2017-08-09 12:54 #0 av: Draknästets_Reptiler

Då var det dags för del 3 i våran artikelserie angående fiskarnas foder. De två föregående artiklarna är skrivna med vikt på fiskarnas näringsbehov (del 1) och vilka torrfoder som finns i handeln (del 2) Länkar till dessa artiklar finns här nedan. Denna artikeln riktar sig mot de olika frysfodren som finns i handeln.

Välkommen till nästa del i våran artikelserie om fiskanas foder. Läs gärna de två föregående artiklarna också, så ni får en bra helhetsbild på vad våra akvariefiskar faktiskt behöver för att få må bra och leva ett hälsosamt och bra liv.

Del 1 : http://akvariefisk.ifokus.se/articles/535dc30d8e0e7406ca00019b-fiskarnas-foder?articles-2 

Del 2 : http://akvariefisk.ifokus.se/articles/58e8b2518e0e747786000617-fiskarnas-foder-del-2-torrfoder?discussions-1

Det finns flera olika sorters frysfoder. De flesta fungerar på alla arter, men det finns även några som är helt specialanpassat till en viss art.

De  sorter man oftast finner i butik är  frysta mygglarver. Svarta, vita och röda. Sen finns det också daphnier, oxhjärta,cyclops mfl.

Utöver dessa så finns det även specialblandningar. Det finns en specialmix just för Malawi och en för Tanganyika. Det finns även specialmixer för Discus och även för kampfisk.

Mygglarver : Här finns röda,Vita och Svarta att välja mellan. Svarta och vita kan man ge till de allra flesta fiskar. Det är ett mycket vanligt komplement till cikliders (främst sydamerikanska och centralamerikanska) basfoder och finns i de allra flesta butiker.
Priset ligger på kring 35-40 kr för en karta.

Röda mygglarver är lite omdiskuterade bland akvaristerna. Vissa arter klarar inte av röda mygglarver. De blir förstoppade och kan bli sjuka av dem. Ett exempel är vissa scalarer. De blir förstoppade och jättedåliga av just röda mygglarver. jag har haft Scalarer som blir sjuka av röda, men klarar vita och svarta utan problem. Exakt vad det beror på är det väl ingen som vet bestämt, men den bästa teorin är att just röda mygglarver kommer från smutsiga vattendrag, och innehåller förmodligen ämnen , kanske tom kemikalier, som våra akvariefiskar inte tål.
Däremot så finns det andra fiskar som älskar röda mygglarver, och inte har några problem alls. Botior, slöjstjärtar och barber är några exempel. Finns säkert många fler också.

Röda mygglarver är mycket allergiframkallande för oss människor. Så vet du med dig att du har kontaktallergier, så skall du undvika Röda mygg helt.

Daphnier och Cyclops: 

Dessa foder är små ryggradslösa djur som fiskarna hittar naturligt i de flesta habitat. Det passar bra både till riktigt små yngel och även större, vuxna individer.

Detta foder är perfekt till Kampfisk.      

Finns i de flesta butiker    

Oxhjärta : Precis som det låter så är detta mald och fryst oxhjärta. Används oftast till större ciklider. Detta foder används även (om jag inte missminner mig) ofta till Diskus. Oxhjärta grisar dock ner akvarievattnet ganska mycket om det blir liggande, så var noga med att inte ge mer än vad fiskarna äter upp inom några minuter.

Räkmix : Räkmix 'är ett mycket vanligt frysfoder . som används av väldigt många akvarister, främst de som håller Malawi och Tanganyikacikider, men 'även andra akvarister använder räkmixen. Jag använder räkmix i alla mina akvarium, som komplement till basfodret.
Räkmix går att köpa i affären, men det blir billigare och bättre om man gör det själv hemma. De flesta som hållerpå med räkmix, har hemmagjord. Det finns flera olika recept på Räkmixen, och inget av dem är bättre eller sämre än något annat.  

Själv använder jag mig av receptet som finns i länken här nedan :)

http://www.ciklider.se/artiklar/mp_rakmix.shtml

Nu har ni fått läsa lite om vilka olika frysfoder som finns i handeln. Vi har i princip bara gjort en summering av några som finns i handeln. Det finns flera olika sorter till, kolla i din butik vad de har för utbud :)

Har ni frågor, eller undrar över något annat i artikeln, så kom gärna med frågor ...Både ris och ros vill vi ha..... Ser ni några felaktigheter, eller tycker ni att det fattas något i artikeln, säg gärna till, så ändrar vi det :)