Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (12) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar

Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Gul Zebraciklid

2020-01-21 20:49 #0 av: Cecilia.S

Centralamerikas minsta ciklidart tros sannolikt vara den Gula Zebracikliden, som också är känd som en dvärg. Det här är en otroligt vacker fisk med ett starkt gult sken och lysande blå ögon, som otroligt nog inte är särskilt vanlig inom den svenska fiskhandeln trots sin vackra aura.

Namn:  Gul Zebraciklid (Amatitlania nanolutea)

Familj:  Mellanstora Centralamerikanska ciklider

Naturlig miljö/hemort:  Central- och Nordamerika

Storlek:  7.5 - 10 cm, större exemplar förekommer

Temperatur:  24 - 28 grader celsius

Ph:  7 - 8

Akvarium:  Minst 80 cm längd och 100 liter, gärna mer

Tips på inredning

Akvarium & Miljö

Akvariet bör byggas och inredas med gott om gömställen som är uppbyggda av stenar och rötter. Gömställena får gärna vara utspridda över akvarielängden och erbjuda olika typer av grottor som enkelt kan byggas upp för hand med hjälp av större stenar. Exempelvis lavastenar har en relativt ojämn vilket gör det enklare att bygga upp någonting som står kvar på det vis du vill ha det. Ett varmt tips till dig som även vill försöka dig på odling är att bygga upp grottorna med någon enstaka skiffersten, eftersom den släta ytan är inbjudande för äggläggningen. Mindre grottor i form av kokosnötter och diverse färdigbyggda alternativ går också bra, men naturliga material är oftast de mest uppskattade.

Den Gula Zebracikliden är en art som vill ha finkornig sand som bottensubstrat, eftersom både honan och hanen gräver gropar i samband med lek. Det är också en fördel om det finns gott om levande växter i akvariet.

Hane & Hona

Foder

Kött- och allätare. Den här arten är inte känd för att vara kräsen av sig men vill gärna ha en varierad kost. Smått frys- och levandefoder uppskattas alltid och bör utgöra en stor del av kosten. De äter gärna också grönsaker någon gång ibland. 

Torrfoder i form av flingor, pellets eller tabletter godtages också men bör inte vara det enda fodret. 

Hane med avkomman "Bear Grylls"

Lek & Odling

När det gäller lek och odling, så liknar den Gula Zebracikliden många andra centralamerikanska ciklider. Arten är en parbildande substratruvare som i regel leker i en utvald grotta eller hålighet. Efter en lyckad lek stannar framför allt honan kvar vid rommen för att fläkta och vakta, medan hanen vaktar omgivningen och deras revir. Det här pågår i 3-4 dygn tills dess att avkomman kläcks. Ynglen är vid det här laget så pass små och outvecklade att de ligger som i en liten klump i sanden, vanligtvis i en grop som föräldrarna har hjälpts åt att gräva och nu kämpar med att bygga ut. Ynglen ligger kvar här i 1-2 dygn vartefter de utvecklas och blir frisimmande. De kan nu lämna grottan tillsammans med sina föräldrar och flyttas runt i akvariet, alltid under sina föräldrars uppsikt, tills dess att de blir tillräckligt stora för att ge sig av på egen hand.

I samband med leken kan Gula Zebraciklider bli revirhävdande. Det är därför viktigt att akvariet är tillräckligt stort (gärna runt 200 liter eller större), med mycket växter och många gömställen, så att andra arter har en chans att komma undan.

"Bear Grylls", ett yngel från min första kull. Kläcktes i Augusti 2019!

Könsbestämning

Den Gula Zebracikliden är väldigt enkel att könsbestämma. Vid vuxen ålder är hanarna större än honorna, ofta med mer långdragna och spetsiga rygg och analfenor. Honornas kroppar är vanligtvis mer kompakta och äggformade, jämfört med hanarnas mer avlånga kroppar. Bägge könen har de vackra zebramönstren, den starkt gula kroppsfärgen och de lysande blå ögonen.

Den allra största könsskillnaden syns tydligt på ryggfenan. Medan hanens mer långdragna ryggfena är jämnt färgad, har honan en stor mörk fläck i mitten av sin. Enligt mina ögon liknar den ett vackert påfågelöga.

Hona med hane i bakgrunden. Skyddar sina yngel från andra fiskar i akvariet.

Allmänt

Förutom vid lek är den Gula Zebracikliden en fredlig och lugn art. Den bör därför inte hållas ihop med aggressiva fiskar utan passar bättre i ett lugnare sällskapsakvarium med andra fredliga arter - exempelvis olika arter av levandefödare, malar och schyssta stimfiskar. Eftersom de inte blir särskilt stora går de bra ihop med de flesta sällskapsfiskarna, särskilt med tanke på deras små munnar och trevliga lynne.

Tittut!

Avslutningsvis vill jag tacka för att du har tagit dig tid till att läsa om den här fantastiska arten! Nu har mina två små (svenskodlade) Gula Zebraciklider simmat i 240 litern här hemma i mer än ett halvår, och de har utvecklats något enormt. Förutom att de har färgats ut och växt på sig ytterligare, med vackert formade fenor och sina lysande blå ögon med den där lilla charm-glimten i ögat, har de även växt personlighetsmässigt. Det här är en modig art som gärna kommer fram för att handmatas och visa upp sig framför akvarierutan. Jag kan utan tvekan säga att det här är min personliga favorit bland marknadens ciklidarter. KärBlommaDrink

Anmäl
2020-01-25 21:55 #1 av: Cecilia.S

Enjoy! Hoppas att ni gillar den Kär

Anmäl
2020-01-25 22:00 #2 av: Lillyrod

Mycket bra artikel!


Anmäl
2020-01-25 22:07 #3 av: Cecilia.S

Tackar och bockar Lilly Förlägen Kul att du gillar den!

Anmäl
2020-01-25 22:16 #4 av: Draknästets_Reptiler

Snyggt jobbat Tummen upp

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-01-25 22:26 #5 av: Cecilia.S

Tack Rovfisk Kär

Anmäl
2020-01-25 22:29 #6 av: 5ara

Grymt Cecilia.S! Jättekul med en så fin och bra artikel!

Anmäl
2020-01-25 22:49 #7 av: PeG

Snygg fisk. Ynglar den lika rikligt som den klassiska zebracikliden?

Anmäl
2020-01-26 18:15 #8 av: Cecilia.S

#6 Tack Kär Kul att du gillar den 5ara!

#7 Eller hur? De är riktigt snygga. Det här är en art som är lite klurig att hitta info om eftersom den inte är allt för vanlig på marknaden, men jag skulle nog vilja påstå att den är lätt att odla. Leker gärna och ofta, får helt okej storlek på kullarna. Mitt par har goda föräldraegenskaper men dessvärre har jag botier i karet som tjuvar åt sig rom och yngel Förlägen

Anmäl
2020-01-26 18:20 #9 av: PeG

Jag tycker att den vanliga zebracikliden också är snygg och har haft dem ett par omgångar. Problemet med den är att göra något med alla yngel. Förvånansvärt många brukar klara sig även i sällskap av andra större ciklider.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.