Foder

Fiskarnas foder. Del #2 TORRFODER.

2017-04-08 11:50 #0 av: Draknästets_Reptiler

Våran Lilolizeit har skrivit en jättebra artikel om fiskarnas foder, där hon har lagt tyngden på just näringsinnehåll och vad de olika fodren innehåller. Läs gärna den artikeln. (länk finns här nedan) Del två är en utökad del på den första artikeln om foder, i denna del kommer vi, framförallt, rikta in oss på torrfoder (flingor, algtabletter, granulat,pellets etc.)

I denna artikel tänkte vi presentera de olika torrfodren som finns i handeln. Det finns en uppsjö av olika märken, foder, användningsområden och även specialfoder. Alla sorter som  går under kategorin torrfoder, och som vi känner till kommer att kort beskrivas i denna artikel.

Läs gärna Lilozeits artikel om fiskarnas foder, dess innehåll verksamma ämnen etc. Den hittar ni om ni klickar HÄR.

Flingfoder. tetramin

FLINGFODER : Flingfoder består av små tunna foderflingor. Det är ett universalfoder som lämpar sig för de allra flesta arter, från små yngel, då det är lätt att smula sönder, och även för större fiskar som gärna äter uppe vid ytan. Flingfoder lämpar sig dock inte för malar och vissa arter, såsom Betta/kampfisk och vissa dvärgciklider (apistogramma ex) som inte äter flingfoder. Flingfodret kan ges antigen flytande på ytan eller att man ger precis under ytan. Vissa arter (t.ex. Slöjstjärt) bör matas under vattenytan, för att undvika att de drar i sig onödigt mycket luft.

TetraPro colour

Det finns även ett mer hårdpressat flingfoder, har bara hittat det bland Tetras sortiment, men kan finnas hos fler.
Det fodret heter TetraPro och är ett hårdare foder, som oftast används till lite större tetror, eller små ciklider, det ger mer "tuggmotstånd" än vanligt flingfoder, eftersom det är hårdare. Finns som TetraPro, som är ett basfoder med alla innehålsä'mnen som  en fisk behöver. Sen finns det även som TetraPro colour, även detta är bra sammansatt som basfoder, men innehåller även ämnen för att förstärka fiskens färger.

Flingfodret är det absolut vanligaste foder som finns i butikerna, det finns en uppsjö av olika märken. Flingfoder säljs oftast i burk på 100ml., 200ml. eller 500 ml. Det finns även på påse, och påsarna kan vara enda upp till 1000ml.
Även matvaruaffärena och andra affärer (ÖB, Dollarstore,Rusta mfl.) säljer flingfoder till fiskar, ofta i större förpackning och ofta till ett betydligt lägre pris än zoobutikerna gör. Jag rekomenderar inte att man handlar foder i just dessa affärer, för oftast är det andrasortering, det kan vara något fel med näringsinnehållet, sammansättningen av fodret eller vad som helst. Men det är, i huvudsak, foder som är kasserat av de större fodertillverkarna och som säljs billigt.

Aquatic Nature. "Baby-fish"

GRANULAT:  Granulat består av små korn. Det finns både flytande och sjunkande. Vanligt granulat lämpar sig inte riktigt för yngel och väldigt små fiskar, då de, i motsättning till flingfoder, inte är så lätta att smula sönder. Men vissa märken (ex.aquatic nature) har ett specialgranulat, som heter "Baby-fish" de är pyttesmå och det kan man använda till riktigt små fiskar och yngel.
Dvärgciklider och större tetror , gurami, regnbågsfiskar etc brukar uppskatta granulatet.  

Granulat finns i 3 olika storlekar: Small, Medium och Large. "Samt ett fåtal märken som också har Baby-fish"

Enligt min erfarenhet, så brukar även  Scalarer  , både små och stora, uppskatta fodret mycket. Min gissning, är att eftersom scalaren har så liten mun, så tror jag att det är därför de gillar just granulat.

Dr.Bassler. Large granules.
Tropical softline. Medium granules.

Granulatet är, som sagt, små hårda korn och bjuder på betydligt mer tuggmotstånd än  flingfodret.
Dr. Bassler är ett bra exempel på ett granulatfoder, ett mycket bra och väl sammansatt foder.
Aquatic nature är ett annat mycket bra granulatfoder   . 

Hikari gold chichlid. Medium floating pellets.

PELLETS : Pellets är ett foder som oftast används för mellanstora till stora ciklider. Det ser ut ungefär som granulatet, men är av betydligt större dimension. Det finns flera olika märken som har pellets också, men jag föredrar Hikari Golds pellets. De är välbeprövade och jag vet att det fungerar alldeles utmärkt som basfoder.
Pellets finns både som  flytande och sjunkande. Finns i 3 olika storlekar (S, M och L)

ALGTABLETTER: Algtabletter är, precis som namnet indikerar, tabletter som består av pressade alger. Rena algtabletter lämpar sig bra för algätande malar (ancistrus,pleco och Ottocinklus, för att nämna några) och även snäckor.

Corydoras skall inte ha algtabletter, de är inga algätare och de behöver köttbaserat foder, även snäckor är till viss del carnivorer och behöver tillskott av animalisk föda.

Algtabletter består av sammanpressade alger.

För de som kräver animalisk föda,  finns en annan sorts "algtablett" nämligen Algae wafers mix. Detta är ett sammansatt foder, där det finns både köttbaserade och rent algbaserade tabletter.
Jag kör i huvudsak mixen i mina kar, då jag har både Corydoras och snäckor i de flesta karen, men jag släpper även ner  "rena" algtabletter lite nu och då

Algae wafers mix.

Hoppas att ni har haft nytta av denna artikel, och att ni kanske har lärt er något och fått nya ideer på hur fiskarna kan  utfodras.

HÄR kan du även hitta en iFokus-kluring, där du kan testa dig själv och se vad du har lärt dig om torrfoder!

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2017-04-23 09:14 #1 av: Lillyrod

Mycket bra skrivet!Tummen upp


Anmäl
2017-04-23 09:22 #2 av: Cecilia.S

Jättebra skrivet - och bra jobbat ! :D

Anmäl
2017-04-23 11:15 #3 av: Draknästets_Reptiler

Tack :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2017-04-23 12:16 #4 av: Lojs

Kanonbra! Jag saknar ett par varianter, (såna där tabs eller var det heter som man kan sätta på rutan eller låta sjunka ner, som smular sönder sig efter hand, de är väl rätt vanliga tror jag, kanon för till exempel corydoras), olika pellets som är avlånga som främst är räkmat och även andra saker som främst är räkmat men som även uppskattas av snäckor och ancistrus).
Men superbra artikel!

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2017-04-23 12:40 #5 av: Draknästets_Reptiler

Tack :)

Jag vet vad du menar, det är Sera-O-nips. Jo de är ganska vanliga, sen sticks finns det ju också. Skall se om jag kan fylla på, men måste få tag på bilder först, har ingen sånn mat hemma just nu.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2017-04-23 13:14 #6 av: Lojs

#5 Jag har det mesta hemma tror jag, om mobilbilder  duger. Mina heter inte så, det är JBL Novo tab, mitt huvudfoder för mina corydoras, jag har även Dogmans variant, men den  vet jag inte om det går att fästa på rutan (jag räknar den som "skräpmat" eftersom den är från dogman och ger den inte så ofta, förutfattade meningar här...)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2017-04-23 13:26 #7 av: Lojs

För övrigt, ofta när jag matar med flingfoder brukar jag först lägga det i en liten mängd vatten i en kaffekopp och röra runt så att det trillar ner i akvariumet istället för att lägga sig på ytan. Främst för att mina yngel som simmar runt vid botten ska hinna få något utan att mina glupska vuxna  guppys och platys ska sno allt innan det ens lämnar ytan (jag ger så små mängder så det hinner sällan trilla ner om jag inte blöter det först).

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2017-04-23 14:38 #8 av: TccT

I den första delen borde det om vitaminerna ändras lite iaf. Brist på A-vitamin påverkar bland annat synen och brist på C-vitamin kan ge t ex missbildade ryggar.

Anmäl
2017-04-23 16:28 #9 av: Draknästets_Reptiler

#6 jag tror de allmänt kallas "Nip-tip" ;)
Mobilbilder fungerar alldeles utmärkt, men he ut fodret på ett vitt papper, som bilderna i artikeln visar. Så blir det mer enhetligt :)

#8 vad bra att du uppmärksammade det, ska se om man kan ändra lite i den :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl