men det får inte bli för mycket. Köttätande fiskar har svårt att smälta fibrer och deras foder bör därför innehålla en betydligt lägre nivå är växtätande fiskar, som behöver fibrer i sin mat för att hålla sig friska.

Protein: Hur mycket protein som behövs beror mycket på vad det är för fiskar du har. Proteinet är viktigt för en god hälsa och tillväxt. Köttätande fiskar behöver minst 45% protein i sitt foder.

Kolhydrater: Fiskar behöver inga stora mängder kolhydrater i kosten. Vilka mängder kolhydrater som skulle vara skadligt hittar jag inte någon information om. Men problemet med flingfoder med hög kolhydrathalt verkar vara att andra viktiga näringsämnen utesluts för att göra rum åt kolhydraterna.

Merparten av kolhydrater i flingfodret är i form av stärkelse som används för att binda flingorna och hindra den från att direkt lösas upp när den kommer ner i akvarievattnet.

Mineraler: Mineraler är viktiga för bl.a. friska ben och för fiskarnas fjäll. De viktigaste mineralerna din fisk behöver är kalcium och fosfor. De behöver också mindre mängder av järn, jod, magnesium, natrium, kalium, koppar och zink.

Kalcium finns i hårt vatten och fosfor förekommer i levande växter. Om akvarievattnet är mjukt och akvariet inte har några levande växter så är det viktigt att komplettera kosten med foder som innehåller de nödvändiga mineralerna. Mineraler har en lång hållbarhet och finns i tillräckliga mängder i de flesta kvalitets flingfoder.

Vitaminer: Till skillnad från mineralerna, så håller inte vitaminer en längre tid i flingfoder. Många flingfoder har tillräckligt vitamininnehåll från början, men det försämras ganska snabbt när burken/förpackningen har öppnas. Man kan förvara flingfodret i frysen för att behålla vitaminhalten om man inte gör av med det inom 1-2 månader.

De är lätt att glömma vitaminernas viktiga roll för fiskens hälsa. Brist på A-vitamin kan orsaka missbildningar på ryggrad och hämmad tillväxt. Vitamin A och E är viktiga faktorer för att bibehålla en bra lek-kondition. Vitamin K är avgörande för blodkoaguleringen. B1, B2 och B6 är viktiga för en normal tillväxt. God matsmältning kräver en tillräcklig mängd av Vitamin C och B3. Vitamin M och B5 är viktiga faktorer för en fungerande ämnesomsättning och brist på Vitamin H reducerar bildningen av blodkroppar och kan orsaka blodbrist.

Att erbjuda en varierad kost i form av ett bra flingfoder i kombination med levande föda kommer att hjälpa dina fiskar att få i sig de viktiga näringsämnen de behöver för att hålla sig friska och leva ett långt liv.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2023-01-08, 11:08 av Draknästets_Reptiler
Annons:
Upp till toppen
Annons: