Annons:
Etikettmalar
Läst 16620 ggr
Draken
2017-06-17 12:00

Månadens fisk Januari . Ancistrus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna månades fisk är en välkänd invånare i de flesta akvarium, nämligen Ancistrusmalen. En trevlig och social mal, som fungerar ihop med det mesta i akvariumet. Detta blir den sista artikeln innan sommaruppehåll. Vi kommer tillbaka i höst med nya artiklar om flera av våra vanliga och mer ovanliga fiskar.

Namn: Ancistrus, Skäggmunsmal ( Ancistrus dolichopterus)

Familj: Loricariidae

Naturlig miljö/hemort: Amazonas

Storlek:  12-15 cm

Temperatur:  25-27 grader                           

Ph: 6,5-7,5

Akvarium:  Minst 100 liter

Äppelskruttar och Ancistrus yngel.

Mat :

Algätare och växtätare. Behöver i huvudsak vegetabilisk föda. Men kan även äta köttbaserde tabletter och frysfoder ibland.

Albinohanne som mumsar på en algtablett

Grönsaker (ärtor, zuccini,gurka,potatis etc) är ett mycket bra tillskott till algtabletter och alger. 

Ancistrus är mycket bra algätare när de är små, men de blir latare ju äldre de blir. Räkna inte med att du blir av med algerna, om du endast har vuxna Ancistrus som algätare i karet.   

Läs mer om att mata med grönsaker i denna artikel:

http://akvariefisk.ifokus.se/articles/54766fba8e0e740673001ac1-mata-akvariefiskar-med-gronsaker

Som små tar de gärna köttbaserade (algae wafers mix) tabletter om det bjuds.

Lek och Odling:

Vanlig brun. Hona

Vanlig brun. Hane

  Vuxna individer är  väldigt enkla att se könsskillnad på. Hanarna får skägg både runt hela munnen och även uppe på nosen. Könsskillnad kan man börja se redan när de är kring 5-6 cm. Men även honor kan få diffust "skägg", dock betydligt kortare och glesare än hanarna får.
Det är mycket enkelt att få lek på Ancistrus, om man har rätt förhållanden för att gynna leken. För att Ancistrus skall leka, så skall man ha en kruka, malgrottor eller något annat trångt utrymme där hanen kan locka in honan. De leker i grottan, och honan lägger sina ägg i grottaket. Hanen befruktar rommen, sedan simmar honan därifrån. Hon har inget mer med rommen eller ynglen att göra.
Hanen fläktar rommen i grottan, och vaktar rom och sedan ynglen när de har kläckts. Rommen kläcks efter ungefär 3 dygn.
När ynglen blir gamla nog att lämna grottan, så vaktar hanen dem några dagar till, utanför grottan. Sedan får de klara sig själv. Hanen kan locka in honan, eller en ny hona i grottan, direkt när ynglen har simmat iväg. Så har man tur (eller otur, vilket man vill) så kan man har ancistrusyngel i flera olika åldrar och storlekar samtidigt.

Röd hane (Bild tagen av Lilozeit)

Gammal hanne

Akvarium och Miljö:

Hona som "vilar" på ett Anubiasblad.

Röd hane chillar (bild tagen av Lilozeit)

Ancistrus behöver gömställen i form av rötter och stenar, de gillar att det är mycket växtlighet och bredbladiga växter som de kan "ligga och vila" på.  Mjuka rötter ( Mangrove) är en stor fördel att ha i ett Ancistruskar, då de tuggar på rötterna och får i sig fibrer, som i sin tur är bra för matsmältningen. Ancistrus hålls bäst i par eller ensam, då de kan vara mycket revirhävdande mot den egna arten. Både hanar och honor visar upp detta revirbeteende. Man kan ha fler honor på en hane, men då vill det till att man har tillräckligt stort akvarium, så honorna kan ha ett eget revir. 

Hona som "vilar" på ett Jättevallisineriablad.

Allmänt :

Röd och Citron

Gul ancistrus

Ancistrus är en fredlig mal, som man kan ha med de flesta andra fiskar. Passar utmärkt i ett sällskapsakvarium.  När de är små, så kan man ha flera tillsammans, men eftersom de växer och blir könsmogna, så blir de mer revirhävdande.
Ancistrusen finns i flera olika varianter, Röd, svart,citron, superröd, rödsvart, med eller utan slöj etc. Dessa är odlingsvarianter. I naturen är den brun med ljusare fläckar/prickar, och enstaka individer blir albino.
Den vanliga bruna, är en tålig fisk, som klarar det mesta och är mycket anpassningsbar. Odlingsvarianterna och även albinovarianten är betydligt svårare och har större krav på vattenvärden, mat, miljö etc.

Citron ancistrus

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2021-03-24 13:52 av Draken
Annons:
ComaT
2019-02-12 22:09
#1

Hej, måste fråga. Går det att korsa olika ancistus som röd, svart,citron, superröd, rödsvart, med eller utan slöj etc?

Draken
2019-02-13 08:37
#2

Alla Ancistrus kan korsa sig. Jag har en Gul hanne och en Brun hona som har fått yngel x flera. Ungarna blir blandade, några bruna och några gula.- Fick även en albinounge i sista kullen.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

C.D
2019-03-07 20:55
#3

Ancistrus är väldigt lätt lekta måste jag säga, har ett gäng gula i min Malawi burk med 8,5 i pH och där leks det för fullt sprutar nästan yngel ur hålan där de håller till, jag trodde de krävde mjukt vatten för lek på dem.

Draken
2019-03-08 11:31
#4

Det s'gs att det behövs mjukt vatten, men det har även jag märkt att det behövs inte.

Mina albino leker och sprutar ut yngel i 630 litern och där är det ett Ph på 7,3 just nu. Scalarena trivs dock inte riktigt bra med det PH't, så jag skall göra vattenbyte där idag.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: