Växter

Koldioxid i akvariet

2014-06-17 13:05 #0 av: LajvKrattan

De flesta av oss har nog sett bilder på vackra aquascapes och drömt om att själva åstadkomma något liknande en vacker dag. Den som gör ett seriöst försök märker snabbt att det finns något som många växter kräver men som de flesta akvarier saknar - höga halter av koldioxid. Koldioxid finns naturligt i atmosfären men att få ner det i ett akvarium visar sig snabbt vara klurigt. I den här artikeln diskuteras syfte samt för- och nackdelar med koldioxidtillsats i akvarier, olika metoder för tillsats av koldioxid och hur koldioxidnivån mäts.

Koldioxidens roll hos växterna 
koldioxid+vatten+ljus ==> socker+syrgas
Det här är fotosyntesen, den viktigaste kemiska processen för växterna. Under fotosyntesen omvandlar växterna vatten och koldioxid till druvsocker och syre. Kedjor av druvsocker utgör stommen i växterna och brist på druvsocker leder fort till att de stannar i växten. Vatten har akvarieväxter gott om så den begränsande faktorn i akvaristens fall måste alltså vara koldioxid. Därför väljer många växtakvarister att tillsätta koldioxid i sina akvarier på konstgjord väg för att få växter att trivas bättre. 

För- och nackdelar
Höga halter av koldioxid i akvariet gör att de flesta växter trivs. Det betyder att man som akvarist får många fler växter att välja bland till sitt akvarium. De växter som redan finns i akvariet växer dessutom mycket snabbare och ofta tätare. Att växterna växer snabbare förbättrar också växternas förmåga att konkurrera med algerna vilket bidrar till en minskad mängd alger i akvariet. 
     Ett komplett koldioxidsystem är inte gratis och även om budgetmetoderna är billiga kräver de i stället mycket tid. Själva koldioxiden är inte heller utan nackdelar. Pendlande koldioxidnivåer kan göra mer skada än nytta och bidra till att alger börjar växa. För stora mängder koldioxid kan också sänka pH-värdet så mycket att djuren i akvariet blir stressade eller dör. Koldioxiden måste doseras ansvarsfullt. 

Metoder för tillsats av koldioxid

Det billigaste sättet att tillföra koldioxid är mäsk-CO2. Genom att blanda jäst med sockervatten kan koldioxid framställas eftersom jästsvampar andas ut koldioxid när de äter socker. Blandningen görs vanligen i en större plastflaska och räcker, beroende på proportionerna i blandingen, ungefär en vecka. Eftersom blandningen ger mindre och mindre koldioxid med tiden kan flera flaskor användas och bytas ut i otakt för att kompensera för svängningarna. Från plastflaskorna leds koldioxiden genom slangar till akvariet och genom en diffusor för att lösas upp. 
     Den största fördelen med mäsk-CO2 är de låga start- och underhållskostnaderna. Om socker, vatten, jäst och några plastflaskor finns hemma behöver man inte lägga mer än 100 kr på en diffusor. Mäsk-CO2 ger också en förhållandevis stabil koldioxidnivå om flera flaskor används.
     Metoden är dock inte utan nackdelar; om blandningen görs fel kan man få koldioxidspikar som gör mer skada än nytta. För att behålla en jämn koldioxidnivå krävs dessutom att flaskorna byts ut ofta vilket tar en del tid.

En förhållandevis ny metod är användningen av färdigköpta ”sprejburkar” med koldioxid. Burkarna kan beställas på internet eller i välsorterade akvariebutiker. Med burken följer oftast en kammare för upplösning av koldioxid, koldioxidsäker slang och en backventil. När systemet är monterat kan koldioxid tillsättas manuellt genom att trycka på en knapp på burken. Tillverkaren skickar med doseringstabeller. Koldioxid ska tillsättas varje dag strax innan belysningen slås på.
     Förutsatt att man har ett inte alltför stort akvarium (mindre än 60 l) är den här metoden billig; startkostnaden brukar ligga kring 100 kr och påfyllning runt 80 kr flaskan. Den är dessutom tidssnål eftersom allt som krävs är en knapptryckning.
     Den största nackdelen med koldioxid på burk är att koldioxidnivåerna de ger är låga jämfört med andra metoder och dessutom varierande eftersom koldioxid bara tillförs en gång om dagen och halterna sedan sjunker. Att byta ut koldioxidburken varje månad är heller inte särskilt bra för miljön.

Den mest effektiva men också dyraste metoden är tillsats med hjälp av trycksatt koldioxid. Ett sådant koldioxidsystem består av en tub med trycksatt koldioxid, en regulator som styr koldioxidflödet, en bubbelräknare/backventil, en diffusor och slangar. Regulatorn kan ställas in med stor precision för att koldioxidnivån ska bli rätt och koldioxidtillflödet kan kontrolleras genom att titta på bubbelräknaren. Beroende på användningen behöver tuben fyllas på 1-4 gånger om året.
     Trycksatt koldioxid ger det överlägset bästa resultatet av de listade metoderna. Koldioxidnivån hålls jämn och hög och den kan styras med god precision. Efter att den höga startkostnaden betalts behöver systemet inte kosta många hundralappar om året vilket gör den lönsam i längden.
     Den nästan enda nackdelen med trycksatt koldioxid är den höga startkostnaden. Utöver det finns nästan inget att klaga på.

Att kontrollera koldioxidnivån
När koldioxid löses i vatten bildas kolsyra och vattnet blir surare. Hur mycket surare det blir beror på vattnets hårdhet. Det betyder att vi, om vi känner till vattnets hårdhet, kan beräkna koldioxidhalten i akvariet med hjälp av tabeller som den här. För att mäta med så stor noggrannhet som möjligt behövs dropptester för KH och pH.
Exempel: Sture har precis börjat använda trycksatt koldioxid och han vill veta om det funkar bra. Han använder sina dropptester och ser att KH är 2,5 och pH är 6,5. Genom att titta i tabellen ser han att kan har en koldioxdnivå på 24 ppm. Det är precis lagom och Sture känner sig nöjd.

Slutsats
Att tillsätta koldioxid i akvariet öppnar helt nya möjligheter för att skapa vackra undervattensmiljöer med frodig växtlighet. Det finns många olika sätt att tillsätta koldioxid och vilken man väljer beror på vilken fördelning av pengar, tid och effektivitet man vill ha. När koldioxidsystemet är köpt och i gång kan koldioxidnivån med lätthet mätas med hjälp av dropptester och en tabell.
Lycka till!Tummen upp

Anmäl
2014-06-17 13:29 #1 av: [Tinitusan]

vilket bra inlägg!!

personligen är jag sugen på att införskaffa ett CO2 system till min hörna där jag har scalarern o mkt växter, dock har jag äpplen där i o de ska ju inte för lågt pH så än så länge är det bara en dröm, men en dag =)

Anmäl
2014-06-17 14:03 #2 av: Sarah E

Om jag har ett kar med pH på 6,4 pch kh på 3 vad händer då om jag tillsätter koldioxid? Blir det ännu surare och måste jag isf kompensera med t ex äggskal el annat?

Anmäl
2014-06-17 14:14 #3 av: LajvKrattan

#2 Ja, det blir ännu surare och om någon av dina arter inte klarar av så lågt pH måste du kompensera.

Anmäl
2014-06-17 15:54 #4 av: [Tinitusan]

hmm så det går alltså att tillsätta tex bikarbonat till ett CO2 kar o på så sätt hålla pHt uppe o ändå ha bra koldioxidnivå?

Anmäl
2014-06-17 16:22 #5 av: LajvKrattan

#4 När koldioxid löses i vatten bildas kolsyra. Om man försöker kompensera för kolsyrans pH-sänkning genom att tillsätta något basiskt, som kalk eller bikarbonat, reagerar ämnena och koldioxiden som fanns i kolsyran binds i något annat. Då kan växterna inte komma åt koldioxiden och den gör därför ingen nytta.

Anmäl
2014-06-17 16:32 #6 av: [Tinitusan]

ok ok, men hur gör man då tex i Sarahs situation? går det ens att hålla pHt relativt högt(över 6,5) o ändå få växterna att kunna ta upp koldioxid?

Anmäl
2014-06-17 16:38 #7 av: Roxie

Det man kan göra är att skaffa en så kallad pH-controller som kopplas till co2-systemet. Om man har fiskar som klarar ett ph på 6 så kan man ställa in pH-controllen på pH6 så ser den till att det tillförs så mycket co2 att pH:t inte över- eller understiger 6. pH-controllern kopplas till eluttag (ungefär som en magnetventil) och stänger av eller på co2-tillförseln när det behövs. 

// Sofia

Anmäl
2014-06-17 17:29 #8 av: emmej62

för att beskriva vad som händer när en del koldioxid (CO2) tillförs i vatten (H2O): CO2g+H2Ol ---> H2CO3, det vill säga när koldioxid tillförs i vatten så reagerar det med vatten och bildar kolsyra till viss del (normalt sätt till ungefär 0,2 procent). när pH värdet stiger, dissocieras (sönderfaller) kolsyran till HCO3, d.v.s vätekarbonat och till CO3 (karbonat). 

Anmäl
2014-06-17 19:15 #9 av: [Jens]

Bra skrivet LajvKrattan! ;)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-06-17 20:10 #10 av: [Tinitusan]

ah roxie det låter ju som en toppen grej, är den dyr?

Anmäl
2014-06-17 20:13 #11 av: Roxie

#10 Ja det brukar kosta en hel del :)

// Sofia

Anmäl
2014-06-17 20:21 #12 av: [Tinitusan]

haha ok, givetvis, men är den lika dyr som co2 apparaten eller halva kostnaden?

Anmäl
2014-06-17 20:27 #13 av: Roxie

Oj det är svårt att svara på eftersom allt beror på märke, kvalité osv. Men räkna med ett par tusenlappar. Sen kan man såklart köpa billiga grejer från exempelvis ebay om man vill. Men jag är en sån som föredrar kända grejer där man vet att kvalitén är bra.

// Sofia

Anmäl
2014-06-17 20:52 #14 av: [Tinitusan]

ja men det kan jag hålla med om, så om man skulle vilja ha det här o köpa nytt får man räkna med närmare 5 tusen?

Anmäl
2014-06-17 20:56 #15 av: Sarah E

Hehe, tror inte co2 är nåt för mig att pyssla med. Ska det vara nåt sånt så ska det funka enkelt och smidigt och då blir det dyrt verkar det som. Men har kommit en bra bit på väg med jordbotten i alla fall, växterna är glada :)

Anmäl
2014-06-24 11:38 #16 av: Linnea

Hur kommer koldioxiden ner i vattnet i naturen?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2014-06-24 15:02 #17 av: LajvKrattan

#16 En del koldioxidmolekyler får helt enkelt lite mer fart än andra och hamnar i vattnet. På samma sätt kan koldioxidmolekyler som är lösta i vatten lämna vattnet. När koncentrationen är tillräckligt hög uppnås dynamisk jämvikt och koncentrationen ändras inte.

Anmäl
2014-06-24 16:04 #18 av: sauk1

På tal om kostnader och kvalitet på prylar.

Jag kom över begagnad utrustning inkl magnetventil för 500 kr. Köpte sen en pH-controller på ebay från ett tyskt företag som enbart verkar sälja mätteknik. Det gick på 800 kr inkl frakt. Sen har jag kört med den utrustningen i flera månader nu och kontrollmätt med en separat digital pH-mätare från annat företag. Det stämmer bra, i värsta fall har jag en avvikelse på 0.1 pH, vilket går utmärkt. Växterna växer på suveränt och fiskarna mår antagligen mycket bättre nu. Algerna har minskat.

Jag gillar själv kvalitet, men man ska nog inte utesluta alternativen. Särskilt om de dyra alternativen inte platsar plånboken över huvud taget, men viljan att testa trycksatt Co2 är stor.

Anmäl
2014-09-18 07:09 #19 av: usvead

Är den här varianten något att ha om man bara vill testa...

http://www.zooplus.se/shop/akvarium/akvarieutrustning/co2/ovriga_tillverkare/278841#more

Anmäl
2014-09-18 08:27 #20 av: sauk1

Ser krångligt ut men jag har ingen erfarenhet av den.

Varför inte göra egen mäsk istället? 2-3 läskflaskor, enkla ingredienser och lite slang med t-koppling?

Alternativt denna: http://www.cyberzoo.se/akvaristik/tillbehor/co2-akvarievaxter/system-60-co2-tropica.html
Ger kanske ingen jätteeffekt, men alla tycker olika.

Anmäl
2014-09-18 08:36 #21 av: [Tinitusan]

min väninna gjord mäsk o fick en masa alger, tror hon kom fram till att det var pga att hennes kar var för stort(720) o då finns risk för algblomning, kan det stämma?

Anmäl
2014-09-18 08:46 #22 av: sauk1

Mäsk kan ge svajiga nivåer vilket självklart inte är bra. Det triggar allt möjligt. Därav att man ska starta 2-3 flaskor och om vartannat, så de inte tar slut samtidigt.

Anmäl
2014-09-18 08:47 #23 av: LajvKrattan

#21 Koldioxidens effekt ändras inte med akvariets storlek. Hon fick förmodligen alger av andra orsaker eller för att koldioxidhalten inte var tillräckligt stabil.

Anmäl
2014-09-18 08:53 #24 av: [Tinitusan]

ah ok, så då skulle man tex kunna inhandla den där lite billigare tropica för 60 liters till ett 110 liters utan att vara orolig för att det inte skulle vara stort nog för ett positivt resultat??

Anmäl
2014-09-18 10:42 #25 av: sauk1

Snarare bortkastade pengar eftersom det inte lär ge effekt.

Anmäl
2014-09-18 13:28 #26 av: LajvKrattan

#24 Se #25.

Anmäl
2014-09-18 13:44 #27 av: Roxie

Jo visst skulle de ge resultat, men med tanke på att tuben innehåller endast 92g CO2 skulle den räcka i max några dagar så du skulle behöva byta tub varje vecka.

Sen är det en liten diffusor till det systemet. Ju mindre diffusor desto mindre spridning av co2n. Så det skulle inte alls vara lika effektivt som ett ordentligt system med diffusorer, tuber osv som är anpassat för större kar.

// Sofia

Anmäl
2014-09-18 18:25 #28 av: [Tinitusan]

jag tycker det är svårt att hitta ngt mitt i mellan, det är antingen till större ka eller till mindre

Anmäl
2014-09-18 18:52 #29 av: Roxie

Fast större tuber kan du ju använda till små/mindre kar också. Även alla tillbehör så som bubbelräknare, backventil osv osv. Det är bara att anpassa diffusorn och bubbeltakten :)

// Sofia

Anmäl
2014-09-18 23:23 #30 av: sauk1

#29 Det kanske är med tanke på priset #28 menar?

Anmäl
2014-09-19 09:09 #31 av: [Tinitusan]

ja priset o framförallt storlek, de stora är ju så hima stora!

Anmäl
2014-09-19 10:33 #32 av: Roxie

Till mitt stora juwelkar har jag just nu en 2kg's tub som är i väldigt behändig storlek. Däremot räcker inte 2kg särskilt länge så jag ska skaffa en 5kg's till det stora istället. Så den mindre tuben kommer gå till mina nanos.

Så en 2kgs tub kanske vore något? Eller ett sodastream-system? :)

// Sofia

Anmäl
2014-09-19 10:37 #33 av: [Tinitusan]

ja två kilo känns mer behändigt! o sodastream men mitt största problem är nog ändå att hitta en bänk som kan rymma både ytterfilter OCH co2 men som inte är den traditionella akvariebänken utan mer en äldre skänk eller dylikt i mindre variant..

Anmäl
2014-09-19 14:46 #34 av: [Tinitusan]

roxie vad är det för märke på den du har till ditt stora kar?

Anmäl
2014-09-19 15:08 #35 av: Roxie

Inget speciellt märke på den. Den är köpt av privatperson som troligen köpt den via nån brandstation eller liknande. Den 5kgs tuben jag ska köpa är en omgjord brandsläckare, men godkänd och trycktestad osv (från ett företag).

// Sofia

Anmäl
2014-09-19 15:27 #36 av: [Tinitusan]

ok ok, och var hittr man dessa fynden?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.