Annons:
Etikettlevandefödare
Läst 18177 ggr
Draken
9/24/17, 11:27 AM

Molly

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är vi igång igen, med månadens fisk. Denna månad skall ni få träffa ytterligare en känd invånare i många akvarium nämligen Molly. Molly är en ganska populär akvarieinvånare, men många vet inte vilka krav denna fisk egentligen har på vattnet, eller hur stora de faktiskt kan bli. Så läs och njut, ni kanske får lära er något nytt genom denna månads fisk :) Som ni märker så kallar vi artikeln endast för Molly, även fast det rätta namnet väl skall vara Black Molly. Idag så finns det så otroligt många olika färgvarianter, och de flesta är inte svarta alls, därför bestämde vi att endast döpa artikeln till Molly.

Namn: Molly ( Poecilia spenophs)

Familj: Poeciliidae

Naturlig miljö/hemort: Centralamerika och norra Sydamerika

Storlek:  10-12 cm

Temperatur:  24-27 grader                           

Ph: 7-8

Akvarium:  Minst 100 liter

Från början, när jag började med akvarium på mitten av -80 talet, då fanns endast den svarta varianten av Molly, alltså Black mollyBlack molly är den ursprungliga varianten av dagens alla olika Mollyfiskar, men det är den vi akvarister har minst av i våra akvarium. De flesta har av de olika färg och odlingsvarianterna i sina kar, och nu skall jag försöka sammanställa den gemensamma nämnaren på de olika odlingsvarianterna.

Mat: 

Allätare, växt/algätare. Molly är egentligen växtätare, i det fria äter de mestadels alger och växter. Även i akvarium kan de ge sig på finbladiga växter. Detta är ett faktum som inte många tänker på. Utan de utfodrar med vad man har hemma. De Molly jag har haft äter både flingfoder, och Dr,Bassler som jag har som huvudfoder i mina kar. Men, för att få må riktigt bra och hålla sig sunda och friska, så behöver de ett vegetabiliskt foder och de äter även alger som uppstår i akvariumet.

Lek och Odling :

Molly är en levandefödare. Man kan ha flera hannar tillsammans med honor, men man skall se till att det är fler honor än hannar.
Molly leker fritt i akvariumet, hanen "dansar" för honan. Molly går dräktig i ungefär 28 dagar, så har man tur/otur (beror på hur man ser det) så kan det komma yngel från honorna ungefär en gång i månaden.

Honan drar sig undan när det är dags att föda, hon vill gärna gömma sig bland växter och inredning. Det finns yngelburar man kan använda om man vill säkerställa att man får behålla alla yngel som kommer. Men jag rekommenderar på det varmaste att ni låter honorna föda i huvudakvariumet bland mycket gömställen och växter. Jag kör enligt principen, "starkast överlever"
Det blir dessutom betydligt mindre stress för honan om hon slipper bli jagad för att flyttas, för att senare flyttas tillbaka till huvudakvariumet igen.

Segelfensmolly (Poecilia velifera) Hane ovan och hona under.

Akvarium och Miljö:

Molly blir ganska stora, så jag skulle vilja rekomendera att man har dem i 100 liter minimum. Artbeskrivningen säger 70 liter som minimum, men jag (min personliga åsikt) tycker det är lite i underkant, då de faktiskt blir mellan 10-15 cm, beroende på odlingsvariant.

Inred gärna akvariumet med mycket växter och gömställen.

Välplanterat akvarium med rötter som bildar grottor och gömställen.

Allmänt:

Nu har ni fått läst lite om hur man håller Molly och vilket beteende de har rent allmänt. Men det är några saker till som man måste tänka på när man skall hålla Molly i akvarium.

Molly är tyvärr (av någon  anledning, osäker på vilken ) mycket känslig för sjukdomar, så som vita prick, svampangrepp och parasitangrepp.

Den ursprungliga Mollyn är den välkända Black molly (Poecilia spenophs). Men genom åren har det tillkommit flera olika varianter, färgkombinationer och odlingsvarianter av Molly.

Segelfensmolly (Poecilia velifera) Denna variant  är odlat i bräcktvatten, och vill man hålla dessa och se till att de håller sig friska och sunda, så bör de ha vatten som innehåller större mängd salt än vad andra sötvattensfiskar kräver.. Man KAN vänja dem in med sötvatten, men det är svårt och det är inte säkert att det lyckas.
Segelfensmolly blir också uppemot 16 cm som vuxna, så de behöver större akvarium. Namnet kommer av hanarnas ryggfena som blir ett rejält "segel" när de är vuxna, Honorna har dock en mer normal ryggfena.

Segelfensmolly. Hona. Sunset

Segelfensmolly Hane. Silvervit

Ballongmolly (Poecilia latipinna): Detta är en grotesk odlingsvariant av Molly, men de finns i flera olika färger. Även Ballongmollyn behöver ha mer salt i vattnet för att trivas och hålla sig frisk.
Namnet kommer av att buken är extremt stor (som en ballong) och ryggraden ser nästan ut som den är krökt.

Ballongmolly. Sunset

Sen finns det även flera andra olika färgvarianter på Molly också. De varianter som är vanligast i butik är:

Black molly

lyrstjärts molly

 guld, silver och dalmantinermolly.

Guld (även kallad gul)

Silver

Dalmatiner

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Cecilia.S
10/4/17, 9:59 AM
#1

Jättebra artilel 👍

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

vican654
10/4/17, 3:33 PM
#2

finns en JÄTTE stor Black molly i affären nära mig, blev förvånad första gången jag såg han trodde inte dom kunde vara så stora då! :) intressant läsning! :D

TccT
10/4/17, 11:04 PM
#3

Men P velifera är väl ingen odlingsvariant och P latipinnis är väl inte just ballongmolly? Men alla tre kan korsa sig och det finns odlingsvarianter som till exempel ballong av alla tre.

Draken
10/5/17, 7:17 AM
#4

När jag sökte på Ballongmolly, så fick jag upp namnet Poecilia latipinnis.

Och angående segelfenan så har du rätt. tankefel av mig, ändrar i artikeln.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

OlleA
10/5/17, 8:20 AM
#5

Bra artikel, men det finns några felaktigheter. Den ursprungliga Poecilia sphenops är inte svart utan ljusgrå. Man ser den ganska sällan i våra akvarier, även om det händer att sådana finns med på akvarieföreningarnas auktioner. Den svarta Black molly är en odlingsform, även om den har funnits länge som akvariefisk och länge var den allra vanligaste mollyn hos oss. Poecilia velifera och Poecilia latipinna är egna arter, även om de segelfensmolly man ser i zooaffärerna oftast är korsningar mellan dessa två arter och dessutom finns i en mängd framodlade färgvarianter. Däremot är det helt riktigt det du skriver om akvariemiljö, mat och odling.

Olle

[nevamisse]
10/6/17, 12:36 AM
#6

Tack för info, jag hade inte kolla på att segelfensmolly vill ha mer salt i vattnet.

Annons:
Draken
10/6/17, 7:19 AM
#7

#5 Tack för input om färgerna och odlingsvarianterna :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: