Allmänt

Gurami.

2017-10-31 10:17 #0 av: Draknästets_Reptiler

Plockade fram denna artikel igen, trots att den skrevs för 3 år sedan. Men vi har märkt en ökning av Guramiintresset på siten, så då tyckte vi att det var en bra ide och lyfta fram denna artikel igen :)

Namn:  Gurami (vetenskapligt namn är olika på de olika arterna)

Familj:  Trichopodus

Naturlig miljö/hemort:  Gurami är utbredd över stora delar av Asien.

Storlek:  5-10 cm ( Olika arter är olika stora. De minsta blir bara kring 5-6 cm medans de största kan bli uppemot 10-12cm)

Temperatur:  25-27 grader                       

Ph:  6-7,5

Akvarium: Från 60 liter för de minsta och uppemot 200 liter för de största

Gurami finns i flera olika varianter och storlekar. Odlingsformerna är många och varierande. Det är svårt att skriva en enhetlig artbeskrivning i en artikel, då det finns en hel del variationer. Inte bara i storlek och färg, utan också när det gäller de vetenskapliga namnen. Vissa odlingsformer har blivit en "egen art" med andra vetenskapliga namn är från ursprunget.

Vad vi vill försöka med här, är att få med de gemensamma nämnarna för just Gurami, och vissa egenheter som vissa arter har.

Mosaikgurami.Hona

Mat:

De gurami jag har, brukar uppskatta GVG-mixen, förutom fryst foder.

Gurami är en allätare (omnivor), de äter alla standardfoder som finns till akvarium, men de kan även äta fryst och levande om det erbjuds. De brukar inte alls vara kinkiga med maten. 

Lek och Odling:

Gurami är skumbobyggare. Det är hanen som sköter om byggandet av sitt skumbo, som han sedan lockar in honan till. Efter leken jagar hanen bort honan och vaktar själv rom och yngel.
Hanarna är mycket revirhävdande och aggressiva under lek och när han vaktar skumbo med rom och yngel. Ynglen kläcks efter 24-36 timmar (beroende på art), och blir frisimmande efter ytterligare 1-2 dygn.

Hanarna är aggressiva och ger sig på honorna efter leken. Har man inte tillräckligt stort akvarium (120cm) bör man plocka undan honorna efter leken. Detta gäller främst de större arterna, Blå, Guld och Månskensgurami.

Könskillnaden ser man lättast genom att kolla på ryggfenorna. Hanarnas är längre och mer utdragen, medans honornas är korta och rundade. Honornas buk är dessutom, vanligtvis, rundare/ovalare i formen än hanens.

Kyssgurami. Hane och hona

Rubingurami. Hane och hona

Akvarium och Miljö:

Alla Gurami vill ha tätplanterade akvarium och gärna med flytväxter. Dels bygger de skumbo mellan flytväxterna och dels så blir det en mer dämpad belysning, vilket Gurami gärna vill ha. De föredrar också ett något lägre akvarium.

De större modellerna såsom Guldgurami, Blå gurami och Månskensgurami vill gärna ha akvarium som ligger på kring 150-200 liter som minst. De mindre modellerna, såsom Dvärg, Honung, Rubin etc. kan man ha i 50-80 liter.

Några av de varianter som finns :

*Blågurami (Trichopodus trichopterus)
*Guldgurami (Trichopodus trichopterus)
*Månskennsgurami (Trichopodus microlepis)
*Dvärggurami (Trichogaster
 lalius)
*Mosaikgurami (
Trichopodus leeri)
*Honungsgurami (
Trichogaster chuna)
*Rubingurami (
Colisa lalia) Framodlad variant av Honungsgurami.

Detta är några av en hel uppsjö av olika Gurami som finns. Det finns 2 varianter som jag inte har räknat upp här, de är också ganska kända i våra kar, men innan man skaffar de två arterna, skall man nog veta vad man ger sig in på, så man inte tar sig vatten över huvudet.

De 2 arter jag syftar på här är:

*Paradisgurami ( Macropodus opercularis) Även kallad Makropod.
Detta är en mycket vacker  och populär Gurami. Men det är också en av de mest aggressiva vi har bland Gurami. Som ungdjur kan man ha flera hanar tillsammans, men hos vuxna individer är hanarna mycket aggressiva mot varandra. De slåss till sista blodsdroppen så att säga, det är den enda Labyrintfisken, förutom Kampfiskhanarna, som regelrätt "slår ihjäl" sina rivaler.

Macropod. Hona
Macropod. Hane

*Kyssgurami ( Helostoma temminckii)
Detta är en ganska fredlig, men mycket stor Gurami. Den är allätare, men behöver vegetabilisk föda. Kyssguramin bygger heller inte skumbo, som de övriga i släktet, utan äggen släpps och flyter upp till ytan. Hanarna är revirhävdande vid lek, men annars relativt fredlig. Hanarna slåss dock endel sinsimellan.
Skall man ha dessa i akvarium så måste man ha ett akvarium på minst 650 liter, gärna större eftersom de blir uppemot 35 cm
Detta är också en utpräglad växtätare, och de flesta växter betraktas som mat. Vissa hårdare växter (Javaormbunke, Anubias o.l) kan fungera, men det finns inga garantier att de inte tuggar i sig de också.

Hona

Hane

Ungfisk

Allmänt:

Gurami är, och har alltid varit, en populär invånare i många akvarium. Trots flera olika varianter så har de i princip samma krav på  vattenkvalitet , Ph, Temperatur,foder etc. Några undantag finns, naturligvis, men de är ganska få.
Gurami är en trevlig akvariefisk och kan hållas i sällskapsakvarium under rätt förutsättningar. Man måste bara vara medveten om att många individer är mer styvnackade och rent av aggressiva. Men vet man om detta och läser på om just den art du vill ha, så borde det fungera alldeles utmärkt.

Gurami kan man ha i par eller i grupp. Det är individuellt. Vissa fungerar i grupp och andra inte.

Som avslutning på denna artikel, så vill jag bara påminna om en sak:

*Skall ni ha Gurami (oavsett vilken art) läs på ordentligt, och välj inte Guramisort efter de andra fiskarna du vill ha, utan välj de andra fiskarna efter vilken Gurami du vill ha.

Gurami föredrar ett välplanterat akvarium, gärna med flytväxter.

Med detta tackar jag för mig ( tills nästa gång), och hoppas att ni har haft glädje och nytta av denna sammanställning om den vackra labyrintfisken :)

Guldgurami. Hona
Guldgurami, Hane
Blågurami. Hona
Blågurami. Hane


*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2017-12-09 13:32 #1 av: Denarau

Bra och lärorik artikel!

Anmäl
2017-12-09 14:31 #2 av: Hageraset

Mycket bra artikel :)

Anmäl
2017-12-09 15:00 #3 av: Cecilia.S

Tummen upp

Anmäl
2017-12-10 11:08 #4 av: Draknästets_Reptiler

Tack :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-06-27 15:32 #5 av: [kristiansen_design]

Kan man ha en dvärggurami hane ensam utan hona i ett akvarium?

Anmäl
2018-06-29 09:20 #6 av: Draknästets_Reptiler

Ja det kan man, men de vill gärna ha sällskap, så jag vet inte hur bra den skulle må.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2018-08-27 19:12 #7 av: Lady2016

Guld gurami? I ett 200 kar? Ett par?

Paradisfisk?

Anmäl
2018-08-28 08:56 #8 av: Draknästets_Reptiler

Enligt min erfarenhet så kan man bara ha ett par tillsammans , men det finns delade meningar. Vissa hävdar att de kan/skall gå i grupp. Så det är ett lite omdiskuterat ämne.

När du säger Paradisfisk, menar du då macropod ?

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.