Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Apistogramma Baenschi

2017-02-14 18:01 #0 av: Lillyrod

Här får ni träffa en trevlig dvärgciklid ur Apistogramma-släktet. Mycket nöje.

Namn: Apistogramma Baenschi
Naturlig miljö/hemort: 
Peru Sydamerika
Familj: Cichlidae, Dvärgciklid
Kroppsstorlek:  6 cm
Temperatur:  23-26 
Ph värde: 5.5-7.0
Akvarium:  54 liter, 60 cm

Mat: Tar allt frysfoder, granulat och levandefoder. Flingfoder vägrar den. Vissa exemplar kan vara kinkiga med maten i början.

Hona i lekdräkt

Lek/odling: Relativt lättlekt. Ett vattenbyte med lite svalare vatten brukar få igång dem. Rommen läggs i en grotta eller annan hålighet till exempel en kokosnöt och fästs i taket. Grottan vaktas sedan av honan som inte brukar släppa någon nära. Inte ens hanen. Min hona slängde även ut sandsnäckor som dök upp i nöten. Äggen kläcks efter ca en vecka och ynglen är frisimmande efter ca 10-12 dagar.

https://www.youtube.com/watch?v=5927SPn_nr4

Video av Roxie.

De hålls lämpligast i par även om det kan fungera med flera honor. Det krävs ett betydligt större kar då. Flera hanar i samma kar rekommenderas inte.

Baenschihanen har en skimrande blå kropp och stjärtfenan en röd rand. Ryggfenan är gulaktig och i uppfällt läge är han väldigt praktfull. Honan är betydligt mindre och ganska blek i färgen. Hon har fem svarta ränder på kroppen. När det är dags för lek blir hon klargul och väldigt vacker. 

Det finns många olika Apistogramma och alla kommer de från Sydamerika. En del är väldigt färggranna och andra lite blekare. De kan variera i storlek. De lever i stilla floder och vattensamlingar och oftast är det svartvatten som gäller. Alltså vatten som färgats mörkt brunt av rötter, grenar och nedfallna löv. 

Baenschi upplever jag som en lugn och fredlig Apistogramma. Honan är surare mot övriga invånare än vad hanen är. Däremot kan de vara ganska elaka mot varandra. Det gäller att ha mycket gömställen så att de kan komma undan från varann när de behöver det. 

www.youtube.com/watch?v=7Ze9llQdOss

Samspelet mellan honan och hanen är väldigt intressant att titta på. De pratar, tjatar, flirtar och grälar i karet och man kan bli sittande i timmar och titta på dem. Efter ett tag förstår man vad de säger till varandra Glad

Hanen spänner upp sig och poserar inför honan i bakgrunden


Anmäl
2017-02-25 18:50 #7 av: Akvaristen

Fin fisksort! Vad är det för röd växt på första bilden?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.