Annons:
Etikettallmänt
Läst 11080 ggr
molam
2017-04-12, 11:15

Röd zebra

Denna månad ska vi dyka ner i en av Afrikas fantastiska sjöar Malawisjön, och träffa den vackra och trevliga Röd Zebran. Visningsbilden är tagen av idaaforsling.

Namn: Metriaclima Estherae / Röd zebra
Familj: Malawicikid
Naturlig Miljö/Hemort:  Afrika, Malawisjön.
Storlek:  Maxstorlek, 10-12cm
Temperatur:  23-27 Grader
pH:  7.5-8.5
Akvarium:  Minst 250 liter, Gärna större

Väl uppbyggd Malawiakvarium.

Mat:  Växtätare och allätare. I sin naturliga miljö äter arten mestadels alger. Aufwuchs är mycket populärt vilket är en samling övervuxna alger rika på smådjur som växer naturligt på stenar i malawisjön. Akvaristen har försökt att efterlikna och skapa aufwuchs i akvariet, men det är knepigt att nå framgång.
Ute på öppet vatten äter arten också gärna plankton.
I fångenskap accepteras allt standardfoder, men ett växtbaserat foder är nödvändigt om arten ska vilja lämna akvarieväxter ifred.
Arten blir lätt förstoppad, så en varierande kost är att föredra. Även proteinrikt foder är bra då Röd zebra är en energisk fisk som rör sig hela tiden.

Lek/Odling:  Röd Zebra är relativt lättlekt. Bra vattenvärden är viktigt men även mycket grottor av stenar uppskattas av arten. Det är nämligen där leken sker. Inne i grottorna gräver hanen som kratrar för att locka till sig honan. Hon inspekterar sedan grottan och tycker hon om den så leker dom i den.
Röd zebra är revirhärdad vid lek, men deras revir består endast av lekgrottan. De tillåter andra arter runt omkring så länge de får ha sin grotta ifred. Har man mycket grottor och gömställen i akvariet för de andra fiskarna så blir röd zebran inget problem för de andra fiskarna.
När leken är över fortsätter hanen att vakta grottan som han och honan lekte i. Har han lyckats få lek i den grottan en gång ska kan det hända igen, och därför behåller han grottan som sin egen.

Som alla andra malawi så är Röd zebra en munruvande art. Det betyder att honan efter leken när rommen är befruktad plockar upp den i munnen. Hon ruvar sedan rommen där tills den kläcks. Ett mycket säkert ställe att skydda rommen från andra hungriga fiskar. När rommen har kläckts inne i munnen så låter hon ynglen växa sig större och starkare innan hon spottar ut dem efter ca 28 dagar.
Under denna tid kan honan smalna av och bli mycket mager, det är svårt att äta när man har en massa rom/yngel i munnen som man inte ska svälja. Efter att hon spottat så mår hon bra av att få gå ensam ett tag och äta upp sig i en bra lekkondition. Annars kommer hanen att vilja leka med henne igen så fort hon har spottat ut ynglen.

Hane till vänster och hona till höger

Yngel

Ynglen föds gråa, men kommer väldigt snart att utveckla färg till orange. Ynglet kommer att vara i samma orangea färg som en hona tills den blir könsmogen, först då kommer färgen att blekna, eller ändra färg helt och bli blå.

Vildformen. Endast hanar kan få den blå färgen.

Allmänt:  Röd zebran består av en orange hona och en orange hane, men vi har även två andra färgvarianter som är mer ovanliga i handeln. Vi har vildformen där hanen är blå istället för orange, och även en framodlad färgvariant som har mörka, spräckliga markeringar över hela kroppen. Denna kallas för "Röd zebra OB"

Hanen har svagare färg än honan och kan till och med bli vit eller ljust rosa. Vi en sådan teckning handlar det ofta om en väldigt dominant hane. I vissa sällsynta fall har en
mycket dominant hane även kunnat utveckla
en puckel i pannan.

Röd zebra OB, en annan färgvariant.

En annan intressant punkt i fiskens teckning är dess äggfläckar som förekommer främst på analfenan. Dessa har alla hanar och de är oftast många och stora. De kan även utvecklas och bli fler med tiden. I mycket sällsynta fall har dominanta hanar även kunnat få äggfläckar på rygg eller stjärtfena, men detta är ovanligt. Även honor har äggfläckar på analfenan men dessa är färre och mindre i storlek eller uteblir helt.

En mycket dominant hane med ovanligt utseende. Blekt orange färg, äggfläckar på både anal-, stjärt- och ryggfena samt puckel i pannan.

Röd Zebra hålls precis som alla andra malawi ciklider i ett malawiakvarium. Dvs att de endast ska ha sällskap av andra Malawiciklider. Arten är fredlig och mjuk i sitt temperament till skillnad från många andra malawi ciklider. Den gör sig därför bäst med andra likasinnade malawi.

Arten ska gå i ett harem. Det betyder att 1 hane ska ha minst 3 honor. Håller man ett för litet antal honor till en hane så finns det risk att han har ihjäl dem. När man ska frakta arten är det viktigt att man har detta i åtanke och håller varje hane var för sig i en egen påse. De ska inte ha sällskap av andra honor eller hanar under en transport. Även om du köper 1 hane och en större grupp honor så håll dem åtskilda under transporten. Hanen kan bli så stressad att han har ihjäl honorna. Honor kan transporteras tillsammans med varandra.

Akvariet bör vara inrett med sand, mycket stenar och grottor samt ha strömt vatten. Använd gärna en extra pump i akvariet för att få vattnet mer strömt än vanligt.

Du kan ha levande växter i akvariet med Röd zebra. Välj gärna tåligare arter med starka robusta blad som kan stå emot vattenströmmar, och som är svårare för arten att äta upp. T.ex svärdsplantor, cryptocoryne aponogetifolia eller anubias.

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Annons:
fiskälskarn00
2017-04-12, 14:01
#1

😍

Gal1

Draknästets_Reptiler
2017-04-12, 16:17
#2

Blev jättebra :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-04-13, 19:49
#3

Inlägget är borttaget

Hyrule
2017-04-23, 16:00
#4

Så glad att ni börjat med månadens fisk :) Lättläst och bra med info gör det roligt att lära sig mer om arter man själv inte har. ♡

eramers
2017-06-02, 11:48
#5

Bra inlägg 🙂

Och håller med om att det är en trevlig fisk.

Upp till toppen
Annons: