Allmänt

Starta ett akvarium 2 - Bakteriekultur!

2015-03-08 13:01 #0 av: [Jens]

De första 3-4 månaderna är väldigt kritiska när man startar ett akvarium och jag har sett alltför många som nonchalerar sin uppstart av akvarium och vill skriva lite om detta.

Vad är det som är så svårt att förstå vikten av ett bra bakteriekultur i akvariet? En del får den uppfattningen om att hälla i en viss mängd substans från en flaska bakteriekultur påskyndar hela processen och man kan köpa in fisk i mängder under en kort period. Det är HELT FEL !

Att ha få växter i akvariet ? HELT FEL !

Ju större akvarium man har desto lättare går det ? HELT FEL !

Häll i en massa bakteriekultur från flaska från start så går det bra ? HELT FEL !

Om man startar ett akvarium oavsett storlek så är det viktigt att man får en lååång mjukstart så att bakteriekultur kan bildas och frodas i akvariet. Det är meningslöst att hälla i bakteriekultur under uppstart. Vad gör då bakteriekultur på flaska? 

Innan jag berättar det så ska jag förklara på ett så enkelt sätt som möjligt hur processen fungerar för att få ett bra bakteriekultur i akvariet.

  1. Från fiskarnas avföring bildas ammoniak (NH3).
  2. Goda bakterier samlas i ditt filter och omvandlar ammoniak till nitrit (NO2-). (nitrifikation = ammonium (NH4) omvandlas till nitrit).
  3. Nitrit (NO2-) omvandlas sedan till Nitrat (NO3-). 

Här tar ’kedjan’ stopp i akvariet och om man inte har så pass mycket växter så att de tar upp all nitrat (växtnäring) stiger sakta ammoniak- och nitritnivåerna i akvariet och då börjar helvetet för dina fiskar! Får man höjningar så tar det skada på fiskarna men man vet inte hur mycket de tar skada av det men man kan se t ex andhämtningar, stress, kliande, ryckningar m.m. och det kanske inte går att reparera. Värsta scenariet är at fiskarna dör och det har hänt många när de inte har förstått hur man startar ett akvarium.

Vad gör bakteriekultur på flaska? Den hjälper till att sänka ammoniak- och nitritnivån men det tar sin tid innan nivån sjunker och det är så enkelt att undvika att detta sker. Det är detta som gör mig ledsen när personer inte läser på ordentligt innan man startar upp ett akvarium för man kan undvika höga ammoniak- och nitritnivåer och därmed behöver man inte köpa bakteriekultur på flaska.

Väldigt enkla fel som man gör är att ha för många fiskar vid uppstart och eller att man matar för mycket och inte har tillräckligt med växter för att ta hand om all nitrat vilket jag har påpekat många många gånger. Det är också viktigt att byta vatten med jämna mellanrum så att man håller nitratnivån så låg som möjligt för man har ju alltför lite växter i början.

Vill man lära sig mer om vattenkemi så rekommenderar jag dessa länkar nedan:

Överkurs vatten

Om rent akvarievatten

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-08 15:38 #1 av: gulzebra

Ska man alltså inte använda bakteriekultur vid uppstart men använda det när nitrit och ammoniak stiger, eller har jag helt missuppfattat nu? Kan det inte underlätta vid uppstart för att få igång processen? Glad

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2015-03-08 16:03 #2 av: [Jens]

Om man är väl förberedd och har läst på om vattenkemi och hur det fungerar så behöver man inte bakteriekultur på flaska. Flaskan använder man i nödfall när man börjar märka att ammoniak och nitritnivån ökar drastiskt och att t ex delvattensbyte inte hjälper men då har man gjort något galet på vägen.

Så svaret på din fråga är nej.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-08 16:03 #3 av: MariaK1977

Det skadar inte att hälla i bakteriekultur vid uppstart och vattenbyten, men det är heller inget mirakelmedel. Det tar tid att få balans oavsett om man använder bakteriekultur eller inte. Även bakterier tar tid på sig att växa, de dubblerar sig visserligen (om de trivs), men i ett nystartat akvarium blir 1 bakterie 2, 4, 8,16... Tar tid/veckor innan de blir miljontals och kan göra någon vettig nytta.

Och växter är centralt, man får som välja; växter eller alger, det går inte att slippa/skippa båda.

Anmäl
2015-03-08 16:03 #4 av: Sara97

ska man vänta ett par veckor mellan varje växtköp som man gör vid fiskköp?

Anmäl
2015-03-08 16:07 #5 av: [Jens]

Mja Sara97, man ska gärna ha väldigt mycket snabbväxande växter i början som tar hand om nitraten som bildas under processen men efter en tid så kan man köpa andra växter.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-08 16:08 #6 av: LinaLj

#4 Nej det behövs inte eftersom växter inte belastar akvariet med "avfall" på samma sätt som fiskar och andra levande djur.

Anmäl
2015-03-08 16:12 #7 av: [Jens]

#4 Man kan tolka din fråga på flera olika sätt och jag ser nu att LinaLj svarade på det andra som jag kom att tänka på när jag väl hade svarat =)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-08 16:14 #8 av: gulzebra

#2 Då hänger jag med, tack!

Ang växter, finns det någon fingervisning på hur mycket växter som behövs till ett kar? Det en tycker är mycket är ju lätt lite för en annan menar jag, finns det något konkret att gå efter?

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2015-03-08 16:29 #9 av: [Jens]

Jag har en regel som jag alltid kör med och det är:

1 fisk, köp 2 två krukor med växter.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-08 16:34 #10 av: gulzebra

Tummen upp

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2015-03-08 16:35 #11 av: Sara97

#6 åh ok vad bra! Jag har ett par rejält raket snabba växter i akvariet så nästan varje vecka måste jag klippa ner dem haha men det jag gillar med dem är att de även fungerar som flytväxter som inte flyter runt :)

Anmäl
2015-03-08 16:41 #12 av: [Jens]

Är det hornsäv? Sara97? Hornsäv är riktigt riktigt bra snabbväxande växt som jag rekommenderar varmt.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-11 21:16 #13 av: 72mm

Här tar ’kedjan’ stopp i akvariet och om man inte har så pass mycket växter så att de tar upp all nitrat (växtnäring) så stiger sakta ammoniak- och nitritnivåerna i akvariet "

Det där tolkar jag som att växter hjälper till med ammoniak och nitrit genom att ta upp nitrat. Är det riktigt rätt? Eller läser jag bara galet? 

Anmäl
2015-03-11 21:23 #14 av: [Jens]

Du läser helt galet :) tog bart ordet 'så'. Kanske hjälpte det en aning.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-11 22:17 #15 av: Maleficum

Jag ska erkänna att jag är väldigt dålig på att mäta värdena i mina kar men har märkt att jag inte kan byta vatten så ofta i mina större kar för då dör/minskar växtligheten. Innebär det att det borde vara bra balans? (dem är ju inte nyuppstartade utan har varit igång här hemma sen jag flytta hit för kanske fem år sedan).

Hur är det att ta vatten och/eller pump från ett redan uppstartat akvarium och stoppa ner i nyuppstartade akvarium? Hjälper det något? Vi har alltid gjort det i vår familj de gånger något nytt ska startas upp eller något har behövt flyttas.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-03-12 05:39 #16 av: [Jens]

Så länge du inte ser att växter och fiskar tar skada så tror jag inte det är någon fara men jag brukar säga till alla att ha dropptest för No2 hemma ifall något skulle hända.

Självklart hjälper det att ta vatten från ett annat akvarium för att starta upp ett annat. Så gör alltid jag =)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-12 11:39 #17 av: Maleficum

Under hela mitt 30 åriga liv med akvarium har jag bara råkat ut för en "katastrof" där alla fiskar utom algätaren dog  (jag var riktigt liten då så var inte jag som tog hand om det mer än att välja fiskar).

Var nån i djuraffär (som jag ändå inte lyssnar på) som sa att man inte skulle ta vatten från ett redan igångsatt akvarium för att starta upp ett nytt. Men för mig känns det smart att göra det (så länge det inte är sjukdomar eller nåt i det befintliga akvariet såklart).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-03-12 11:52 #18 av: gulzebra

Vad är skillnaden mellan att använda bakteriekultur och att ta vatten från ett redan startat kar? Borde inte det vara lite same shit så att säga, det är väl ändå bakterierna man vill åt? Vad är det jag missar här? Funderar

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2015-03-12 12:11 #19 av: 72mm

#18 När du använder filter/bottenmaterial från ett befintligt akvarium vet du att bakterierna fungerar. Köper du bakterie-kultur på flaska hoppas man att;

  1. Det är rätt typ av bakterier (finns en lång rad av olika nitrifikationsbakterier)
  2. De har överlevt i flaskan (syrebrist etc..)
  3. De kan överleva och föröka sig i din tank
Anmäl
2015-03-12 12:35 #20 av: LinaLj

Vatten från ett startat kar ger ingen direkt fördel när det kommer till att få in bra bakterier. De bakterier man vill åt lever inte i vattnet utan på inredning, grus, filter osv. 

Däremot har ju inkört akvarievatten andra fördelar så som bra temperatur, bra värden och så vidare som gör att det är en fördel att använda det vid uppstarten. 

Men är det bakterierna man vill åt så är det bättre att sätta i ett gammalt filter eller ta grus eller annan inredning från ett igångkört akvarium. Sedan är det precis som #18 säger inte säkert att bakterier på flaska gör någon nytta alls.

Anmäl
2015-03-12 15:47 #21 av: mimåne

Det finns även nitrifikationsbakterier som lever utan syre men dör när de kommer i kontakt med det, så kallade anaeroba bakterier. Dessa skulle man ju kunna tänka sig att finns i en försluten flaska bakteriekultur men problemet är väl det hur de överlever när man öppnar flaskan och häller det i akvariet...

Men kanske är det en tillräckligt god anledning till att kunna sälja bakteriekultur, för den finns ju där så länge man inte använder den...

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2015-03-12 16:50 #22 av: Maleficum

#20 Hur lång tid tar det innan de bra bakterierna etablerat sig i ett filter? Brukar sätta nya filter i ett befintligt kar ett tag innan de går i ett nytt ett par dagar men vet inte hur lång tid som är optimalt.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-03-12 17:31 #23 av: LinaLj

#22 Jag har läst lite olika allt från tre dagar till två veckor. De flesta brukar säga att det optimala är att flytta hälften av det gamla filtermaterialet till det nya karet om nu filtersystemet är det samma. 

Jag tror nog att bakterierna kommer på plats ganska snabbt om det finns en existerande kultur i karet. Däremot så är det väl så att du får med dig mer bakterier ju längre filtret får sitta. Så även om man kanske får med sig bakterier även efter en dag så kan det vara ganska få. 

Anmäl
2015-03-12 18:19 #24 av: Maleficum

#23 Brukar försöka ha det gående i gammalt kar i alla fall en vecka. Skönt att veta att det borde hjälpa då :)

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-08-04 17:53 #25 av: [iFisk]

Man kan satsa på biotop med fullpeppade växter i akvariet vid start, men dock krävs det att näringstillskott med  nitrit eller fosfat för växter och speciellt grus som avser för växter. Man kan plantera direkt och låt det vara i 2 månader UTAN fiskar! Det funkade bäst. Farsen brukade göra sånt, kanske i gamla dagar. 


Anmäl
2015-08-04 19:01 #26 av: 72mm

#25 Visst. Tror problemet snarare ligger i att hitta det optimala sättet, dvs det snabbaste (vem vill vänta i två månader?). Så länge du tillför någon typ av biologiskt material så kommer du börja bygga de bakteriekulturen som behövs, det är nog svårt att misslyckas.

Anmäl
2015-08-04 19:15 #27 av: [iFisk]

Ja, stämmer
Jag har hört en del av historier om misslyckande, bl.a fiskar dog ganska snabbt efter de skaffat.
Det optimala? Det gäller en hel testbox hemma så underlättar det. 

Respektlöst att skaffa fiskar för bråttom. Man måste vara tålmodig. Det finns ingen diskussion om det ju. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.