Sjukdomar

Camallanus cotti

2017-07-09 19:16 #0 av: Cecilia.S

Camallanus cotti, det är en av de oönskade blodsugande maskar som våldgästar våra akvarium ibland. Den är ökänd för att sätta dom på akvariets invånare - och drar med dem till en plågsam, utdragen död om inget görs. I denna artikel kan du läsa om andra akvaristers erfarenheter av masken - och om hur vi gjorde för att besegra den.

Masken har från början en beige/brun färg som blir betydligt rödare när den börjat suga blod från värdfisken.

Camallanus cotti är en mycket liten mask som lever inuti den drabbade fiskens blodkärl och lever, men den kan även leva i fiskens tarmsystem där framför allt honorna håller till. Större exemplar av arten kan uppnå en storlek på cirka 1,5 cm i längd, hanarna är dock mindre än honorna och förhåller sig ofta till en maxstorlek på ca 0,5 cm. Masken är i huvudsak ljusbrun och sätter sig fast vid fiskens inre väggar med hjälp av två sammanväxta klaffar i huvudkapseln, där den suger blod och på så sätt intar en klart rödare färg. 

Camallanus är levandefödare och dess maskar kan överleva ett flertal generationer i akvariets bottensubstrat, men maskarna kan även simma fritt i akvarievattnet. De vuxna maskarna håller sig främst till ändtarmen, där de könsmogna honorna sticker ut sin bakre kroppsdel ur fiskens anal. Här släpper honan sina larver med (ca) en timmes  mellanrum. 

(Introduktionsbilden är tagen av Jollycox)

En C. cotti hona sticker ut ur ändtarmen på en endlers guppy. Bild tagen av ChristineF

Medicinering

Den allra vanligaste metoden som används för att bekämpa C. cotti är användningen av medicinen Sera Nematol. Den påstås vara en av de effektivaste medlen på marknaden och är även verksam mot rundmaskar. Det är tyvärr vanligt att snäckor och räkor inte överlever vid medicinering med Sera Nematol. Produktinformationen varnar för att malar och botior kan reagera känsligt på medicinen men även levandefödare har i många fall upplevts bli starkt påverkade. Sera Nematol finns att köpa på bland annat fiskfoder.com och guldfisken.se 

Sera Nematol är en av marknadens flitigast använda och effektivaste medicinering mot Camallanus Cotti


  • Hur gör jag när jag ska medicinera med  Sera Nematol? Nedan följer en beskrivning direkt tagen ur medicinens medföljande produktinformation:

Blomma →  Bruksanvisning: Omskakas före användning! Dosera 1 ml Nematol per 40 liter       akvarievatten. Fördela preparatet från doseraren i akvariet över vattenytan medan du rör om försiktigt med ett lämpligt föremål. Se till att vattencirkulationen är bra under behandlingen, stäng av UV-lampor och filtrera ej via aktivt kol. Efter två dagar (eller under behandlingen om grumlingar uppstår) måste minst 80% av vattnet bytas. Larverna som kläckts under tiden kan elimineras med en andra behandling efter tre veckor. 

  • Efter medicineringen är det även viktigt att behandla de verktyg och föremål som har kommit i kontakt med det smittade akvarievattnet. Det här kan vara föremål såsom hinkar, handdukar, trasor, kökssvampar, slamhävert o.s.v. Föremålen ska kokas eller skållas med kokhett vatten för att döda eventuella larver eller maskar som har satt sig på dom. Om det här inte görs eller om det utförs slarvigt är risken för att få tillbaka masken stor. När jag skulle behandla föremål som inte gick att koka eller skålla med kokhett vatten, lade jag in dom i frysen istället. I mitt fall gällde det här allt mitt torrfoder. Glöm inte att behandla alla föremål och verktyg efter varje medicinering.


Fiskarnas reaktioner

I mitt fall reagerade mina Trichopodus trichopterus (blå/guld/marmor gurami) starkast - de avled. Dessa var troligtvis de individer som var mest drabbade av masken, vilket jag misstänker ledde till att dem fick förstoppning när maskarna i tarmsystemet dog. Mina fjärilsciklider avled också, då de magrade efter medicineringarna. Troligtvis eftersom att deras tarmsystem hade blivit förstörda av maskarna - de kunde inte ta upp någon näring även om de åt. I övrigt överlevde mina siamesiska algätare, kubotai-botior, kardinaltetror och guppys (utspridda i olika akvarium, i olika åldrar). 

Ingen av mina guramis överlevde medicineringen, troligtvis för att de var hårdast drabbade. Däremot överlevde mina levandefödare och botior som är mer kända för att reagera på medicinen.

Blomma → Det finns inget sätt där man garanterat kan förhindra att få med Camallanus cotti till sina akvarium, om man inte väljer att placera nyinköpta individer i ett karantänakvarium i tre veckor eller mer. Efter denna tid bör masken vara synlig, eftersom att maskhonorna troligen har nått det stadium där de ska släppa larver i akvarievattnet. De sticker då ut ur fiskens analöppning. Det är givetvis inte fullt garanterat att masken kan undvikas helt genom användning av denna metod. Detta beror på att C. cotti även kan bäras av räkor, snäckor, växter och diverse akvarieinredning som har varit i kontakt med smittat akvarievatten.

_____________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                       Blomma

_____________________________________________________________________________________________________________

Nedan följer en intervju med vår medlem jollycox, som också har blivit drabbad av Camallanus cotti.

  • Under senhösten år 2015  upptäckte du att dina fiskar hade drabbats av Camallanus cotti. Hur reagerade du på det? 

I november 2015 såg jag på min ena guppy-hona att hon hade rött spröt i baken, ingen annan, bara hon, så jag tänkte inte så mycket på det förrän i mars-april 2016 när jag läste om camallanus cotti och förstod att det var det. Först tänkte jag inte medicinera, bara avliva fisken som hade det, men ju mer jag läste så förstod jag att enda utvägen är att medicinera.

  • Du valde att medicinera dina fiskar i ett tappert försök till att hjälpa dom. Vilken medicin använde du, varför valde du den? 

Jag använde Sera Nematol för att jag fick den rekommenderad och läste om andra som använt den. Jag medicinerade med 1,5 dos för att vara på den säkra sidan. Jag hällde även kokhett vatten på alla tillbehör för att bli av med smittan från dom. 

Blomma  → Jag blev fri från Camallanus cotti efter medicineringen.

  • Hur reagerade akvariets invånare på medicineringen?

Jag hade guppy, 2 vuxna och 19 yngel, 4 amanoräkor och snäckor. Dagen efter första medicineringen hade 9 fiskar dött. Räkorna fick typ nervskador, dom satt mest stilla och hade ryckningar, slutade äta. Vid andra medicineringen(tre veckor senare) levde endast ett yngel(som dog några veckor senare), inga räkor. Så jag förlorade allt, utom snäckorna. 

  • Har du lärt dig någonting av den här händelsen? 

Jag kollar i alla akvarium i butiken och kollar på alla fiskar jag kan se i varje akvarium.

_____________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                       Blomma

_____________________________________________________________________________________________________________

Tack för att du tog tiden att läsa den här artikeln! Kunskapen om Camallanus cotti är viktig - och fler akvarister bör ta del av den.

Anmäl
2017-07-09 19:53 #1 av: Lillyrod

Verkligen bra artikel med precis den informationen vi behöver om vi skulle bli drabbade Tummen upp


Anmäl
2017-07-09 21:21 #2 av: ladygrenners

Jättebra artikel! Tack för den! 

Anmäl
2017-07-09 22:00 #3 av: Cecilia.S

#1 och #2 vad roligt att den uppskattas :-)

Anmäl
2017-07-10 11:01 #4 av: Rovfisk

Mycket bra skrivet. Jättebra artikel :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2017-07-13 08:22 #5 av: Akvaristen

Bra skrivet. Mitt akvarium blev drabbad för många år sedan och då dog allihopa för på den tiden visste varken de på akvariebutiken eller jag vad man kunde göra åt det.

Anmäl
2017-07-13 09:11 #6 av: Cecilia.S

#5 Usch vad tråkigt, vilket jobbigt läge :/

Anmäl
2017-07-14 13:53 #7 av: Erratic_Eagle

Bra artikel😀👍

Anmäl
2018-02-09 16:19 #8 av: Saalucifer

Bra information! Dock skulle jag aldrig rekommendera någon att använda Sera Nematol som behandling då den är extremt tuff mot alla invånare i akvariet. Finns betydligt bättre behandlingskurer som fungerar minst lika bra och är räksäkra samt skonsamma mot sniglar/snäckor.

"Levamisol" som verksamma ämne är det som rekommenderas internationellt och är det mest använda... Sverige ligger alltid lite efter i utvecklingen tyvärr. Det finns även ett annat preparat som heter "flubenol" som är ännu mer skonsamt, men behandlingstiden är mer utdragen. 

Medicinerna jag skulle rekommendera är Esha Ndx som innehåller just "levamisol" som verksamt ämne. Alternativt finns det både levamisol och flubenol att köpa som pulver. Finns att köpa i Sverige på https://www.sniglar-camallanus-akvarie.se/shop/ inte riktigt kollat upp var mer man kan köpa det förutom utomlands. 

Anmäl
2018-02-10 08:00 #9 av: Rovfisk

Hmmm. Det hade jag ingen aning om, jag har frågat runt i de flesta butiker härikring, och alla rekomenderar Sera nematol.

Nu har jag inte haft blodmasken själv (tack och lov), men har forskat uti fall att ....Så det finns alltså andra, mer skonsamma, mediciner man kan använda. Och som vetenskapligt visar på att de fungerar just mot blodmasken ? (kom inte in på länken just nu, därför jag frågar)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2018-02-10 19:13 #10 av: Cecilia.S

#8 Tack för din invändning. Glad Personligen är jag mycket nöjd med medicinen Sera Nematol och har aldrig testat någon annan. Andra rekommenderar också den medicinen, både privatpersoner med många års erfarenhet inom akvaristiken och butikspersonal. Därför har jag valt att skriva om just Sera Nematol, främst för att jag har goda erfarenheter av den. 

Andra mediciner har jag inte hört lika mycket gott om, speciellt om de är valda enbart för att de är skonsammare mot akvariets invånare. Som akvarist är det såklart viktigt att försöka göra det bästa för akvariets invånare, men om medicinen är för skonsam har jag upplevt det som att masken oftare överlever medicineringen (-arna).

Anmäl
2018-02-11 02:40 #11 av: Saalucifer

Som sagt, i Sverige hänger man inte riktigt med i utvecklingen. Medans man i andra länder bygger stora akvarium i akryl så är vi fortfarande fast i tänket att glas är bäst... det gäller även jag själv. tycker glas är absolut snyggast men kan inte säga varför (en smaksak kanske) :D I Sverige är akryl snuskigt dyrt, men det har med den låga efterfrågan att göra. Utomlands är det billigare att bygga i akryl plus att man kan reparera misstag och repor m.m.

Funkar Sera Nematol för en och den tar bort blodmasken utan att halvera beståndet i akvariet, så för all del fortsätt med det. Menar mer att man kan föra in flera olika varianter i en artikel hur man kan bota camallanus cotti. Levamisol och Flubenol blir mer och mer använt även i Sverige och vad jag vet använder de flesta odlare och större akvarister Levamisol just för att den är så pass skonsam men ändå lika effektiv som nematolen. 

För att förenkla hur man kan göra länkar jag till en artikel skriven om ämnet på svenska. Däremot är den från 2001, men gäller fortfarande och en del grejer har blivit enklare sedan dess. http://www.zookoll.se/dp_artiklar.php?go=visaart&id=65&site=1

Anmäl
2018-02-11 02:45 #12 av: Saalucifer

Rovfisk. Vetenskapligt förankrad är den lika mycket som Nematolen då det är ett preparat som används som medicin precis som Nematolen. Länken jag skickade till var man kan köpa det är som sagt var man kan köpa det.

Vill man lära sig mer är det bara att googla levmisol eller flubenol camallanus cotti. Fördelen är också att man kan få tag i dem i en pastaform som man sedan kan blanda i i fiskens mat och på så sätt behandla mot blodmasken. 

Anmäl
2019-01-10 18:45 #13 av: georgezfisk

Jävla skitmask! Precis innan jul kunde jag konstatera att masken fanns i alla fall ett par av mina kar. I fredags hade jag till sist fått tag på sera nematol (olaglig att sälja i danmark) och behandlade första gången enligt instruktionerna. Resultatet var ju inte så skoj med en hel del döda fiskar. 

Det kan man ju dock inte hänga upp sig på och nu får man fokusera på dem som är kvar. Därför tänkte jag fråga hur ni hade gjort med vattenbyten fram tills nästa behandling, i söndags gjorde jag ett 80% vatten byte som man ska, skulle ni göra vattenbyten som vanligt fram tills andra behandlingen eller ska man vänta lite extra när jag bytte så mycket i söndags?

Karen som behandlats har storlekarna 12, 25, 35, 54 och 55 liter.

Anmäl
2019-01-11 10:16 #14 av: conversano

Jag behandlade blodmask med waterlife Sterazin, eftersom den ska vara mer skonsam än Nematol. Fiskar redan infekterade med mask dog tyvärr, men i övrigt inga andra som strök med. Behandlade enligt instruktionerna på flaskan och har inte sett en mask på snart ett halvår. Kan också berätta att det var levandefödare och pansarmalar i karet när jag behandlade. 

Anmäl
2019-06-13 10:57 #15 av: Cecilia.S

Har fått ny information om att denna mask ständigt finns i reningssystemen hos en akvariebutik i Stockholmsområdet. Avråder från att köpa fisk därifrån, men vill inte lägga ut information om vilken butik det gäller offentligt.

Hör gärna av dig via DM om du är intresserad av att veta vilken butik det gäller. Blomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.