Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Afrikansk dvärgklogroda - Hymenochirus boettgeri

2014-08-17 16:46 #0 av: Naiz

Denna artikel har jag skrivit baserat på fakta och personliga erfarenheter. Alla bilder har jag tagit själv och ber om ursäkt i förväg då kvalitén inte är den bästa :) Läs, titta och njut ^^

Afrikansk dvärgklogroda - Hymenochirus boettgeri

Snabbfakta
Livslängd: 10-20 år
Vattentemp: 22-28 grader
Storlek: Drygt 3 cm
Minst antal i samma akvarium: 3 st
Föda: Köttätare

 

Allmänt

Dvärgklogrodan är, precis som namnet avslöjar, en liten groda som kommer ifrån Centralafrika. Den är helakvatisk, dvs lever helt och hållet i vatten men går upp till ytan och hämtar luft lite då och då.
Denna groda ska man inte blanda ihop med den vanliga afrikanska klogrodan – Xenopus laevis – som blir betydligt större, över 10 cm. Den stora grodan finns även som albino, vilket dvärgklogrodan inte gör.

Utseende/Beteende

Den blir drygt 3 cm och honan är större än hanen. Vid 9 månader när dom blir könsmogna kan man även se ljusrosa knölar i hanens armhålor plus att han sjunger (oftast nattetid) för att locka till sej honor att para sej med.
Grodan har ett spetsigt huvud, långa fina ben med simhud mellan tårna både fram och bak. Den har även klor på bakfötterna. Färgen är brun men kan skifta åt både åt det ljusare och det mörkare hållet. Den har även små prickar nästintill på hela kroppen.
Dom vill helst vara minst tre stycken av samma art men helst fler. Man ser ofta att dom är med varandra och när dom äter bråkar dom väldigt ofta om samma larv! Även fast det finns massor runt dom.
Bostad/Inredning

Exempel på ett akvarium (80 L) inrett för grodor


Då det är en helakvatisk groda så behöver man ingen landdel, men dom brukar vilja ligga vid ytan och vila/sola sej så nån enstaka flytväxt kan man ha så dom har nåt att hålla sej i, alternativt höga växter som går upp till ytan (som tex vallisinera eller hornsärv). Några av mina grodor brukar ligga på pumpen så huvudet och halva kroppen är ovanför vattenytan. Därför är det viktigt att ha något som täcker hela akvariet så dom inte kan hoppa ur.
Då dom går upp till ytan och tar luft bör man inte ha allt för mycket flytväxter eller annat som gör att dom inte kan komma åt luften. Man bör heller inte ha allt för djupt akvarium, då blir det jobbigt för dom att komma upp till ytan. I mitt akvarium är det ca 40 cm djupt och djupare än så rekommenderar jag inte att ha. Vissa skriver max 30 cm djupt och minst 10 cm från kanten, men jag har som sagt 40 cm djupt och ca 2 cm från kanten och jag tycker att det fungerar.
Bottenmaterialet ska vara finkornig sand. Växter, rötter och andra inredningsdetaljer behövs så grodorna får tillgång till gömställen.
Något som man bör tänka på vid val av inredning så är det att sakerna man stoppar ner inte får vara vassa, grodornas skinn är skör och dom gör sej lätt illa. Så vassa stenar bör man undvika. Och om man mot förmodan skulle vilja ha grus som bottenmaterial måste man se till att stenarna är släta (rekommenderar dock INTE att ha grus då dom gillar att gräva lite i sanden och dom har även lättare att ta maten från sand istället för grus)


Mat

Jag ger mina grodor frysta röda mygglarver ca 3-4 ggr i veckan. Fiskarna som bor i samma akvarium får algtabletter och fryst cyklops, vilket grodorna också verkar tycka om även om det verkar vara svårt för dom att få in det i munnen.
Det viktigaste av allt är att se till att alla grodorna får i sej mat och att ingen blir utan. Jag tycker att dom verkar ha svårt att hitta död föda och dom är inte direkt snabba på att äta. Det tar sin lilla stund för dom att äta så vill man ha dom med fiskar så måste man välja en sort som inte är så glupsk. Det gäller att fiskarna inte hinner äta upp all mat innan den kommer ner till botten där det är där grodorna äter.
Grodorna äter allt som dom kan stoppa i munnen, räklingar och fiskyngel har det gått åt en hel del här hemma.

Denna har tryckt i sej x antal mygglarver :)
Det är inte alltid så lätt att fota vid matdags


Fortplantning

Själv har jag ingen erfarenhet i hur, när och var grodorna parar sej så därför har jag kopierat en text ifrån www.terrariedjur.se
” Om du har rätt miljö, så brukar dem para sig på våren.
Hanen försöker då locka på honan genom att kväka i några sekunder åt gången.
Om honan är intresserad kommer hanen att greppa tag i honan i amplexus och paret kommer åka upp och ner i akvariet. Honan börjar sedan släppa ägg på ytan medans hanen befruktar dessa. När honan har lagt alla ägg, så kommer hon sjunka ner på rygg till botten och ligga där. Efter ett tag så släpper hanen.

