Annons:
Etikettartbeskrivningar-månadensfisk-artiklar
Läst 5153 ggr
Lillyrod
2015-04-05, 13:19

Sorgmanteltetra

HandelsnamnSorgmanteltetra
Latinskt namn: Gymnocorymbubus ternetzi

Söt/bräck: Sötvatten
pH: 6.5-7.5
Temperatur: 21-26°C
Akvariestorlek: Minst 100 L,  Längd 80 cm
Storlek: 6 cm
Ursprungsland: Bolivia, Brasilien, Argentina

Övrigt: Sorgmanteltetran är en rolig stimfisk som hittar på mycket bus i akvariet. De har inga särskilda krav på inredning men gillar att slappa under någonting som flytväxter eller grenar. En ganska stor simyta behövs då de kan få upp farten rejält. Sorgmanteltetran kan försvara sin lilla bit av karet mot andra fiskar men är annars fredliga. De är allätare.

Man ser skillnaden på könen på ryggfenan. Hanens är spetsig medan honans är rundad. Arten är lättodlad men äter gärna sin egen rom. Som unga är de svarta strecken på kroppen intensiva i färgen men med tiden så bleknar de.

Finns även i färgvarianten Albino.

Annons:
mimåne
2015-04-09, 13:34
#1

Vill man ha en lugn tetra så kan jag rekommendera sorgmanteltetran. Det är den lugnaste jag någonsin stött på, jag har många gånger hört den beskrivas som "för tråkig" men det ser jag inte som något negativt. De är så vackra där de står på sina platser och guppar i vattnet :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

mimåne
2015-04-09, 13:35
#2

När det vankas mat däremot är sorgmanteltetran snabbt framme. Den äter allt den kommer över, även om matbiten är något för stor för att sväljas direkt.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

mimåne
2015-04-09, 13:38
#3

När sorgmanteltetran leker så får den ett blått vackert skimmer över kroppen. De dansar kring varandra och viftar på sina kroppar. Arten är mycket produktiv och leker gärna. Ett vattenbyte med lite kallare vatten kan provocera dem till lek.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Upp till toppen
Annons: