Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 3714 ggr
Draken
2019-10-14 11:26

Fiskarnas sjukdomar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi tänkte sammanställa en liten guide om de vanligaste sjukdomarna som kan drabba era akvariefiskar. Vi hoppas att detta kan vara till hjälp för er.

Sjukdomarna som kan drabba era akvariefiskar är ganska många, och vissa är snarlika varandra. I denna artikel hoppas vi kunna ge er lite in formation om sjukdomarna och hur ni bäst förebygger och bekämpar sjukdomarna.

Vita prick :  

Vita prick visar sig på så vis att du kan se vita prickar, lite lätt upphöjda, nästan som om man har strött saltkorn över hela fisken.

Upptäcker man att man har fått vita prick i karet, höj värmen ca. 2 grader för att snabba på förloppet av sjukdomen. Behandla sedan med medicin som är framtaget just för vita pricksjukan.

Vita prick är en av de mest vanliga sjukdomarna  bland våra akvarieinvånare. Vita prick är mycket smittsamt och sprider sig fort bland fiskarna, och har även dödlig utgång om man inte behandlar.
Vita prick är en stressrelaterad sjukdom, som förekommer hos alla akvariefiskar, även saltvattensfiskar. Det finns jättebra mediciner mot vita prick.  Det är mycket länge sedan jag själv hade vita prick nu, men jag använde Sera Costapur mot sjukdomen, och den medicinen kan jag varmt rekomendera. Finns även andra preparat, säg till i butiken vad problemet är, så hjälper de dig :)

Svamp : 

Svamp kan uppstå av flera olika anledningar, men den mest vanliga är att fiskarna har sår som inte behandlas och då blir det svamp i slutänden. Svamp uppstår ofta också om vattenkvaliten inte är bra i akvariumet.

Svamp ser oftast ut som om fisken har fått bomulstussar på fjällen, oftast i samband med bettskador eller andra sår.

Vid väldigt hårda angrepp av svamp så finns det mediciner man kan köpa, Mycopur  Fungi men är det ett lättare angrepp, så kan det, i många fall, räcka med ett saltbad.

Sammetssjukan : 

Sammetssjuka är en encellig parasit som visar sig , nästan som en hinna på fisken, vissa kan också få som små håriga prickar på kroppen. "Hinnan" på kroppen kan vara vitaktig eller gråaktig.

Det är denna "beläggningen" som kan se ut som om fisken är insvept i sammet, som har gett parasiten dess namn.

Orsaker till att sammetssjuka kan utvecklas är snabba ph och temperaturförändringar. Sjukdomen börjar oftast på fenorna och sprider sig långsamt till hela kroppen.

Sammetssjuka kan drabba både sötvattensfiskar och saltvattensfiskar.

Hos sötvattensfiskar kallas den : Oodinium pillularis

Hos saltvattensfiskar kallas den: Oodinium ocellatu

Denna sjukdom är mycket smittsam och måste behandlas mycket snabbt om fisken skall överleva. Det finns behandling av denna sjukdom. Man kan använda  JBL Oodinol plus eller Waterlife ptotozin. Båda dessa medel är effektiva mot sammetssjukan.

HIH (Hole in Head disease) :  

HIH är en mycket otrevlig sjukdom hos våra akvariefiskar. Precis som namnet säger, så får fisken hål i huvudet.
HIH börjar oftast med att fisken får ett "märke" på huvudet som ser ut som en prick. Denna prick brer ofta ut sig och kan täcka hela huvudet på fisken samt också en bit bakom gälarna ner mot buken.

Denna sjukdom uppkommer ofta om fisken på något vis har nedsatt immunförsvar och dessutom går i väldigt smutsigt vatten. HIH smittar inte, vad man vet, och det är oftast mellanstora och stora ciklider som drabbas. HIH behandlas  med rent vatten och stabila vattenvärden . Fungerar inte detta, så finns det behandling man kan köpa på djuraffärena. Medicinen heter Hexamita, och det finns oftast i alla välsorterade akvariebutiker.

