Etikettallmänt
Läst 14737 ggr
Draknästets_Reptiler
2017-04-10, 11:09

Papegojciklid

Denna månad skall ni få möta en mycket social och trevlig akvarieinvånare. Denna art är framodlad av människan och finns därför inte i naturen alls. Papegojcikliden är en bisarr fisk, dess suspekta utseende gör att folk antigen avskyr den eller så älskar de den. Jag hör till den senare kategorin. Jag älskar dessa fiskar, och har haft dem i många år och sett hur de har utvecklats genom åren.

Namn: Papegojciklid (Amphilophus blood parrot)

Familj: Amphilophus

Naturlig miljö/hemort: Finns ej i naturen

Storlek:  ca30 cm

Temperatur:  25-27 grader                             

Ph: 6-8

Akvarium: 300 liter

"Blood red parrot" uppe t.v. "vanlig" t.h

Mat :

Allätare. Papegojcikliden är oftast inte kinkig med maten. De äter det mesta som serveras i akvariumet. De behöver dock en varierat kost, bestående av både kött och vegetabiliskt föda. De behöver även fibrer för att hålla magen igång, annars kan de lätt bli förstoppade. Gröna, skalade ärter brukar jag bjuda mina på ett par ggr. i veckan. De drar sig heller inte för att äta andra grönsaker (gurka,broccoli,zucchini) De kan äta i akvariets alla skickt.

Tillräckligt små fiskar och räkor, kan nog bli mat, om de får in dem i munnen.

Papegojcikliden äter lika gärna från botten som från ytan eller mitten.

Om de inte får sitt behov av vegetabilisk föda tillgodosett, så kan de mycket väl  tugga i sig dina växter.  

**Lek och odling :
**

Parbildande,substratruvare. Rommen läggs antigen på en slät yta, sten eller rot. Båda föräldrarna vaktar rommen.
Kan bli revirhävdande och aggressiv under leken.

Papegojcikliden leker i akvarium, under rätt förhållanden. Men det är näst intill omöjligt att se könsskillnad på dem. Även fullvuxna individer. Om ett par har lekt och lagt rom, så kan det lika väl vara 2 honor, som en hona och en hanne.

Det finns könsskillnader, men väldigt otydliga. Hanen blir större och kraftigare än honan, hanen kan även utveckla en mindre puckel på huvudet, men detta gäller för mycket gamla och dominanta hannar.

Ciclasoma sp. Flowerhorn. Hane

Papegojciklid. Hona

Ända tills för några år sedan, så var det näst intill omöjligt att kunna odla två papegojciklider och få  yngel, då 98% av hannarna var infertila. Skulle man odla på honorna då, så måste man ha en hanne av annan art, papegojcikliden kunde, och kan fortfarande, korsa sig med de flesta Centralamerikanska ciklider. En favoritkorsning med Papegojcikliden, var ett tag  Flowerhorn (Cichlasoma sp. "Flowerhorn") Dessa två arter fick/får livsdugliga yngel.Det sägs att numera är en större del av hannarna fertila, huruvida det stämmer vet jag inte. Jag har haft lek på mina, men det har aldrig blivit något, och äggen har ej varit befruktade. Men, som jag skrivit tidigare, det kan vara två honor som har "lekt" här hos mig. 

Yngel på ca. 5-6 cm. Här ser man att den röda/orange färgen håller på att "tränga igenom" den bruna färgen de har som riktigt små.

När ynglen är små, är de bruna. När de har uppnått en storlek på 5-8 cm kan man börja se att den röd/orange färgen börjar "tränga" igenom den bruna färgen.

Allmänt : Papegojcikliden är en fredlig, men ganska stor, centralamerikansk ciklid. Det är en hybrid som är framavlad av människan, och förekommer inte i naturen överhuvudtaget. För att få fram Papegojcikliden har man använt sig av flera olika centralamerikanska ciklider. Exakt vilka andra arter som är inblandade för att få fram papegojcikliden är oklart. men det sägs att Amphilophus labiatus (Red devil), Amphilophus citrinellus (citronciklid) och även Amphilophus trimaculatus (Trimac, Trefläcksciklid) är de tre som i huvudsak har använts. Men det är inte helt bekräftat.

Det diskuteras även om afrikanska och ett ytterst fåtal sydamerikanska ciklider kan vara inblandade i korsningarna. Men det är inget som är bekräftat, inte vad jag vet av i varje fall.

Det förekommer att man färginjiserar dessa fiskar, för att få andra "färgvarianter" vilket jag tycker är helt idiotiskt. Jag har aldrig (tack och lov) sett färginjiserade fiskar i Nordiska butiker, vilket jag tycker är bra. Processen med att färginjisera fisken är både smärtsam, och mycket stressande för dem. Vilket är helt onödigt och gränsar (åtminstone i min värld) in på djurmisshandel.

Denna form av färgbehandling är ej hellre permanent,  fiskarna kommer (vet ej hur lång tid efter) så småningom tappa färgen och blekna tillbaka till sin ursprungsfärg.

Färginjiserade Papegojciklider.

Akvarium och Miljö :  De vill gärna ha mycket gömställen i form av växter och grottor/rötter, där de kan "gömma sig" om de känner sig hotade. Tätplanterade akvarium, med tåliga växter är att föredra. De kan gräva en del, men det är mest under lek. Bottensubstratet spelar ingen större roll, om man har sand eller grus.
De trivs bäst i grupp om 4-6 stycken, åtminstone när de är små. Har man ett bildat par, så kan man ha detta ensam i karet, men man kan likagärna ha paret och nån till om man bara har tillräckligt stort akvarium för det. det är ytterst sällan de bråkar inbördes.

Fullvuxna (gamla) individer. Troligen 2 hannar.

520 liter. En grupp Papegojciklider, samt lite andra syd/centralamerikanska ciklider.

Ungdjur

VENI VIDI VICI

[Borttaget]
[Borttaget] 
2017-05-09, 20:26
#1

Inlägget är borttaget

Cecilia.S
2017-05-11, 08:15
#2

Det blev jättebra! Intressant att få lära sig lite mer om papegojcikliden :-)

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Draknästets_Reptiler
2017-05-11, 09:18
#3

Ja det är en mycket speciell fisk. Antigen hatar man dem, eller så älskar man dem ;) Jag älskar dem, och tycker de är så otroligt söta 😍

VENI VIDI VICI

[nevamisse]
2017-05-25, 11:27
#4

Fina! Vi hade 4 st sådana när jag var liten, två orangea och två var lite rödare.

Maleficum
2017-05-25, 12:38
#5

Hade ett tag en jag fått överta av min kompis när hon flytta och därför var tvungen att sälja sitt akvarium. Riktigt personlig och söt fisk :) Hade tyvärr nån tumör eller nåt sånt vid munnen och om jag minns rätt så levde den inte jättelänge till efter den flytta till mig :(

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Draknästets_Reptiler
2017-05-26, 09:57
#6

#4 De rödare var förmodligen "Blood parrot" jag har 2 Blood och två vanliga :)

#5 Det är jättetrevliga fiskar, och om de får hålla sig friska så kan de leva väldigt länge.

VENI VIDI VICI

Upp till toppen