Annons:
Etikettallmänt
Läst 88408 ggr
Lilolizeit
2014-04-06 23:28

Axolotl

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Då jag upplever att allt fler får upp ögonen för axolotl, så har jag därför gjort mitt bästa för att göra en lättförståelig guide till att husera dessa unika salamandrar, baserat på egna erfarenheter och de fakta jag läst mig till de senaste åren.

Klass: Amphibian
Familj: Ambystomatidae
Art: Ambystoma mexicanum
Storlek: 25-30 cm lång
Ålder: 10-15år. Finns dock de som blivit 25år. 

Kort historia:

Axolotl härstammar från Mexiko och har levt naturligt i de 2 sötvattenssjöarna; Xochimilco och Chalco.
Dessa 2 sjöar var tidigare rika på både växt och djurliv, men numera finns inte sjön Chalco kvar och Xochimilco är nu bara ett led av mindre kanaler och laguner.

Axolotl är nu utrotningshotad och finns med i CITES endangered species list.

Axolotl odlas dock mycket i fångenskap som försöksdjur då de har förmågan att återskapa förlorade kroppsdelar som tillexempel ett förlorat ben, svans, lever och ögon. Det är dock inte alltid det växer ut helt rätt, utan det blir ibland fel antal tår eller en extra utväxt.

Min hona med extra utväxter på två av hennes gälar

Biologi:

I vanliga fall så genomgår amfibier en metamorfos, från ägg, till larv och utvecklas sen till vuxen form. Men axolotln är en amfibie med neoteni eller pedomorfi vilken innebär att de blir könsmogna trots att de egentligen inte är fullt utvecklade. Axolotln förblir alltså i larvstadiet livet ut.

Neoteni ses ofta som ett steg tillbaka i utvecklingen då de inte blir landlevande och på så sätt är begränsade till vattnet, med resultatet att de inte kan kolonisera nya habitat. Men axolotln har levt ett bra och framgångsrikt liv i sitt naturliga habitat, tills människans ankomst och utbredning.

Utseende:

I naturen är axolotl ljusbrun till mörkgrå- svart med fläckar, vilket kallas vildtyp.
I akvariesammanhang finns det flera olika färger på axolotl. Bortsett från vildtypen, finns bl.a. leucistisk – nästintill vit med mörka ögon, albino – vit med röda ögon, gula (golden) i båda albino och vanlig, svarta och melanoid m.fl.

Vanligast i svenska handeln verkar vara: vildtyp, leucistisk, albino och golden albino.

Leucistisk

Vildtyp

Hälsa:

Axolotl behöver rätt förutsättningar för att hålla sig friska och bli gamla, vanligt är att axolotl inte får sina krav uppfyllda, så som temperatur, vilket leder till stress. Stress i sin tur gör de mera mottagliga för sjukdomar så som svamp.  Svamp är den vanligaste sjukdomen och ofta dödlig, om man upptäcker svampen i tid så kan man behandla med saltbad.

Du kan se när en axolotl blir stressad på svanstippen som böjer sig likt en krok, på gälarna som böjer sig framåt över ansiktet eller att det uppkommer ljusare partier/fläckar på axolotln, ofta i ansiktet. 

Akvariet:

Akvariets temperatur ska ligga på mellan 15 och 20 grader. Över 20grader är stressande för en axolotl och över 22grader kan vara rent dödligt. Stora svängningar av temperaturen kan också vara stressande.

Akvariets minimum storlek är på 0,5 kvm.

Det är viktigt med ett rent och bra syresatt vatten då de mestadels andas med gälarna.
Ett bra filter/pump är viktigt då de ordagrant skitar ner mycket. Filtret får dock inte göra vattnet för strömt då detta kan stressa djuren, vilket in sin tur gör de mera mottagliga för sjukdomar så som ex svamp.

Efter som axolotlar är nattaktiva djur är belysning inte ett måste, men vill man ha växter för ett trivsamt, vackert akvarium med god vattenkvalité, så välj ett som gynnar dina växter och se till att plantera så att det finns ställen med skugga i akvariet. Flytväxter är ett bra alternativ för skugga.

Tänk dock på att inte ha för mycket flytväxter då din axolotl vill gå upp och ta luft från ytan emellanåt.

Grottor eller liknande är ett måste då de ska få gå undan och få skugga, minst 1 grotta per axolotl ska finnas. Se till att det inte finns några vassa kanter eller annat de kan skada sig på.

Som bottensubstrat ska så finkorning sand som möjligt användas, ex den finkorniga rådasanden eller julas blästersand.  Vissa utesluter helt bottensubstrat för att minska riskerna för förstoppning.
Har man grus i sitt akvarium kan man räkna med att axolotl kommer att få i sig det, vilket i sin tur kan leda till förstoppningar som i många fall är dödligt.

Vill man ha stenar i akvariet så ska de vara så stora att de inte går in i en axolotls mun, gärna större än huvudet på dem..

Så, ett akvarium med fin sand, några stora stenar att ligga på, grottor, växter att gömma sig under och att få hänga i, plats för skugga och samtidigt ha en öppen bottenyta där axolotln kan få vandra runt på samt fri simyta.

Har du täckglas eller liknande så måste du lämna en luftspalt så att axolotlarna kan få komma upp och andas luft. De andas både med lungor och med gälarna.

Hur vida man ska hålla axolotl själva eller i par går det skilda meningar om. Jag personligen upplever att de mår bättre som ett par eller en mindre grupp.
Köper man ett par bör man försöka få ett par i samma storlek.

Att hålla andra arter, som ex fiskar, grodor och salamandrar, tillsammans med axolotl är inte att rekommendera. Axolotlar äter allt som rör sig, även mindre axolotlar. Fiskar kommer även att nafsa/äta på axolotlns gälar.

L80's minimum krav för helakvatiska groddjur

http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/1242046835238/DFS_2005-08.pdf

Föda:

Axolotl ska ha en köttbaserad kost och äter både dött och levande foder.
Daggmaskar är den bästa basfödan för axolotl. Fryst föda som mygglarver, artemia, dafnier, bosmider och räkor mm är också populärt. En varierad kost med daggmask som basföda är bra.

Axolotl har tänder, men rundande och formade för att gripa tag i födan snarare än att bita och slita sönder. Är det en mindre axolotl kan det vara bra att klippa itu daggmaskarna så att det blir lättare att svälja ner dem.

Då axolotl är glupska djur så är det bra att mata de i varsin del av akvariet, då de p.g.a. sin dåliga syn lätt biter av varandra ett ben, då de hugger efter allt som rör sig under matningen.
Matar man med mask kan man gärna handmata dem så slipper man att det blir rester kvar i akvariet samt att de inte får i sig sand från botten. Ett annat tips är att lägga en glasburk på botten och sedan lägga maten där i när man utfodrar med ex fryst föda. Har man fler axolotl kan man mata i varsin ände av karet.

En liten axolotl som växer kan gärna få mat varje dag, - ofta men lite, medan de fullvuxna djuren klarar sig bra med mat varannan till var tredje dag.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Annons:
FjantYoda
2014-04-06 23:30
#1

Kul att du skrev om dom! Fick upp ögonen för dom för nån vecka sen och hamnade på listan "vill ha den dagen vi bor större!"

https://www.instagram.com/aros_yoda/

[Jens]
2014-04-07 06:34
#2

Mycket bra Lilo :) Tror verkligen att axolotl blir än mer populära nu!

NiklasM
2014-04-07 07:20
#3

Den är top-notch

[Tinitusan]
2014-04-07 09:01
#4

de är ju jättehäftiga! nu blir jag sugen på två sådana oxå, var ska det här sluta haha!

lite frågor, du skriver max 22 grader, men hur håller du temperaturen nere under tex sommaren om det är varmt inne?

man skulle alltså kunna ha två st i ett 110 liters akvarium? är de svåra att få tag på, jag har tex aldrig sett dem i någon affär någonsin! och vad kostar de??

