Etikettartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 5079 ggr
mimåne
2015-04-11, 15:30

Pygmepansarmal

Handelsnamn: Pygmepansarmal / dvärgpansarmal
Latinskt namn: Corydoras pygmaeus

Söt/bräck: Sötvatten
pH: 6,0-7,0
Temperatur: 23-26°C
Akvariestorlek: 40L
Storlek: 3 cm
Ursprungsland: Sydamerika

Övrigt: Kött- och allätare. En bra kost består av maltabletter och frysfoder. Arten är en fredlig stimfisk som man bör ha minst 10 st av, gärna fler. Den är en av de minsta i släktet och passar därmed bara med andra mindre fiskar.

Arten kräver finkornig sand utan vassa kanter för att undvika skador på de känsliga skäggtömmarna. Ett bra inrett akvarium har gott om växter och rötter som skydd, men även en öppen yta. Liksom de flesta corydoras uppskattas lite strömt vatten. Arten är en substratlekare vilket innebär att den fäster romkornen på all typ av inredning, men främst växter, och i akvariemiljö, även på akvariets rutor. Honorna är större än hanarna. Går att odla i akvarium.

De flesta pansarmalar håller sig på botten men speciellt för Corydoras pygmaeus är att den gärna håller sig simmandes ovanför botten. Vilar gärna på blad eller annan inredning.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Aristarcos
2015-04-11, 16:04
#1

Åh, vad kul, ännu fler och det här var en liten mini också :)

Lojs
2015-04-11, 17:36
#2

Hur lättlekta är dessa jämfört med de andra arterna i släktet, någon som vet?

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

mimåne
2015-04-12, 10:51
#3

Jag skulle säga att de är Medel i svårighetsgrad för odling.

För att odla Corydoras pygmaeus kan du följa många andra riktlinjer som ges för corydoras odling generellt. Till fördel är att hålla dem i ett artakvarium som är tätt planterat med lämplig ström i vattnet. För att få dem i lekkondition bör de få mat två gånger dagligen och ett vattenbyte ska göras regelbundet varje vecka. Leker de inte självmant med detta så kan det krävas lite mer åtgärder för att få i gång dem.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Lojs
2015-04-12, 16:02
#4

Oki, tack för svaret. Jag har ett kar som snart ska startas upp och jag funderar på vad jag ska ha för arter. :) Jag har fått paleatus att leka förr och ska absolut ha paleatus igen, men tänkte att ett gäng minisar upptill vore kul. :)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

mimåne
2015-04-12, 18:32
#5

Ja det lät som ett trevligt akvarium :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Upp till toppen