Allmänt

Siamesisk algätare

2017-02-17 10:14 #0 av: Rovfisk

Denna månad skall ni få "möta" Siamesisk algätare. En art som ganska nyligen har blivit mycket populär, trots att den har funnits i handeln sedan många år tillbaka.

Namn: Siamesisk algätare (Crossocheilus oblongus)

Familj: Cyprinidae. De tillhör karpfiskarna.

Naturlig miljö/hemort: Asien, Thailand och Malaysia. De återfinns naturligt i bäckar och floder. Under regnperioden vandrar de över till översvämmade våtmarker.

Storlek: De kan uppnå en maxstorlek på 15 cm.          

Bild tagen av CeciliaS

Temperatur: 24-28 grader                                       

Ph: 6,5-8,0

Akvarium: Minst 150 liter

Mat: Algätare, allätare. I akvarium äter de den mat som serveras, de äter dock en hel del alger. Siamesisk algätare är känd för att även ta rödalger, tofsalger och trådalger, vilket många andra fiskar lämnar kvar. Arten blir också gärna serverad grönsaker. Även om den äter i huvudsak alger så tar den också vanlig fiskmat, men får den för mycket torrfoder så kan den bli lat och strunta i algerna. Om detta händer så kan man låta fisken fasta i 2-3 dagar för att åter bli hungrig på alger. Arten har en mycket hög ämnesomsättning, vilket är orsaken till att det kan gå att få den tillbaka till att äta alger, om den har blivit för "bortskämd" med annan mat.
En annan fördel med Siamensisen är att den även kommer åt alger som växer på mycket svåråtkomliga ställen i akvariet, exempelvis i sprickor och håligheter i bakgrunden eller andra trånga håligheter i inredningen. De rensar även alger på blad och växtstjälkar, där det är svårt för akvaristen att skrapa bort dem.

Bild tagen av CeciliaS

Lek/odling: Ingen känd. Könsskillnad kan man endast se på vuxna exemplar. Honan är rundare om buken än hanen. Ingen odling i akvarium är känd hos denna art. Honan kan bära rom, men har förmågan att återabsorbera äggen. Man kan dock se om honan bär ägg om man använder en stark ficklampa och lyser bakom fisken. Man gör en s.k genomlysning.

Bild tagen av CeciliaS

Allmänt: Detta är en mycket fredlig stimfisk (man bör ha minst 5-6 stycken om de skall trivas riktigt och inte bli stressade), den hålls med fördel i sällskapsakvarium och tätplanterade akvarium, där den oftast har god tillgång till de flesta sorters alger.

Siamesisk algätare har en dåligt utvecklad simblåsa. Den måste vara i ständig rörelse för att inte sjunka till botten när den är vaken, men har man då bredbladiga växter så kan de lägga sig för att vila på dessa. De rör sig över hela akvariet och andra fiskar som föredrar ett lugnt akvarium kan uppleva arten som irriterande.

När den sover så kan man få intryck av att den ligger platt på magen, men det gör den inte , den håller kroppen upprätt med hjälp av bröstfenorna och stjärtfenan, man kan även hitta dem sovandes på rygg.

Siamesisk algätare är en stimfisk och behöver ha sällskap av sin egen art för att få må bra. Annars kan man ha dem med de flesta andra fiskar, både stora och små.
Ett misstag många gör är att förväxla arten med Flying fox eller Falsk siamesisk algätare. På en "äkta" siamesisk algätare skall man kunna se genom fenorna, de är alltså genomskinliga och den svarta randen längs kroppen skall gå hela vägen, från nosen ända till slutet där stjärtfenan delar sig. På yngre exemplar är det dock enklast att räkna skäggtömmarna. Den siamesiska algätaren har nämligen endast ett par skäggtömmar.

Bild tagen av CeciliaS

Siamesisk algätare är den obestridde algätaren i de flesta akvarium. Den äter i princip alla sorters alger som finns i akvariet, så vill man ha en utomordentligt algätare är arten ett mycket bra val. Tänk bara på att den också är mycket duktig på att hoppa. Ha därför gärna ett täckglas eller ett täcklock för att förhindra att den råkar hoppa ut ur akvariet.

( Headerbilden är tagen av, och tillhör Taggeman)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl
2017-03-12 16:34 #28 av: Taggeman

Dom siamesis jag har haft har blivit ganska gamla en vart ca 15 år i akvariet.
Det är en stimfisk jag har haft en 6 st tillsammans lite fredligt smågnabb sinsemellan eller så ligger dom o vilar tillsammans.
Men det finns en som liknar den här och som inte är lämplig i akvariet o det är Flying fox (Epalzeorhynchos kalopterus).

><> ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< <><

Anmäl
2017-03-12 18:42 #29 av: mimåne

Jag hade också en siamesisk algätare som blev väldigt gammal. Någonstans runt 13 år. Det kan vara bra att tänka på när man skaffar dem.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-03-12 18:46 #30 av: UngAkvarieÄlskare

Hade en som vart 4 år ;)

Anmäl
2017-03-15 07:47 #31 av: Cecilia.S

Underbara fiskar med en trevlig personlighet :-) Flitiga på att städa i yngre ålder, men riktigt vackra att titta på när de blir äldre. Guldklimpar trots att de är silvriga ;-)

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2017-03-16 15:58 #32 av: hund_katt

hade tre stycken, men dom fick flytta för kunde inte ha flera för tillfället(fick dessutom fel art, skulle ha ottosar och fick siameser...). Saknar dom och dom var riktigt duktiga på att städa alger! hade inga alger alls när jag hade dom, nu har det tyvärr börjat komma lite. plus att dom inte bajsar så mycket som ancistrus, och aktivare och trevligare än vad jag tycker ancistrusen är.

sånna ska jag definitivt ha igen nån dag! 

Anmäl
2017-04-04 11:51 #33 av: Sofi_79

Älskar mina siameser. Har 6st i mitt 540l.

Anmäl
2017-05-27 10:08 #34 av: Cecilia.S

Jag bifogar några bilder på mina Siamesiska algätare Blomma

Medarbetare på Akvariefisk och RidsportBlomma Häst • Hund • Foto • Akvaristik

Anmäl
2018-03-31 22:14 #35 av: Galaxy86

Har två stycken som jag har haft länge. Men mina är ganska stressade. Bör jag skaffa flera?  

Akvariefiskar !! Pokémon och My little Pony !!
Anmäl
2018-04-01 10:36 #36 av: Taggeman

#35 Jo dom ska gå ihop en 5- 6st tillsammans för att dom ska trivas.
Det borde skrivas in i artbeskrivningen,  men det står att dom är stimfisk.

><> ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< <><

Anmäl
2018-04-01 12:12 #37 av: Rovfisk

#35 #36 Har ändrat och förtydligat att de skall vara minst 5-6 stycken i beskrivningen :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Autism och Amerikanska bilar.

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.