Allmänt

Oscar-/ Påfågelciklid

2018-01-04 11:46 #0 av: Rovfisk

Denna månad skall vi lägga fokus på en ganska stor, bökig och glupsk rackare. Finns ofta i välsorterade butiker. Nämligen Påfågelcikliden, även känd som Oscar.

Namn : Pågågelciklid, Oscar (Astronotus occelatus)

Familj : Chiclidae

Naturlig miljö/hemort : Amazonas floddelta, Colombia,Brasilien och Peru

Storlek : ca. 45 cm

Temperatur : 26-29 grader

Ph : 6-7

Akvarium : Minst 540 liter, gärna större.  Påfågelcikliden finns i flera olika färgvarianter. Röd, Tiger och Albino är de vanligaste.

Röd
Tiger
Albino

Mat: I naturen är Påfågelcikliden en köttätare, men  i akvarium tar den i princip det som bjuds. Lämplig diet för dessa är dock en köttbaserad diet, gärna med flytande pellets. Man kan även utfodra med fryst foder, och på sommaren kan man bjuda på daggmaskar/ metmask t.ex.
Pågågelcikiden är mycket stor, och mycket glupsk, så det är inte många andra arter som går säkra för dem i akvarium. De bör hållas med andra stora ciklider, som de inte får in i munnen. 

Lek och Odling:  Könen är näst intill omöjligt att skilja åt. Man kan i stort sett bara se könsskillnad under lek, då kan man se hanens spetsiga och honans rundade genitalpapill.
Påfågelcikliden är en parbildande substratruvare, och de blir mycket aggressiva under leken.

Äggen läggs på en platt sten, som rengörs/putsas noga av båda föräldrarna innan lek. De kan lägga uppemot 1500-2000 ägg per lek. När äggen har kläckts, gräver föräldrarna olika gropar där de kan gömma ynglen tills dessa blivit frisimmande. När de väl är frisimmande, så vaktar föräldrarna ynglen styvnackat och aggressivt.

Yngel

Akvarium och Miljö: Påfågelcikliden är inte så väldigt kräsen på vad det finns för inredning i karet. men de är duktiga på att möblera om och rycka upp växter som "står ivägen" för dem. De behöver dock stora fria simytor, de är inte speciellt snabbsimmande, men de tar plats, och har man "trångt möblerat" så kan de lätt fastna, då de är väldigt nyfikna och vill gärna kolla vad som finns i olika grottor, under rötter etc.

Allmänt : Påfågelcikliden benäms ofta som " En fridsam jätte". Och ja, de är fredliga, men de är glupska och det som går in i munnen räknas oftast som mat. Även små Påfågelciklider an lätt stoppa i sig fiskar som är lika stora, och även större än de själva.

Sociala, nyfikna Oscars

Påfågelcikliden är en mycket social och personlig fisk. De blir lätt helt handtama. Och de är ofta inte överens med ägaren hur akvariumet skall inredas. De är duktiga på att möblera om och flytta på inredningen efter eget godtycke. Det är inte säkert att ditt akvarium, på morronen, ser ut som det gjorde på kvällen när du gick och lade dig.
Man kan ha växter, de är inte växtätare, men de kan rycka-/gräva upp växterna om de "står fel" enligt dem. Jag har mina med mycket växter, men växterna måste förankras i botten, annars så står de inte kvar så länge.

I butik säljs de oftast som riktigt små, och de är otroligt söta med sina stora ögon och vackra teckning. Tyvärr brukar de hamna hos personer med alldeles för små akvarium, just på grund av säljstorleken i butik, det är sällan butikspersonalen talar om hur stora de faktiskt blir. De växer väldigt snabbt och kan tidligt börja tugga i sig andra fiskar. De är inte så roliga att ha i butiken när de börjar få lite storlek, så ,tyvärr, säljs de ganska billigt.

Nu på senare tid har jag dock märkt att färre och färre butiker har de hemma. Vill man ha tag på dem så måste man beställa och hämta vid leverans. Jag vet inte hur det är i butikerna neröver i Sverige, men här uppe har de flesta butiker inte dessa jättar hemma. Vilket ,jag personligen, tycker är mycket bra.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-01-08 06:29 #1 av: TccT

Familj och släkte är olika saker så att säga

Anmäl
2018-01-08 10:37 #2 av: Rovfisk

Enligt alla faktatexter (som jag har läst) hör de till familj Astronotus.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-01-08 16:12 #3 av: Denarau

Jättebra artikel! Lästes med stort intresse!Glad

Anmäl
2018-01-08 17:07 #4 av: Rovfisk

Glad

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-01-08 17:30 #5 av: Kirnzy

Det är väll alltid släktnamnet som är framför artnamnet? Alltså Astronotus (släktnamn) Ocellatus (artnamn).
Tillhör de inte familjen ciklider? :)

Bra artikel! De är så otroligt fina när de är små, synd att de inte stannar så..

Anmäl
2018-01-08 19:23 #6 av: fiskälskarn00

Verkligen fina!

Anmäl
2018-01-09 06:34 #7 av: TccT

#5 Jo. Familj: Cichlidae och Släkte: Astronotus

Anmäl
2018-01-09 07:23 #8 av: Rovfisk

#5 #7 Har ändrat

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-01-09 09:25 #9 av: Cecilia.S

Jättebra artikel, det är inte många som kan tro att de blir sådana jättar när de är så pass små och söta som små :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.