Hej. Mina scalarer är i full gång nu. Köpte dom från en zoo butik för ca 3 månader sen, och nu är det full gång med att lägga rom för andra gången. Väldigt kul för en som inte har någe erfarenhet av dessa fiskar.
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Ja, det här är mitt andra par som ynglar av sig. Däremot är det första kullen där jag låtit föräldrar och yngel vara kvar i det vanliga akvariet. 8 st tappra yngel lever och antalet har inte minskat den senaste veckan så nu är de nog så stora att de inte betraktas som mat längre av odessabarberna i karet. Det andra parets senaste kull var på 145 st. Lite väl många tycker jag… föräldrarna till den kullen går numera i samma kar som det paret som har yngel nu. De får dock inga fler yngel med så många fiskar omkring sig för de blir stressade och främst honan äter upp äggen. Bilden är tagen i söndags och ynglen hade då varit frisimmande i exakt 3 veckor.
vad spännande med yngel, och vilka otroligt duktoiga föräldrar dina scalarer är. Annars kan de ta sina egna yngel (de frisimmande) om de känner att de utgör ett hot för den nya kullen :)
VENI VIDI VICI
Det räcker med ett mindre akvarium till en början, men försök få tag på ett som är så högt som möjligt :)
Yngelkasse är inte någon bra lösning, det stressar mer än det hjälper, men tilfälligt kan det fungera.
VENI VIDI VICI
Instämmer med övriga; jätteduktiga föräldrar som lyckats vid första försöket. Efter att ha fött upp i alla fall några yngel kom jag att tänka på lite grejer som kan vara bra att ha koll på ifall du tänker börja odla: *Scalarer i vanliga färger är inte alltid jättelätt att sälja. För min del har jag kontakt med en djuraffär som hittills inte tackat nej till mina yngel men man får inte mycket för dom. Privat kan du få runt 25-30:-/st och i affär 10-20:-/st i presentkort, om de ens är villiga att ge något överhuvudtaget. *Det tar minst tre och en halv månad tills de uppnår säljstorlek. Detta är förutsatt att de får gott om bra mat och bär på bra gener. Annars kan det ta längre tid. * För 145 st yngel var det verkligen på gränsen med de 360 liter jag hade för att ha dom i. Så du behöver skaffa en hel del akvarie-liter till ynglen om du ska fortsätta ta hand om varje kull scalarerna producerar. Mina leker var tredje till var fjärde vecka ungefär. I längden blir det många yngel. *Om du inte vill gå back på det hela gäller det att köpa storpack med artemiaägg till ett bra pris. Sen när de blir äldre äter de även mängder av annan mat innan de vuxit till sig tillräckligt för att hitta nya hem så att köpa hem lite mer i lösvikt är det bästa tycker jag. Detta är lite av det jag har lärt mig hittills. Kan vara bra att veta 🙂
Okej. Tack för tipset. Mitt syfte är inte att odla scalarer. Jag har erfarenhet av att odla upp Malawi ciklider och det är också samma princip. Dom kräver också stora kar men det blir inte lika mycket i samma kul. Men det här kom bara som en tillfällighet. För mig är detta en hobby så jag kommer inte göra några stora affärer av det.
#17 låter som att du har koll på läget och helt rätt inställning till det hela 🙂 Anledningen till att jag skrev som jag gjorde var på grund av den stora mängden det skulle kunna bli till slut då du verkade så mån om att inga i den första kullen skulle råka illa ut nu när föräldrarna leker igen. Mina har dock valt att käka upp äggen istället för att ge sig på ynglen som de redan har men det verkar vara väldigt olika. För en del funkar det även fint att dra upp en kull till trots att de redan går med yngel vid sidan. Jag gillar verkligen de små scalare-rackarna! Kul att se dom växa upp och att se hur föräldrarna tar hand om dom är också fascinerande. Uppdatera gärna med bilder! Jättekul att följa andras akvaristika liv 🙂
Ofta är det ju ett antal som blir vita och möglar så om det inte är väldigt många vita så behöver det inte betyda så mycket. Beror som sagt på hur många det är. Hanen kanske var lite ofokuserad vid leken på grund av ynglen och missade att befrukta lite fler ägg bara.
Då är det nog ganska troligt att de var obefruktade som du misstänkte. Mina brukar leka aningens mer sällan när de har yngel vid sidan. I det här fallet kanske honan inte påverkades alls av ynglens närvaro medans hanen gjorde det och därför inte befruktade äggen. Jag bara spekulerar så klart. En av mina hanar tog det nog runt 7-8 lekar för innan han började lyckas med befruktningen… inte så lätt alltid. Har du kvar ynglen i den lilla kassen?
Sötnosar, och man kan se att rygg och bukfena börjar bli scalarelik 😍
VENI VIDI VICI
Vilka duktiga föräldrar 🙂
VENI VIDI VICI