Annons:
Etikettafrika
Läst 1294 ggr
Draken
6/27/20, 5:40 PM

Nybörjarguide. Malawisjön och dess invånare.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Malawisjön är Afrikas tredje största sjö. Den är hemvist för över 500 olika ciklidarter. Tänkte ni skulle få bekanta er lite med dem i denna artikel :)

Malawicikliderna är bland de mest populära fiskarter som vi har i våra akvarium idag. De är också bland de mest ogina fiskar vi har.  De tenderar att kunna bli mycket aggressiva, . Dock om man väljer  rätt arter som har samma humör, så brukar det oftast gå bra. Dessutom så skall Malawi gå ganska tätt, alltså många individer på samma yta, och då blir det automatiskt mindre mobbing och slagsmål.

Allmänt :

Malawisjön är 56 mil lång, 8 mil bred och  700 meter djup. Vattnet i sjön är kristallklart och väldigt syrerikt.

Malawicikliderna uppgår till mer än 500 olika arter som lever i sjön, och i motsättning till de flesta andra fiskarter, så skall malawicikliderna gå väldigt tätt i stora grupper. Detta gäller även i akvarium . Man kan med fördel ha olika arter tillsammans i större grupper.

Lek och Odling:

När det är dags för lek, så gräver hanen en grop i sanden, dit han försöker locka honan. Under leken  cirkulerar hanen och honan över gropen. Rommen faller då ner i gropen när honan släpper den, varpå hanen befruktar den. När rommen är släppt och befruktad, plockar honan upp rommen och har den i munnen tills ynglen har kläckts och de är redo att släppas ut.

Malawicikliderna hör till de munruvande cikliderna. Munnruvning innebär att honorna ruvar rommen i munnen. Honan ruvar  i ca. 3 veckor. Det kan variera några dagar upp eller ner, beroende på vilka arter du har i karet.  Honan vaktar ynglen de första dagarna och plockar in dem i munnen igen om fara hotar.

Munruvande hona av arten Borleyi.

Rödzebrahona med yngel i munnen.

Akvarium och inredning:

Minimimått på ett kar med Malawi är 250 liter, dessa mått gäller för de mindre och "snällare" arterna. Jag rekommenderar dock att man har minst 300 liter för Malawi, även de mindre arterna. Malawi är en mycket aktiv fisk, som gärna vill ha utrymme.

Risken om man går under dessa mått/storlekar så får inte fiskarna tillräckligt med utrymme och hanarna kan då börja slå ihjäl varandra, även honorna kan ryka i ett för litet akvarium.

Vattenkvalitet:

Malawi vill ha basiskt vatten med ett ph på mellan 7,5 och 8,5. tempen skall ligga på mellan 24 och 27 grader. Ytterst korta perioder kan de klara en temperatur på uppemot 30 grader, men det är absolut inte nyttigt för dem i längden. Vattnet skall vara kristallklart och väldigt strömmande.

Inredning :

När det kommer till inredningen så är det lite efter var och ens smak hur man vill ha det i karet. Man kan inreda väldigt sparsamt, vissa arter vill ha mer öppna simytor. Och genom en  sparsam inredning så blir det inte några klara revirgränser, och det kan bli lugnare mellan hanarna i karet.

Jag vill ha flera grottor och stenrös som i sin tur bildar ännu fler "naturliga" grottor mellan byggstenarna. När man inreder akvariumet skall man tänka på att gärna ha inredning som innehåller en del kalk. Om man inte har ett högt Ph redan i kranen, så kan man med fördel inreda med kalksten och vit ciklidsand som också är ganska kalkhaltig, men är Ph högt direkt i kranen, så kan man använda annat att inreda med. Man skall dock aldrig använda rötter i ett Malawiakvarium, då rötterna har en förmåga att sänka Ph i vattnet.

Växter kan man ha om man vill, inte för fiskarnas skull, utan för egen del. Malawi är delvis vegetarianer, så de äter gärna växter, eller så gräver de upp dem ;)

Foder:

Malawi är egentligen inte kinkig med maten, men de kräver en bra sammansatt diet för att må bra. Det finns både flingfoder och pellets/granulat som är framtaget just för Malawi. Dessa blandningar innehåller den variation på carnivor och herbivor foder de behöver. Man kan även göra egen räkmix, då de mår bra av att få frysfoder ibland. Bra recept på räkmix finns att hämta på nätet.

Vi har ett bra recept här på iFokus, ett recept som jag använder till mina, och det fungerar alldeles utmärkt :)

https://akvariefisk.ifokus.se/discussions/4d7163e4b9cb462233071f42-recept-pa-rakmix

Hoppas att ni har haft nytta av att läsa artikeln. Några saker man skall tänka på när det kommer till Malawi är:

Malawiciklider skall gå själva i artakvarium. man kan ha vissa tanganyika ciklider ( Ex. Frontossa och Delfincklid) tillsammans med Malavwiciklider.

Man kan även ha vissa Viktoriaciklider ( i huvudsak Haplochromissläktet) med Malawi. Det viktiga är att  de har samma krav på vattenkvalitet och att de har samma "humör" som Malawicikliderna.

Är det något mer ni vill veta eller om ni tycker att jag har glömt något i artikeln, så säg gärna till så fixar vi det :)

De källor jag har använt mig av, förutom min egen erfarenhet, är:

*Pixabay - vissa bilder (andra bilder är mina egna) *Ciklid.org - Nybörjarguide till Malawiciklider

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Upp till toppen
Annons: