Annons:
Etikettmalar
Läst 43373 ggr
mimåne
2015-11-06 22:32

Fakta om Corydoras / Pansarmalar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det dolda guldkornet. Det är vad jag skulle vilja kalla pansarmalen. I butik går den många obemärkt förbi bland andra färgglada fiskar. I akvariet hålls den ofta p.g.a okunskap under felaktiga förhållanden vilket gör den till en trött, olycklig fisk som dör i förtid. Men med rätt kunskap och förståelse för pansarmalen är den ett riktigt guldkorn som skänker liv åt akvariet.

Allmänt

Idag finns det över 300 listade arter i släktet och en hel del arter som fortfarande inte fått en egen placering och ett eget namn. Trots att det finns så många olika arter av dem, så har de alla ändå mycket gemensamt.

Pansarmalen är en mycket fredlig bottenlevande fisk som passar bra i sällskapsakvariet. Den är dagaktiv och trivs i strömt vatten.

Corydoras habrosus, blir endast 4cm.

Ett misstag som ofta begås vid  införskaffandet av pansarmalar är att man glömmer bort att de faktiskt är stimfiskar. Pansarmalen vet om att det är farligt för den att vara ensam och behöver därför ingå i ett stim av samma art för att känna sig trygg.  Den tryggheten som ett stim ger kan den inte få från något annat. Rekommendation är att man håller ett stim på absolut minst 6st, dvärgcorydoras  minst 10st.

Anatomi

Det som gör pansarmalen speciell är att den inte har några fjäll. Den har istället pansar, eller så kallade benplåtar på kroppen. Det här har den utvecklat som en överlevnadsstrategi mot andra rovdjur. För vem skulle vilja äta hård pansar?

En annan intressant överlevnadsstrategi som en del arter har utvecklat är giftiga fenstrålar i bröstfenorna. Dessa är ofta försedda med en orange färg och man kan tänka sig att det är för att verka skrämmande inför rovdjur. Om någon ändå skulle få för sig att smaka på en pansarmal med detta trick så får den ett stick i halsen. På så vid lär sig fienden att inte ge sig på arten.
Giftet i fenstrålarna är inte allvarligt eller något vi människor behöver vara rädda för, men det sägs att det känns som ett stick.

Corydoras sterbai har giftiga taggar i fenstrålarna.

Vid munnen har fisken skäggtömmar. De är pansarmalens viktigaste känselorgan. Fisken använder sig av dem för att leta föda i sanden, lokalisera och även kommunicera med andra individer. Skäggtömmarna är väldigt ömtåliga och kan lätt skadas t.ex vid fel bottenmaterial och vass inredning. Att hamna i en sådan situation där skäggtömmarna bryts av är en livshotande situation för fisken som då får mycket svårt att både hitta, och äta mat. Bakteriella infektioner är vanliga åkommor vid en sådan skada och undkommer fisken infektioner, finns det stor risk att den dör av svält istället. Så välj inredning med omsorg.

Två kända arter som skiljer sig ifrån den generella pansarmalen är Corydoras pygmaeus/pygme pansarmal och Corydoras hastatus/dvärgcorydoras. I vuxen storlek är de endast 3cm och därmed två av de minsta arterna i släktet. Till skillnad från andra pansarmalar som lever på botten har dessa två arter nästan helt övergett det livet och istället börjat simma fritt. Man skulle nästan kunna mista dem för att vara en tetra. Det finns teorier om att det här är ytterligare en utvecklad överlevnadsstrategi. I och med att de är mindre i storleken är de också ett lättare byte individuellt och behöver därför vara många fler för att lättare undkomma hot. De skulle därför ha sökt sig högre upp för att kunna stimma tillsammans med andra liknande stimfiskar. Speciellt Corydoras hastatus är till utseendet mycket lik en del tetror.

Corydoras hastatus är mycket lik nästintill identisk en del stimfiskar

Akvariet

Ett akvarium lämpligt inrett för corydoras

I den här delen tas det upp hur pansarmalen vill ha sitt akvarium generellt sätt, men hänsyn behöver tas till att det kan variera från art till art. Kolla därför upp vad som gäller specifikt för den art du är intresserad av.

I och med att pansarmalen är en bottenlevande fisk är storleken på akvariets bottenyta viktig. De flesta arter i handeln i dag passar i ett akvarium på ca 70L. Större arter kräver givetvis en större yta medans dvärgpansarmalar klarar sig på 54L.

Generellt trivs pansarmalen i en temperatur på 25grader och i ett phvärdet som är neutralt till svagt surt.

Ett lämpligt akvarium är inrett med en större öppen yta sand och möjligheter till många gömställen runt omkring. Finkornig sand är ett måste som bottenmaterial. Använd gärna mycket växter och rötter. Mangroverötter som pansarmalen kan ligga under brukar vara mycket uppskattade. Undvik vassa föremål som kan skada fisken. Den lever naturligt i strömt vatten och därför bör akvariet innehålla strömda delar. Pansarmalen tar gärna ut svängarna och simmar fram och tillbaka mot strömmen.

Corydoras panda, som leker i vattenströmmarna.

Foder

Det är vanligt att man ser pansarmalen som enbart en städare i akvariet vars uppgift är att äta upp matrester på botten från övriga invånare. Det här är en farlig stämpel att ge släktet som i många fall faktiskt leder till att pansarmalen svälter ihjäl. Den får inte i sig tillräckligt med mat genom att enbart städa upp matrester. Fisken behöver få egen mat.

Pansarmalen är ständigt på jakt efter mat och äter små mängder ofta. Det här har gjort att den utvecklat ett speciellt matsmältningssystem där den inte är anpassad för att tillgodogöra sig en större portion mat en gång om dagen. Den får ut mer av och växer bättre om portionen mat istället delas upp i två, eller tre gånger under dagen.

Så vad äter då en pansarmal? Jo, den äter det mesta. All mat som kommer ner till botten. Flingfoder, fodertabletter, frystfoder m.m. En lämplig kost kan bestå av fodertabletter varvat med fryst foder t.ex Mygglarver och Artemia. Det finns fodertabletter i handeln som är specifikt tillverkade för pansarmalen och dess behov av lite mat ofta. Tabletterna är hårda och smulas sönder mycket långsamt för att tillgodose pansarmalens behov. T.ex Hikari sinking wafers. Helst äter den dock fryst foder.

Corydoras aeneus frossar bland röda mygglarver

Lek

Vissa arter är mer lättlekta än andra. Den som kanske är mest lättlekt av dem alla är den klassiska Corydoras aeneus / Metallpansarmalen som är väldigt vanlig i handeln. Den kan man nästan inte hindra från att leka i akvariet. Andra arter har man endast med stora svårigheter lyckats odla i akvariet.

En romstinn Corydoras paleatus albino

För att få fisken att leka är det första steget att få upp den i lekkondition. Tillräckligt och bra föda är viktigt för det. Honan ska vara romstinn. Ett vattenbyte kan sätta fart på leken men det kan också vara till fördel att öka strömmen  i akvariet genom att använda en extra pump.

Pansarmalen är en romspridare som fäster rommen på glasrutor och all typ av inredning. En del arter lägger endast några få ägg vid en romläggning medans andra arter lägger ett stort äggrede på en gång.

Innan rommen läggs befruktas den genom att honan gnuggar sina skäggtömmar mot hanens kloak. Honan letar sedan efter en lämplig plats att fästa rommen på, gärna i strömda delar av akvariet. I detta skede kan man få se honan hålla rommen mellan hennes två bukfenor. Romkornen är kladdiga och fäster direkt där hon trycker fast dem.

Corydoras trilineatus, honan befruktar rommen genom att gnugga sina skäggtömmar mot hanens kloak

Romkornen är liksom all annan fiskrom, mycket aptitlig för de flesta fiskar. Även pansarmalen kan äta sin egen rom. Vill man bevara och föda upp några stycken är det därför nödvändigt att separera rommen från potentiella hot i akvariet.

Färgen på romkornen är genomskinligt gul eller till en början genomskinligt vit. Obefruktade ägg blir tjockt äggvita i färgen. Rom som möglat blir luden. Ganska snabbt kan man se att foster börjar växa fram i friska befruktade korn.  

Romkorn, både dåliga och bra

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
[Jens]
2016-04-22 18:30
#14

Kanonartikel ! 👍

usvead
2016-04-22 18:58
#15

Håller med 🙂

mimåne
2016-04-22 20:01
#16

Tusen tack =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Lilolizeit
2016-04-22 21:52
#17

Top notch! 👍

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

paradisgarden
2016-04-23 13:26
#18

Jättefin! Kan inte mycket om dessa söta fiskar, så det var superintressant :)

NanoDaniel
2016-04-23 19:53
#19

Har läst , intressant.

botia
2016-08-24 23:13
#20

Äntligen en vettig beskrivning av Corydoras-släktet.Det viktigaste är nog ; ett stim ska det vara, o en sak jag sett tyvärr alltför ofta= Vasst grus i akvariet.Deras skäggtömmar skaves bort av detta.Ett tips är att ha Engelskt sjösand(helst den minsta storleken).

Annons:
[Jens]
2016-08-25 06:04
#21

Finns det verkligen så pass små sjösten såsom kornstorlek ca 0,2 mm. Tror inte det. Jag har rekommenderat alla att inte använda grus utan sand. 🙂 Bra att du tar upp det med vass sand för jag vet att det finns och ett exempel är det jag har i mitt akvarium och det heter  'JBL Sansibar black'.

mimåne
2016-08-25 10:56
#22

Tack för det goda omdömet. Det värmer att höra att artikeln är uppskattad.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Chocopops
2016-08-25 18:57
#23

Kanon artikel :-D , Jag fick hem två omplacering cordysar häromdan, men dom har ju haft för grovt grus, så deras skägg tummar nöts bort :-/, kommer dom växa ut igen eller kommer dom alltid vara utan dom nu? :-/

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

Lillyrod
2016-08-25 18:59
#24

De växer inte tillbaks. Mata med sådant som är lätt att få i sig. De båda pandorna jag hade utan skäggtömmar klarade räkmix galant. Lite större bitar som de hittade utan problem. Att söka efter maten i sanden är svårt för dem utan sina "spröt"

Chocopops
2016-08-25 19:51
#25

Okej, jo mat med lätt mat blir oftast blandat, i bland flingor som jag blöter så de sjunker, även räkmix då malarna älskar d :), äter som bara den gör dom med :)

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

mimåne
2016-08-25 20:11
#26

Det är svårt för en pansarmal att leva utan skäggtömmarna. Det blir en utmaning för dem att äta i och med att tömmarna inte bara används för att "skyffla" in maten i munnen, utan också för att lokalisera den. De får alltså både svårt att hitta åt den och att få i sig den. En del menar att man borde skona pansarmalar utan skäggtömmar och göra lidandet kort för dem. Det är ett så pass allvarligt tillstånd. Självklart är det också individuellt hur bra de klarar sig utan dem, i och med att det kan vara olika grader på skadan.

Det är hemskt vanligt att pansarmalar med skadade skäggtömmar blir små och undernärda p.g.a att de inte får i sig så mycket mat som de behöver så det är väldigt viktigt att de får anpassad kost. Att göra egen mat så som räkmix som Lillyod nämner är ett jättebra tips. Maten blir smulig, är mjuk och hamnar lite överallt. Lätt att stöta på samtidigt som den är lättare att få i sig. Däremot är pansarmalen inte vegetarian så gör gärna en mer köttigare variant åt dem. De bör absolut få mat minst två gånger dagligen. Ett stort, bra filter kommer vara din vän.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Chocopops
2016-08-25 21:56
#27

Jag ser att dom är framme å äter båda två, dom är tjocka å runda om magarna, pigga å aktiva är dom med, de jag missa att skriva när de gäller maten är att dom även får artemia tubifix maskar å även vatten lös , stoet filter har jag ;-), har ett "förstort" yterfilter plus ett ytfilter :-) , matar redan 2 gånger dag, har ju även 12 pandor som fortfarande växer ;-), men funderar på de, dessa två jag fick hem är albino, bor jag skaffa fler albino eller kommer dom att placera sig i panda stimmet?

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

Annons:
mimåne
2016-08-26 09:12
#28

Härligt att höra, du har ju koll på det där =)

Dina två albino kommer säkerligen att försöka hitta någon trygghet bland dina pandapansarmalar, men de behöver ha kompisar av sin egen art. De enda som kan göra stimmet komplett är andra av samma art. Tyvärr är det inte samma sak med någon annan coydoras art.

Har du sett om de utan skäggtömmar får i sig av tubifexen? Mina personliga erfarenheter är att tubifex är svårare för dem att få i sig än t.ex artemia om man ska jämföra fryst foder. Tubifex är ganska stor, lång, slingrig och verkar ha en tendens att lätt slinka ut ur munnen igen på ett eller annat vis. Jag kan tänka mig att det är svårare för en pansarmal utan skäggtömmar att få den svald än vad det är för en pansarmal som får hjälp av skäggtömmarna.

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Chocopops
2016-08-26 14:05
#29

Då går jag införskaffa fler av samma sorten i morgon :-), än har jag inte matat just dom med tubifix en, utan mest kört med artemia, men tanken är att jag ska kolla i dag när jag ska mata :-)

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

Chocopops
2016-08-26 15:05
#30

Nu har jag matat med tubifixen å både Hans och Greta  käkade massor 😃, åkte in som spagetti 😂, men ska köpa fler albino 😃

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

mimåne
2016-08-26 19:49
#31

Men så roligt att höra, härligt att det gick så bra för dem att äta =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Chocopops
2016-08-26 20:55
#32

Ja :-), dom va ena riktiga matvrak får jag säga, blev mer än galna när maten kom :-P ? Dom är även runda å fina om magarna :-), ska försöka fota dom i morgon :-)

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

Chocopops
2016-08-28 13:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Sådär 6 st nya cordysar som nu koppar in =-D

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

[Jens]
2016-08-28 15:05
#34

Söta små albinos =)

Annons:
Chocopops
2016-08-28 15:09
#35

Men eller hur ;-), fick skicka maken å köpa dom då jag själv ligger nerbäddad med värdens förkylning feber hosta å ev öroninflammation :-/ , tur man har bra kontakt med fiskbutiken jag handlar i från ;-), maken behövde bara hämta upp då jag redan betalt dom :-P

Ta vara på dagen, Du vet aldrig vad som händer i morgon Hjärta

[Jens]
2016-08-28 15:17
#36

Jag är enbart förkyld och ont i halsen men jag kan inte vara sjuk just nu så jag måste in till jobbet imorgon.

botia
2016-11-19 23:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Jag har 60.tal Corydoras panda.Jag köpte 7st.från början o sen har de generat säg till c,a 60-tal med åren.De äldsta är nog tro´t om ni vill ,men de är säkert 18år.!!

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Hannahtheo
2016-11-20 09:12
#40

Jag är bara så kär i pandorna, är nog bland det sötaste jag sett! I nästa akvarium jag startar ska jag definitivt ha ett stim pandor..

mimåne
2016-11-20 10:41
#41

Fantastiskt botia!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: