Annons:
Läst 222 ggr
Temalie
2021-02-05, 09:33

Nybörjare, växtakvarium - borde jag ha soil + vad för ljus?

Hej!
Jag har tänkt starta ett nano-akvarium (Aquael 20L som redan är inskaffat) med växter och några körsbärsräkor. I växtväg har jag funderat på Rotala rotundfolia, Staurogyne repens, Anubias sp. ‘Petite’, Nymphoides hydrophylla Taiwan, Hydrocotyle tripartita, Javamossa och Micranthemum "Monte Carlo". Vill att det ska kännas rätt så välplanterat men får väl se hur mycket som rimligtvis får plats.

Detta är mitt första akvarium så det är lite nervöst med allt som ska hållas koll på och att ha stabila vattenvärden osv. Har uppfattat att små akvarium generellt är svårare pga det, så min fråga är nu hur jag bör göra med substratet för att göra det så nybörjarvänligt som möjligt.
Först tänkte jag att jag inte vill ha soil eftersom att det sänker PH och KH och jag har uppfattat att det kan göra så att vattenvärdena sviktar mer och om jag har räkor känns det lite farligt. Men samtidigt känns det som att soil vore bra för växterna? Eller räcker det att ha nått neutralt grus som inte påverkar vattenvärdena och sen tillsätta näring, skulle det vara lättare att sköta? Jag har redan köpt en påse med JBL Manado Dark då jag gillar hur det ser ut och det verkar funka rätt bra med både växter och räkor vad jag har läst, men börjar bli lite osäker nu om det är det bästa valet.

När jag ändå håller på så undrar jag även lite om belysningen. I akvariet ingår en Aquael Leddy Smart 2 Plant (6W LED, 470 lumen, 8000K):
https://www.aquael-aquarium.co.uk/produkty/aquaristics/aq-lighting/leddy-smart-2/
Hur "bra" skulle ni säga att denna lampan är? Har haft svårt att förstå måtten på ljusintensitet och hur Kelvin spelar in, men har uppfattat att denna kanske ligger på den lägre ljusnivån? Borde jag ha en annan lampa för att ha mer framgång med växterna jag vill ha, och i sånna fall vad vore bra?

Annons:
5ara
2021-02-05, 09:50
#1

Vilket kul projekt du har på gång!

Personligen föredrar jag substrat som inte sänker pH eller KH när jag har körsbärsräkor (Neocaridina davidi) där i.

Ifall du däremot vill ha Caridina cantonensis så är de pH-sänkande egenskaperna positiva. Om du väljer någon mindre förädlad sort som Crystal Red eller Black så kan du möjligtvis klara dig utan osmosvatten med remineraliseringspreparat.

Huruvida det är en möjlighet beror på ditt vattens värden. För växternas skull är ett lägre pH och KH generellt positivt och ett substrat som ofta verkar funka bra med cantonensis och växter är Fluval Stratum.

Rent spontant tror jag 'Taiwan' lätt upplevs för stor och Monte Carlon är svår utan CO2. Utan CO2 finns det inte heller något direkt syfte med särskilt stark belysning. Den kommer snarare öka risken för mycket alger på grund av att de klarar sig betydligt bättre på en liten mängd kol än växterna

  • Redigerat 2021-02-05, 09:51 av 5ara
Temalie
2021-02-05, 12:02
#2

Tack för tipsen!
Jag har bara tänkt ha körsbärsräkor just för att de lär vara lite tåligare, nu när det är mitt första akvarieprojekt.

Hur mycket svårare skulle du tro att det är att se till att vattenvärdena håller sig stabila om jag har lägre pH och KH, eftersom att akvariumet redan är rätt litet?

Har läst att Taiwan kan hållas rätt liten om man trimmar de stora bladen, så tänkte att det kanske funkar till ett litet akvarium om jag håller koll på den?
Jag skulle gärna vilja göra ett försök på en växtmatta, finns det något alternativ som vore enklare än Monte carlon där?
Och hur funkar det annars med kol i vätskeform, kan det i någon mån ersätta CO2 eller gör de helt olika saker?

Draknästets_Reptiler
2021-02-05, 12:51
#3

Vad kul med nytt projekt och välkommen hit :)

När det gäller vattenvärden och vattenkemi, så är 5ara den absolut bästa, Nephi är också jätteduktig.

Rent generellt så har jag hört att soil är bäst om man skall ha mycket växtlighet. Men jag har blästersand i mina kar, plus att jag tillsätter Profito växtnäring , och det växer som attans i mina kar :) Tom där jag har slöjstjärtarna ;)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Temalie
2021-02-05, 21:35
#4

Tack!
Det är så mycket att hålla koll på nu i början och så svårt att säga vad som är "rätt" sätt, haha.
Men då kanske jag gör så som jag planerat med substratet och så får jag helt enkelt se hur det går med växterna :)

Nephi
2021-02-06, 09:45
#5

Vill du inte använda näringsrik soil så finns det närings pinnar/kulor att stoppa ned bredvid rötterna på dem växter som tar majoriteten vad sin näring via substratet. 😉

Jag använder dem i mina akvarium och svärdsplantorna har dragit iväg totalt.
Jag använder även tropikas gröna näring i mitt växtakvarium då den ska vara helt räksäker 😁


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

5ara
2021-02-06, 11:03
#6

Med davidi i åtanke är Manado ett bra val 🙂 det har jag själv i ett av mina akvarier som huserar orange sakura. Viktigt att tänka på vad gäller näring till växterna är att välja en gödning som innehåller små mängder koppar.

Själv kör jag på Tropicas Premium Fertiliser som betraktas som räksäker. Det finns även en variant som innehåller makroämnen och den heter Specialised Fertiliser. Utan CO2 är det dock inte säkert att du kommer behöva tillsätta det men håll gärna lite koll på nitratvärdet.

Om du gör små vattenbyten relativt ofta så lär pH och KH hålla sig tillräckligt stabilt även om du skulle välja någon aktiv soil. Personligen byter jag cirka 10% tre gånger i veckan i mina davidi-akvarier. De andra byter jag 15% två gånger i veckan men då är det med remineraliserat osmosvatten så det är lite annorlunda.

Om du planterar ett gäng ’Taiwan' i grupp så kan det nog gå att hålla snyggt genom trimning men bladen som kommer blir ganska snabbt stora. Kan vara bra att veta 🙂

Generellt är det väldigt svårt att få en snygg marktäckning utan CO2. I ett av mina akvarier har jag Hemianthus callitrichoides 'Cuba'. Jag uppfattar den inte som svår men utan CO2 växer den långsamt så det är väl i stort sett samma som Monte Carlon. Om man inte har bråttom med att få bottnen täckt så finns det egentligen inga direkta problem, kan vara bra att ha koll på bara 🙂

Koltillskott i flytande form utgörs av glutaraldehyd och det finns inget som pekar på att det ökar mängden CO2 i akvariet utan den största nyttan får man av att det försvagar alger och biofilm som annars är konkurrenter till växterna. Kan vara bra att ha koll på att glutaraldehyd är ett ämne som används som desinfektionsmedel och därmed inte är en ”snäll” kemikalie. Man ska akta sig för att överdosera det med andra ord.

  • Redigerat 2021-02-06, 11:05 av 5ara
Annons:
Temalie
2021-02-07, 13:58
#7

Tack så mycket för all bra info!
Jag har kikat lite på Tropicas gördning men varit osäker på om Premium eller Specialised vore bäst. Vad jag har uppfattat så får man vanligtvis makroämnen från invånarna i akvariet, men om jag då bara har en ganska liten grupp räkor kanske inte de producerar tillräckligt? Menar du att jag utan CO2 kanske inte behöver tillsääta makros, eller gäller det gödning överlag?

Jag tänker att jag testar med Tawian och Monte Carlon då, så får jag se om det känns som att de passar eller om jag sen tar bort/byter ut dem :)

Bra att veta om koltillskottet! Så det borde alltså snarare användas som en algborttagareom det blir för mycket, och inte som ett tillskott till växterna? För om den också förvagar biofilmen gissar jag att det inte är så fördelaktigt för räkorna heller då de äter biofilm och alger?

5ara
2021-02-07, 14:28
#8

#7 För räkor har nitrat en direkt negativ effekt på tillväxten hos räklingar så för deras skull är det bäst med så lite i vattnet som möjligt. Jag antar att det blir ett beslut du personligen får ta ställning till. I mina två davidi-kuber tillsätter jag ingen näring alls men med så enkla växter som jag valt i dom så växer de och frodas ändå.

I akvariet med orange sakura tillsätter jag Premium i ungefär halv dos. Det akvariet har inte varit igång särskilt länge så växtligheten är än så länge ganska klen.

Det tycker jag låter som en bra plan 🙂👍 växter kan bete sig väldigt olika i olika akvarier så det bästa är absolut att testa själv.

Precis! Jag skulle inte hälla glutaraldehyd i mina räkakvarier men det är ju upp till var och en hur man ställer sig i den frågan. Räklingarna mår ju bara bra av biofilmen. Om man vill öka mängden CO2 är det helt enkelt CO2 som gäller.

Upp till toppen
Annons: