Annons:
Etikettakvarieteknik-pumpar-filter-belysning-etc
Läst 40 ggr
Maleficum
2022-10-16, 16:17

Hur ska jag tänka vid byte av belysning.

Har ju tänkt länge att byta till LED i mina akvarium och nu med elpriserna så känns det verkligen lägligt att göra det.

Har ju tidigare bytt i ena akvariet och köpte då dessa https://akvarieimporten.se/tillbehor/akvariebelysning och tycker det funkar bra (har två stycken 92 cm lister till mitt akvarium som är 100 cm långt och 50 cm brett).

Nu är dock frågan hur jag ska tänka till mitt akvarium i vardagsrummet. Det är 90 cm långt och 45 cm brett. Skulle det räcka med två stycken 50 cm lister?

Har tidigare testat med 92 cm listerna på akvariet men känns lite onödigt att de sticker ut så mycket i kanten och en list tror jag inte funkar att ge tillräckligt med ljus både i bak och framkant men vet inte om 50 cm lister lyckas ge tillräckligt med ljus de heller.

Sen är det hallakvariet som ska ha nytt. Det är ju 120 cm långt och 41 cm brett på djupaste stället och 31 på grundaste (välvd ruta) men där tas kanske 10 cm upp av bakgrunden och de växterna så där skulle kanske ett 120 cm långt räcka? (Funderade lite på två 50 istället som man får fixa nån hållare till men vet inte om det blir lättare att hantera med enbart en lång eller två korta). Känns ju inte som jag skulle behöva två lister dit men jag vet inte?

Just nu är det ju dubbla lysrör i båda akvarierna. I hallen två T5 på 54w och i vardagsrummet 2 30w.

Hur skulle ni göra?
Har höjden på akvarierna någon betydelse för hur man ska tänka i val av längd på listerna?
(I värsta fall kan man ju fylla på med fler lister men försöker hålla kostnaderna nere så gott det går så känns ju bäst att få det "rätt" från början).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Vi har ett stort utbud av LED akvariebelysning till akvarium i många olika längder - allt till ett billigt pris. Beställ direkt online med snabb leverans.
  • Redigerat 2022-10-16, 17:16 av Maleficum
Annons:
Draknästets_Reptiler
2022-10-18, 11:00
#1

#0: Det borde gå att insförskaffa kopplingar och ballast, om du skall använda de rampar du har, annars kan du väl bara köpa LED rampar ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2022-10-18, 14:48
#2

#1: Planen är att köpa listerna (med tillbehör som behövs) från sidan jag länkade (då jag redan har dessa på ena akvariet) men det är vilka av de jag ska välja jag funderar över.

Diskuterat lite med pappa också om olika varianter och just nu lutar det väl åt en 120 cm list till hallkaret (som är 120 cm långt) och kanske köra två 92 cm lister till vardagsrummet även om akvariet bara är 90 cm långt.

Sen är frågan om det är värt att skaffa en uppsättning med 26 cm listerna och använda i mina små akvarium (med två lister skulle de kunna funka att använda på olika vis i till de små beroende på vilket jag använder för stunden eller om jag ska låta de vara som de är med sina respektive belysningar (lysrör i två av dem och "vanliga" led/lågenergi lampor i ett).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2022-10-18, 15:10
#3

Jag skulle ta de lister som överensstämmer med akvariumets längd.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: