Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Förbjudna arter - växter

2016-07-30 22:39 #0 av: Lilolizeit

Tänkte påminna er om att vissa akvarieväxter blir olagliga att "byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla", den 3/8-2016

Det är dessa det handlar om;

Cabomba Caroliniana - Kabomba

Eichhornia Crassipes - Vattenhyacint

Hydrocotyle Ranunculoi-des - Penningablad/Flytspikblad

Lagarosiphon major - Afrikansk vattenpest

Ludwigia grandiflora - Storblommig Ludwigia

Ludwigia peploide - Krypludwigia

Myriophyllum Aquaticum - Storslinga

Men även en hel del djur och landväxter kommer att bli förbjudna, ex oxgroda och gulörad vattensköldpadda.

Här är hela listan, med de 37 arter som kommer förbjudas:

http://www.naturvardsverket.se/upload/stod-i-miljoarbetet/vagledning/ovriga-vagledningar/invasiva-frammande-arter-med-forbud-fran-2016-08-03.pdf

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2016-07-31 02:40 #1 av: farido13

Varför ska dom bli förbjudna? Finna det någon bra anledning till det? Vissa djur kan jag förstå men tillexempel Oxfords eller signalkräfta? Vad är det som gör så att dom ska förbjudas?

Anmäl
2016-07-31 08:45 #2 av: Lilolizeit

I länken står det vid varje art varför just den skall förbjudas.
Ofta är det ju så att de konkurrerar med de inhemska arterna och på ett eller annat sätt hotar miljön eller djurlivet här..

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2016-07-31 08:59 #3 av: [Jens]

Det troliga är att de är invasiva arter som sprider sig fort och skadar ekosystemet. Om du öppnar länken som Lilo delar med sig så ser du orsakerna under kategorin 'Miljöeffekter'.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2016-07-31 09:44 #4 av: Taggeman

En del av dom här arterna som förbjuds borde inte gälla Sverige eftersom vi har ett kallt klimat o många av dom här arterna överlever inte frost ex. vattenhyasint .
Signalkräftan som har blivit inplanterad kan man inte få bort från våra Svenska vatten.
Vi i Sverige borde ha egna regler på vad som ska finnas/förbjudas eftersom vi bor i ett kallt klimat eller andra speciella orsaker.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2016-07-31 23:40 #5 av: OlleA

#4 Visst borde det vara så, men när vi nu är med i EU måste reglerna vara lika överallt. Gränserna ska ju vara öppna. Om en art är invasiv t ex i Spanien och förbjuds där, skulle det vara ganska lätt att köpa den t ex i Sverige (om det var tillåtet) och transportera den söderut över Europas öppna gränser. Jag saknar dock en del verkligt invasiva arter på listan, t ex parkslide, vresros, sjögull och jättebalsamin.

Olle

Anmäl
2016-08-07 12:17 #6 av: Qurex

Det tråkiga är väl att när det väl kommer en lag så är skadan redan skedd.
Alla borde tänka en extra gång innan man planterar ut en växt som inte hör hemma i naturen. Att man förbjuder dessa i akvarium nu spelar nog mindre roll.

Anmäl
2016-08-07 12:18 #7 av: Lillyrod

Jag håller med dig Qurex. De växter som vi håller i akvarium når ytterst sällan naturen. Om man kastar dem så hamnar de i soporna när de är döda : )


Anmäl
2016-08-07 12:21 #8 av: [Jens]

Ja, jag är likadan. Jag slänger dem i soporna och de bränns ju upp men det finns ju många som har kompost och där är risken större att det sprids.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2016-08-07 12:32 #9 av: mimåne

Problemet är väl också det att många människor inte bryr sig, helt enkelt. De är själviska och när de inte längre vill ha kvar sin hobby så dumpas det i naturen. Fiskar hamnar i vattendrag där de inte borde vara och så även växter, snäckor och annat liv i akvariet. Så länge dessa människor själva slipper sina problem är de nöjda och bryr sig inte om varken djuren eller eventuella konsekvenser. Såna här människor borde inte få ha akvarium överhuvudtaget.

Men även bottenmaterialet i akvariet kan skapa problem. När man gör sig av med ett akvarium, vart slänger man då egentligen sanden eller gruset om man ej vill ha kvar det? Det går ju inte i brännbara soporna eller komposten. Det är ju ett naturmaterial så många dumpar det i ett skogsbryn någonstans i tron om att det är okej så, men med bottenmaterialet kan det råka följa med ett och annat smått och gott som kan komma att sprida sig i naturen.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-08-07 23:01 #10 av: Qurex

Jag har en tunna på balkongen som jag dumpar gammalt vatten från akvariet för att vattna krukväxterna med. Där brukar det växa till sig flytväxter och annat men på vintern dör allt, men man förstår att i södra europa är det säkert väldigt vanligt att folk gör som jag och då hamnar det lätt i en sjö och sen är det för sent.

Att tänka på även när folk planterar fina växter i trädgården. Plötsligt likt lupiner finns de överallt...

Anmäl
2016-08-09 12:03 #11 av: jollycox

När jag tömde mitt 110 liter så spridde jag ut sanden på brickor och i plastlådor och lät det torka ordentligt innan jag dumpa det ute för att vara säker på att inga levande snäckor skulle följa med.

Anmäl
2016-08-09 12:12 #12 av: Lillyrod

Samma här. Den sanden jag tagit ur mina kar nu på sistone står fortfarande kvar här. Väntar ett tag till innan jag slänger.


Anmäl
2016-08-09 16:51 #13 av: Scilla

Var är liksom tanken att man ska göra med växterna om man skulle råka ha någon av dem i sitt kar?
Har fått en växt häromveckan som jag inte vet om det är flytspikblad...

Anmäl
2016-09-03 10:37 #14 av: mimåne

Om man har någon av dessa arter som fått en förbudsstämpel så ser jag att man har två val.

1. Låta den vara i akvariet den är i tills den går hädan av sig själv.
2. Göra sig av med den.

Vill man göra sig av med den så är det viktigt att tänka på att den inte får spridas ut i naturen. Ska man vara noga så kanske det inte är okej att slänga den i hushållssoporna eftersom att den då kan hamna i naturen. Man skulle kunna kontakta jordbruksverket och fråga hur de vill att man behandlar dessa arter.

Någon som hört något om hur man gör om man har en förbjuden art som man vill göra sig av med?

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.