Annons:
Etikettsydamerika
Läst 8352 ggr
Draken
9/19/18, 11:31 AM

Skötselråd för Diskus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänkte skriva ihop några enkla skötselråd om hur man håller Diskus på bästa sätt. Med denna artikel så tänkte jag försöka få fram att diskus är ingen jättebesvärlig fisk, som endast akvarister sedan 30-40 år kan hålla

Namn : Diskus ( Symphysodon discus)

Familj : Chiclidae

Naturlig miljö/hemort : Stora delar av Amazonasområdet.

Storlek : Ca.20 cm.

Temperatur : 28-30 grader

Ph: 6-7 är optimalt, men de kan klara ner till 5,5

Akvarium :  Minst 250 liter

Diskus är en omdiskuterad fisk i akvarievärlden. vad de flesta har hört, så är det en mycket svår och känslig fisk att hålla.

Ja, visst, Diskus hör till de känsligare, men de är inte så mycket svårare än andra fiskar att hålla.
Däremot så är det några saker som man bör tänka på när man håller Diskus, vad gäller vattenkvalitet, foder och inredning.

630 liter. Diskus.

Vattenkvalitet och miljö :  

Diskus är en känslig fisk när det kommer till vattenkvaliteén. Skall man hålla Diskus, så måste man vara beredd på att kanske göra större vattenbyten minst 2-3 ggr.veckan. Hur många vattenbyten man behöver göra beror på vilken filtrering du har i karet och hur stort det är.

Diskus föredrar ett ganska mjuk, lite mot surt, vatten. Ph skall inte överstiga 7. Diskus klarar ett Ph på enda ner till 5,5,  men optimalt Ph ligger kring 6,5

Foder:

Diskus är köttätare och behöver en köttig diet. det optimala är att ge dem ett foder som är speciellt framtaget för Diskus. De kan vara svårt att få en Diskus att äta torrfoder, och de kan även matvägra i samband med flytt eller om miljö och vattenförhållanden inte är bra.

Levande och fryst mat är mycket uppskattat av Diskus, så bäst är att låta dem få en omväxlande kost, med både torrfoder, levande och fryst foder. Det mår de absolut bäst av.   

Mina Diskus lever tillsammans med Scalarer, och någon gång i veckan matar jag med fryst krill, vilket scalarena älskar. Men även diskusarna äter fryst krill med god aptit.

Inredning :

Diskusens naturliga hemmiljö består i huvudsak av rötter och täta flytväxter, som förhindrar att ljuset tränger ner ordentligt och gynnar andra växter. I akvarium har man oftast växter (åtminstone jag) Men man måste isf se till att de växter man väljer inte är så ljuskrävande, då Diskus vill ha en dämpad belysning i karet.
Mycket rötter är också bra, då man håller Ph lite lägre med rötter, man kan även använda andra saker som Catappalöv, alkottar o.l för att hålla ett lägre  Ph i vattnet.

Lek och Odling :

Det går alldeles utmärkt att odla Diskus i akvarium. De är parbildande substratruvare. Rommen läggs oftast på en vertikal yta, bestående av en sten, en rot eller ett bredare blad. Båda föräldrarna vaktar rommen. Ynglen lever den första tiden på ett slemsekret som föräldrarna har på båda sidor av kroppen.

Diskuspar i odlingsakvariumet. Bilden är knäppt av Tetraodon.

Bästa sättet att odla Diskus är dock att ha paret i ett odlingsalvarium på ca 150-200 liter. Man skall då inte ha grus eller sand i karet, utan endast pump och värmare. Istället för sten, rötter eller växter, så använder man en sk. lek kon.  

Det är mycket svårt att se könsskillnad på Diskus, så det bästa är att köpa en grupp med ungfiskar, om man inte köper ett redan etablerat par, och låter dem para ut själv

Allmänt:

Diskus finns i flertalet framodlade färgvarianter. Viltfärgen är dock grön eller Brun.
Några av de färgvarianter som finns är:  Blå turkos, Red melon, Scheckerboard, Pidgeon blood, bara för att nämna några. Det finns betydlig fler färgvarianter också, de som är nämnt ovan är färgkombinationer som jag själv har.

Diskus är överlag en frisk och sund fisk, även de framodlade varianterna. Man kan förhindra de allra flesta sjukdomar hos Diskus, genom att se till att miljön är bra och att de får rätt foder. När det gäller sjukdom hos Diskus, så kommer det oftast av att man inte sköter dem på rätt sätt.

Snakeskin

Red melon

Pidgeon blood

Checkerboard

Blå turkos

Källor, förutom egen erfarenhet : diskusforum.se  wissenlib.com zoopet.com

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 3/19/21, 9:38 AM av Draken
Annons:
Upp till toppen
Annons: