Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Allmänt

Dyslexi

2009-05-06 21:51 #0 av: sussa08

Dyslexi är en vanlig störning som allt för få förstår innebörden av. Jag vill informera om denna störning här på ifokus för att skapa mer förståelse för personer med dyslexi!

Citat från wikipedia:

Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är ett varaktigt funktionshinder som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionshindret beror på en störning i vissa språkliga funktioner som hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterad till intelligensnivå. Dyslexi omfattar vidare inte läshinder som orsakas av synproblem eller av brister i undervisning, sociala förhållanden, motivation eller intelligens.

När undervisning i att läsa och skriva blev mer utbrett på 1800-talet uppmärksammades en störning som bara gick ut över läsning och skrivning. Man trodde då att problemet hängde ihop med förmågan att bearbeta synintryck och kallade det för ordblindhet. Vad dyslexi egentligen beror på är fortfarande omdiskuterat. Idag är forskarna dock relativt eniga om att dyslexi är en störning i vissa språkliga funktioner, framför allt bearbetning av språkljud, som hindrar att ordavkodningen kan automatiseras. Några problem som ofta uppvisas i samband med dyslexi är diffusa föreställningar om ords ljudstruktur, oklar artikulation, brister i verbalt korttidsminne och långsam åtkomst till ordförrådet.

Ibland förekommer dyskalkyli, specifika räknesvårigheter, tillsammans med dyslexi.

Gränsdragningen mellan normal läsförmåga och läsproblem är ungefär lika godtycklig som gränsen mellan normalvikt och övervikt. Den är till stor del beroende av de krav som samhället ställer på individers läsförmåga. En vanlig uppskattning är att 4-8 procent av befolkningen har så stora svårigheter att läsa och skriva att de kan få en dyslexidiagnos. Fler män än kvinnor har specifika läs- och skrivsvårigheter.

Slut citat.

Det är få som förstår hur allvarligt detta handikapp är, folk klagar på lathet och liknande. Som bärare på detta handikapp förstår man vad jag menar, det är inte enstaka gånger folk menar att man är för slarvig eller för lat för att "göra något åt det"
Visst, man kan träna sin dyslexi så man bli bättre på läsandet och skrivandet, men man är alltid dyslektiker, det är inget som försvinner!

 

Dyslexi är olika från person till person, precis som till exempel synfel...
Man kan lät jämföra dyslexi med just synfel, då båda handikappen käver hjälpmedel!

Att kräva att en dyslektiker ska klara att läsa eller skriva en text utan hjälpmedel lika bra som en person utan handikapp, är som att kräva samma sak från en synskadad utan att den får använda glasögon.

 

Många tycker denna jämförelse är fånig, men det är exakt samma sak.
Det är många som omedvetet har detta handikapp, och dessa har det antagligen jobbigt. Jag fick själv reda på mitt handikapp när jag gick i åttan och jag hade det väldigt jobbigt innan jag fick veta vad det var, jag trodde att jag bara var dum i huvet eller nåt som inte klarade det som alla andra klarade med lätthet!


Man mäter dyslexi med en speciell skala som heter Stanineskalan. Skalan går från 1-9 där 1-3 är under normal (för åldern man testar) 4-6 är "normal" och 7-9 är över normal.

Själv ligger jag på stanine 1, men detta gäller bara min läsning som ni kanske ser, på skrivning ligger jag runt 2-3.

För att beskriva lite ytterligare hur jag ser en text, så kan du tänka dig att alla vokaler, och vissa konsonanter ser exakt likadana ut. Tll exempel pgyj , hk, tf och så vidare.

Jag måste alltså stava mig igenom ett ord, när de flesta bara behöver kasta en blick på ordet och ser direkt vad som står. Sen handlar det om att förstå vad man läst, vilket betyder att man måste staa sig igenom ordet några gånger innan man förstår innebörden av ordet som står.

Detta betyder inte att jag inte kan svenska, det kan jag minsann. När jag pratar eller lyssnar vet jag exat vad innebörden av orden är som sägs, samma sak när jag skriver! Däremot kan det bli en del stavfel som jag inte märker av!

Det tar tid att träna sin dyslexi, jag har tränat min skrivning hela mitt liv, jag älskar att skriva... Däremot har jag alltid undvikit läsning, vilket märks på skillnaden mellan min läsning och skrivning... Det var tufft med skrivningen, till exempel var det först i nian jag lärde mig stava till Sverige!


Jag hoppas att jag skapat lite klarhet hos er andra här på ifokus, jag kommer uppdatera här när/om jag märker att det fattas något... Ni behöver inte påpeka stavfel här, utan min kära vän Kerstin kommer att rätta detta så snart hon ser något fel, jag själv ser inte dessa fel och får därför hjälp av henne! (Stort tack till Lisen också för hjälpen)

Tack för du tog dig tid att läsa detta, det kommer säkert att underlätta mycket!

Anmäl
2009-05-07 00:11 #1 av: GuUuLd

Mycket bra artikel Sussa!

//GuUuLd,  Admin på: L-mal.se, Redaktör: Örebro akvarieklubb

-IE Photography- 

Instagram: idaephoto

Anmäl
2009-05-07 00:26 #2 av: sussa08

Tack :) Hoppas den hjälper någon :)

Anmäl
2009-05-07 11:31 #3 av: KerstinL

Jag låter det vara oredigerat för jag tycker du varit så duktig!! Dom få fel som jag kunde upptäcka genom lusläsning får vara kvar!! Tack för en superbra artikel!!

Anmäl
2009-05-07 11:34 #4 av: sussa08

Wei :D Fick lite fusk-hjälp av lisen som hittade de värsta felen XD Hade otroligt svårt att få till alla ä :P

Bra att du gillar den :D

Anmäl
2009-05-17 22:58 #5 av: Mollysar

Hej

grymt bra artikel! Intressant och informativ.

Jag kände igen mycket av det - har inte dyslexi men är lite hörselskadad och en dels uppfattning av hörselskadade är ganska frusterarande

Jag hör inte alltför illa  - bara lagom illa för att jag inte ska kunna hänga med på allt....och folk blir irriterade på mig.

 

Kör hårt - du skriver kanonbra!

 

Anmäl
2009-05-17 23:03 #6 av: sussa08

#5 jag är sneppet innan hörselskadad också, så jag vet hur det känns med att folk blir irriterade över det med :P

Skönt att atikeln uppskattas! Jag brukar vara dålig på att förklara saker :P

Anmäl
2009-05-29 20:15 #7 av: Redmoon

Tyckte om artikeln jättemycket! Jag själv har aldrig förstått att det är så som du beskriver en som har dyslexi läser/uppfattar ord. Tror nog att din artikel hjälpte till mycket på ifokus, då många säkert har bättre överseende med det, eftersom det faktiskt inte är något man kan hjälpa :) Själv hittade jag inte något stavfel (inte för att jag brukar se sånt men) ;)

Anmäl
2009-05-29 20:27 #8 av: sussa08

Hehe tack, artikeln har blivit rättad :) Men de som rättade hittade inte så många fel faktiskt! :)

Anmäl
2010-02-14 15:11 #9 av: Dragula

Dyslexi är en låtsasdiagnos och det är även rådande läkare överens om.

Anmäl
2010-02-14 15:39 #10 av: yemoller

#9 Lätt för en som inte har det att säga ellerhur Foten i munnen

Anmäl
2010-02-14 18:49 #11 av: MiniAndMe

#10 - håller med!

en jag känner har det och får hjälp i skolan. Bra artikel!

Anmäl
2010-02-14 20:15 #12 av: LisenN

#9 Referenser?

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2010-02-14 20:38 #13 av: Dragula

#12 http://www.thelocal.se/22934/20091028/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-458160/Dyslexia-just-middle-class-way-hide-stupidity.html

Anmäl
2010-02-14 22:32 #14 av: histronica

Så, säg inte "rådande läkare" bara för att det kanske var en eller några i hela sverige i den blaskan.....

 

Andra åsikter/fakta:

http://www.komvux.gotland.se/Stoed_oo_Service/Laes-_och_skrivverkstad/Om_Dyslexi/Fakta.html

I Sverige är dyslexi sedan 1990 erkänt som ett funktionshinder.En person med dyslexi har genomsnittlig intelligens, eller ofta över genomsnittet

 http://vrproj.vr.se/detail.asp?arendeid=37659

http://www.vihardyslexi.se/fakta.php

http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/dyslexi-har-sitt-sate-i-hjarnan

 

 

 

Anmäl
2010-02-14 22:45 #15 av: LisenN

Det gäller att vara liiiite källkritisk för att inse att allt inte är sanning..

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2010-02-14 23:50 #16 av: sussa08

Dragula nu är du extremt orättvis!

Det är som att påstå att alla psykiska handikapp är fejk!

Skriv inte om något du inte vet nåt om!

Anmäl
2010-02-15 00:14 #17 av: Dragula

#16 Nej det är det verkligen inte eftersom det inte är ett psykiskt handikapp. Andra forskare har också hävdat att det skulle vara ärftligt, då blir det ett biologiskt handikapp. Nu finns det nog källor för precis alla åsikter så den här diskussionen ter sig tämligen värdelös oavsett.

Anmäl
2010-02-15 00:21 #18 av: histronica

#16 Nej det är det verkligen inte eftersom det inte är ett psykiskt handikapp. Andra forskare har också hävdat att det skulle vara ärftligt, då blir det ett biologiskt handikapp. Nu finns det nog källor för precis alla åsikter så den här diskussionen ter sig tämligen värdelös oavsett.

 

Men då var det ju rätt onödigt av dig att göra ett inlägg med påståendet att dyslexi är en låtsasdiagnos?!  Var det då bara för att provocera?

Anmäl
2010-02-15 00:31 #19 av: TccT

#18 Inte svårt att få den känslan.

Anmäl
2010-02-15 08:59 #20 av: sussa08

Blir det fler kränkande inlägg, för detta som förekommit i denna tråd ÄR kränkande så tas inlägg bort.

Så nu behöver vi inte diskutera om det längre! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.