Annons:
Etiketterallmäntvilken-fiskakvarieteknik-pumpar-filter-belysning-etcakvarium-och-fiskar
Läst 178 ggr
_
2021-12-08, 10:12

Går i tankebanan på akvarium...tips?

Hej! Jag har länge tänkt på att skaffa ett akvarium, men jag vill göra mycket research först och vara säker på det jag vill.

Eftersom jag aldrig ägt ett akvarium innan så tänkte jag börja med ett lite mindre 54 liters akvarium. Först ville jag ha ett 20 liters, men jag läste på och det är tydligen enklare ju större akvariet är, så 54 liters låter bra för mig.

Jag undrar vart ni har köpt era akvarium eller om ni har tips på bra affärer? Jag tycker inte de plastiga akvarerna är så fina och vill hellst ha ett som bara är i glas. Jag har läst på om pump och filter och vill hellst köpa det själv, men personalen i alla butiker tipsar om färdiga kit som innehåller allt man behöver.

Är det verkligen värt pengarna att köpa ett kit, eller blir det dyrare om jag köper allt för hand? Jag har ingen stress och är än inte färdig med min reasearch, men jag vill hellst inte lägga ner 2 lax på ett akvarium som jag inte tycker är fint och kanske tröttnar på… Alla akvarium jag sett med kit är ju enligt mig inte så fina…

Sedan undrar jag också vad ni har i era akvarium? Jag tänkte hålla det simpelt med lite räkor, snäckor och guppys tänkte jag:) Kanske nån Kampfisk i framtiden, vem vet?;)

Annons:
Nephi
2021-12-08, 10:35
#1

Välkommen hit till sidan och till akvariumhobbyn!

Har du plats för större än 54L sp rekommenderar jag verkligen att skaffa runt 100L, bli något dyrare men det är så mycket lättare att hålla balans i vilket blir roligare i längden.
Helglas är så snyggt! Speciellt optiwhite, men dem är ännu lite dyrare.
Hornbach har bra priser på Marinas helglas, Cyberzoo har optiwhite. Tänk bara på att du behöver köpa skumgummi underlägg till helglas akvarium :)

Aquaels pumpar brukar gå att hitta till vettigt pris på amazon (turbo och pat mini är toppen till räkor).
Doppvärmare är inget måste utan går att vara utan om man bara har snäckor och räkor. Både Guppy och Kampfisk vill dock helst ha doppvärmare om inte akvariet står varmt.

Belysningen är väl det som drar iväg i pris, akvarieimporten har rätt vettiga priser på led lister men då behöver man vara lite pysslig själv och bygga någon typ av ramp 😊 (dem har även vettiga priser på doppvärmare, foder och håvar)


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

Här hittar du ett stort utbud av billiga akvarietillbehör och andra tillbehör till din fisk. Beställ dina akvarietillbehör direkt online med snabb leverans.
Draknästets_Reptiler
2021-12-08, 11:45
#2

Välkommen till siten och ill akvarieträsket.

Du har fått bra svar här ovan, det enda jag vill tillägga är att Kampfisk hanarna mår bäst om de bor helt själva, möjligen med någon snäcka för renhållning. Honorna kan man ha i grupp, men även här kan det bli ordentliga sammandrabbningar om de går för trångt.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Maleficum
2021-12-08, 11:58
#3

Välkommen till hobbyn!

Precis som Nephi nämner så skaffa ett 100 liters om du har plats! Mycket enklare att sköta och lite mer plats för vad man vill ha (ett litet akvarium blir snabbt överbefolkat speciellt om man har räkor och Guppy som gärna ynglar av sig ;)).

Har själv 3 akvarium på +200l, ett på 80l och ett på 45l igång just nu. Har räkor i alla akvarium (lite olika sorter) och även snäckor (posthorn i olika färger samt elefantsnäckor i 80 liters karet). I två av de stora har jag olika typer av Guppy (vildguppy i ena som även har några siamesiska algätare och korsningar i andra men det har även några Black molly yngel i sig) och i sista har jag numera kardinalfiskar (hade endler Guppy förut men tyvärr dog min stam ut).

Ett tips är även att satsa på mycket växter som hjälper till vid rengöring (man kan även ha tex gullranka och liknande växter som man låter rötterna växa i akvariet som hjälper till.

Själv föredrar jag ytterfilter för de akvarium jag har filter i (kör semi low-tech i fler av mina akvarium) men de är ju lite dyrare i inköp (och det är bra att ha skumgummi patron för insuget så inte räkor och yngel slinker med in i filtret).

Och det kan helt klart vara värt pengarna att kanske lägga ner lite extra på ett akvarium du verkligen gillar och trivs med! Själv gillar jag inte många paketakvarium man köper för de har så jobbiga lock (föredrar att ha glasskivor som lock) som jag bara stör mig på.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

_
2021-12-08, 12:00
#4

Tack för svar! Ja, det blir ju roligare ju större akvarium man skaffar. Jag har försökt att klura ut något, men jag tror inte jag får plats med större. Möjligen till 70 eller 80 liter, men isåfall får den bli högre och inte ta mer golvyta då jag tänkte att den skulle stå i mitt rum som redan är fyllt med marsvin… Jo, jag har kollat in optiwhite och de verkar fina, jag får önska mig det i julklapp:)

Vad tycker ni om lock på helglasade akvarium? Hos vissa akvarium så följer ju det med, men är det värt att köpa till ett lock om det inte gör det? Jag tänker att det inte faller i lika mycket smuts osv när man har lock.

Sedan undrar jag om man behöver både pump, innefilter och doppvärme eller om det räcker med filter och doppvärme? Jag har tolkat det som att innefiltrerna även ger cirkulation i akvariet och därför känns det lite onödigt med både pump och innefilter? Eller gör pumpen något annat som inte filtret gör? För vissa sprutar väl bara bubblor. Eller? Lite förvirrande…

_
2021-12-08, 12:16
#5

#3 Tack! Jag precis, jag tycker locken ser jobbiga och inte sådär helt stilrena ut på akvariekiten. Kanske blir ett 80 liters akvarium ändå;) Jag planerar att ha mycket växter och ingen plastinredning, vill gå på så naturlig "look" som möjligt. Jag tänkte ha några guppys (inte säker på vilken typ än), lite körsbärsräkor och posthornssnäckor. Nackdelen är ju då att om de trivs så kommer de förröka sig i rasande fart och jag vill inte att det blir överbefolkat.
Jag tänkte på att bara ha en vanlig lampa ovanför akvariet, men det måste ju vara något speciellt med lamporna som är designade för akvarium, för annars skulle de ju inte kosta så mycket? Är det någon annan typ av ljus som är bättre för växterna och fiskarna eller är det ingen skillnad? Måste man ha ljus på, på natten, så att växterna fortsätter med fotosyntesen, eller är det lugnt att släcka?

Sedan undrar jag om man behöver köpa till något medel eller liknande om man har växter för att rena vattnet, eller är det bara att lägga i akvarieväxterna och inget mer?

guppytjej
2021-12-08, 14:05
#6

ett tips ang Guppy, köp inte i butik utan hitta nån som odlar hemma. Bra mycket bättre kvalite på de guppyna, de i butik lever sällan särskilt länge..
Doppvärmare behöver du dock inte till Guppy, de trivs bra runt 22 grader (ner till 20 går det med).

Annons:
Draknästets_Reptiler
2021-12-09, 12:45
#7

#4: Jag föredrar glasskivor. Jag har det på alla mina mindre akvarium, på de större har jag ljusrampar och lock, men locken är helt platta så de syns inte annat än när man tittar på akvariumet ovanifrån.

650 liter.jpg

Detta akvarium har ledramp och lock. Ingen av dem syns 🙂

Filter/pump är samma sak, det är bara olika benämningar. Är du helt ny inom hobbyn, så rekommenderar jag att du inte kör low-teck, det är lite besvärligare än om man kör med pump/filter.
Många pumpar har en luftslang som sticker upp ovanför vattenytan, men det är inte till någon nytta alls. Man sätter utblåset på pumpen så den ligger precis under vattenytan, då får du all önskvärd cirkulation på vattnet.

Du behöver inte ha belysningen tänt på natten. Det bästa är att ha lampan tänt i 6-8 timmar pr. dygn. Har du lampan tänt för länge så får du problem med alger.

Det är bra att ha vattentester för Nitrit och Nitrat hemma. Dropptester, inte stickorna.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2021-12-10, 09:11 av Draknästets_Reptiler
_
2021-12-09, 15:40
#8

ok, jag tror att jag (nästan) fattar… Då kan jag alltså ha ett innefilter som både filtrerar och cirkulerar och skita i pump?

Nephi
2021-12-09, 16:11
#9

#8: Ja, antingen har du ett inner eller ytterfilter som filtrering och cirkulering.
Luftpump behövs inte


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

_
2021-12-10, 20:04
#10

okej, tack för all hjälp! Uppdaterar troligtvis när det händer något;)

Upp till toppen
Annons: