Allmänt

Starta ett akvarium - Nybörjarguide

2014-03-22 18:45 #0 av: [Jens]

Informationen som presenteras här bygger på min egen personliga erfarenhet samt allmän information från vänner som är akvarister och även information från internet. Dock är en av de viktigaste aspekterna av akvaristik att göra din egen forskning. Alltid få andras åsikter innan beslut och kom ihåg att bara för att någon låter som de vet vad de talar om, betyder det inte att de alltid är korrekta ... inklusive mig själv. ;)

01 .... Vilka fiskar vill du ha?

Att starta ett akvarium med fisk är jättekul och som oftast så går man till butiken och tittar på fiskarna och väljer det som faller en i smaken utan att veta vad fisken kräver för temperatur, PH-värde, storlek på akvarium m.m.

Man glömmer också lätt att fiskarna som är i butiken är ungfiskar och de växer och blir vuxna. En söt slöjstjärt blir till slut vuxen och passar inte alls i ett akvarium som är mindre än ca 150 L ! Så mitt råd är att alltid ta reda på vad fisken har för krav innan köp. Ta reda på fakta först och lita aldrig på expediten!

Hur många fiskar kan man ha i akvariet? Det vanligaste man hör är att en fisk per 1 liter vatten och det är vansinnigt! Tänk dig själv att slänga i 10 st, 10 centimeters vuxna fiskar i 10 liters akvarium!


Neontetror är mycket små fiskar och säljs vanligtvis så det borde vara OK att sätta en grupp av dem i en 30 liters akvarium? Absolut nej! Neontetror är mycket aktiva simmare och behöver en bra mängd vatten horisontellt utrymme för att trivas ordentligt, minst 75 centimeter långt akvarium skulle vara perfekt för dessa fiskar.  
Det bästa rådet när det gäller att välja fisk för just ditt akvarium är att ta reda på det själv via internet. Ett bra exempel på bra sida är Zoopet (http://www.zoopet.com/fiskar/index.php) men det finns många fler sidor att tillgå. Är man dock ändå osäker på så fråga duktiga akvarister om råd och det finns många på t ex akvariefisk.ifokus.se.

02 .... Storlek på akvarium

Innan du köper ett akvarium så kartlägg ditt utrymme och välj det största akvariet som passar ditt hem. Varför? Tro det eller ej men ju större akvarium du har desto lättare är det att underhålla det. Ett litet akvarium är mycket svårare att sköta. En bra längd på ett akvarium är cirka 75 cm för att fiskar ska trivas. Fiskar gillar när det finns utrymme att simma horisontellt. De flesta nybörjarna börjar med ett för litet akvarium och sätter i 'unga' fiskar som inte är färdigutvecklade och hela tanken med fiskens välmående går i stöpet.

När du köper ett större akvarium måste du tänka på vikten. Golvet måste kunna bära upp akvariets storlek.

Det finns färdiga akvariumpaket att köpa och det känns väldigt frestande att köpa det eftersom allting finns med men oftast är det billiga tillbehör som följer med som inte håller måttet för just det akvarium du köper. Det bästa sättet är att köpa sina egna delar själv till akvariet och det är dina förkunskaper om akvariets krav som avgör vad du köper för pump, doppvärmare m.m.

Karantänakvarium

Alla vill ju undvika sjukdomar och det bästa är att först sätta i fisken/fiskarna i karantän innan de placeras i ditt huvudakvarium. Att låta fisken behandlas för eventuella sjukdomar minskar risken för spridning av sjukdomar i ditt huvudakvarium.

Att sätta nya fiskar i karantän i 2 veckor minskar risken för att det blir sjukdomar i ditt huvudakvarium. I karantänakvarium kan du övervaka fisken för eventuella sjukdomar och undvika att införa sjuka fiskar i din huvudakvarium. Detta sparar dig mycket tid och frustration om en nödsituation uppstår.

03 .... Akvariemöbel

Tänk på att ett akvarium väger mycket och att din möbel ska klara av vikten på akvariet. Akvariet ska stå stabilt och ska stå rakt både horisontellt och vertikalt på både längd och djup. Parkettgolv kan svikta och ge med sig och det är bra att veta var reglerna går under parketten och fördela vikten.

04 .... Teknik

Filtrering

Akvariepump är mycket viktigt för alla akvarium och ju mer filtrering desto bättre. En bra tumregel är att ha tre gånger så stor filtrering till ditt akvarium och gärna med möjlighet att justera utflödet från din filtreringspump.

Det finns många olika typer av filter men de vanligaste är cirkulationspumpar, innerfilter och ytterfilter. Valet av dessa är olika beroende på hur du inreder ditt akvarium. En tumregel är att välja ett ytterfilter om akvariet är större än 200 liter.

De flesta filter kommer med filtermedia vilket kan innehålla skumfilter, kemiskt material, kuddar och substrat. Vissa filter kan även innehålla träkol och det finns många debatter om huruvida kol behövs eller inte. Mestadels används kol till att ta bort mediciner från vattnet efter en behandling för sjukdomar i akvariet. Du kan naturligtvis behålla kolet i filtret utan några skadliga effekter men du kan också välja att ersätta kolet med en annan form av filtermedia såsom svamp eller kemiska ringar.

De flesta tillverkarna vill att man ska byta filtermedia varje x antal veckor, månader beroende på vad du väljer för pump och det är oftast felaktigt. De nyttiga bakterierna ditt akvarium behöver lever mestadels  i ditt filtermaterial och att ersätta materialet kan orsaka problem. Generellt så behöver man inte byta ut materialet förrän det bokstavligen faller sönder vilket kan ta år. Skulle du ändå behöva byta så ta bara en liten del i taget.

När man rengör filtret så ska man rengöra det i det uttömda akvarievattnet så att dom goda bakterierna inte blir förstörda.

Doppvärmare

Om du funderar på att inrätta ett tropiskt akvarium behöver du en doppvärmare. Var noga med att att köpa rätt så du inte köper alltför kraftig doppvärmare. Oftast står det på förpackningen vad doppvärmaren passar till. Det finns justerbara doppvärmare vilket är ett bra alternativ men förlita dig aldrig helt på en doppvärmare utan ha gärna en termometer för att kolla temperaturen.

Termometer


Som jag skrev ovan så finns det justerbara doppvärmare men de billigare kanske inte alltid visar korrekt temperatur och de mer avancerade kan gå sönder med tiden och då är det bra med en glastermometer.

Ljus

Akvarieljus i akvariet är väldigt viktigt för oss människor för man vill att det ska se ’vackert’ ut i akvariet med rätt ljus.

 Många tror att fiskar kräver en viss mängd ljus men detta är en missuppfattning för fiskar nöjer sig i regel med att en lampa är tänd i rummet där akvariet står. Däremot är det viktigt för fiskar som för människor att få vila/sova. En grundregel för ljus i akvariet är ca 8-12 timmar om dagen.

Växter behöver också sin vila och tar inte upp ljus mer än 10-12 timmar per dygn medan alger kan dra nytta av en längre belysningstid så ha aldrig belysningen tänd längre än 12 timmar.  8-12 timmar är fullt tillräckligt med ljus för akvarieväxter. Det vanligaste sättet att reglera ljustiden är att använda sig av en timer på belysningen.

Vad ska man välja för lysrör? Fråga en expert om råd så hjälper de gärna dig.

Täckglas

Vissa akvarium har plastlock som täcker hela överdelen av akvariet och därmed minskas risken för att fiskarna hoppar ur akvariet. En del akvarium har enbart täckglas och kan ha öppningar i glaset för att det ska underlätta att ge fiskarna mat genom att inte behöva ta bort glaset varje gång.

 Det är bra att tänka på vad man har för täckglas för vissa fiskar kan hoppa!

05 .... Bakteriekultur

Att ha en bra bakteriekultur i ett akvarium är den viktigaste aspekten av att starta ett nytt akvarium.

De flesta akvarieförsäljare i djuraffären kommer säkerligen berätta för dig att du måste låta akvariet ’köras in’ en vecka och sedan är det bara att slänga in lite fisk.

Det är tyvärr ett dåligt råd för man kommer inte få någon bra start genom att köra en pump i vattnet med lite växter i.

Att få rätt bakterier i vattnet är att få igång toxiner (ammoniak) genom att få dina fiskar att äta rätt mängd mat och släppa ut sitt avfall. Genom avfallet växer bakterierna och processen börjar verka långsamt. Att få ett fullt fungerande bakteriekultur i vattnet kan ta cirka 3-5 månader innan man får stabilitet i vattnet.. 

Det finns olika sätt att få igång processen och kolonisera dessa bakterier och den väg du väljer är helt och hållet ditt beslut. Man kan låta allt verka långsamt genom naturlig väg och man kan ’påskynda’ det genom att blanda i kemikaliska medel i starten av processen. Det är här ditt viktigaste beslut avgörs för dina innevånares framtid. Välj klokt!

06 .... Testa ditt vatten

Ett vattentest för ditt vatten är viktigt (även om det finns de som tycker annat). Du kommer att behöva kontrollera ditt vatten regelbundet för att säkerställa att alla nivåer är säkra för dina fiskar. Ett bra testkit i form av dropp är bättre än testremsor som kan ge felaktig information.

Det vanligaste testerna man gör är till pH och NO2 (Nitrit). pH värdet är mycket viktigt för alla levande organismer i akvariet. det är inte bara pH värdet i sig självt utan också hur det samverkar med andra värden och faktorer exempelvis KH värdet. KH värdet påverkar hur stor buffertverkan det finns i vattnet. Lågt KH värde gör att ph värdet lätt svänger kraftigt över ett brett spektrum. Höga pH värden gör att relativt ofarligt ammonium (NH4+) snabbt går över till det mycket giftigare ammoniak (NH3).

NO2 Nitrit svängningar. De är också känsliga för olika fiskmediciner, antibiotika och andra kemikalier. Ett högt nitritvärde visar att den biologiska nedbrytningen fungerar dåligt. Om nitrithalten är för hög är det i det akuta läget nödvändigt att göra stora vattenbyten flera gånger till NO2 värdet har sjunkit till acceptabla nivåer.

07 .... Medicin

De flesta glömmer lätt att inte ha medicin hemma ifall olyckan är framme. Det är egentligen inte konstigt att en fisk kan bli sjuk och de vanligaste sjukdomarna är vita prick och svampinfektion. Ha alltid medicin hemma och två välkända mediciner för dessa ovan nämnda ’angrepp’ botas gärna med ectozonsalt och Toxivec.

Läs alltid bruksanvisningen innan du medicinerar dina fiskar!

08 .... Inredning

Grus eller sand? 

Det beror till stor del på vad du föredrar. Om du funderar på att t ex ha snäckor, bottenätare som t ex Corydoras och Kuhlii-ålar så är sand att föredra.

Både sand och grus bör sköljas flera gånger innan man lägger i det i akvariet. Det finns vissa sorter av sand som man inte behöver skölja så det är bra att ta reda på det innan man häller i det i akvariet för risken kan bli att vattnet blir grumligt.

Det enklaste sättet att göra ren sand är i hinkar. Häll i sand och rör upp det flera gånger med handen och sedan häll ut det grumliga vattnet och upprepa proceduren till vattnet är klart.

Det man kan göra är att gå till en eller flera butiker och titta på bottenmaterialet och fråga vad de använder om du hittar något som du gillar.

 Sand är också lättare att hålla rent än grus för matrester och avfall hamnar på sanden och ’ramlar’ inte ner bland gruset. Akvariebutiker har mängder av sand och det är ett bra alternativ men det finns de som t ex använder sig av Julas blästersand vilket är mycket populärt val av sand.

Grus är lättare att förbereda: Det är inte så många gånger man behöver skölja gruset tills det blir rent. Vissa grussorter kan försämras med tiden då färgen på gruset kan tvättas bort och stenarna till slut blir vita.

En del färgad sand kan vara olämpligt och giftig för fiskar och en del bufflar inte så bra om man vill ha lågt PH-värde.

Växter 

Plast, siden och riktiga växter är alla ett alternativ att tillgå. Plastväxter säljs vanligen i djuraffärer och är säkra att använda. Plastväxter kommer att funka i flera år och är lättskötta men behöver då och då sköljas av.

Sidenväxter är som plastväxter men mjukare och de kan också verka mer liv-liknande i motsats till plastväxter.

Riktiga växter är ofta en favorit och kan vara en hobby i sig. Din akvariebelysning kommer till stor del avgöra vilka levande växter du kan få att växa i ett akvarium. De flesta akvarier kommer med en enda standard T8 fluorescerande lampa som skulle kunna upprätthålla mycket svagt ljus växter som Anubias, javamossa m.m. men det finns andra växter som kräver andra lampor.

Friska växter ger också en annan form av naturlig filtrering och konsumerar överskott av nitrater och gifter i vattnet men misskötta växter gör mer skada än nytta eftersom ruttnande växter bidrar till dålig vattenkvalité och i sin tur kan skada dina fiskar. 

Fiskar kan skilja mellan verkliga och falska växter. Många fiskar använder riktiga växter att gömma sig från rovdjur eller att leka och även lägga ägg. Några yngel använder täta växter såsom javamossa att gömma sig i tills de är stora nog att simma bland andra fiskar utan att bli uppäten.

Dekorationer


Detta är den roligaste delen. Det finns många typer av akvariedekorationer från undervattensfartyg till fejkad dödskallehuvud och allt däremellan. Så länge dekoration uppges vara för akvarium så är det säkert att använda. Var försiktig med att använda reptil dekorationer i ett akvarium som vissa kan förbehandlas med bekämpningsmedel, om du är osäker, kontakta tillverkaren innan placera dessa i ett akvarium. 

Naturliga rötter är också ett val för många amatörer som vill skapa en verklighetstrogen undervattensscen. Mopani, Manzanita, red moore är vanliga typer av rötter. Du måste blötlägga rötterna i hett eller kokande vatten för att frigöra tanniner inuti trät; dessa tanniner ger en te färg på ditt vatten men detta är inte skadligt. Det är också vanligt att det växer en vit svamp-liknande ämne de första månaderna efter att den placeras i akvariet men är inte skadlig för fiskarna och kommer att försvinna med tiden. 

Vissa rötter kommer inte sjunka ner till botten naturligt utan man får hjälpa till genom att t ex klistra fast det på en skifferbit eller frigolitbit under gruset. Klistret ska naturligtvis vara ett silikon som är anpassat för akvarium.

Att använda sig av svenska rötter ska undvikas för de kan ruttna fort och släppa ifrån sig olämpliga ämnen. En del stenar kan också vara olämpliga och ge sig ifrån skadliga ämnen som t ex koppar som gör att snäckor, räkor dör. En del stenar gör att pH värdet blir högt och det kan vara båda bra eller dåligt för fiskar.

Tänk på att rötter kan minska vattnets PH-värde, så håll detta i åtanke. 

09 .... Att mata fiskar

Ta reda på vad dina fiskar, malar, snäckor, räkor m.m. äter! Många nöjer sig med att bara ge sina innevånare flingfoder och det är fel. Det är ungefär som att ge människor enbart potatis och en liten köttbit varje dag. Dina innevånare vill också ha varierande kost och det finns fiskar som enbart äter vegetarisk mat. Kolla upp detta innan du handlar fiskar, malar, snäckor, räkor m.m. 

Forskning säger att mat till fisk ska varieras! Oavsett vilken mat du väljer är övergödning mycket lätt att göra och kan vara skadligt för fisk och vattenkvalitén. Lär känna dina innevånare i akvariet och mata i rätt mängd.

10 .... Städning

Slamsugning i akvariet är viktigt för man måste ta bort fiskens avfall och gamla matrester som inte har hunnits äta upp. Om detta ligger kvar så kan det skada vattenkvalitéten i akvariet och risken för sjukdomar, plötslig död m.m. kan uppstå.

Vattenbyte är en viktig del av städningen och tumregeln är att en gång i veckan byta delvatten i små akvarium och en till två gånger i de större akvarium beroende på antalet fisk i akvariet. Ju mer fiskar du har desto mer skitar dom ner.

----

Vill passa på att tacka flera personer som har gjort denna artikel möjlig och det är Anders, Taggeman, Dynamitella, Lilolizeit, Ellenor123, Lajvkrattan, MagArne, Roxie, mimåne och Rovfisk.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-03-22 18:58 #1 av: Draknästets_Reptiler

Snyggt :) Det där blev bra :D

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2014-03-22 19:05 #2 av: Roxie

Kanon! :D

// Sofia

Anmäl
2014-03-22 19:06 #3 av: LajvKrattan

Mycket imponerande! Bravo, maestro!Tummen upp

Anmäl
2014-03-22 19:08 #4 av: Ellenor123

Jättebra, Jens! :)

Anmäl
2014-03-22 19:10 #5 av: Draknästets_Reptiler

jag måste säga att det är en jättesnnygg bild du har valt att visas i artikeln Tummen upp

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2014-03-22 19:20 #6 av: [Jens]

Tack så mycket! Glad

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-03-22 19:39 #7 av: Gustav.k

Utmärkt sammanfattning. :-)

Anmäl
2014-03-23 09:03 #8 av: pelle68

Tack för ett bra inlägg.

Jag har skaffat ett akvarium efter uppehåll under några år. Förra gången använde jag ett ganska grovt akvariegrus men vill prova sand denna gång. Vill gärna ha pansarmalar.

Det grova gruset var lätt att suga rent men hur fungerar det med sanden. Följer inte sandkornen med bajset vid städningen?

/Per

Anmäl
2014-03-23 09:28 #9 av: [Jens]

Tack pelle68 Glad

När jag städar bottensubstratet (sand) så använder jag mig av en slamhävert i rätt längd till mitt akvarium och då följer inte gruset med upp. Ett exempel på en sådan kommer här:

http://www.akvariehobby.se/shop/product.php?id_product=647

Länken ovan kanske inte visar det billigaste exemplaret på nätet så sök gärna på flera sidor och du finner bra länkar under fliken Länkar eller googla.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-03-25 19:57 #10 av: usvead

Det här med doppvärmare... 

Den som följde med paketet  - Jäger 100W - känns väldigt lång. Den tar nästan i botten/gruset, gör det något?


Anmäl
2014-03-25 20:44 #11 av: Roxie

#10 Du kan ha doppvärmaren lutandes också. Den behöver inte stå rakt upp :)

// Sofia

Anmäl
2014-03-25 21:37 #12 av: usvead

Det finns en markering som anger var vattennivån måste vara. Då stämmer det ju inte om den placeras lutande. 

Gör det något om den tar i bottensubstratet?

Anmäl
2014-03-26 05:35 #13 av: [Jens]

Jag vet inte det faktiskt men att ha grus runt omkring glas som värmer så tror jag inte att det är en bra idé. Jag skulle göra som jag brukar göra en grop så att den får fri yta omkring eller luta den lite grann som Roxie skriver. Att luta lite grann skadar inte.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-03-26 12:05 #14 av: Roxie

#12 Den vattenmarkeringen brukar innebära att vattnet inte får vara UNDER markeringen. De flesta doppvärmare kan vara helt under vattnet. Finns vissa som har en övre gräns också, men jag tycker inte jag sett dem särskilt ofta.

// Sofia

Anmäl
2014-03-27 18:15 #15 av: usvead

#13 Nu har jag gjort en krater i det bakre hörnet, ser kanske lite tokigt ut på den sidan med nivåskillnaden i botten men det får jag strunta i. Huvudsaken att den inte tar i.

Fast om jag ska vara ärlig har jag inte märkt så stor temperaturskillnad från innan, och efter att den nu stått på i mera än ett dygn. 

Jag begriper inte riktigt vilket gradantal jag ska ställa in? Om jag vill ha 25 grader ska den då ställas in på 25 eller? I instruktionsfoldern finns en tabell (se bilden) men hur ska jag tyda den? Akvariet är på 96 liter.

Anmäl
2014-03-27 18:32 #16 av: [Jens]

Du får prova dig fram så du hittar rätt temperatur. Det är inte ofta markören på doppvärmaren visar rätt. Skruva på sakta framåt Glad

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-07-01 11:50 #17 av: Mollsing

Brukar man inte säga 1 cm fisk per liter vatten ? Det är fortfarande helt uppåt väggarna men i alla fall..... Skämtar

Anmäl
2015-03-08 23:52 #18 av: [worzak]

Bra skrivet många +.........

Men förstår inte ur du räknar,10 st fiskar som är 10 cm i ett 10 liters kar?

En "kullerbytta" eller........

Men som sagt bra skrivet många +.....  Tack...

Anmäl
2015-03-09 04:59 #19 av: [Jens]

#18 Det var det som var vitsen. Skämtar

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-09 19:11 #20 av: kallepudas

Det var en bra nybörjarguide & läser man den som helt nybörjare så lär man ha en bra grund att stå på.

Anmäl
2015-03-09 20:04 #21 av: [Jens]

Tack kallepudas. Har tänkt att göra någon del 2 av det hela och då blev det bakteriekultur i all hast. Får se om jag ändrar lite i texten och mixar ihop något. =)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-22 20:35 #22 av: Aristarcos

Kan du inte lägga den här i lexicon tex "Starta akvarium"Skrattar

Anmäl
2015-03-22 20:43 #23 av: [Jens]

Jag tror den skulle försvinna i mängden. Hade tänkt att lexikon är för artbeskrivningar. :)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2015-03-22 20:48 #24 av: Aristarcos

Ok :) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.