Levandefödare

Levandefödare - vanliga frågor

2018-01-21 13:03 #0 av: Lojs

Olika levandefödare är något av det vanligaste vi har i våra kar och här på forumet kommer det upp många frågor om dem, särskilt om hur man ska göra när de får yngel, för att få ynglen att överleva. Så jag tänkte att jag skriver ihop en liten text med vanliga frågor och svar. Vanliga levandefödare är guppy, endlers guppy, platy, svärdbärare och molly.

Vilka levandefödare kan jag ha i ett 54 liters akvarium?
54 liter är väldigt litet och det är svårare att få bra balans i ett litet kar och det blir väldigt fort överbefolkat. Det säkraste enligt min åsikt är att hoppa över levandefödare i ett 54 liters om du inte har möjlighet att flytta över fiskar till ett annat kar när de ynglar av sig och blir många. Ett annat alternativ är att ha guppy eller endler och välja att ha bara hanar. Då blir det inga yngel men det är väldigt fina fiskar att titta på. 

Ett 54 liters kan vara ett bra alternativ att ha som uppväxtkar till yngel när de fötts i ett annat kar.
Undvik att skaffa platy, svärdbärare eller molly till ett 54 liters, de är fiskar som skitar ner mycket och det blir svårt att hålla bra vattenvärden för dem, det blir även lite väl trångt för dem.

Mina yngel överlever inte, hur får jag dem att leva tills de är vuxna?
Ofta blir ynglen uppätna av de vuxna fiskarna, de behöver skydd för att överleva. Då pratar jag inte om ett litet hörn med växter i akvariet eller ett stenröse. Utan det som gäller är rejält med växter, gärna så att växterna täcker ca en tredjedel av karet, viktigt är att det är växter både vid botten och vid ytan, så att ynglen kan röra sig fritt. När de är nyfödda är min erfarenhet att guppyyngel ofta håller sig vid ytan och platy och svärdbäraryngel ofta är vid botten, när de blir lite större rör de sig mellan botten och ytan. Jag föreslår snabbväxande växter som till exempel hornsärv och vattenpest, de växter upp från botten och lägger sig sedan utmed ytan, de är extremt snabbväxande, så var beredd på att få ansa dem en del. Skotten man klipper av när de blir för långa är bara att ploppa ner i sanden så fortsätter de växa därifrån.

För att många yngel ska överleva och växa fort så är det bra att vara noga med att de har bra tillgång till mat. Matar man mycket så är det dock stor risk för obalans i karet och man måste göra extra vattenbyten och ha noga koll på vattenkvalitén. Till att börja med innan du startar storuppfödning skulle jag rekommendera söndersmulad mat, bara ge pyttepyttelite åt gången men kanske 3 gånger om dagen. Så inte ge mer mat än i vanliga fall, men ge ynglen bättre chans att komma åt den. Det kanske då inte blir fler än 3-5 yngel som överlever per kull om du har dem ihop med andra fiskar, men det blir ganska lätthanterligt, inte så mycket överbefolkning och inte så mycket extrajobb.

Är min hona dräktig/När kommer min hona att föda?
Det är omöjligt att säga när en hona kommer föda exakt. Visst, är hon i princip fyrkantig så kommer nog bebisarna när som helst, men många honor blir inte ens särskilt tjocka innan de föder.
Om honan går ihop med hanar eller har gjort det relativt nyligen så är hon nästan garanterat dräktig (så länge hon eller hanarna inte är infertila av någon anledning, men det är ovanligt).
Låt henne vara och ha mycket skydd både så hon kan gömma sig för att föda om hon vill det och för att öka chansen för att ynglen ska överleva.

När ska jag sätta honan i yngelkassen?
Inte alls skulle jag säga. Att flytta över honan till en liten “burk” är väldigt stressfyllt för henne, särskilt om det är precis i samband med födsel. Det är stor risk att hon till exempel föder i förtid. Det blir även lätt snabbt dålig vattenkvalité i yngelkassen eftersom det blir dålig cirkulation. Om du vill flytta henne för att hon kanske bor ihop med glupska fiskar som gör att yngel inte överlever så är det bättre om du har ett akvarium på kanske 54 liter (som skrivits om här ovan, brukar gå att hitta komplett för 500 kr). Flytta då över honan till det andra karet i god tid innan hon blir supertjock så hon slipper stressen precis vid födsel.

Hur många honor/hanar ska jag ha?
Det brukar vara ganska lagom att ha ungefär dubbelt så många honor som hanar. Har man få honor så blir de ofta väldigt jagade av hanarna, vilket kan leda till stress och sjukdom. Det kan även hända att hanarna börjar bråka med varandra om honorna om det inte “finns honor nog till alla”.


Foto: Cecilia.S

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2018-01-23 18:55 #2 av: Lillyrod

Jättebra artikel!


Anmäl
2018-01-24 08:15 #3 av: Cecilia.S

Så bra det blev, en toppenartikel! Glad

Anmäl
2018-02-07 18:55 #4 av: Lady2016

Är guppy elakare än endlers?

Anmäl
2018-02-07 19:05 #5 av: Lillyrod

Det är samma typ av fisk med samma beteende. Om de är sura eller inte är nog individuellt precis som med människor.


Anmäl
2018-02-08 09:04 #6 av: Lojs

#4 Jag har inte heller alls märkt någon skillnad över arterna, mer mellan individer i så fall. Både mina endlers och guppys är snälla tycker jag, stör inte de andra invånarna vad jag har märkt (bor med platy, ancistrus, räkor och snäckor), möjligtvis någon hane som flirtat med platyna, men inget överdrivet. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2018-02-08 12:07 #7 av: Rovfisk

Har inte heller märkt av att de skall vara elakare än vanliga guppys. har både och samt en del hybrider. Vissa är surare och andra inte :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-03-31 16:54 #8 av: Galaxy86

1. Vad är skillnad på endlers och guppy?

2. Har en krokig hona har för mig hon inte få avlas?

Akvariefiskar !! Pokémon och My little Pony !!
Anmäl
2018-03-31 16:56 #9 av: Lillyrod

Skillnaden är inte så stor. Endlers är väl egentligen den ursprungliga formen av denna fisk. De är lite mindre än guppys men blandar sig utan att tveka. Hybrider mellan dessa blir ofta väldigt fina och tåliga.


Anmäl
2018-03-31 17:06 #10 av: Galaxy86

Tack 😀

Akvariefiskar !! Pokémon och My little Pony !!
Anmäl
2018-03-31 19:37 #11 av: Lojs

#8 Nej, krokiga fiskar kan ha ont, och det är omöjligt att veta om de har ont eller inte, så eftersom det kan gå i arv så bör inte krokiga fiskar avlas på. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2018-03-31 20:04 #12 av: Galaxy86

Tack snälla. Har en hona. Men hon verkar ok änså länge.

Akvariefiskar !! Pokémon och My little Pony !!
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.