Etikettfoder
Läst 151 ggr
Draknästets_Reptiler
2021-03-20, 12:15

Fiskarnas foder del 2. Torrfoder

I del 1 skriver vi lite om vilka näringsämnen fodret skall innehålla och en summering av vad fiskarna behöver av vitaminer och mineraler.

https://akvariefisk.ifokus.se/discussion/1498504/fiskarnas-foder

I denna artikel tänkte vi presentera de olika torrfodren som finns i handeln. Det finns en uppsjö av olika märken, foder, användningsområden och även specialfoder. Alla sorter som går under kategorin torrfoder, och som vi känner till kommer att kort beskrivas här.

FLINGFODER :

Tetramin

Flingfoder består av små tunna foderflingor. Det är ett universalfoder som lämpar sig för de allra flesta arter, från små yngel, då det är lätt att smula sönder, och även för större fiskar som gärna äter uppe vid ytan. Flingfoder lämpar sig dock inte för malar och vissa arter, såsom Betta/kampfisk och vissa dvärgciklider (apistogramma ex) som inte äter flingfoder. Flingfodret kan ges antigen flytande på ytan eller att man ger precis under ytan. Vissa arter (t.ex. Slöjstjärt. bör matas under vattenytan, för att undvika att de drar i sig onödigt mycket luft.

TetraPro colour

Det finns även ett mer hårdpressat flingfoder, har bara hittat det bland Tetras sortiment, men kan finnas hos fler.
Det fodret heter TetraPro och är ett hårdare foder, som oftast används till lite större tetror, eller små ciklider, det ger mer "tuggmotstånd" än vanligt flingfoder, eftersom det är hårdare. Finns som TetraPro, som är ett basfoder med alla innehålsämnen som en fisk behöver. Sen finns det även som TetraPro colour, även detta är bra sammansatt som basfoder, men innehåller även ämnen för att förstärka fiskens färger.

Flingfodret är det absolut vanligaste foder som finns i butikerna, det finns en uppsjö av olika märken. Flingfoder säljs oftast i burk på 100ml., 200ml. eller 500 ml. Det finns även på påse, och påsarna kan vara enda upp till 1000ml.
Även matvaruaffärena och andra affärer (ÖB, Dollarstore,Rusta mfl.) säljer flingfoder till fiskar, ofta i större förpackning och ofta till ett betydligt lägre pris än zoobutikerna gör. Jag rekommenderar inte att man handlar foder i just dessa affärer, för oftast är det andrasortering, det kan vara något fel med näringsinnehållet, sammansättningen av fodret eller vad som helst. Men det är, i huvudsak, foder som är kasserat av de större fodertillverkarna och som säljs billigt.

GRANULAT: Granulat består av små korn. Det finns både flytande och sjunkande. Vanligt granulat lämpar sig inte riktigt för yngel och väldigt små fiskar, då de, i motsättning till flingfoder, inte är så lätta att smula sönder. Men vissa märken (ex.aquatic nature) har ett specialgranulat, som heter "Baby-fish" de är pyttesmå och det kan man använda till riktigt små fiskar och yngel.
Dvärgciklider och större tetror , Gurami, regnbågsfiskar etc brukar uppskatta granulatet.

Granulat finns i 3 olika storlekar: Small, Medium och Large. "Samt ett fåtal märken som också har Baby-fish"

Enligt min erfarenhet, så brukar även Scalarer , både små och stora, uppskatta fodret mycket. Min gissning, är att eftersom scalaren har så liten mun, så tror jag att det är därför de gillar just granulat.

Granulatet är, som sagt, små hårda korn och bjuder på betydligt mer tuggmotstånd än flingfodret.
Dr. Bassler är ett bra exempel på ett granulatfoder, ett mycket bra och väl sammansatt foder.
Aquatic nature är ett annat mycket bra granulatfoder .

PELLETS : Pellets är ett foder som oftast används för mellanstora till stora ciklider. Det ser ut ungefär som granulatet, men är av betydligt större dimension. Det finns flera olika märken som har pellets också, men jag föredrar Hikari Golds pellets. De är välbeprövade och jag vet att det fungerar alldeles utmärkt som basfoder.
Pellets finns både som flytande och sjunkande. Finns i 3 olika storlekar (S, M och L)

ALGTABLETTER:

Algtabletter är, precis som namnet indikerar, tabletter som består av pressade alger. Rena algtabletter lämpar sig bra för algätande malar (ancistrus,pleco och Ottocinklus, för att nämna några) och även snäckor.

Corydoras skall inte ha algtabletter, de är inga algätare och de behöver köttbaserat foder, även snäckor är till viss del carnivorer och behöver tillskott av animalisk föda.

Algtabletter består av sammanpressade alger.

För de som kräver animalisk föda, finns en annan sorts "algtablett" nämligen Algae wafers mix. Detta är ett sammansatt foder, där det finns både köttbaserade och rent algbaserade tabletter.

Hoppas att ni har haft nytta av denna artikel, och att ni kanske har lärt er något och fått nya ideer på hur fiskarna kan utfodras.

VENI VIDI VICI

- Akvariefisk.ifokus är en sajt där vi kan träffas, hjälpa varandra, ge tips och råd om fiskar,växter mm. Byta erfarenheter, både goda och dåliga, är aldrig fel.. Akvaristik är ett ganska brett ämne där det ingår allt från mygglarver till sjöhästar ; ) En del har/vill ha snälla fiskar som guppy eller platy medans andra lever för sin passion för pirayor eller ormhuvudsfisk. Ta chansen och kom in och titta, vem vet kanske blir just du fast!Välkomna // KerstinL, sajtvärd på Akvariefisk.ifokus
  • Redigerat 2021-06-07, 13:02 av Draknästets_Reptiler
Upp till toppen