=)

Lilolizeit
2014-04-07 09:55
#5

Tack så mycket. :)

#4 Rumstempen varierar ju såklart under sommar halvåret, min rumstemp har aldrig överstigit 22 grader på sommaren, så jag har kunnat lösa problemet med en enkel golvfläkt riktad mot vattenytan, sänker tempen med flera grader. Det finns en massa DIY-lösningar och så finns alternativet att köpa en akvariumkylare.  

Jag vet inte riktigt hur du får fram att man kan ha 2 stycken i ett 110liters? Man kan inte räkna akvariet i liter med amfibier. Det är bredd och längd på akvariet man får gå på för att räkna ut bottenytan.

Har sett i affärer/beställnings listor allt från ca 350kr till 650kr.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

[Tinitusan]
2014-04-07 09:59
#6

ah ok, botten ytan, ja nej då blir det ju inte alls samma sak, jag förstår, jag tänkte kubikmeter inte kvadratmeter =)

ok, inte allt för dyra, finns det många privata uppfödare vet du?

o ja verkligen jättemysiga att titta på, är de sociala?

Annons:
Lilolizeit
2014-04-07 10:08
#7

Nej, jag tycker inte heller att det är dyrt för ett djur, som blir så gammalt.

Privata uppfödare finns, Imazo och liknande köper ofta in sina axolotlar från dem vet jag.

Sociala och sociala :) dom har ganska bra koll på vad som händer utanför akvariet och kommer fram och tittar och hoppas på mat. Följer efter en med blicken när man sitter/går i närheten. Vet inte, sociala kanske är fel ord kanske, skulle säga att dom känns väldigt medvetna och har sina helt egna personligheter.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

[Tinitusan]
2014-04-07 10:15
#8

ja precis, det blir ju en livskompanion nästan ju!

medvetna är ju bra, det innebär ju säkert att de lär känna sin ägare med tiden eftersom de blir så gamla, fascinerande djur!

tack för all information =)

Lilolizeit
2014-04-07 10:19
#9

Jag tror definitivt att våra känner igen oss. Inte alls lika glada på att komma fram och visa upp sig när andra är vid akvariet. 🙂

Så lite så, bara glad att få dela med mig om dessa fantastiska djur!

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

LajvKrattan
2014-04-07 12:17
#10

Bra jobbat!👍

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Lilolizeit
2014-04-07 12:17
#11

Tack LajvKrattan! 🙂

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

peppe_ing
2014-04-24 21:52
#12

jag är urkass på att räkna ut hur stort akvarie det skulle krävas för att en sån sötnos skulle flytta hit…

Rent teoretiskt: skulle det funka med en i ett 100liters akvarium eller skulle det bli alldeles för trångt?

Lilolizeit
2014-04-24 22:23
#13

#12 det låter väldigt trångt för vuxna djur. Mitt 222liters räcker precis pga att de är 110 långt. Det är svårt att räkna i liter då det egentligen inte spelar roll, men har du mått på ett akvarium så hjälper jag dig gärna att räkna ut bottenytan :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Annons:
peppe_ing
2014-04-24 22:50
#14

är tyvärr bara 80långt så då blir det alldeles för litet :(

Lilolizeit
2014-04-24 23:08
#15

#14 ja de blir det tyvärr. Får köpa en större balja helt enkelt. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

peppe_ing
2014-04-24 23:11
#16

ska ju det men bland annat till mina scalarer tyvärr.. därför jag får ett eller två kar över som behöver fyllas med något nytt och spännande :p

vertus
2014-05-03 20:12
#17

mycket intressant text du har skrivit! fick upp ögonen för dessa fantastiska djur för ett tag sen och det va riktigt lärorikt och kul att läsa denna text tackar så mycket! :)

a

Lilolizeit
2014-05-03 20:20
#18

#17 Va roligt att du tycker det. 🙂 Det glädjer mig .

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

[Jens]
2014-07-01 17:53
#19

Att hålla den låga temperaturen måste vara jättesvårt? Hur gör du en fin sommardag? Fläkt i all ära men räcker det?

Lilolizeit
2014-07-01 17:58
#20

#19 Jag har det ganska svalt hemma. ca 18grader, så akvariet är i samma temp.

Det varmaste det har blivit här är 22grader och då använde jag golvfläkten, de sänkte tempen med nästan 5grader. Då är fläkten riktad mot vattenytan. Men i längden skulle jag inte stå ut med golvfläkten, den låter och vattnet dunstar fort. Men när det bara gäller extremt varma dagar eller på sin höjd en vecka så funkar det fint. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Annons:
[Jens]
2014-07-01 18:00
#21

Okej, bra att veta för jag läste vikten av att det inte blir för varmt. =)

Lilolizeit
2014-07-01 18:03
#22

Ja precis. De är tur man själv gillar att ha det svalt hemma. :)

I min förra lägenhet hade det inte varit möjligt för mig att få ner värmen, vi hade minst 22grader varmt oavsett årstid utan elementen påslagna..Inte trevligt alls.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

[mommo 12]
2014-07-09 07:55
#23

Det var en bra om -du-vill-skaffa-axolotl-lista.

Mollysar:3
2014-07-17 14:45
#24

Kan man inte använda en doppvärmare? :)

Lilolizeit
2014-07-17 15:31
#25

#24 Varför skulle det användas? Dom ska ha kallt vatten.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Mollysar:3
2014-07-17 16:17
#26

Nejmen jag menar lite för att hålla temperaturen stabil? :) eller funkar det inte alls så? :)

Lilolizeit
2014-07-18 15:53
#27

#26 Jag skulle absolut inte ha något sånt alls!

Tror inte en doppvärmare håller så låga temperaturer. De kan ju också balla ur och värmen stiger drastiskt.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Annons:
[JenniN]
2014-09-26 14:41
#28

Men hjälp vad sugen jag blir, så otroligt fina och unika djur. De tåls att tjata på killen om =)

Lilolizeit
2014-09-26 14:45
#29

#28 Haha, ja det tycker jag verkligen att du ska 😃

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

peppe_ing
2014-10-24 22:44
#30

Kan inte riktigt släppa tanken på dessa underbara varelser. Vill haaaaaaaaaaa!!! Funderar lite vad för filter/pump man borde ha…

Sen måste man hitta ett kar till ;)

Grandmah
2015-01-13 05:03
#31

Mkt bra info, allt behövs med tanke på ökad popularitet och det tyvärr finns massor av okunskap gällande dessa fantastiska varelser. Har själv två Leucistiska Axolotlar och haft turen att ha en kunnig vän när jag köpte mina, plus mycket hjälp från Axolotl forum på internet runt om i världen.

Några har nämnt detta med hur man håller temperaturen på rätt nivå och detta är en fråga jag brottades med själv inför min första sommar i min extremt varma lägenhet. Allt beror på hur mkt man behöver sänka temperaturen eller hur stort akvarium man har.

Jag har ett 375 liters akvarium, bor i lägenhet och har uppemot 30grader på sommaren här inne. Jag behöver kyla kraftigt och under långa perioder och har därför valt att köpa en Airconditioner och kyla hela rummet. Det är väldigt effektivt och jag får själv användning för den när det är väldigt varmt, inte bara ödlorna. Visst lever den om en del, men det har räckt att bara ha den igång några timmar om dagen när jag ändå inte är hemma och därför har det inte stört mig alls. Jag har akvariet i ett litet rum och därför kunnat köpa en billigare variant runt 3000kr. Vilket jag inte tycker är särskilt mycket med tanke på vad andra husdjur kan kosta i mat, veterinärkostnader och inköpspris. En akvariumkylare är dessutom avservärt mycket dyrare och producerar dessutom värme som höjer temperaturen i rummet vilket i slutändan kan motverka kylandet.

Den mest effektiva och billiga lösningen är givetvis att ställa akvariet i en källare om man har en sådan :) Men bara att tänka på placering i övrigt gör stor skillnad, mörkare delar i ett rum eller bara vissa rum är kallare än andra. Det går inte helt att välja placering efter smak om man har temperatur problem tyvärr. 

Hoppas alla hittar en lösning, detta är dock den enda nackdelen/problemet med att ha Axolotlar, i övrigt är det helt fantastiska varelser och relativt lättskötta om man bara har kunskap.


[Jens]
2015-01-13 05:12
#32

Bra skrivet Grandmah! 👍 Man ska bry sig om sina husdjur !!

Grandmah
2015-01-13 05:31
#33

Tack, ja man kan verkligen tänka en och två gånger extra på vad man själv kan erbjuda djur både innan man tar hem dem och under tiden man har dem. Visst har man dem för sin egen skull oftast, men i slutändan ska deras hälsa och miljö ändå gå först, vi ska ju ta hand om dem och inte tvärt om. Och ibland får man göra ändringar man inte föreställde sig från början helt enkelt :)

Därför är såna här infosidor väldigt bra, både för ägare och djur. Men extra viktigt med lite egna arter som skiljer sig från mängden som Axolotlar.


milltan
2015-01-13 05:56
#34

Hej! Skrev ett inlägg om tillbehör till axolotl men gör ett försök här med! Tips på kylalternativ m märken osv.. Samt filter, pumpar osv,, har en eheim pump nu och filtret i akvariet men det är för mkt drag och tänkte byta till ytterfilter..(har fiskar som ska iväg) Så, tipsa om allt ni är nöjda med, viktigare med bra grejer än vad det är för pris:) Finns ju en drös m alternativ och jag känner mig vilsen :)

Annons:
[Jens]
2015-01-13 17:47
#35

Märkligt milltan att du inte har fått svar från Lilo men hon kanske jobbar extra mycket nu så hon är lite upptagen men det finns ju andra förstås som kan en del om axolotl också.

[Jens]
2015-01-13 18:55
#36

Så dumt av mig =) Kom på att hon är på semester =))

Grandmah
2015-01-14 00:34
#37

kan en del om axolotlar och skötsel och runt sjukdomar och så men inte märken på prylar, vad som är bättre än nåt annat tyvärr.


milltan
2015-01-14 07:45
#38

Det är ingen fara, den som vill svarar när den kan! Har kikat runt lite nu, blir ytterfiltret eheim Ecco pro..innerfiltret jag haft nu ger för mycket drag…men om någon tycker nått annat så säg gärna till :) Tänkte även köra på den fina råda sanden.. Nån som vill tipsa hur man tvättar denna på bästa smidigaste sätt?:p

Lilolizeit
2015-01-14 16:45
#39

#31 tack. Alltid roligt att höra när en artikel uppskattas :) #34&38 Är som sagt i Etiopien med en väldigt dålig internetuppkoppling.. Först å främst, Hur stort akvarium har du? Svårt att komma med tips på lagom filter annars.. :) Jag gillar Eheims classic 2217 ytterfilter, har det till båda mina axolotl kar, 350 samt 390 liter. För att minska strömmen så vinklar jag bara in utblåset mot glasets/bakåt, gäller dock att ha tåliga växter där annars går som sönder rätt fort.. Jag har råda sand i mitt 350liters, å de finns nog inga roliga genvägar till att tvätta den sanden. Köper du dock julas blästersand så slipper du tvätta över huvudtaget.. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Ixectrona
2015-01-18 13:32
#40

Det går att ha dem på 100 liter. Minimikravet på ytan är 0.5 kvm, alltså likamed 100x50 cm. Minsta vattennivå ska vara 20 cm, och det får jag då till exakt 100 liter.
http://www.kalkyleramera.se/geometri/volym-kub-ratblock

Lilolizeit
2015-01-18 20:48
#41

#40 du har helt rätt, dock tycker jag inte att man ska ha så lite som 20cm vattenivå, dom är fantastiska simmare, å gillar att hänga i större växter, på 20cm blir det svårt att göra något av det.. Men visst, det går att få ner det till ett 100liters…

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Annons:
Lindah81
2015-02-05 09:10
#42

Men vilken fantastisk tråd hörrni! Jag delar mitt hus med 38 axolotlar och har nu stött på patrull. I början av december kläcktes de 34 ynglena vi har. De lever separerade från de vuxna i eget kar. Alla värden är bra, de matas varje dag och utvecklas bra. Men den senaste veckan har 8 yngel börjat bete sig underligt och jag är nu bortom orolig. De ligger och flyter på rygg. De är pigga, simmar och äter, men verkar inte kunna ta sig till botten och stanna där. Ett par av dom har väldigt synliga bubblor i buken, men inte alla. Har läst, sökt och terroriserat de alla jag stött på, men ingen har kunnat ge mig något svar på vad som är galet. Prinsessan och halva kungariket till den som kan komma med några tips och lösningar!

Stupid is who stupid does…

Lilolizeit
2015-02-05 14:20
#43

#42 åh va härligt med så mycket axisar i huset :) De kan väl vara precis som det ser ut, luft i magen. Axisar blir ju inte allt för sällan gasiga å flyter runt en sväng.. Kan de vara förstoppade? Då flyter dom ofta runt, men kan äta ändå. Vad har du för bottenmatrial till de små om något och hur gamla är dom?

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Lindah81
2015-02-05 22:43
#44

Har inget bottenmaterial alls (förutom glas såklart). De kläcktes 5-7 december. De små liven har hållit på så här i en vecka imorgon, och jag börjar bli mer än lovligt orolig. .

Stupid is who stupid does…

Lilolizeit
2015-02-06 08:18
#45

Bra att du har bar botten till dom! Låter bra att dom äter, bajsar dom också? Vad får dom för föda? Om dom ändå bajsar å äter å växer som dom ska så skulle jag inte oroa mig allt för mycket. Det är så vanligt att små axisar sväljer luft som fastnar i magen, blir ju extra tydligt om man är så liten.. Bor dom många tillsammans?

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Lindah81
2015-02-06 10:20
#46

Ja dom bajsar utan problem. Gav i början artemia, men nu äter de fryskuber. Testade röda mygglarver som dom gladeligen åt, men fick då höra att det inte är så bra näringsmässigt. Så nu får de lite olika för att hitta något de tycker om lika mycket som röda mygglarver. Ja dom bor 34 st tillsammans, och det var inte riktigt meningen då det var tänkt att vi skulle ha börjat sälja iväg redan. Men har inte velat flytta dom om det nu är något galet.

Stupid is who stupid does…

Denna kommentar har tagits bort.
Boson
2016-01-24 00:40
#48

Om min frasa vill ta hem malawikaret till sig och ger 30l karet med endlers och en guppyhane till en liten kille lär jag skaffa Axolotl, ett par  . Har ett perfekt kar med all utrustning som samlar damm i källaren.

Varit nyfiken på dem länge. Lär dock inte bli nån/några på ett tag.

Undrar. Kan jag ha en stor slöjstjert i samma kar när Axolotl inte vuxit sig lika stora som firren?

Annons:
Lilolizeit
2016-01-24 00:59
#49

#48 va roligt att du planerar att skaffa axolotl :) de är fantastiska djur. Vad passande att redan ha ett stort akvarium som bara väntar, själv höll jag på att halv leta ihjäl mig efter rätt akvarium. Man ska inte ha de tillsammans med några fiskar alls..

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Boson
2016-01-24 01:13
#50

Ne, visste väl eg att fisk inte hör hemma där i. Ska sälja en del större kar och då hamnar in älskade slöja i kläm, hade varit smidigt att kombinera :P

Bara nyfiken nu men varför inga fiskar? Kulle ex en axolotl skda wn mycket större fisk?  Är de snabba på att attackera? Kan de lätt ta en typ Neontetra  i aktiv rörelse?

Har en del att läsa på samt finna ett ungt par till salu.

Lilolizeit
2016-01-24 01:18
#51

De kan absolut vara snabba och attackera! Visst kan de ta mindre fiskar, å inte så sällan hör man hur fiskar fastnat i munnen å skadar axolotl å självklart då fisken. Men det kanske största problemet med att ha dom med fisk, är att fiskar ofta äter på axolotlns gälar.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Honestyisdead
2017-02-02 22:41
#52

Blev helt fascinerad när jag såg detta djur i en djuraffär. Riktigt häftiga!

Destany
2018-08-10 15:58
#53

Har 4 st. Så häftiga djur.

Upp till toppen
Annons: