Annons:
Etikettväxter
Läst 15798 ggr
LajvKrattan
10/31/13, 10:30 PM

Växter, alger och balans i akvariet

Det talas ofta om vikten av att ha balans i akvariet. Vad betyder det? Hur kan vi göra rätt? Följ med på den här djupdykningen i växternas behov och hur vi kan tillgodose dem samtidigt som vi bekämpar algerna!

Ljus

Ljuset är den kraft som driver växternas fotosyntes. Det är därför avgörande för vilka växter vi kan ha i akvariet, hur snabbt de kommer växa och hur mycket näring de kommer behöva. 
     Vi tillför ljus till akvariet antingen med en mindre akvarielampa eller en ljusramp med lysrör. Vid valet av ljusrör/lampa är det viktigt att välja en som skapar ljus inom ett spektrum som liknar solens, eftersom växterna är anpassade för att använda just solljus. Ljuset ska helst ha en våglängd på 400-500 nanometer och 650-700 nanometer. Information om våglängd kan man i vissa fall hitta på förpackningen. Exempel på ljuskällor med lämpliga spektrum är Sun Glo, Osram Lumilux 22 och Philips TLD 940. 
     Ljusets intensitet är det som avgör vilka växter vi kan ha och hur snabbt de kommer växa. Det finns tyvärr inget enkelt sätt att bedöma hur stark belysning man har. Regeln om watt/liter är föråldrad och mätutrustning för ljusenergi är ytterst dyr. Vi får därför prova oss fram till en styrka som fungerar. 
     Slutligen är belysningstiden av yttersta vikt. Växter kan bara utföra sin fotosyntes en viss del av dygnet och behöver en viloperiod då de inte tar upp näring ur vattnet. Att ha belysning under denna tid är helt onödigt och ger bara algerna större spelrum. En lämplig belysningstid ligger i regel på mellan 6 och 12 timmar. 

Kol 

Kol är det ämne som växter till största delen är uppbyggda av. I vanliga fall tillgodogör sig växterna kol genom att absorbera koldioxid. Koldioxiden tillförs akvarievattnet på två sätt - cellandning hos växter och djur samt utbyte med luften. I de flesta fall är dessa två källor tillräckliga för att växterna ska kunna växa. 
     Om man skulle ha väldigt krävande växter kan koldioxid tillsättas på konstgjord väg. Det vanligaste är ett system med tuber fyllda med koldioxid (vissa använder en blandning av jäst och sockervatten istället) som släpper ut ett visst antal bubblor i sekunden. Dessa bubblor leds genom slangar till en reaktor där de löses upp i vattnet. Sådana system är oftast mycket kostsamma och är bara nödvändiga för avancerade växtkar som aquascapes. 
     En annan lösning är att tillsätta olika kolrika substanser som växter kan sönderdela. Produkter som innehåller sådana är t.ex. Flourish Excel och EasyCarbo. Genom att dosera vätskorna kan man hålla växter med högre krav på kol än vad man kan utan något alls, men det ersätter inte de avancerade system som nämns ovan. 

Makronäringsämnen 

De makronäringsämnen som akvarieväxter har störst behov av och som vi kan behöva tillsätta är kväve och fosfor. De finns i bland annat klorofyll, aminosyror och DNA. 
     Växter absorberar kväve i form av nitrat vilket bildas av nitrifkationsbakterier i filtret och substratet. Mängden nitrat som bildas är beroende av hur mycket fiskarna bajsar, eftersom just fiskbajs är det som nitrifikationsbakterierna använder för att bilda nitrat. Mängden nitrat kan alltså ändras genom att ändra fiskarnas matning eller antal. Om nitrat skulle behöva tillsättas på konstgjord väg finns det i växtnäring som PMDD. 
     Växter absorberar fosfor i form av fosfat som bildas när matrester, fiskbajs och döda organismer bryts ned. Mängden fosfor är därför också beroende av matningen och antalet fiskar. Om mängden fosfor skulle vara otillräcklig kan den tillsättas med växtnäring som PMDD.  

Mikronäringsämnen 

Mikronäringsämnena är bl.a. järn, koppar, klor, mangan och zink. De fyller flera funktioner hos växterna och är livsnödvändiga, men bara i små mängder. De kallas därför ofta för spårämnen. Mikronäringsämnen är sällan något vi behöver oroa oss för, men de finns i alla bättre växtsubstrat och i näringstabletter som sätts i substratet. 

Balansen 

Den stora frågan är nu hur vi får balans mellan alla de här faktorerna. Det första vi gör är  att se till vilka växter vi har i akvariet. Hur mycket ljus de behöver avgör också hur mycket näring de behöver eftersom ljuset avgör fotosyntesens hastighet. 
      Växter med låga ljuskrav är nästan alltid lättskötta. De växer långsamt och behöver inte mer näring än vad som redan bildas av alla djur och bakterier som finns där. 
      Växter med medelhöga ljuskrav börjar bli lite klurigare. Här är det klokt att investera i ett bra substrat. Soil för akvarier innehåller både mikro- och makronäringsämnen och gör därför att även de lite kinkigare växterna blir nöjda. I vissa fall kan man behöva dosera växtnäring. 
     Växter med höga ljuskrav är nästan alltid svårskötta. Ett bra substrat är ett måste. Man måste dessutom dosera koldioxid och växtnäring. Om något skulle saknas stannar växterna i växten och dör. 

Algerna

Som vi kan se ställer de högre stående växterna många krav på sin levnadsmiljö. Algerna å andra sidan är anpassningsbara. Om det råder brist eller överskott på någon av resurserna kommer algerna att utnyttja denna öppning och ta fäste. Algernas tillväxt kan motverkas genom att använda snabbväxande växter eller byta vatten. Varför? Jo, för att man då tar bort överflödiga näringsämnen och återställer balansen, om än tillfälligt. 

Slutsats

De högre stående växter som vi önskar hålla i akvarier ställer höga krav. De är beroende av en balans mellan ljus och näringsämnen. Om vi inte lyckas tillgodose deras behov kommer ett överskott av näringsämnen uppstå och algerna ta över eftersom de inte har samma höga krav som växterna. Balansen mellan resurserna är därför det viktigaste att ha koll på för ett algfritt akvarium med vackra växter. Balansen kan nås genom att anpassa mängden näringsämnen efter mängden ljus. Då kan vi lyckas.👍

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Annons:
[Jens]
11/1/13, 8:18 AM
#1

Mycket bra artikel! 🙂

Det finns dock en fråga som jag har och det är att du skriver att soil för växter är ett bra medel men om man nu redan har igång sitt akvarium och vill på något sätt använda de ingredienser som finns i soil. Hur går man tillväga då? Misstänker att växterna måste 'gro in' i soil för att det ska bli bra eller räcker det med att man t ex tillför soil i droppform eller att man har det i ett ytterfilter? Det blev mer än en fråga 😉

Eller räcker det med PMDD men vad jag har hört så är det inte bra för äpplesnäckor och då är alternativet Flourish Excel och EasyCarbo det enda alternativet?

LajvKrattan
11/1/13, 9:31 AM
#2

#1 Sett till de resurser jag listat innehåller soil främst mikronäringsämnen, men även en del makronäringsämnen. Om det är mikronärinsämnen du vill åt kan du dosera root tabs i substratet. Råder det brist på mikronäringsämnen får växterna gula blad. 
     Om det är brist på makronäringsämnen börjar växterna växa långsammare. Litar du inte på PMDD kan du dosera vilken kommersiell växtnäring som helst. Kolla bara på baksidan att det kväve och fosfor den ger, men det gör nästan alla.😃
     Det är som sagt bara i sällsynta fall man behöver dosera Excel eller EasyCarbo. Om du inte har koldioxidkrävande växter som HC eller hårgräs är det nog inget problem. 

Alltså: Köp en vanlig växtnäring i butik och root tabs om du vill vara overkill.😉

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

[Jens]
11/1/13, 9:58 AM
#3

Tack så mycket för ditt utmärkta svar! Det blir att åka till butiken efter jobbet idag ;)

LajvKrattan
11/1/13, 10:09 AM
#4

#3 En sak till! Var försiktig när du börjar med näringen. Överskott av makronäringsämnen är också den främsta anledningen till att man får alger, och det vill du ju inte ha.☝️

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

sauk1
11/1/13, 10:15 AM
#5

#4 Innebär det att man ska hålla nitratnivån i tester på noll eller duger det med en nivå upp, dvs 10 ppm?

LajvKrattan
11/1/13, 10:22 AM
#6

#5 Om nitratnivån ligger på noll blir växterna väldigt ledsna.🙂Det börjar bli farligt först i närheten av 50 ppm och 10-15 ppm är en bra nivå för växterna. Så kör på bara!👍

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Annons:
[Jens]
11/2/13, 9:30 AM
#7

Mycket riktigt så skedde det som jag misstänkte från början och det var att när jag tog hälften av måttet på EasyCarbo så stack alla sniglarna upp till ytan och blev galna så jag fick sätta igång med delvattensbyte på halva akvariet och då blir det frid och fröjd igen.

Nu står det en nästan full flaska till ingen nytta. Man lär sig alltid något nytt ;)

LajvKrattan
11/2/13, 11:38 AM
#8

#7 Men jag sa ju att du inte behövde EasyCarbo!😂

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

[Jens]
11/2/13, 1:34 PM
#9

Jaja, ivriga jag ;)) måste alltid prova!

MrJLundin
11/4/13, 11:18 PM
#10

Kan rekomendera haack's hemsida om man är intresserad av PMDD, han har även MiPlus och Miplus Pro om man vill dosera mikroämnen. Det finns kalkylatorer och div. beskrivningar där! :)

Jättebra artikel där det mesta tas upp på en väldigt allmän nivå!

Dock på ljusdelen, så finns det bra sätt att få en fingervisning om vilken belysning som är bra eller inte. Akvarieväxter innehåller främst klorofyll a och b dessa absorberar mest ljus mellan 400-500 nm (blått) och även lite vid 650-700 nm (se bild)

Då vill man gärna ha ett ljus som är koncentrerat över detta spektra och inte "spiller" energi på annat. När man köper lysrör så finns det ofta en graf om var på spektrat den lampan lyser mest.. Så bättre lampa=mindre watt krävs för bra belysning. Dock så krävs det mer watt per liter ju djupare kar man har. Så watt/liter kan vara en bra tumregel, dock inte ett facit :)

LajvKrattan
11/5/13, 9:44 AM
#11

#10 Jag tog med din våglängdsvisdom. Tack för tipset!👍

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

MrJLundin
11/5/13, 1:31 PM
#12

#11 Vad kul! :) 

Men byt ut "Ljuset ska helst ha en våglängd på 400-500 nanometer eller 650-700 nanometer." till"Ljuset ska helst ha en våglängd på 400-500 nanometer och 650-700 nanometer." 

Då de flesta ljuskällor har mest blått ljus som de sedan balanserar med rött för att det ska bli behagligt att se på. Men majoriteten bör ligga på blått :) Hoppas jag inte krånglar till det för dig :)

LajvKrattan
11/5/13, 2:41 PM
#13

#12 Klart!😃

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government!

Annons:
Upp till toppen
Annons: