Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (13) Senaste inläggen Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Malar

Månadens fisk. Juni 2017. Ancistrus

2017-06-17 12:00 #0 av: Rovfisk

Denna månades fisk är en välkänd invånare i de flesta akvarium, nämligen Ancistrusmalen. En trevlig och social mal, som fungerar ihop med det mesta i akvariumet. Detta blir den sista artikeln innan sommaruppehåll. Vi kommer tillbaka i höst med nya artiklar om flera av våra vanliga och mer ovanliga fiskar.

Namn:  Ancistrus, Skäggmunsmal ( Ancistrus dolichopterus)

Familj:  Loricariidae

Naturlig miljö/hemort:  Amazonas

Storlek:  12-15 cm

Temperatur:  25-27 grader                           

Ph:  6,5-7,5

Akvarium:  Minst 100 liter

Äppelskruttar och Ancistrus yngel.

Mat :

Algätare och växtätare. Behöver i huvudsak vegetabilisk föda. Men kan även äta köttbaserde tabletter och frysfoder ibland.

Albinohanne som mumsar på en algtablett

Grönsaker (ärtor, zuccini,gurka,potatis etc) är ett mycket bra tillskott till algtabletter och alger. 

Ancistrus är mycket bra algätare när de är små, men de blir latare ju äldre de blir. Räkna inte med att du blir av med algerna, om du endast har vuxna Ancistrus som algätare i karet.   

Läs mer om att mata med grönsaker i denna artikel:

http://akvariefisk.ifokus.se/articles/54766fba8e0e740673001ac1-mata-akvariefiskar-med-gronsaker

Som små tar de gärna köttbaserade (algae wafers mix) tabletter om det bjuds.

Lek och Odling:

Vanlig brun. Hona
Vanlig brun. Hane

  Vuxna individer är  väldigt enkla att se könsskillnad på. Hanarna får skägg både runt hela munnen och även uppe på nosen. Könsskillnad kan man börja se redan när de är kring 5-6 cm. Men även honor kan få diffust "skägg", dock betydligt kortare och glesare än hanarna får.
Det är mycket enkelt att få lek på Ancistrus, om man har rätt förhållanden för att gynna leken. För att Ancistrus skall leka, så skall man ha en kruka, malgrottor eller något annat trångt utrymme där hanen kan locka in honan. De leker i grottan, och honan lägger sina ägg i grottaket. Hanen befruktar rommen, sedan simmar honan därifrån. Hon har inget mer med rommen eller ynglen att göra.
Hanen fläktar rommen i grottan, och vaktar rom och sedan ynglen när de har kläckts. Rommen kläcks efter ungefär 3 dygn.
När ynglen blir gamla nog att lämna grottan, så vaktar hanen dem några dagar till, utanför grottan. Sedan får de klara sig själv. Hanen kan locka in honan, eller en ny hona i grottan, direkt när ynglen har simmat iväg. Så har man tur (eller otur, vilket man vill) så kan man har ancistrusyngel i flera olika åldrar och storlekar samtidigt.

Röd hane (Bild tagen av Lilozeit)
Gammal hanne


Akvarium och Miljö:

Hona som "vilar" på ett Anubiasblad.
Röd hane chillar (bild tagen av Lilozeit)

Ancistrus behöver gömställen i form av rötter och stenar, de gillar att det är mycket växtlighet och bredbladiga växter som de kan "ligga och vila" på.  Mjuka rötter ( Mangrove) är en stor fördel att ha i ett Ancistruskar, då de tuggar på rötterna och får i sig fibrer, som i sin tur är bra för matsmältningen. Ancistrus hålls bäst i par eller ensam, då de kan vara mycket revirhävdande mot den egna arten. Både hanar och honor visar upp detta revirbeteende. Man kan ha fler honor på en hane, men då vill det till att man har tillräckligt stort akvarium, så honorna kan ha ett eget revir. 

Hona som "vilar" på ett Jättevallisineriablad.
Allmänt :

Röd och Citron
Gul ancistrus

Ancistrus är en fredlig mal, som man kan ha med de flesta andra fiskar. Passar utmärkt i ett sällskapsakvarium.  När de är små, så kan man ha flera tillsammans, men eftersom de växer och blir könsmogna, så blir de mer revirhävdande.
Ancistrusen finns i flera olika varianter, Röd, svart,citron, superröd, rödsvart, med eller utan slöj etc. Dessa är odlingsvarianter. I naturen är den brun med ljusare fläckar/prickar, och enstaka individer blir albino.
Den vanliga bruna, är en tålig fisk, som klarar det mesta och är mycket anpassningsbar. Odlingsvarianterna och även albinovarianten är betydligt svårare och har större krav på vattenvärden, mat, miljö etc.

Citron ancistrus

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-02-12 22:09 #1 av: ComaT

Hej, måste fråga. Går det att korsa olika ancistus som röd, svart,citron, superröd, rödsvart, med eller utan slöj etc?

Anmäl
2019-02-13 08:37 #2 av: Rovfisk

Alla ancistrus kan korsa sig. Jag har en Gul hanne och en Brun hona som har fått yngel x flera. Ungarna blir blandade, några bruna och några gula.- Fick även en albinounge i sista kullen.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-03-07 20:55 #3 av: C.D

Ancistrus är väldigt lätt lekta måste jag säga, har ett gäng gula i min Malawi burk med 8,5 i pH och där leks det för fullt sprutar nästan yngel ur hålan där de håller till, jag trodde de krävde mjukt vatten för lek på dem.

Anmäl
2019-03-08 11:31 #4 av: Rovfisk

Det s'gs att det behövs mjukt vatten, men det har även jag märkt att det behövs inte.

Mina albino leker och sprutar ut yngel i 630 litern och där är det ett Ph på 7,3 just nu. Scalarena trivs dock inte riktigt bra med det PH't, så jag skall göra vattenbyte där idag.

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.