Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 19646 ggr
Cecilia.S
2017-07-09 19:16

Camallanus cotti

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Camallanus cotti, det är en av de oönskade blodsugande maskar som våldgästar våra akvarium ibland. Den är ökänd för att sätta dom på akvariets invånare - och drar med dem till en plågsam, utdragen död om inget görs. I denna artikel kan du läsa om andra akvaristers erfarenheter av masken - och om hur vi gjorde för att besegra den.

Masken har från början en beige/brun färg som blir betydligt rödare när den börjat suga blod från värdfisken.

Camallanus cotti är en mycket liten mask som lever inuti den drabbade fiskens blodkärl och lever, men den kan även leva i fiskens tarmsystem där framför allt honorna håller till. Större exemplar av arten kan uppnå en storlek på cirka 1,5 cm i längd, hanarna är dock mindre än honorna och förhåller sig ofta till en maxstorlek på ca 0,5 cm. Masken är i huvudsak ljusbrun och sätter sig fast vid fiskens inre väggar med hjälp av två sammanväxta klaffar i huvudkapseln, där den suger blod och på så sätt intar en klart rödare färg. 

Camallanus är levandefödare och dess maskar kan överleva ett flertal generationer i akvariets bottensubstrat, men maskarna kan även simma fritt i akvarievattnet. De vuxna maskarna håller sig främst till ändtarmen, där de könsmogna honorna sticker ut sin bakre kroppsdel ur fiskens anal. Här släpper honan sina larver med (ca) en timmes  mellanrum. 

(Introduktionsbilden är tagen av Jollycox)

En C. cotti hona sticker ut ur ändtarmen på en Endlers guppy. Bild tagen av ChristineF

Medicinering

Den allra vanligaste metoden som används för att bekämpa C. cotti är användningen av medicinen Sera Nematol. Den påstås vara en av de effektivaste medlen på marknaden och är även verksam mot rundmaskar. Det är tyvärr vanligt att snäckor och räkor inte överlever vid medicinering med Sera Nematol. Produktinformationen varnar för att malar och botior kan reagera känsligt på medicinen men även levandefödare har i många fall upplevts bli starkt påverkade. Sera Nematol finns att köpa på bland annat fiskfoder.com och guldfisken.se 

Sera Nematol är en av marknadens flitigast använda och effektivaste medicinering mot Camallanus Cotti

  • Hur gör jag när jag ska medicinera med  Sera Nematol? Nedan följer en beskrivning direkt tagen ur medicinens medföljande produktinformation:

Blomma →  Bruksanvisning: Omskakas före användning! Dosera 1 ml Nematol per 40 liter       akvarievatten. Fördela preparatet från doseraren i akvariet över vattenytan medan du rör om försiktigt med ett lämpligt föremål. Se till att vattencirkulationen är bra under behandlingen, stäng av UV-lampor och filtrera ej via aktivt kol. Efter två dagar (eller under behandlingen om grumlingar uppstår) måste minst 80% av vattnet bytas. Larverna som kläckts under tiden kan elimineras med en andra behandling efter tre veckor. 

  • Efter medicineringen är det även viktigt att behandla de verktyg och föremål som har kommit i kontakt med det smittade akvarievattnet. Det här kan vara föremål såsom hinkar, handdukar, trasor, kökssvampar, slamhävert o.s.v. Föremålen ska kokas eller skållas med kokhett vatten för att döda eventuella larver eller maskar som har satt sig på dom. Om det här inte görs eller om det utförs slarvigt är risken för att få tillbaka masken stor. När jag skulle behandla föremål som inte gick att koka eller skålla med kokhett vatten, lade jag in dom i frysen istället. I mitt fall gällde det här allt mitt torrfoder. Glöm inte att behandla alla föremål och verktyg efter varje medicinering.

Fiskarnas reaktioner

I mitt fall reagerade mina Trichopodus trichopterus (blå/guld/marmor gurami) starkast - de avled. Dessa var troligtvis de individer som var mest drabbade av masken, vilket jag misstänker ledde till att dem fick förstoppning när maskarna i tarmsystemet dog. Mina fjärilsciklider avled också, då de magrade efter medicineringarna. Troligtvis eftersom att deras tarmsystem hade blivit förstörda av maskarna - de kunde inte ta upp någon näring även om de åt. I övrigt överlevde mina siamesiska algätare, kubotai-botior, kardinaltetror och guppys (utspridda i olika akvarium, i olika åldrar). 

Ingen av mina guramis överlevde medicineringen, troligtvis för att de var hårdast drabbade. Däremot överlevde mina levandefödare och botior som är mer kända för att reagera på medicinen.

Blomma → Det finns inget sätt där man garanterat kan förhindra att få med Camallanus cotti till sina akvarium, om man inte väljer att placera nyinköpta individer i ett karantänakvarium i tre veckor eller mer. Efter denna tid bör masken vara synlig, eftersom att maskhonorna troligen har nått det stadium där de ska släppa larver i akvarievattnet. De sticker då ut ur fiskens analöppning. Det är givetvis inte fullt garanterat att masken kan undvikas helt genom användning av denna metod. Detta beror på att C. cotti även kan bäras av räkor, snäckor, växter och diverse akvarieinredning som har varit i kontakt med smittat akvarievatten.

_____________________________________________________________________________________________________________

Blomma

_____________________________________________________________________________________________________________

Nedan följer en intervju med vår medlem jollycox, som också har blivit drabbad av Camallanus cotti.

  • Under senhösten år 2015  upptäckte du att dina fiskar hade drabbats av Camallanus cotti. Hur reagerade du på det? 

I november 2015 såg jag på min ena guppy-hona att hon hade rött spröt i baken, ingen annan, bara hon, så jag tänkte inte så mycket på det förrän i mars-april 2016 när jag läste om camallanus cotti och förstod att det var det. Först tänkte jag inte medicinera, bara avliva fisken som hade det, men ju mer jag läste så förstod jag att enda utvägen är att medicinera.

  • Du valde att medicinera dina fiskar i ett tappert försök till att hjälpa dom. Vilken medicin använde du, varför valde du den? 

Jag använde Sera Nematol för att jag fick den rekommenderad och läste om andra som använt den. Jag medicinerade med 1,5 dos för att vara på den säkra sidan. Jag hällde även kokhett vatten på alla tillbehör för att bli av med smittan från dom. 

Blomma  → Jag blev fri från Camallanus cotti efter medicineringen.

  • Hur reagerade akvariets invånare på medicineringen?

Jag hade Guppy, 2 vuxna och 19 yngel, 4 amanoräkor och snäckor. Dagen efter första medicineringen hade 9 fiskar dött. Räkorna fick typ nervskador, dom satt mest stilla och hade ryckningar, slutade äta. Vid andra medicineringen(tre veckor senare) levde endast ett yngel(som dog några veckor senare), inga räkor. Så jag förlorade allt, utom snäckorna. 

  • Har du lärt dig någonting av den här händelsen? 

Jag kollar i alla akvarium i butiken och kollar på alla fiskar jag kan se i varje akvarium.

_____________________________________________________________________________________________________________

Blomma

_____________________________________________________________________________________________________________

Tack för att du tog tiden att läsa den här artikeln! Kunskapen om Camallanus cotti är viktig - och fler akvarister bör ta del av den.

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

  • Redigerat 2020-09-06 10:54 av 5ara
Annons:
Lillyrod
2017-07-09 19:53
#1

Verkligen bra artikel med precis den informationen vi behöver om vi skulle bli drabbade 👍

ladygrenners
2017-07-09 21:21
#2

Jättebra artikel! Tack för den!

/Ladygrenners

Cecilia.S
2017-07-09 22:00
#3

#1 och #2 vad roligt att den uppskattas :-)

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Draken
2017-07-10 11:01
#4

Mycket bra skrivet. Jättebra artikel :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Akvaristen
2017-07-13 08:22
#5

Bra skrivet. Mitt akvarium blev drabbad för många år sedan och då dog allihopa för på den tiden visste varken de på akvariebutiken eller jag vad man kunde göra åt det.

Cecilia.S
2017-07-13 09:11
#6

#5 Usch vad tråkigt, vilket jobbigt läge :/

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Annons:
Erratic_Eagle
2017-07-14 13:53
#7

Bra artikel😀👍

Saalucifer
2018-02-09 16:19
#8

Bra information! Dock skulle jag aldrig rekommendera någon att använda Sera Nematol som behandling då den är extremt tuff mot alla invånare i akvariet. Finns betydligt bättre behandlingskurer som fungerar minst lika bra och är räksäkra samt skonsamma mot sniglar/snäckor.

"Levamisol" som verksamma ämne är det som rekommenderas internationellt och är det mest använda… Sverige ligger alltid lite efter i utvecklingen tyvärr. Det finns även ett annat preparat som heter "flubenol" som är ännu mer skonsamt, men behandlingstiden är mer utdragen. 

Medicinerna jag skulle rekommendera är Esha Ndx som innehåller just "levamisol" som verksamt ämne. Alternativt finns det både levamisol och flubenol att köpa som pulver. Finns att köpa i Sverige på https://www.sniglar-camallanus-akvarie.se/shop/ inte riktigt kollat upp var mer man kan köpa det förutom utomlands.

Draken
2018-02-10 08:00
#9

Hmmm. Det hade jag ingen aning om, jag har frågat runt i de flesta butiker härikring, och alla rekomenderar Sera nematol.

Nu har jag inte haft blodmasken själv (tack och lov), men har forskat uti fall att ….Så det finns alltså andra, mer skonsamma, mediciner man kan använda. Och som vetenskapligt visar på att de fungerar just mot blodmasken ? (kom inte in på länken just nu, därför jag frågar)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Cecilia.S
2018-02-10 19:13
#10

#8 Tack för din invändning. 🙂 Personligen är jag mycket nöjd med medicinen Sera Nematol och har aldrig testat någon annan. Andra rekommenderar också den medicinen, både privatpersoner med många års erfarenhet inom akvaristiken och butikspersonal. Därför har jag valt att skriva om just Sera Nematol, främst för att jag har goda erfarenheter av den. 

Andra mediciner har jag inte hört lika mycket gott om, speciellt om de är valda enbart för att de är skonsammare mot akvariets invånare. Som akvarist är det såklart viktigt att försöka göra det bästa för akvariets invånare, men om medicinen är för skonsam har jag upplevt det som att masken oftare överlever medicineringen (-arna).

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Saalucifer
2018-02-11 02:40
#11

Som sagt, i Sverige hänger man inte riktigt med i utvecklingen. Medans man i andra länder bygger stora akvarium i akryl så är vi fortfarande fast i tänket att glas är bäst… det gäller även jag själv. tycker glas är absolut snyggast men kan inte säga varför (en smaksak kanske) :D I Sverige är akryl snuskigt dyrt, men det har med den låga efterfrågan att göra. Utomlands är det billigare att bygga i akryl plus att man kan reparera misstag och repor m.m.

Funkar Sera Nematol för en och den tar bort blodmasken utan att halvera beståndet i akvariet, så för all del fortsätt med det. Menar mer att man kan föra in flera olika varianter i en artikel hur man kan bota camallanus cotti. Levamisol och Flubenol blir mer och mer använt även i Sverige och vad jag vet använder de flesta odlare och större akvarister Levamisol just för att den är så pass skonsam men ändå lika effektiv som nematolen. 

För att förenkla hur man kan göra länkar jag till en artikel skriven om ämnet på svenska. Däremot är den från 2001, men gäller fortfarande och en del grejer har blivit enklare sedan dess. http://www.zookoll.se/dp_artiklar.php?go=visaart&id=65&site=1

Saalucifer
2018-02-11 02:45
#12

Rovfisk. Vetenskapligt förankrad är den lika mycket som Nematolen då det är ett preparat som används som medicin precis som Nematolen. Länken jag skickade till var man kan köpa det är som sagt var man kan köpa det.

Vill man lära sig mer är det bara att googla levmisol eller flubenol camallanus cotti. Fördelen är också att man kan få tag i dem i en pastaform som man sedan kan blanda i i fiskens mat och på så sätt behandla mot blodmasken.

georgezfisk
2019-01-10 18:45
#13

Jävla skitmask! Precis innan jul kunde jag konstatera att masken fanns i alla fall ett par av mina kar. I fredags hade jag till sist fått tag på sera nematol (olaglig att sälja i danmark) och behandlade första gången enligt instruktionerna. Resultatet var ju inte så skoj med en hel del döda fiskar. 

Det kan man ju dock inte hänga upp sig på och nu får man fokusera på dem som är kvar. Därför tänkte jag fråga hur ni hade gjort med vattenbyten fram tills nästa behandling, i söndags gjorde jag ett 80% vatten byte som man ska, skulle ni göra vattenbyten som vanligt fram tills andra behandlingen eller ska man vänta lite extra när jag bytte så mycket i söndags?

Karen som behandlats har storlekarna 12, 25, 35, 54 och 55 liter.

Annons:
conversano
2019-01-11 10:16
#14

Jag behandladeblodmask med waterlife Sterazin, eftersom den ska vara mer skonsam än Nematol. Fiskar redan infekterade med mask dog tyvärr, men i övrigt inga andra som strök med. Behandlade enligt instruktionerna på flaskan och har inte sett en mask på snart ett halvår. Kan också berätta att det var levandefödare och pansarmalar i karet när jag behandlade.

Cecilia.S
2019-06-13 10:57
#15

Har fått ny information om att denna mask ständigt finns i reningssystemen hos en akvariebutik i Stockholmsområdet. Avråder från att köpa fisk därifrån, men vill inte lägga ut information om vilken butik det gäller offentligt.

Hör gärna av dig via DM om du är intresserad av att veta vilken butik det gäller. 🌺

En sockerfri Monster, en hund och en motocrossbana med f&f's. Bättre än så blir det inte.

Medarbetare på Ridsport & f.d. medarbetare på Akvariefisk

Tessos
2019-10-03 08:32
#16

Cecilia S Jag har precis köpt nytt akvarium växter och fiskar på en butik i Stockholm. Bland annat några Guppy. En hane dog efter några dagar. Honan bajsar nu vitt och har gjort det 1-2 veckor. Idag upptäckte jag en brun mask i sanden ca 1,5 cm lång. Skickar DM till dig! Vill veta om det är denna butik innna jag kontaktar de.

Macke64
2020-05-16 17:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Har köpt vårt första akvarium för ca 1, 5 månad sedan och ett par tre veckor efter vi köpt alla våra fiskar fick vi "Camallanus Cotti". Vi märkte att en av våra bolivianska fjärilsciklider var trött och dåsig, slutade äta och låg mest på botten. Vi förstod då ej vad det var, men när den sedan dog så började kort därefter en annan i gruppen bli hängig på samma vis och några regnbågsfiskar och kongotetror fick stora bukar… De andra bolivianerna blev gula om buken och när jag studerade dem så såg jag helt plötsligt röda trådar från analen på den hängiga bolivianska fjärilscikliden. Jag googlade och konstaterade att det definitivt var camallanus cotti och att flera andra fiskar uppförde sig konstigt. Efter att ha läst denna tråden och vägt fördelar och nackdelar mellan medicinerna föll valet ändå på Esha Ndx och trots att den mest drabbade bolivianska honan inte klarade natten så blev resterande fiskar mycket bättre även om de blev medtagna och vissa individer mer kräsna på maten. Nu ca 2 veckor från första medicineringen kör jag idag min andra dos för att undvika en ny våg av de hemska blodsugarna. Min bedömning hittills är att Esha Ndx fungerar utmärkt och är inte individerna redan för påverkade har de en ganska stor chans att bättra sig, jag hade en del andra fiskar som jag var övertygad om att de skulle dö… Nu avvaktar jag att lova allt för mycket, men det ser onekligen lovande ut hittills tvi tvi.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Macke64
2020-05-16 17:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20
Annons:
Lillyrod
2020-05-16 17:37
#21

Så skönt att du upptäckte problemet och har fått bukt med det. Jag har inte behövt uppleva den här blodsugaren som väl är. Jag håller tummarna för att dina fiskar ska klara sig.

Har du pratat med stället där du köpte fiskarna att de har smitta?

5ara
2020-05-16 17:55
#22

Men fy, vilken otrevlig start på akvarieinnehavet! Håller tummarna hårt för att behandlingen ska fortsätta väl och att ni ska bli av med otyget! Jag har inte heller råkat ut för det här och hoppas verkligen att jag kommer slippa det…

Macke64
2020-05-17 00:52
#23

Ja, jag har meddelat dem, men kan inte vara hundra säker på om det kommit med fiskarna eller akvariumet som köpts begagnad tyvärr. Kan ju också kommit med frysfoder (röda mygglarver) förstår jag nu…. Så det är många olika scenarion tyvärr. Inte roligaste starten nej, men förhoppningsvis har vi upptäckt det relativt tidigt. Jag har för avsikt att göra ytterligare en till behandling om ett par veckor till bara för att vara hundra säker. Men fiskarna verkar ha fått tillbaka sitt normala beteende och ser piggare ut just nu iaf. Jag förstod först inte hur omfattande besättningen var smittad förrän någon/några dagar efter första behandlingen. Jag är glad att jag hittade denna tråden och bilder på sjukdomen då det gjorde mig helt säker på vad. I hade att göra med. Kommer att ge uppdatering om vad som händer längre fram oavsett resultat.

Draken
2020-05-17 11:17
#24

Vad skönt att du upptäckte dt i tid. Hoppas att fiskarna klarar sig och att du blir av med eländet.

Jag har också, tack och lov, klarat mig undan blodsugaren.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Macke64
2020-05-25 10:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Uppdatering: från början till nu så har totalt sett 3 fiskar dött, 2 st bolivianska fjärilsciklider och en electric blue Fjärilsciklid som dog kort efter sista medicineringen. Samtliga fiskar verkar klara medicineringen i sig väldigt bra, så det är uteslutande maskarnas fel om de dör. Jag är inte hundra säker på det, men jag misstänker att ett par kongotetror fått masken på nytt, så jag gjorde en ny medicineringsrunda igår som jag hade tänkt avvakta med 5 dagar till annars. Den ena som redan tidigare varit drabbad, har som blodsprängda kärl nere vid analen. Den andra hade eventuellt väldigt små hängande maskar ur analen. Alla fiskar verkar vara på gott humör annars, men en Scalar har sedan en tid tillbaka tappat sin täckning. Många fiskar var kinkig med maten som de tidigare älskat som tidigare nämnts, men samtliga verkar istället uppskatta skalade artemiaägg som är mycket små och som skall hjälpa matsmältningen…bra eller dåligt vet jag ej, men även de mest kräsna fiskarna verkar glada över tillskottet och börjar få tillbaka mat och leklust. Jag tycker mig hittills kunna konstatera att framgångsfaktorer är extra god syresättning i vattnet för de fiskar som är drabbade, då de verkar få svårare att andas. Jag känner mig trygg med att medicinera med Esha Ndx då det inte dödar fiskarna. Och som sagt, maskarna är otroligt seglivade då de släpper ägg och överlever väldigt mycket, så köp hem flera doser medicin… De kommer utan tvekan behövas om du drabbas…

Macke64
2020-05-25 10:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26
Macke64
2020-05-25 10:13
#27
Annons:
Macke64
2020-05-25 10:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28
Macke64
2020-05-25 10:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29
Draken
2020-05-25 11:09
#30

Vad skönt att de verkar klara medicineringen hyfsat bra. Hoppas du får bukt med eländet inom en rimlig framtid :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Lillyrod
2020-05-25 11:35
#31

Skönt att det gått bra även om du förlorat några på vägen. Det verkar vara en envis maskusling det där.

Macke64
2020-05-25 12:31
#32

Tack! Det känns verkligen som att det är hyfsat "under kontroll" trots allt. Och jag är verkligen på helspänn just nu, så det är inte helt säkert att det faktiskt är nytt angrepp denna gången. Vågar dock inte chansa och tar det säkra före det osäkra med medicineringen då de som sagt inte påverkats negativt av den och jag vill döda dessa odjur en gång för alla. Men ja de är definitivt envisa, och jag har förstått att ägg/larver kan överleva länge utan värddjur i sanden… Tycker bara synd om den lilla electric blue cikliden som blev ensam kvar. Vill verkligen skaffa nya sådana när jag känner mig trygg med att vi fått bort eländet ur karet…de är så vackra.

5ara
2020-05-26 09:07
#33

Tack för den detaljerade informationen du delar med dig av! Jättebra att veta! Hoppas innerligt att du blir av med eländet snart och att inga fler fiskar stryker med.

Macke64
2020-06-06 13:26
#34

Tyckte det själv var svårt att få vettig första hands information när man skulle välja behandling, utan mycket var på tro och ingen av butikerna visste så mycket om medicinerna i praktisk erfarenhet utan bara teoretiskt. Tycker därför det är bra att delge till andra som eventuellt stöter på detta hur mina erfarenheter varit iaf. Jag gjorde som sagt en ny medicinering efter sista inlägget. och jag valde att INTE byta något vatten dagen efter denna gången som det står i instruktionerna då de flesta fiskarna verkade må bra, och det nya angreppet litet. Resultatet blev att en Kongotetra dog efter 2 dagar, men att jag i gengäld tror att jag lyckats få bort eländet i karet nu. Mitt beslut grundade sig i att nästan alla individer verkade se bra ut, ena scalar en som jag tidigare nämnt fortfarande växlar mellan att ha full färg och ingen färg emellanåt utan att jag vet varför. Äter och beter sig normalt i övrigt. Jag bytte självklart vatten efter att kongotetran dog, och har fyllt på med esha optima efter varje vattenbyte för att öka motståndskraft och återhämtning hos fiskarna. Har också skämt bort dem med maten för att de skall återhämta sig. Kommer trots att jag tror mig vara av med problemet köra en omgång till med medicinering i nästa vecka, för att gardera mig från missbedömning av läget.

Annons:
Draken
2020-06-06 13:38
#35

Vad underbart att det verkar börja släppa och att du får ordning på karet igen :)

Jag tycker du gjorde alldeles rätt när du inte gjorde ett direkt vattenbyte efter andra medicineringen. ibland ska man se till individen, hur den/de mår. Visst, du förlorade en Kongotetra, men hur många kan du ha förlorat om du hade bytt vatten som det stog i instruktionerna ?

Nej, jag står helt på din sida. et har hänt att jag inte har följt alla instruktioner på medicinförpackningar, men jag har haft akvarium i över 30 år, är man nybörjare eller känner sig väldigt osäker, så tycker jag att man skall följa instruktionerna som står.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

5ara
2020-06-06 14:30
#36

Vad bra att du körde en omgång med medicin till! Hoppas innerligt att du är på sista medicineringen snart och att du är av med skiten en gång för alla! Super att du rapporterar så detaljerat om det! Om jag råkar ut för det någon gång är den typen av information guld värd.

Macke64
2020-06-06 18:49
#37

Tack till båda. Nu är jag nybörjare på akvarium och jag hade absolut inte vågat gå emot instruktionerna i början (tror inte det är bra att börja så heller då de är väldigt svaga efter första angreppet), men efter att både ha studerat fiskarna före och efter medicinering tidigare så är jag fortfarande övertygad om att det främst är hur länge masken fått sitta som avgör om de klarar medicineringen eller inte. Friska fiskar har absolut noll biverkningar av medicinen vad jag märkt. Ja det var så jag resonerade också, att stryker en eller två med och resten av besättningen klarar sig och får hålla sig helt friska, så är det tråkigt men ett nödvändigt beslut man måste ta ibland. Jag hoppas bara att det var ett beslut som satte punkt för det hela på riktigt.

Draken
2020-06-07 10:20
#38

Håller tummarna för att du har fått bukt med smittan 👍

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: