Annons:
Etikettallmänt
Läst 53182 ggr
[dynamitella]
7/22/13, 10:23 PM

Scalare

I artikeln nedan förklarar vår "Rovfisk" i forumet om sina erfarenheter med Skalarer. Många års erfarenhet har nu byggt upp en fin artikel för oss alla att läsa! I artikeln benämns arten både som "Skalar" och "Scalare". Detta eftersom fiskens latinska namn är Pterophyllum scalare, medans handelsnamnet är Skalar.

Skalaren, Akvarium och frakt:

Skalaren är en populär akvariefisk, både bland erfarna akvarister och oerfarna nybörjare. Felet som tyvärr många djuraffärer gör är att de säljer Skalaren till alldeles för små akvarium, och med fel ”grannar”. Skalaren uppnår en max storlek på 16-18 cm. Räknat från ryggfenans spets, och ända ner till där bukfenan slutar i en spets.

Ett akvarium för Skalarer bör vara minst 50 cm i höjden, detta för att Skalarens höga fenor skall kunna utvecklas normalt. Går de i för låga akvarium blir fenorna ofta missbildade, krokiga och sneda. Samma sak om man fraktar lite större Skalarer, man bör inte frakta dem i påsar, då det är lätt hänt att fenorna, då framförallt ryggfenan, knäcks av. Jag brukar inte frakta Skalarer i påsar, utan jag ser till att de fraktas antigen i en högre burk eller en hink, beroende på storlek. När det gäller riktigt små, som man oftast hittar i handeln, går det bra att frakta i en påse, om inte påsen är alldeles för liten. Se då till att påsen står upprest under frakt.

_Bildlerna nedanvisar skalarer som har vuxit upp och bott för trångt. _

_Bild 1: Här ser man den klassiska krökningen på fenorna på en individ som har gått för trångt. Krökningen är inte så illa på denna, den kan …med lite tur…räta upp sig någorlunda, eftersom fenorna inte är knäckta, de är "bara" krökta.
_

Bild 2: Här ser man en svår krökning av ryggfenan. Denna fisk har fått ryggfenan knäck. Den kommer troligtvis inte att kunna räta upp sig igen.

Bild 3 och 4: Här ser man en början till missbildning av bukfenan och fenspröten. På bild 3 kan det vara så  att bukfenan har varit knäckt, men läkt ihop med krökning, det är svårt att avgöra.

Om ni kollar bild 3 och 4 så har jag markerat med pilar, där man ser att fenan-/ spröten har missbildats.

Tack -Cissi- för rättigheten att använda mig av bilderna 2,3 och 4.

Akvarievolymen bör vara minst 250 liter, man kan med stor fördel hålla Skalarer i ett kubformat akvarium. Längden på karet är inte lika viktig som höjden, då skalarerna inte är några aktiva simmare. Jag t.ex. har mina Skalarer i ett artakvarium på 375 liter där höjden är 75cm och längden är 100 cm. Ett kubformat akvarium är dock svårare att plantera och möblera, då det är så pass högt.

Inredning och uppbyggnad av akvariet:

Om man vill ha sunda friska skalarer, så skall man, som tidigare nämnt, ha ett akvarium som är minst 50 cm högt. Skalaren vill ha surt vatten, och det får man lättast genom att inreda med mycket rötter, både mangrove och red moore, samt alkottar och/eller eklöv. Dessa material utsöndrar ett ämne som sänker Ph-värdet  på vattnet, och således gör att vattnet surnar. Skalaren klarar ett Ph-värde ända ner till 5.

De vill gärna ha bredbladiga växter i sitt akvarium, exempelvis anubias och svärdplantor. De trivs bäst i ett tätt planterat akvarium, så att det skapas naturliga gömställen och lekplatser.

Könsskillnad och lek:

Att se könsskillnad på Skalaren är oftast svårt. Det man kan gå efter är dels kroppsformen och dels huvudformen. Hanarna har oftast en grövre fenbas, och överlag en grövre kroppsform. Huvudet på en hane visar en antydan till puckel ganska tidigt, medan honan har en rak linje från nosen till ryggfenan. Äldre hanar utvecklar en tydlig pannpuckel.

Skalarerna är parbildande substratruvare. Det bästa är att köpa flera (6-8) stycket små och låta dem växa upp tillsammans. Om-/ när man ser tydligt att vå har bildat ett par, bör man flytta undan de andra så de inte blir utmotade och i värsta fall ihjälslagna av paret. Detta om skalarerna går i ett sällskapsakvarium, man kan ha flera ensamma och ett eller två par tillsammans, beroende på akvariestorlek och vilka andra fiskar som går i samma akvarium. 

Jag har 2 par, och en del ensamma i mitt akvarium, men då går mina i ett artakvarium som är uppbyggd som en biotop. Det har fungerat bra hittills.

 Det har hänt att paren har slagit ihjäl andra ett par gånger, men då har dessa varit för närgångna när skalarerna har rom eller frisimmande yngel. Det har aldrig varit problem sinsemellan paren.

När skalarerna väl har bildat par, så håller de ihop livet ut. Det är mycket svårt att para ihop ena parten av paret med en ny partner, om den ena skulle dö eller på något sätt försvinna.

Utfodring och mat:

Skalaren behöver en väl sammansatt diet, bestående av köttbaserat, vegetabiliskt och fryst foder. De tackar heller inte nej till ett levande skrovmål i mellan varven.

En rekommendation som jag brukar ha, är att man ger dem ciklidgranulat och ett hårdare flingfoder, tex. TetraPro som är vegetabiliskt. Det kan även fungera med maltabletter som är lite tunnare, tex TetraWafers.

2-3 gånger i veckan brukar jag ge skalarerna svarta eller vita, frysta, mygglarver eller fryst oxhjärta. Det uppskattas mycket. Dock skall man, enligt min erfarenhet, undvika röda mygglarver. Dels kan det utlösa allergi hos oss, och dels verkar det som vissa skalarer inte tål just de röda. Röda mygglarver kan orsaka förstoppning eller bukvattensot hos en rad olika fiskar. Därför rekommenderas i regel svarta före röda om man verkligen vill utfodra med mygglarver.

Färger och odlingsvarianter:

Från början, när jag köpte mina första skalarer för mer än 20 år sedan, fanns bara den ursprungliga Gråskalaren, eller Zebraskalaren som den också kallas. Men numera finns skalarerna i en uppsjö av olika färger och odlingsvarianter. Svarta, vita, marmor, koi, smoke, ghost ….Bara för att nämna några. De finns med eller utan slöjfenor, på vissa individer har fenorna blivit kortare och kraftigare. Det finns många väldigt snygga varianter, och några som är mindre snygga. Jag personligen har mest av den ursprungliga varianten, men jag har även några andra färgvarianter. Jag har även haft slöjvarianter och ”kortfeningar”. Slöjvarianterna är jag inte förtjust i. då de oftast inte kan simma riktigt eftersom fenorna är så långa och svepande. ”Kortfeningarna” fungerar bättre, men det är inte riktigta skalarer, tycker jag. Jag anser att fenorna skall vara höga och raka. Men det är min privata åsikt, och väldigt många är inte riktigt överens med mitt tycke när det gäller vilka varianter som är snygga eller inte.

Jag har tyvärr inga bilder på kortfenade skalarer, för såna har jag inte haft på ett bra tag. Men de ser ut som vilken skalare som helst, förutom att fenorna är kortare och kraftigare än på en vanlig skalare. Fenorna kan vara nästan hälften av längden på en skalare med normallånga fenor.

Man kan på vissa individer se att kroppen är rundare på en skalare som har kortare fenor.

Jag bifogar kort på några av de varianterna jag har:

Den ursprungliga Grå-/Zebrascalaren

Platinumscalare.

Koiscalare

Sunsetscalare.

Svart Scalare.

Dessa fem varianter (ovan) har normala fenor. Men så finns det de som har slöjfenor. De kommer härnäst.

Marmorscalare m. Slöjfenor

Gråscalare-/Zebra m. Slöjfenor

Svart Scalare m. Slöjfenor

Efterord:

Jag har nu skrivit en liten artikel om hur man bäst håller och odlar skalarer. Jag hoppas många har nytta av vad jag har skrivit, och kanske vill ha skalarerna i sina akvarium, och se till att de får bästa möjliga förhållanden. Man kan ha skalarer i sällskapsakvarium, om akvariet är på minst 250 liter

och minst 50cm högt. Men ett misstag som väldigt många gör, är att de lyssnar för mycket på butikspersonalen, istället för att läsa in sig på faktiska artbeskrivningar som finns lite varstans på nätet.

En dundertabbe som 98% av nybakade akvarister gör, är att de ser skalarerna och tycker de är jättefina. De köper ett gäng och tar med sig hem. Oftast har dessa ett akvarium på mellan 65 och 180 liter, och det är i minsta laget. Skalarerna växer inte som de skall, de blir krokiga och får böjda, trasiga fenor, och är inte alls lika snygg som de var i affären längre. Folk tröttnar på dem och spolar ner dem., eller bara hivar iväg dem utan tanke på vart de hamnar någonstans.

Så finns det de som faktiskt har ett tillräckligt stort akvarium för att hålla skalarer, men även här lyssnar de på butikspersonalen, och köper ett gäng små skalarer, och så får de syn på de snygga färgglada Neon och-/eller kardinaltetrorna. Butikspersonalen påstår att det fungerar alldeles utmärkt med skalarer och Neon-/ Kardinaltetror. Vilket inte fungerar överhuvudtaget i ditt akvarium, därför att Skalarerna som lever ute i det fria, har Kardinal och neontetror högst upp på menylistan. Det kan fungera så länge skalarerna är små, men eftersom de växer till, så kommer tetrorna att bli mat förr eller senare. De flesta tetror som är långsmala, kan lätt slinka in i munnen på Skalarerna, men man kan ha tetror i akvariet, om de är högre över ryggen, eller av större modell.

Tänk också på att Skalaren, på lika linje med de flesta andra ciklider, är en rovfisk. De äter mindre fiskar och yngel, de har samma jaktinstinkter som alla andra rovfiskar, ciklider eller ej.

Skall man ha Skalarer i ett sällskapsakvarium, så bör man tänka sig för vilka andra arter som skall gå tillsammans med dem.

Denna guide är dels baserat på rena fakta, och dels på Rovfisks erfarenhet genom mer än 20 år med Skalarer. "Bilderna som är bifogade är mina egna, knäppta i mina egna akvarium. Samt utlåtande av Magnus Arnesson (MagArne), medhjälpare på akvariefisk i Fokus. Tack för att jag fick låna bilderna och använda dem i min artikel Magnus".

Jag fick ett väldigt vackert Word-dokument utav Rovfisk , som sorgligt nog inte gick att få in hit på ett snyggt sätt. Så efter en hel timmes knep och knåp får denna artikel se dagens ljus! Enjoy.

/ Dynamitella.

Annons:
[Jens]
7/22/13, 10:27 PM
#1

Toppenbra artikel! :)

Draken
7/22/13, 11:41 PM
#2

Ser alldeles utmärkt ut Dynamitella 🙂 Känns bara lite hemskt att du var tvungen att sitta så länge för att få ihop det 😞

#1 Tack så mycket
🙂

Bilden till höger är knäppt av MagArne och utlånad till mig, så jag kunde använda den i artikeln.

Dessa bilder är också knäppt av MagArne och utlånad till artikeln.

Övriga bilder är mina egna :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Nwmo
7/23/13, 10:39 AM
#3

Bra artikel :D

- Emil

tesselituss
11/8/13, 11:50 AM
#4

Bra artikel, men leken skrevs de inget om! Hur går d till? Jag kan skiva den delen om du vill.

Kram /Tess

Mantissa
11/8/13, 12:29 PM
#5

finns det blå scalarer i Sverige?

Och kan någon en gång för alla förtydliga det korrekta uttalet på handelsnamnet?🤐

tesselituss
11/8/13, 1:25 PM
#6

Ska-lar

Kram /Tess

Annons:
tesselituss
11/8/13, 1:27 PM
#7

De finns blå Scalare, amazonian blue och en variant av denna som kallas blue neon. Även honeyblue kan räknas som blå.

Kram /Tess

Mantissa
11/8/13, 1:37 PM
#8

ska- som i "jag ska" eller ska. som i "skalle"

lar- som i "larry" eller lar som i "lada"
Pinsamt att behöva fråga, men jag har hört så många olika :S

När jag växte upp ska vi alltid skalare- som i "en som skalar äpplen"

Oliviahack
11/8/13, 1:39 PM
#9

Ska som i ska o la som i larry säger jag tror jag 😂

Mantissa
11/8/13, 1:45 PM
#10

Hade vi rätt då när vi var små ändå med äppeluttalet ;)

[dynamitella]
11/8/13, 3:09 PM
#11

Jag säger Skàllar. Alltså Ská (kort A) och llar (långt A).

tesselituss
11/8/13, 6:02 PM
#12

16-18 cm är lite i underkant om de fått bra uppväxt. Vid rätt förutsättningar kan de nå över 20+

Kram /Tess

lelli
11/12/13, 8:03 AM
#13

bra artikel.

En sak jag undrar som jag inte hittat så mycket om. Hur många skalarer kan man ha tillsammans? står man ska ha en grupp när de är små så de bildar par, men måste de delas på sedan? och om de inte bildar par vad händer då? syns det väl att de är par?

Jag har nu 6st och de funkar bra ihop, men ser inte att det är något par,  kan jag fortsätta ha dem ihop? kan jag ha fler om jag vill eller kommer de börja bråka då?

hoppas på svar

Annons:
idaaforsling
11/12/13, 1:13 PM
#14

#13 Jag hade vid ett tillfälle 11 vuxna skalarer i vårt 450L kar, det funkade bra :) Av dessa var det dock endast ett faktiskt par.

lelli
11/12/13, 3:59 PM
#15

kanon är just 540 liters jag har. hade du bara skalarer eller andra fiskar med?

idaaforsling
11/12/13, 6:50 PM
#16

Vi hade 1 öronål, 1 väderål, 4 fjärilsciklider och några malar. Om jag inte minns helt fel :)

Draken
11/13/13, 8:42 AM
#17

#4

  Såg att jag har glömt att skriva om själva leken. Hur sjutton nu det gick till 😊 Om du har tid och lust, så får du gärna komplettera med det. Jag hinner inte så mycket själv just nu 😕

Ni saom fågar om hur många man kan ha i ett akvarium,(som jag skrev i artikeln också) Man kan ha flera stycken tillsammans i ett tillräckligt stort akvarium. Man märker när de har bildat par, och är akvariumet tillräckligt stort, så kan man ha ensamma med paret, men är karet för litet så bör man sära på paret och de övriga, så inte "singlarna" blir ihjälslagen.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jens]
4/4/14, 11:18 AM
#18

Återigen en bra artikel som borde uppmärksammas mer för det är för tok för vanligt att folk köper skalar till alltför litet akvarium.

-Cissi-
4/4/14, 12:13 PM
#19

Om ni vill komplettera artikeln kan jag bidra med bilder på scalarer som bott lite för litet och fått lite missbildade fenor. :)

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Draken
4/5/14, 12:47 AM
#20

#19 Det får du jättegärna göra. För några sånna bilder har inte jag. Men hur man skall få in dem i artikeln vet jag inte, men det kanske admin skulle kunna klara av att göra så det blir snyggt ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
[Jens]
4/5/14, 6:52 AM
#21

Det går nog attt ordna bara du säger hur du vill ha det

-Cissi-
4/5/14, 8:53 AM
#22

Är inte hemma för tillfället men skulle kunna mejla lite bilder på måndag till nån :)

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

[Jens]
4/5/14, 10:45 AM
#23

Mejla till Ciklidtok eftersom det är hon som står bakom artikeln.

Draken
4/6/14, 12:40 PM
#24

#21  Har legat sjuk och inte orkat med datorn några dagar, men nu är jag på benen igen ;)

Lämpligast, kan jag tycka, är att kanske försöka få in de bilderna under den första rubriken "Skalaren, Akvarium och Frakt" där jag har försökt förklara lite om hur det kan bli med just fenorna om de fraktas, eller hålls i för trånga akvarium ? Jag är skitdålig på att försöka pyssla in bilder i en redsan befintlig artikel som ligger ute, så jag är jättetacksam om någon kan pyssla in bilderna för mig, så det blir snyggt 😊

#22 Du kan maila till min huvudmail (inte den som finns registrerat här)  Jag skickar ett PM med mailadressen :)

Jag jobbar under dagen imorgon, men jag slutar 15.30 och kan då gå igenom mailen.

Jens: Om jag sorterar bilderna och fixar dem på min dator, kan jag vidarebefodra dem till dig sedan då ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jens]
4/6/14, 12:42 PM
#25

Japp

[Tinitusan]
5/31/14, 12:10 AM
#26

jag vill gärna läsa fortsättningen =)

Draken
5/31/14, 12:16 PM
#27

Är det leken du syftar på nu ? Skulle ha fixat det men inte haft tid 😊

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
[Tinitusan]
5/31/14, 12:24 PM
#28

ja just det precis, förresten så såg jag att den ena hade en liten svullen led vid höger fena, det kan ju då alltså vara från leken om jag förstår det rätt?

Draken
5/31/14, 12:31 PM
#29

Det är förmodligen från leken eftersom de nyss har lagt rom ;)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Tinitusan]
5/31/14, 12:36 PM
#30

ja tänte det, skönt så det inte va chans för ngnsjukdom =)

Robfisk85
1/15/20, 6:51 PM
#31

Hej, köpte 2 Scalare för ett tag sen, och under tiden så har alla mina neon tetror försvunnit, och några andra små fiskar.. Det jag läste från din artikel så värkar det ju var dom som gjort det? Fiska affären sa att det var inge problem med att blanda, jag kan inte tänka att det är nån av dom andra fiskarna, har några malar, guld fiskar och sen några större tetror o annat.. Tråkigt för man vill ju inte ta bort dom, men då måste man välja isf

Lillyrod
1/15/20, 7:09 PM
#32

I ditt fall kan det lika gärna vara guldfiskarna. Både skalarer och guldfiskar äter allt som får plats i munnen och smala tetror är mums för båda arterna.

Draken
1/16/20, 12:45 PM
#33

Både scalarena och guldfiskarna kan vara skyldiga.

Men jag måste påpeka en sak. Scalarer och Guldfiskar går inte ihop, det ena är en kallvattenfisk och det andra en tropisk.

Vad har du för storlek på karet ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: