Växter

Håralger - lite fakta och första hjälpen

2014-06-24 23:02 #0 av: sauk1

Rätt vad det är kan något långt trådigt sprida sig i karet, i mindre eller större omfattning. Du kanske inte reagerar, säkert bara ditt eget hår som hamnat i vattnet. Det ser ut så. Men efter ett tag trasslar det in sig i dina växter, mossa och gräs. Då inser du att det är en alg.

Eftersom jag själv drabbats i två kar tidigare av (vad jag kallar) håralger, men inte hittade särskilt mycket info på nätet om det, tänkte jag kort sammanfatta vad jag lärt mig. Det kan kanske komma någon till nytta i framtiden, då de söker här. Alla ska observera att jag är ingen algexpert och har enbart haft det vid ett tillfälle i två kar, men blivit av med det i båda.

Håralger

Till att börja med är namnet problematiskt, eftersom om man googlar på bilder hittar man dem benämnda håralger, trådalger, cladophora, staghorn osv. Det som en del kan kalla trådalger ser ut som håralger. Vid nästa liknande bild kallar författaren dem för cladophora.

Den sort jag skriver om här, som jag benämnt håralger, är långa enstaka trådar utan förgreningar, som ofta fastnar i växter. De kan fångas upp av inredning, men växer inte på inredningen eller rutorna. Trådarna kan vara 5-20 cm långa och ser vita ut i vattnet. När man plockar upp dem är de starka och hållbara, men ganska lätta att få bort från det de råkat hamna på. De kan dock trassla in sig i växter, särskilt mossa och gräs. Utanför vattnet ser håralgerna gröna ut.

Andra sorter
Skillnaden mot t ex trådalger, som jag tolkat det, är att trådalgerna är kortare, upp till 5 cm, och kan även sitta på rutor.
Staghorn förgrenar sig och sitter fast i växter, t ex i kanten på blad.
Cladophora är mer slemmigt och tjockt hårigt och kan rulla ihop sig till "bollar" vid växtrötter eller täcka stenar och växa fast på inredning.

Håralger förökar sig snabbt och på ett dygn kan många nya trådar ha dykt upp. De går även att hitta i t ex innerfilter. När de väl spridit sig ordentligt kan det kännas hopplöst att få bort dem. Det sprider sig och smittar andra kar väldigt lätt, gissningsvis genom redskap och händer. Om du är orolig, ska du använda separata hinkar, redskap och ha god handhygien.

Hjälpmedel

Tålamod är ditt bästa vapen!

Mossa och gräs är särskilt drabbade, men även enstaka växter kan drabbas. Det blir lätt så att en viss art i karet drabbas extra mycket, särskilt mossa kan samla på sig.

Manuell borttagning är det som gäller. Använd tandborste eller en blompinne som du ruggat upp sidorna på med kniv. Dra genom mossa och växter, vira upp algerna. Men de kommer troligen först komma tillbaka.

Mitt bästa drag var att offra de värst drabbade växterna, när väl håralgerna bosatt sig "permanent" i karet. Med mossan och en eller två enstaka växtgrupper ute ur bilden gick det sedan att manuellt ta bort lösa alger och få ner antalet till hanterliga mängder. Följer man sen upp detta och rensar varje dag, sköljer innerfilter i akvarievatten varje vattenbyte, så minskar det till enstaka trådar. Dessa kommer sen dö ut efter fortsatt rensning.

En sak jag märkte var att det eventuellt även hjälpte med glesare vattenbyten. Det kan vara en slump, jag har ju inte testat detta så mycket, men det verkade som om det hjälpte. Verkar inte logiskt, eftersom sporer då får vara kvar i vattnet längre. Det går också emot vad Tropicas Claus Christensen säger om vattenbyten för både håralger och trådalger i sitt algbekämpningsschema, så jag skulle inte garantera resultat.

Djur som hjälper säger en del är siamesisk algätare och amanoräkor. Jag testade båda arter och hade ingen alls lycka med det. Det märktes inte alls att 10 amanoräkor just landat i karet.

Till sist är det ju upp till dig själv att testa fram vad som funkar för dig.

Lycka till! Jag vet att det är jobbigt, men håll ut! Det krävs inte omstart.

Anmäl
2014-06-25 09:10 #1 av: [Jens]

Mycket bra skrivet!

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-06-25 10:33 #2 av: VSK

Tummen upp

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2014-06-25 15:32 #3 av: Lilolizeit

Jätte bra Sauk1!

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2014-06-25 20:14 #4 av: sauk1

Tack! JensW ville att det skulle bli en artikel av det så jag bakade ihop allt från den tidigare tråden.

Anmäl
2014-06-26 23:33 #5 av: Rovfisk

Jättebra skrivet :)

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.