Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Allmänt

Ph- värde (surhetsgrad)

2008-03-26 00:48 #0 av: Faxlin

Här tänkte jag försöka förklara lite mer om vattnets ph värde i akvariet.

 

Bilden har egentligen inget med artikeln att göra. Men en snygg fisk är aldrig fel :-)
Bilden har egentligen inget med artikeln att göra. Men en snygg fisk är aldrig fel :-)

 

När jag började med akvarium för flera år sedan läste jag på om allt som hade med h-värden och sådan. Men insåg snabbt nu när jag tog upp detta med akvarier igen att mycket av kunskapen jag hade är borta. Så nu måste man plugga in allt igen. Därför tänkte jag dela med mig under tiden jag lär mig själv.

Vattnets ph-värde är även kallad surhetsgrad. Så båda benämningarna är rätt. Ph- värdet används för att fastställa alla sura och basiska ämnen som är lösta i vatten. Detta oavsett de är surt eller alkaliskt. Akvariets ph-värde står i direkt relation till koldioxidhalten och karbonathårdheten. Förändras dessa förändras också ph-värdet.

Normalt ph-värde:
Man bör göra det till en vana att testa akvariets ph-värde minst en gång per vecka då fel ph-värde är skadligt för dina fiskar.
Bästa ph-värdet för de flesta sötvattens akvarier ligger på mellan 6,5 och 8,5. Vid 7,0 säger man att vattnet är neutralt. Då råder det jämvikt mellan både syror och baser. Desto mer syror som finns i vattnet desto mer sjunker ph-värdet och desto mer baser man har desto mer stiger ph-värdet.
I  saltvattens akvarium har man oftast ett högt ph-värde. I t ex korallrevsakvariet ligger ph mellan 8.3 och 8.4.  Medans man kan konstatera att Östafrikanska ciklider trivs bäst i vatten med lite högre ph-värde, någonstans mellan 7,5 och 8,5.

Inte heller denna ild hör hit mer än att det är en fin fisk bild.
Inte heller denna ild hör hit mer än att det är en fin fisk bild.

 

Vad använder man för att ändra värderna:
Om man använder Tetra pH/kH Minus och Tetra pH/kH Plus kan man ändra värderna lätt åt båda håll. Så dessa är bra att alltid ha stående hemma.

Tetra pH/kH Minus
Genom att tillsätta Tetra pH/kH Minus i en liten dos varje dag förbättrar du akvariets miljön och både vattnet och växterna trivs bättre.
Tetra pH/kH Minus skapar ett tropiskt akvarievatten med ett ph som håller sig under 7,5 och med en karbonathårdhet kring 4.

Tetra pH/kH Plus
Detta medel höjer ph värdet. Vilket även kan höras på dess namn. Plus står för att plussa på ph värdet. Då det höjer ph värdet höjer det också karbonathårdheten i sötvattensakvarier. Om man har många fiskar i ett akvarium hjälper Tetra pH/kH Plus till att utjämna bikarbonatförlusterna som blir i akvariet.
För att få rätt värden till de afrikanska cikliderna till exempel så är det alltid ett måste med att använda Tetra pH/kH Plus då de behöver ett ph på mellan 7,5 och 8,5 med en arbonathårdhet på 10-15.

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2008-03-25

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-03-26 00:53 #1 av: SofiaBlomberg
Bra Artikel där =)
 Så svårt att komma ihåg vad värdena ska vara.
Visste inte heller att Tetra pH/kH Minus och plus fanns, ska genast inhandla det.
Anmäl
2008-03-26 00:57 #2 av: Faxlin

Ohh, vad glad jag blev nu. Min första artikel här inne och var inte säker på om jag skulle bli totatl halshuggen för att jag ger mig in i sådant när man glömt det mesta liksom.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-03-26 07:58 #3 av: MagArne

För att höja pH och kH kan man använda sig av vanlig bikarbonat som man köper i mataffären. Tror ÖB har billiga storpack. Fördelen med bikarbonat är att pH inte blir högre än 8,2 men kH kan bli väldigt högt så ett pH och kH test behövs för att veta hur mycket man ska dosera. Byter man exakt lika mycket vatten vid varje tillfälle (rita ett litet streck på rutan så du vet hur mycket vattennivån ska sänkas) så kommer man snabbt fram till hur mycket bikarbonat som behövs vid vattenbyten.

För att sänka pH kan man filtrera vattnet genom torv. Trärötter sänker pH något också. Sen kan man alltid börja göda växterna med koldioxid som även det sänker pH beroende på hur mycket som tillförs.

Anmäl
2008-03-26 08:28 #4 av: MagArne

Jag missade ju ge dig berömm för en fin artikel. Bra jobbat!!

Anmäl
2008-03-26 08:44 #5 av: Faxlin

#3: Bra tips du kom med där. Det var sådant jag missat :-)

#4: Tackar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2011-06-11 14:45 #6 av: Ove-D

AH! Då fick jag svar på en ssak jag funderat på.. Jag uppfattade att akvariet ändrades och blev surare när jag la i träroten... hm... jag ska nog ta bort den då... Sedan har jag hört att kalkstenskross och olika sand/grus påverkar akvariet på olika sätt. Huir vet man det när man står i zooaffären?

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.