Parningen brukar ske nattetid, men ibland kan man se det på dagen.

Romen kommer flyta omkring på ytan tills de kläcks, vanligtvis efter 2 dygn. Ynglena kommer inte att simdugliga direkt efter att de kläcks utan kommer att vara på rötter och andra saker tills de kan simma. Man bör flytta över ynglena till ett annat akvarie, då de fullvuxna grodorna gärna äter upp ynglena annars.
När man flyttar över ynglena eller äggen ska man veta att dem är väldigt ömtåliga, så var väldigt försiktig. 
De blir grodor inom omkring 40 dagar.”

Mina tankar kring denna lilla varelse

Jag tycker den lilla grodan är rogivande att titta på. Det är kul att se hur dom beter sej vid matdags, då det oftast är då dom rör sej mest. Jag älskar att lyssna på hanarnas kväkande, som jag tycker dom gör titt som tätt året runt och inte bara på våren.
Jag har sex stycken grodor och har haft dom snart ett år. Ja hade dom tidigare i ett akvarium på 80 L, med en bottenyta på 0,24 kvm, men av olika anledningar fick dom flytta till ett kar som är strax under 200 L, med en bottenyta på 0,4 kvm. Och enligt mej så är dom mer aktiva i detta stora akvarium, jag tycker dom simmar runt mer nu än vad dom gjorde i det som va mindre.
I början när dom fick flytta till det stora höll dom sej gömda, men ju mer tiden gick så vågar dom sej fram mer och mer.
Det är nästan så jag funderar ibland på om dom är blinda. Jag tycker ofta att dom beter sej som om dom inte skulle se nånting, dom simmar rätt in i saker, växter och glasrutorna. När dom simmar upp för att ta luft så simmar dom ner med full fart tills det tar tvärstopp i sanden, dom simmar ofta längs med kanterna men det kan ju lika gärna vara att dom utforskar sitt boende.
Jag har även läst att man kan knacka på rutan vid matdags för att på så sätt lära dom att när man kackar ska dom komma fram. Det är inget jag testat än så länge men ska nog göra för att se om det funkar.

Anmäl
2014-08-17 17:35 #1 av: mimåne

Oj så bra! Kanon! Artikeln är fint utformad och bilderna var trevliga.
Information om dvärgklogrodor efterfrågas då och då här på forumet och nu har vi äntligen något att länka till. Tusen tack!

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-08-17 19:49 #2 av: [Jens]

Mycket bra artikel! Det var efterlängtat av många! 

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-08-17 20:48 #3 av: Naiz

Tack! Kul att ni tycker om den :)

Anmäl
2014-08-17 21:42 #4 av: mimåne

Det är vi andra som ska tacka :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2014-08-17 22:25 #5 av: Lilolizeit

Det blev ju jätte bra! :) fint med alla bilder också!

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-08-17 23:44 #6 av: LajvKrattan

Väl skrivet!Tummen upp

Anmäl
2014-08-25 14:56 #7 av: Medaljjägaren

Så det blev en artikel ändå? Jag gillar den :-)

YEY, INSIDER!
Anmäl
2014-09-07 06:45 #8 av: [Twiggys]

Mygglarver som basföda är inget bra!

Anmäl
2014-09-07 19:39 #9 av: Naiz

#8 Har läst det på nån sida. Men enl dom jag pratat med och där jag köpte dom sa att det funkar alldeles utmärkt.

Dela gärna med dej av vad som är lämplig basföda så vi andra kan göra det bästa för våra små husdjur :)

Anmäl
2014-09-07 20:11 #10 av: Lilolizeit

Jag lägger mig i lite och säger att mask (kompost-met-dagg-mask) är utmärkt föda för amfibier överlag.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-09-07 20:58 #11 av: Naiz

#10 det är bättre basföda än frysta mygglarver? :)

Anmäl
2014-09-07 21:08 #12 av: Lilolizeit

Det innehåller mycket protein och rätt sorts fett, så det ska vara det bästa att ge. Det är vad mina axolotlar får som basföda. Jag kan se om jag hittar en bra länk om maskarna om du vill?

(Daggmask är även populärt hos fiskar, bland annat ciklider.) Glad

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-09-08 07:44 #13 av: Naiz

Absolut! Man blir aldrig fullärd ^^ Jag tackar och tar emot när jag får bra info :)

Anmäl
2015-09-30 06:42 #14 av: Ingbel

Mina grodor älskar skalade räkor. Jag finfördelar dem innan jag lägger i det i mitt kar. Även finfördelat blåmusselkött fungerar utmärkt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.