När vi nu är inne på HIH, så lägger vi in direkt en följdsjukdom till HIH, nämligen "Pop-eye" disease. Även Pop-eye uppkommer oftast genom ostabila vattenvärden och smutsigt vatten. Men alla fiskar kan , i motsättning till HIH, drabbas av Pop-eye.

Pop-Eye i sig själv är ingen sjukdom, det är snarare en indikation på underliggande sjukdomar.

Man ser ganska enkelt om en fisk har drabbats av Pop-Eye, helt enkelt genom att ett eller båda ögonen"poppar ut" från ögonhålorna. Också detta en mycket obehagligt sjukdom.

Ser man dessa symptom (både HIH och Pop-Eye) börja med att göra ett stort vattenbyte och gör ren filtret samtidigt. Försök se till att vattentemperaturen är ungefär den samma som innan vattenbytet. Mata inte alls på 3-5 dygn och håll stenkoll på nitrit.

Bukvattensot 

Bukvattensot orsakas av flaggellater som lever i fiskarnas tarmsystem. Den mest sannolika orsaken till bukvattensot är felaktigt foder i samband med annan stress i akvariumet.

Symptom på bukvattensot är att fisken tappar aptiten, andas snabbt och att den smakar på maten och spottar ut den, nästan som om den hostar. Efter ett tag blir fiskens avföring tunn som sytråd och nästan genomskinlig. I sista skedet svullnar fisken buk upp och fjällen blir utstående. Oftast är fisken död innan den når slutskedet med svullen buk. Har det gått så långt , då är det bara att avliva, det är högst osannolikt att fisken överlever, trots eventuell medicinering.

Om man skall medicinera så är det bästa medlet att använda Nifurpirinol. Medicinen tar inte död på flagellaterna, men den förebygger eventuella följdsjukdomar.

Fenröta: 

Fenröta visar sig först på och kring fenorna, sjukdomen sprider sig genom att krypa uppöver mot kroppen samtidigt som fenorna "ruttnar" bort. fenröta är återigen en sjukdom som främst beror på vattenkvalitet i akvariumet. Bästa botemedlet mot fenröta är att se till att värdena ligger stabilt i karet. Fenröta är mycket smittsamt, men det är behandlingsbart. Salt  kan visa sig vara en effektiv behandling, kombinerat med att vattenvärdena är helt stabila, och att vattnet inte är smutsig. Fungerar det inte med enbart salt, så kan man kombinera ökad salthalt med nifurpirinol.

Torpedsjukan (Fenklibb) 

Torpedsjukan, eller fenklibb som den också kallas, är en sjukdom som man inte riktigt vet varför den uppkommer. Men det är oftast (vad jag vet) levandefödare som drabbas av denna sjukdom.

Symptomer är hopklibbade fenor, stel ihopfälld bakfena och krökt rygg. om man skall behandla torpedsjukan kan man använda ektozonsalt. man gör en lösning blandat med vatten. 1 Tsk salt pr. 50 liter vatten. Man kör den behhandlingen i 4-5 dagar. har man inte fått bukt med sjukdomen då bör man gå över till medicinering, och då använder man Protozin, som finns i de flesta välsorterade akvariebutiker.

Columnaris (Saddleback disease) 

Detta är inte bland de vanliga av våra fiskars sjukdomar, men den kan vara värt att ta med, för det kommer ett och annat fall emellanåt.  Columnaris finns i akvarievattnet för jämnan, sjukdomen kan slå till när som helst och hur som helst. Anledningen  till att denna sjukdom bryter ut är, som vid flera andra sjukdomar, dålig vattenkvalitet. Är vattnet "smutsigt" och du inte har stabila värden så kan denna sjukdom lätt bryta ut. Sjukdomen är även mer vanlig i akvarium där man har högre vattentemperatur.

För att förebygga att sjukdomen bryter ut, se till att vattenkvalitén är bra, att du har tillräckligt syre i vattnet och håll koll på vattenvärdena.

Har man den oturen att sjukdomen bryter ut skall man sänka temperaturen i akvariumet, det finns inte mycket mediciner mot just columnaris,  men man har använt ett medel mot yttre parasiter : Omnipur. Detta i samband med sänkt temperatur i vattnet och salt har visat sig vara ganska effektivt.

Tyvärr är det oftast så att man inte hinner få diagnosen Colmunaris innan fiskarna redan är döda. Det är en mycket smittsam sjukdom och förloppet går ganska snabbt.

Jag har i denna artikel försökt få med de vanligaste sjukdomar som våra fiskar drabbas av. Saknar ni någon sjukdom som ni vill ha med, så säg till.

Det finns en sjukdom till som bör finnas med i denna artikel, och det är Blodmasken (C.cotti) men det är en såpass omfattande sjukdom så det är svårt att få med allt i en kort text, men det finns en jättefin artikel om just C.cotti här på siten, och den kan ni gärna gå in och läsa . Här finns den artikeln.

https://akvariefisk.ifokus.se/articles/596264e3ce12c409cf000535-camallanus-cotti?articles-1

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

- Akvariefisk.ifokus är en sajt där vi kan träffas, hjälpa varandra, ge tips och råd om fiskar,växter mm. Byta erfarenheter, både goda och dåliga, är aldrig fel.. Akvaristik är ett ganska brett ämne där det ingår allt från mygglarver till sjöhästar ; ) En del har/vill ha snälla fiskar som guppy eller platy medans andra lever för sin passion för pirayor eller ormhuvudsfisk. Ta chansen och kom in och titta, vem vet kanske blir just du fast!Välkomna // KerstinL, sajtvärd på Akvariefisk.ifokus
  • Redigerat 2023-02-17 20:10 av Draken
  • Redigerat 2021-03-26 21:34 av Nephi
Annons:
S
2022-11-06 18:35
#1

Bra artikel! Mycket till hjälp!

F
2023-08-17 21:53
#2

Varför stå de ingen info om neonsjukan för anta att kardinaltetror även kan få det, hur yttra den sej? Bli dom som galna och åker upp till ytan för hade en som gjorde det k dag och tappade orken så då antog ja att den va sjuk då den sjönk mot växterna tog ja hven och tog bort den då va den livlös, jag ha inget salt de pratar om hemma och ja måste då beställa på nätet så är ju minst tre fem dagars frakt då de inte finns zoo affär där jag bor! Andra fiskarna är pigga å vattenvärdet är bra och rent har jag förutom att karet är grumligt men allt är rent, vad bör ja hålla koll på och hur yppa sej neonsjukan? Tacksam om ja få info om det

Draken
2023-08-18 08:34
#3

#2: Jag vet faktiskt inte varför vi har missat att ta med denna sjukdom. Skall lägga in den i artikeln, men skriver lite kort vad det handlar om.

Neonsjukan drabbar oftast "lysande" tetror. Det är en bakterie som orsakar muslkelsvaghet bl.a.

Fiskar som drabbas tappar till en början färgen, efter att färgen har bleknat bort får fisken svårt att simma. Det finns ingen bot eller behandling. Sjukdomen är mycket dödlig och mycket smittsam.
Drabbade fiskar dör rätt snabbt.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Devya]
2023-10-07 15:15
#4

Tack för informationen. Vi har just nu en sjuk Guldfisk i vår damm och vi försöker behandla honom, vår stackars Ludwig. Han simmar upp och ner och vi gissar på att han har något problem då med "swimbladder". Vi har honom nu att fasta i tre dagar och så försöker vi fixa vattenkvaliteten i vår damm och vi ska även skaffa bättre mat åt dem. Försöker nu få tag på en veterinär som specialiserar sig på fiskar, så att vi kan få goda råd.

Det är verkligen inte lätt då vi är ganska nya inom det här området. Då vi köpte huset så kom dammen och fiskarna med på köpet! Så svårt men vi försöker nu göra vårt bästa för att lära oss så mycket som möjligt och se till att alla fiskar mår bra.

Upp till toppen
Annons: