Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (15) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Bilder Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Reptilhörnan (Ödlor, sköldpaddor, grodor mfl.) Räkor, snäckor, amfibier m.fl Regnbågsfiskar Sydamerikanska ciklider Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Malar

Ancistrusmalar

2008-01-20 20:08 #0 av: KerstinL

Läs och låt dig inspireras av en erfaren akvarists artikel om akvariets egen dammsugare, nämligen ancistrusmalen.. Leta efter unga malar, nyligen könsmogna ger bästa resultat. Undvik att köpa gamla (stora) hanar, dessa är inte lika flörtiga och leksugna som de yngre. Jag har fått bra resultat med en avelsgrupp bestående av en hane och två honor.

Ancistrusmalen

Här är mina bästa tips för lyckad odling

Av Elisabeth Hallberg

 

 

Avelsdjuren

 

Fotograf: Kerstin Lundkvist
Fotograf: Kerstin Lundkvist

 

 

 

Leta efter unga malar, nyligen könsmogna ger bästa resultat. Undvik att köpa gamla (stora) hanar, dessa är inte lika flörtiga och leksugna som de yngre. Jag har fått bra resultat med en avelsgrupp bestående av en hane och två honor. Flera hanar slåss bara om reviren istället för att hushålla på krafterna, som ändå går åt till att "ruva" på äggen, och till att vårda ynglen innan dessa lämnar grottan. Hanen lämnar inte grottan under "ruvningen"-det är därför viktigt att han slipper konkurrens av andra hanar när han väl efteråt tar sig ut för att äta.

När ynglen har kläckts fram hänger de kvar i grottan och förtär sin gulesäck. Hanen fortsätter att vakta över dem och fläktar frenetiskt för att förse ynglen med syrerikt vatten och även för att hålla objudna gäster på avstånd. Under denna fas händer det att han sticker ut huvudet och snappar efter en matbit. Jag lägger mat utanför ingången så han kan ta om han vill. Men lämnar grottan helt gör han inte hur hungrig han än är. Tänk på det!

 

Gömslen/grottor

fotograf: Elisabeth Hallberg
fotograf: Elisabeth Hallberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglaserade lerkrukor som du slår ut en skärva ur med hjälp av en hammare fungerar bra. Ställs upp och ner. En grotta per vuxen Ancistrusmal.

Tips:Limma gärna på ett "golv" under krukan av plexiglas, hindrar hanens viftande från att sänka ner krukan i gruset. Han måste ju säkras från att bli instängd! När man slår ut en bit ur en kruka ska man alltid slå inifrån. Foto Elisabeth Hallberg.

Hanarna verkar föredra höga grottor där de kan "hänga" raklånga från taket o ner. Jag använder även halva kokosnötskal med urborrat ingångshål till ynglen att gömma sig i. Fibrerna på skalets utsida äts upp av malarna.

Rötter är viktiga i inredningen, dels som gömslen, dels för att malarna äter på dem.Efter några års användning i malakvarierna har rötterna minskat betydligt i storlek ! Jag tror att träfibrerna behövs för att matsmältningen skall fungera. Jag ställer rötter från botten och upp mot sido och bakrutorna-eller hänger dem i rostfri tråd från täckglasen! Snyggt arrangemang i de flesta akvarier!

Det brukar vara lika mycket småmalar på rötterna, som på akvariets botten, varför man kan säga att rötter även ökar malarnas boendeyta.

 

Akvariet

Fotograf: Erik Åhlander

 

 

 

 

 

 

 

 

Stor bottenyta är bra. Malarna har inget behov av höga akvarier. Temperatur 27 grader fungerar bra hos mig.

Inred med minst ett centimetertjockt lager akvariegrus, gärna sk.engelsk sjösten,(grus), då ett högt pH-värde verkar gynna odlingen och uppfödningen. Mina malar har också lite fin "sandstrand-sand"utlagd i ett av de bakre hörnen, de verkar som om de äter lite av den för den försvinner, och jag tillsätter ny vid behov.Det är av praktiska skäl som den fina sanden ligger i ett bakre hörn,den följer annars lätt med ut vid slamsugning av den främre halvan där matningen sker.Utan grus blir den bakteriefilm som kommer att bildas på botten skadlig för ynglen, genom att de sas.blir liggande i bakteriefilmen.

Plantera gärna växter i lerkrukor och ställ dem på lämplig plats i interiören om du har valt att ha ett tunnare gruslager.

Malarna vill inte ha för stark belysning, så mitt råd är att välja tex.cryptocoryner som trivs alldeles utmärkt även i mindre belysta akvarier.De äts inte heller så gärna av malarna.

Filtrering

Inga filtermattor! Inga motorfilter! De små malynglen tar sig in i mattornas porer och i motorfiltren och dör!

Jag använder endast luftdrivna skumplastfilter som "smutsmagneten" eller Tetras Billy -filter med skumgummipatron. Tillse att returvattnet leds tillbaks över ytan, "smutsmagnetens" plaströr förlänger du lätt med en bit plastslang. Småmalar tar sig in motströms lika bra som medströms. Två filter brukar kunna drivas med hög effekt av en luftpump och räcker gott till ett malakvarium.

 

Medinnevånare

Inga! Lugn och ro är mitt ledord vid all odling.

Tetror och andra små "oskyldiga" fiskar kan ställa till med stora problem när dom blir för närgångna på de små maskliknande malynglen. Apistogramma borelli som av misstag (!), kom in i min ena avelsgrupp, har dock vad jag vet inte ställt till det för malynglen, men jag vill inte rekommendera några medinnevånare. Hur borelligruppen kom in får ni veta i en artikel lite längre fram i tiden..

FoderFotograf: Elisabeth Hallberg

Räkmix,(hemlagad), fiskbullar, havregrynsgröt,(kokt på vatten-inget salt), fodertabletter typ Algae Wafers, brysselkål, flingfoder,(uppblött så det sjunker), fryst cyclops, färsk gurka,(en bit delad på mitten,sätt på tyngder så den sjunker!), du kan säkert komma på fler bra maträtter till dina malar !

Obs! Ancistrusmalar är utrustade med ett mycket långt tarmsystem för att kunna utvinna all näring ur mindre näringsrika födoämnen-jag matar därför aldrig mina ancistrusar med t.ex. röda mygglarver.Fiskbullar har jag använt i över tio år utan problem, så dom vågar jag rekommendera. Jag matar dock inte med dem mer än två gånger per vecka, och alltid i kombination med annat foder.

Mycket foder, här äts det inte upp på de futtiga fem minuter som rekommenderas i böcker-glöm det! Malynglen måste kunna äta större delen av dygnet. Med två utsläppta kullar brukar det vara mängder av småmalar som skall ha mat. Du får göra delvattenbyten varje dag för att kunna ge dem en bra uppväxtmiljö!

Jag brukar låta två kullar gå kvar hos avelsgruppen, när den tredje kullen visar sig är det dags att fånga ut ynglen från första kullen osv.(inte helt lätt!). Detta för att minska på belastningen i akvariet och för att säkerställa att de nya små får mindre konkurrens och tillräckligt med plats runt "matbordet". Kanske gör populationsminskningen även att avelsdjuren uppfattar att det finns goda möjligheter för nya kullar att växa upp och därför leker oftare.

Om du har ett ledigt akvarium så tycker jag att du skall prova på att odla Ancistrusmalen!

PS. Jag har fått fram mitt första albinoyngel någonsin i en kull Ancistrus, båda föräldrarna är normalfärgade! Ynglet växer mycket långsammare än sina "normalfärgade" syskon, och ligger nu ungefär en kull efter i storlek.

 

Anmäl
2008-02-03 16:22 #1 av: Frida

Intressant! Älskar mina två ancistrusmalar och nu kanske jag får tänka över den här artikeln lite och bygga om i akvariet Oskyldig

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-02-03 16:49 #2 av: elihal

Hej ! Några rötter eller skifferskivor som du arrangerar så att det bildar ett skyddat gömställe för hanen är vad som krävs. På mitt jobb får vi regelbundet fram Ancistrusyngel i ett sällskapsakvarium med övervägande små fiskar.

Anmäl
2008-02-09 23:15 #3 av: axilur

Räkmix, vad innebär det?

Anmäl
2008-02-10 00:32 #4 av: kattunga

Räkmix är jättebra mat för dom flesta vattenlevande djur. Det är en blandning av räkor och gröna ärtor och lite annat "jox".

Gå in under Foder så hittar du recept.

Mina Ancisteusar leker i en stor snäcka, jag har även "guldancistrus" men dom får jag inte lika många yngel av vad det nu kan beropå.

Anmäl
2008-02-12 23:04 #5 av: Hopi

Köpte 2 st små på djuraffären. Dom äter massor av alger och har gjort så fint i akvariet! Men jösses vad dom växer snabbt!!! Börjar bli orolig.. Vill inte att dom ska bli för stora.. Räcka ut tungan Men duktiga algätare är det onekligen!!! Den ena är en hane iaf, har fått små spröt fram på nosen och så är han såå stöddig åt den andra, så undrar om det är 2 hanar..?

Anmäl
2008-02-15 17:16 #6 av: SofiaBlomberg
Har du ingen bild på albinoynglet?
Anmäl
2008-02-18 13:58 #7 av: [Liinda]

Jag har 2 ancistrus 1 brun och 1 albino. Och sedan har jag haft en stor hane som jag sålde sen. Dom producerar ungar som bara den. Albinon och den bruna har nu fått ca 3 kullar men ingen albino i , jag antar att det bruna anlaget är mycket starkare.

Anmäl
2008-02-18 20:05 #8 av: Oliviahack

Jag har två Ancistrusmalar Skrattande vet dock inte hur gamla dom är, men är de lätta att få ungar på ?

De är såååå söta tkr jag, haha har redan döpt dom till Lilleman och Gottfrid Oskyldig 

Anmäl
2008-02-18 20:10 #9 av: KerstinL

Dom är lätta att få yngel av om man har en av varje.. Hanarna har spröt på nosen och det har inte honorna, så dom är ganska lätta att se skillnad på. Det dom behöver för att leka är en "grotta", ett rör eller en kruka går bra. Hanen vaktar och luftar äggen så märker man att hanen legat i samma grotta en lite längre tid så är det möjligt att det är yngel på G

Anmäl
2008-02-19 19:12 #10 av: Oliviahack

Jaha okej Glad

Mja jag har nog två honom eller så har de småsmå sprön på nosen haha Skrattande 

Anmäl
2008-02-21 00:36 #11 av: Millaaann

Jag är inte riktigt säker på om det är en Ancistrusmal och i såfall vilket kön det är jag har, någon som vet?

skickar med två bilder :)

Anmäl
2008-02-21 00:37 #12 av: Millaaann

En bild till :)

Anmäl
2008-02-21 10:17 #13 av: KerstinL

Det där är ingen ancistrus, skulle gissa på plecostomus.. Vi hade en som blev 55 cm lång..

Anmäl
2008-02-21 12:13 #14 av: Millaaann

#13 Okey, nää trodde nästan inte att den var en ancistrus. Min är ca 20 cm lång nu, när jag köpte den var den bara några cm..

Men han/hon är den häftigaste i mitt akvarie :P

Anmäl
2008-02-21 12:17 #15 av: KerstinL

Dom är sååå läckra, vi hade haft kvar våran om h*n inte vuxit ur akvariumet...

Anmäl
2008-02-21 12:31 #16 av: SannaHolmgren

Barnen här hemma säger drake om vår mal.

Visst är det kul att ha ett par egna riktiga Drakar i akvariet.

Anmäl
2008-02-21 15:21 #17 av: maggan

Hur stora ska malarna vara när man kan se könet?

Anmäl
2008-02-21 20:32 #18 av: KerstinL

Jag vet inte hur man ser skillnad på dom där stora malarna.. tror det är svårt. Honan borde ju vara rundare än hanen tycker man.

Anmäl
2008-03-10 00:57 #19 av: Trissan

JÄTTE intressant! :)

Anmäl
2008-03-10 01:44 #20 av: TheFish

Bra artikel! men det står mest bara om odling... hur stora blir dom? hur stort akvarium vill dom ha?

Anmäl
2008-03-10 01:47 #21 av: [Katteeen]

#20: Det undrar jag också! Ska köpa malar imorrn, och då vill jag veta lite om dem också, hittade inte ett skvatt på nätet...

Anmäl
2008-03-10 06:33 #22 av: SillyZones

Vi har två albinoancistrus och de växer verkligen långsamt...Jag vet fortfarande inte vad det är för kön på dem, och vi har haft dem i snart ett år. Vanliga ancistrusmalar har vi som lekt i ett 100 liters sällskapsakvarium. Det blev ca 40 yngel i den kullen.

Mvh/Jessica

Anmäl
2008-03-10 06:38 #23 av: SillyZones

#20, 21

De blir ca 13 cm som vuxna och bör hållas i ett ca 100 litersakvarium.

Anmäl
2008-03-10 06:43 #24 av: SillyZones

.. Eller ja, 60 liter går väl ganska bra med, men blir kanske litet när de är fullvuxna. Man kan gärna ge dem gurka och brysselkål om man vill ha sina växter ifred ;-)

Anmäl
2008-03-10 08:32 #25 av: [Katteeen]

Okej.. ;)    Tack för svaret!

Anmäl
2008-03-10 12:26 #26 av: KerstinL

Det är ganska sällan dom  blir så stora, av alla ancistrus vi har och har haft så är det bara 4 st som nått maxlängd.. vi odlar ancistrus i vår lokal och får ca 300 yngel/kull.. ; )

Anmäl
2008-03-10 19:45 #27 av: Oliviahack

jag bara älskar mina 3 ancistrus malar!

Här kmr en bild på en av dom, den största Skrattande

Anmäl
2008-03-10 20:09 #28 av: KerstinL

Åh, en fin hona!!  ; )

Anmäl
2008-03-10 20:27 #29 av: Jojsan

#28 hur ser man skillnad på hona och hane?

Anmäl
2008-03-10 20:38 #30 av: KerstinL

hanarna får "spröt" på nosen när dom blir vuxna, det får inte honorna (ibland kan honorna få en liiiten rad med jättekorta spröt men inte som regel) Den översta bilden är på en vacker hane med "spröt" ; )

Anmäl
2008-03-10 21:12 #31 av: Jojsan

#30 jaha, jag trodde att min mal inte var en sån slags mal eftersom den inte har sånt där på nosen (på de andra bilderna syns inte nosen så bra). Men då har jag knske en hona då.. (se bild). H*n speglar sig på akvarieväggen ;)

Anmäl
2008-03-10 21:58 #32 av: KerstinL

japp, en hona ; )

Anmäl
2008-03-10 22:16 #33 av: Jojsan

#32 vad kul att veta det, jag har alltid antagit att det är en hane av någon anledning.. ^^ Namnet Malis kanske inte passar på en tjej... hmm...

Anmäl
2008-03-11 08:09 #34 av: Oliviahack

#28 haha då kanske jag ska döpa om henne från Gottfrid till nåt annat, typ Annefrid x) ! Men då har jag bara honor Generad

haha men de bli nog bra ändå Glad

Anmäl
2008-03-11 12:40 #35 av: Avions

Det är svårt att få nån bild på min mal men om ni kan se den- vad tror ni det är för sort? Den har nog också två små spröt så antagligen är det en hanne.

Anmäl
2008-03-11 18:16 #36 av: Oliviahack
#35 oj de var svårt att se, haha nån annan får nog svara på den frågan Förvånad
Anmäl
2008-03-11 19:47 #37 av: Avions

Hahaha..ja jag ska försöka fixa till en bättre bildRäcka ut tungan

Anmäl
2008-03-11 20:52 #38 av: [Katteeen]

Jag har köpt en liten ancistrus idag! =D H*n är ca 3 cm lång.. Den är verkligen jättesöt! ^^ Gillar att sitta och suga på "grottan" jag byggt av kolsten... Hehe, vill gärna ha ett namn till h*n, men det kan ju vara lite svårt när man inte vet könet än (kan man se det när de är så små?), när jag frågade mamma om ett bra malnamn sa hon Sugbert X)  Hihi! Tror inte jag vill döpa den till det.. Några förslag? ^^

Här är en bild på henne/honom (jättedålig kvalité på bilden, sorry)

Anmäl
2008-03-11 20:53 #39 av: [Katteeen]

En till bild... Sitter på "grottan". ^^

Anmäl
2008-03-11 21:05 #40 av: KerstinL

Man brukar se könet när dom är runt 5-6 cm ibland tidigare och ibland senare, men nu är den så liten så då är det nästan omöjligt att se.. dom är så söta när dom är små ; )

Anmäl
2008-03-11 21:17 #41 av: [Katteeen]

#40: Okej. =) Jaa de är så söta så! ^^ Djuraffären hade fått in guld ancistrusar också, men de kostade 99:- så jag tog en vanlig istället, men jag tycker nästan bruna är finare än guldiga på nåt vis...

Anmäl
2008-03-11 21:34 #42 av: Avions

Här kommer en annan bild på min mal. Tyvärr inte så mycket bättreOskyldig

Anmäl
2008-04-02 01:08 #43 av: Starfall

Jag har runt 50 ancistrusar här hemma Skrattande En av dem bor i mitt akvarium, den har jag döpt till Petrie:) (Från filmen landet för länge sedan). 3 av ancistrusarna är köpta, 2 av dem har fått några kullar ungar, därför har jag så många.

Anmäl
2008-04-02 01:09 #44 av: Starfall

#42 Det är en ancistrus vad jag kan se :)

Anmäl
2008-04-21 07:49 #45 av: jeeli

Ancistrus malarna kan bli ca 15 cm....

Anmäl
2008-04-21 07:51 #46 av: jeeli

Jojsan; Det är en hona..

Anmäl
2008-05-21 02:00 #47 av: Tofslan

Jag har tre honor och tre hanar i samma akvarium på 96 liter och de lekar som galna allihop. Trickset är att ha ordentligt med rötter och grottor, gärna fler än antalet par. så att de kan byta när de tycker.

Få fiskar är sötare än Ancistrusyngel.

Dessutom går där två guldancistrus och de växer verkligen otroligt långsamt.

Anmäl
2008-05-21 02:32 #48 av: Buffy-co

Sötaste malen tycker jag...Glad

Anmäl
2008-05-21 18:30 #49 av: Elinormaggan

Har ni några kort på ancitrus ynglen?eller är de för svåra att fota?............synd att de inte är som fiskar anpassar stoleken efter akvariumet:l.......är sugen på ancitrus mal de verkar så bra på att städa mot vissa andra slöa malar jag känner=\....tänckte på min systers mal som är i mitt akvarium han äter som de andra fiskarna(han simmar upp och ner och äter vid ytan=\)

Anmäl
2008-05-27 12:22 #50 av: Faxlin

En väldigt bra artikel. Som jag tyvärr önskar att mina malar hade läst också.
Mina malar är inte som de ska tror jag. Med andra ord:

-Houston we got problems!!

Reagerade igår kväll över att min mal hane beter sig konstigt. Under flera timmar ser jag honom med huvudet nerstucket i en av mina rötter. Till slut blir jag orolig över att han har fastnat så jag petar lite försiktigt på honom med håven. Han vänder på sig och jag bestämmer mig för att låta honom vara. Han sitter uppenbarligen inte fast. I dag ser jag honom fortfarande på samma ställe med huvudet in i roten. Så jag börjar misstänka att det är någon död fisk eller annat som finns i roten som lockar. Jag tar Malin till hjälp för att vi ska lyfta upp roten och kontrollera allt. Jag börjar med att igen peta lite försiktigt på honom. Fick honom ifrån hålet ner i roten. Och då ser jag. ÄGG!!
Inte konstigt att han blev sur på mig. Men jag skyndade mig bort med håven därifrån. Och han återvände snabbt dit igen med huvudet ner i hålet.

Så nu kommer alla frågor.

Varför nere i ett hål?
Hur ska ynglerna kunna hänga i ett hål?
Kommer dessa stackars yngel ens ha en chans att överleva?
Enligt artikeln har jag för kallt vatten för att det ska vara bra. Inga 27 grader här inte.

Gahhhh, jag vill inte att dessa yngel ska dö. Jag som så sent som igår letade efter någon bra grotta på alla zooaffärer jag var i. Bara för att jag ville trigga igång lite lek. ;-)
Men det betyder inte att jag ville ha dem nere i en grop i en rot.


HJÄLP! Kom med tips här. Vad ska jag göra?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-05-27 18:10 #51 av: KerstinL

Låt dom bara vara.. Hanen brukar vara jätteduktig på att ta hand om sina ägg/yngel. Har han lekt av honan i det hålet så har han nog bedömt att det utrymmet är bra. ; )  Dom vill helst ha en grop/håla med bara en ingång för att kunna skydda sina ägg och har både honan och hanen fått plats däri så är det nog ingen fara.. Angående tempen så är det inte heller några exakta grader som gäller, har ancistrusarna lekt så har dom varit nöjda med tempen, dom brukar inte leka om utsikterna för ynglen inte ser bra ut!

Anmäl
2008-05-27 18:12 #52 av: Faxlin

Okej, så jag bara låter dem vara. Och hoppas på att de är duktiga föräldrar och har fixat rätt saker för bebisarna. ;-)

Men hur gör man när de har kläckts? Ska jag flytta dem till yngel akvariet då? Annars lär jag få en mätt skalar är jag rädd för.
Men hur vet jag när jag ska flytta dem? Huligen, det är så mycket enklare med guppysar :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-05-27 18:16 #53 av: KerstinL

Hanen brukar vara ganska duktig på att hålla ynglen i hålet tills dom är stora nog att gå säkra.. Låt dom bara vara, jag tror att det är det bästa.

Anmäl
2008-05-27 18:18 #54 av: Faxlin

haha, okej. Jag är liiite nojjig här som du märker. Hade jag vetat att det var ungar han höll på och joxade med skulle jag aldrig köpt nya fiskar till akvariet igår. Men jag såg ju inte hans beteende förns efter jag kom hem. Och fattade inget förns idag.
Jaja, jag får väl gå här hemma och vara dubbelt nojjig då. Först över malbebisar och sedan över illerbebisar.

Hur länge brukar de bo så där i hålan då? Jag menar hur lång tid tar det för ynglerna att kläckas och sedan växa till sig?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-05-27 18:31 #55 av: KerstinL

det kan ta ett par veckor... hur verkar det gå på illerbebisfronten då??? *nyfiken*

Anmäl
2008-05-27 18:34 #56 av: Faxlin

Tack så mycket för all hjälp med mina malar :-)
Hade nog blivit tokig om du inte fanns här :-)

Ja hur går det med iller bebisarna. Det sparkar fint i magen. Och jag hoppas kunna fira någon gång denna vecka. ;-)
Ametist har fin kal mage, stora rosa/röda tuttar. Sover, äter,skiter är vad hon orkar med. Ja gosa och pussas med oss är också en trevlig syssla. Hon är sååå gosig i sättet.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-05-27 18:41 #57 av: KerstinL

ÅÅÅhhh, vad jag är avis!!!! Vill oxå ha bebbar!!!!

Anmäl
2008-05-27 20:37 #58 av: Faxlin

jaja, du vet ju hur det gått den senaste tiden. så här törs jag inte hoppas för mycket.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-16 14:08 #59 av: Faxlin

För er som inte vet så blir det lite OT här eftersom vi börjat. Ametist fick inga bebisar. Ett akut kejsarsnitt med medföljande kastrering och en extremt rakad mage fick hon istället.

Nu till malproblemen.
Som ni har läst så har jag fått malyngel för inte så länge sedan. Men nu börjar mamma och pappa mal betee sig underligt igen.
De har bosatt sig i roten i ett par dygn. Till och från i timmar i sträck. Nu har mamma mal precis lämnat roten men pappa mal är kvar.
Varför beter de sig så här?

Dessutom tror jag att stora delar av ynglerna från kullen har dött i min pump eller något. Står ju i artikeln att man inte ska ha pump och det har jag.
Men vad gör man? Nu blev det så här. Men jag har i alla fall sett fem av ynglen vid en annan rot så långt ifrån pumpens placering som de kan komma. Så kanske överlever dessa i alla fall.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-16 14:36 #60 av: KerstinL

Dom leker i roten.. hanen lockar dit honan med sin enorma charm, trycker ur henne rommen och skickar sedan ut henne i den hårda verkligheten.. sen stannar han snällt kvar i hålan och fläktar sin rom och lämnar inte hålan förrän han tycker att ynglen är stora nog.. ibland simmar hanen ut lite snabbt för att slänga i sig lite mat, men det är inte ofta. Det är bara att låta ancistrusarna vara, försöker man rädda alla yngel så blir det snabbt överbefolkat ... ; )  Tänk dig dina 5 yngel när dom är 10-15 cm stora..., då får det inte plats så många ; )

Anmäl
2008-06-16 14:37 #61 av: KerstinL

Vad synd med Ametist... vet ju hur mycket du såg fram emot bebbar!!! (och jag med...) : (  Huvudsaken är i alla fall att hon mår bra!!

Anmäl
2008-06-16 16:47 #62 av: Faxlin

#60: Okej så de tycker alltså att det är dags för fler yngel nu. Snacka om att de vill överbefolka mitt akvarium. ;-)

Jag hittade ett yngel till nu när jag skulle göra ren min stora snäcka och skallen som jag har i akvariet. Den hade bosatt sig i snäckan. Nu är han i mitt yngelakvarium. Som liiten skit kan han få göra rent  där :-)
Om han överlever vill säga. ;-)

#61: Ja det var trist. Men nästan väntat med min förbaskade otur. Nu vågar jag inte tro på att det ska funka med de andra två heller. SÅ jag har ställt in mig på två täta veterinärbesök till. *suckar tungt*

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-16 16:52 #63 av: KerstinL

Å det är ju sååå billigt dessutom... *morr*

Anmäl
2008-06-16 19:45 #64 av: Faxlin

#63: Ja det är ju det. Riktigt billigt. Eller inte!

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-19 17:19 #65 av: Elinormaggan

*putt*

Anmäl
2008-11-09 15:56 #66 av: Johan-

Väldigt intressant! Finns det någon här inne som ahr något tips på hur man kan få gurka att sjuka till botten? Jag brukar sätta en trubbig skruv eller något för att få tyngd, men det ser så tråkigt ut.

Något tips??

Anmäl
2008-11-09 20:09 #67 av: KerstinL

Vi kör med gafflar eller skedar, inte så vackert det heller men det fungerar... ; )

Anmäl
2008-11-09 21:31 #68 av: Faxlin

Kan berätta att inget fungerar för att få dem att ligga kvar på botetn när man har skalarer i samma akvarium. Inte Botior heller för den delen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-09 21:41 #69 av: KerstinL

Vad kinkig du är Åsa, med lite "jävlaranamma" så går allt.. ; )

Anmäl
2008-11-09 21:43 #70 av: Faxlin

Men nej det gör inte det. Mina fiskar är inte som andras fiskar. Jag är övertygad om det. men det är klart, mina möss är inte som andras och inte illrarna och hästarna heller. Så det beror nog på mig och inte firrarna tror jag.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-09 21:46 #71 av: KerstinL

Du får ta och läsa fisklexikon för dom så dom vet hur man uppför sig.. hehehe

Anmäl
2008-11-09 21:54 #72 av: Faxlin

Ohh, har inte tänkt på det. Ska genast sätta mig och läsa högt för dem :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-09 22:12 #73 av: KerstinL

Dom förstår bättre om du kör ner huvudet i akvariumet och bubblar samtidigt!! Jag looovar! ; )

Anmäl
2008-11-13 17:43 #74 av: Faxlin

haha, så säger du bara för att du vill ha mig gormandes sedan om hur blöt jag vart. Och så har du säkert bett barnen fota mig när jag står på skalle i akvariumet. Tror jag ska lära Stella prata akvariska. Hon har ju redan vanan inne med att bada med dem :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-15 20:12 #75 av: Andi

Jätte bra artikel.  Jag har två Ancistrus malar och dom är ganska små men den ena har utvecklat små små spröt men inte den andra, det skulle väll vara för bra för att vara sant om jag lyckats på en av varje kön.

Jag undrar om någon vet hur man matar dom med brysselkål,

ska man koka dessa först eller lägger man ner dom råa till malarna?

Glad

Anmäl
2008-11-16 15:45 #76 av: Faxlin

Du ger dem rå brysselkål.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-11-26 14:32 #77 av: ErikaAndersson

Är detta en sådan mal? jag vet iaf att det är en hane, för han har "ploppar" på huvet ^^ han är ca 4cm

Anmäl
2008-11-26 14:45 #78 av: KerstinL

Ja, det är en Ancistrus, men jag är osäker på om det är en hane.. Sitter "plopparna" på huvudet uppe vid ögonen eller nere på "näsan" ?

Anmäl
2008-11-28 19:02 #79 av: ErikaAndersson

Dom sitter strax under ögonen :)

Anmäl
2008-11-28 23:03 #80 av: KerstinL

Det ser nästan ut som en hona.. du har ingen annan bild?? Flört

Om du tittar på bilden överst i den här artikeln så ser du att han har korta "spröt" precis under ögonen och sen längre "spröt" ner på "nosen".. honorna har oxå dom korta precis under ögonen med sen är dom släta.. ; )

Anmäl
2008-12-16 10:46 #81 av: Lena82

Väldigt intressant artikel. Vi har en ancistrushane, men han är nog ganska så gammal för han är sor, men det skulle vara kul att prova. Just nu har vi två tomma kar, men ett av dem kommer jag nog sarta upp till sommaren igen med småciklider i så som fjärilsciklid. Men det andra har vi inga planer för än. Så just nu har vi två kar igång ett 95-liters med tetror och ett 240-liters med tre gurami, fem scalarer, två röd oscar albino (dem är ganska små fortfarande blir dem för stora för det karet hoppas jag att vi har hunnit köpa ett större kar annars får vi lämna in dem till butiken igen), fem malar, två öronålar, två silverhajar och sju saxfiskar, men saxfiskarna kommer nog bli mat för oscarna om de inte växer fort nu, de kan ju bli upp till 13 cm tror jag det var. Fast påffarna äter ju allt de kan få in i munnen.

 

#4, ska kolla på receptet för räkmix. Har funderat på vad det är. Är nämligen medlem på zoonen också och där brukar dem prata om räkmix. Just nu kör vi med flingfoder och mysis. Och maltabletter till malarna (dem äter mysis dem också). Provade att lägga i en gurkbit till vår förra ancistrus och det var populärt.

Anmäl
2009-01-11 18:01 #82 av: Lovizaa

Hur många malar måste man ha minst tillsammans?

Anmäl
2009-01-11 20:59 #83 av: KerstinL

Det beror på vad det är för malar, finns flera tusen olika sorter.. Tror att dom flesta sugmalar klarar av att vara själva medans typ Corydoras (pansarmalar) vill vara i stim.

Anmäl
2009-01-11 21:08 #84 av: Lovizaa

En Ancistrusmal?

Anmäl
2009-01-15 22:52 #85 av: Sloj-border

Hej! väldigt intressant artikel! :) jag blir sugen på att köpen en Ancistrusmal! :)

jag har en fråga, idag så köpte jag en fläckig pansarmal (en albino) men dom på affären sa att jag kunde ha den själv (altså utan andra fläckiga pansarmalar) men det stämmer ju inte, eller?? för jag köpte den för jag tänkte att isåfall får jag köpa fler om det inte stämmer.

Så här ser den ut

Anmäl
2009-01-17 00:12 #86 av: JennyR

Har flera ancistrusar:-) Blir bara fler och fler, dom är duktiga på att leka :-) Här är några av dom>>

Anmäl
2009-02-10 09:56 #87 av: Johan-

#85 Det rekmonderas inte att han pansarmalar ensamma, de är stimmfiskar, skulle rekomendera att dy har mellan 3-5 st beroende på hur stot akvarium du har.

Anmäl
2009-02-10 20:48 #88 av: Johanna519

jag har en ancistrus som är typ 5-6 centimeter och har en millimeter långa spröt, e de en hane elr hona då ?

Anmäl
2009-02-10 20:50 #89 av: KerstinL

Då är det nog en hane.. ; )

Anmäl
2009-02-10 20:54 #90 av: Johanna519

okej

 

Anmäl
2009-02-10 21:20 #91 av: isla

#85 O nej, de ska absolut inte gå ensamma. Våra leker jämt med varandra och håller ihop i grupp. HUR kan djuraffären sälja bara en? Ibland undrar jag hur stor kunskap de egentligen har, för jag tycker många verkar göra riktiga tabbar. :-(

Anmäl
2009-02-10 21:54 #92 av: Lovizaa

Min ansistrus mal har vingar. *skratt*

Han har kommit på något mystiskt sätt in i pumpen. Ända vägen dit är om man lyfter den dit. Finns inga hål lr något. :O (har en annan slags pump)

Anmäl
2009-02-11 09:47 #93 av: Johan-

#92 det måste väll finnas ett hål där vattnet åker ut när det går genom filtreringen? Ancistrusar är väldigt statka och kan lätt ta sig in i en pump om hålet är stort nog, strömningen av vatten är oftast inget större problem för dem.

Anmäl
2009-02-11 19:32 #94 av: Lovizaa

#93 Ja, där brukar han sitta det har jag sett. :) Men det är längre "in" förbi 3 st "filteringslådor"... Som det inte finns vatten ovanpå, bara på 1 och den är längst bort....

Anmäl
2009-02-12 09:23 #95 av: Lena82

Kollade på receptet för räkmix och gick til zooaffären och köpte färdigt. Latmasken kröp fram i mig. =)

Anmäl
2009-03-07 15:46 #96 av: Lovizaa

Vad kan man ha som tyngder för tex. gurka?

Anmäl
2009-03-07 16:48 #97 av: Sloj-border

kan jag ha en liten ancistrus i mitt 25 L kar? och sen när den blir lite större flytta den till mitt 54 L? :) (det finns jätte små ancistrusar på ströms zoologiska! :) vissa är bara ca. 2 cm... hor stora är dom när dom blir könsmogna? jag har en ancistrus i mitt 54 L och h*n är ca. 3-4 cm.

Anmäl
2009-03-07 16:55 #98 av: idisen95

bra tråd

Anmäl
2009-03-11 13:30 #99 av: ille

Jag har en ansictrusmal som jag har haft i ca 2 ½ månad men den har inte växt särskilt mycket alls, kan det vara något fel på den?

Anmäl
2009-03-11 14:12 #100 av: KerstinL

Ancistrusar växer ganska långsamt... ; )

Anmäl
2009-03-11 14:18 #101 av: ille

Okej, då kan jag vara lungn, men jag tror att den har börjat få "spröt" på huvudet, är det en hona eller en hane då?

Anmäl
2009-03-11 16:42 #102 av: Lovizaa

hanar brukar ha längre spröt än honor, vad jag vet. :) men om dom blir ganska långa sen är det nog en hane. :)

Anmäl
2009-03-11 16:44 #103 av: ille

okej :P Vi får väl se då

Anmäl
2009-03-11 16:46 #104 av: Lovizaa

honor kan också ha spröt men dom är väldigt korta tror jag.. ;)

Anmäl
2009-03-11 16:46 #105 av: Lovizaa

honor kan också ha spröt men dom är väldigt korta tror jag.. ;)

Anmäl
2009-03-11 16:50 #106 av: ille

okej :D

Anmäl
2009-03-11 17:00 #107 av: JennyR

Här en bild på en hona. Ingen av mina honor har spröt ;-)

Anmäl
2009-03-11 17:03 #108 av: Lovizaa

söt. :D

Anmäl
2009-03-11 17:24 #109 av: limaka

min hanne

Anmäl
2009-03-11 17:25 #110 av: limaka

en till

Anmäl
2009-03-11 17:26 #111 av: limaka

min honna

Anmäl
2009-03-11 17:30 #112 av: Lovizaa

ja, där ser man tydligt. :D

Anmäl
2009-03-11 17:34 #113 av: limaka

ja har haft min hanne i ca 3 1/2 år nu Tungan ute

Anmäl
2009-03-11 17:35 #114 av: axilur

Är det här en hane, tro?

Anmäl
2009-03-11 17:39 #115 av: limaka

japp de är de supper snygg, älskar typ stora alibinos ancistrusKyss

Anmäl
2009-03-11 17:51 #116 av: Lovizaa

och guldancistrur är jättecoola också :D

Anmäl
2009-03-11 18:16 #117 av: JennyR

Hade en stor guldancistrushona förut, jättefina är dom!! :-)

Anmäl
2009-03-12 14:45 #118 av: Lena82

Jag gillar golden mer än den vanliga fast jag tycker den vanliga är väldigt fin den med. Har en vanlig hemma nu.

Anmäl
2009-03-21 13:28 #119 av: BlackEyed97

Jätte bra artikel! Sen när jag skaffar mig ett större avkarium ska jag testa odla ancistrus!

Anmäl
2009-04-10 11:01 #120 av: [Hamster95]

Jättebra och intressant artikel! Jag har två hannar, Ruben och Anci och folk blir imponerade av att de funkar så bra ihop men de har varsitt revir i akvariet. Anci har tagit åt sig av blomkrukan och Ruben bor i hemmagjorda grottan av en skiffersten jag enkelt la mot krukan. De är mina ögonstenar men de är urläskiga att fånga tycker jag men väldigt personliga ( Ruben 3 och Anci 8).

Anmäl
2009-04-10 14:05 #121 av: kissan78

Har en massa ancistrusar! Det är sammanlagt 1 vanlig hane och tre vanliga honor, sen har jag 3st guldhanar och 71 småttingar i ett kar och ytterligare ett gäng bebbar i ett annat, dem har jag inte räknat än. Är verkligen förtjust i malar! Dem är helt underbara!! Är dock på jakt efter några guldhonor i vuxen storlek(så pass stora att man kan se kön), har försökt hitta privat men blir nog att be någon djuraffär beställa hem. Sen blir det små guldbebbar här med! ;)

S*Kattmillas Cornish Rex & Sphynx  
www.kattmillas.se

Anmäl
2009-04-10 16:40 #122 av: limaka

hahaha min hanne har börjat att släppa ut ynglen nu :D XD

Anmäl
2009-04-14 21:37 #123 av: [Isa96]

Jag har 2 ancistrusar, 1 vanlig hona som jag köpt av Kerstin och 1 guldancistrus (hane) som jag har fått av han som har grannlokalen till Kerstin :). Jag hoppas på yngel lite senare :D

Anmäl
2009-04-28 22:53 #124 av: Aqua10

mina malar äter inte av kurkan som jag la ned, varför?

Anmäl
2009-05-01 13:47 #125 av: ille

De kanske inte är hungriga?

Anmäl
2009-07-01 15:14 #126 av: Ioma

Vi har ett 30 liters akvarie med koppartetror, Kardinaltetror, kilfläcksrasboror, dalmatinermollys, svarta svärdbärare äppelsnäckor och 4 ancistrushonor och 2 ancistrushanar.

Vi har inte gjort något speciellt men ändå tittade det helt plötsligt fram 3 st minimalar på ca 12 mm längd.

Nu har vi ca 15 st småmalar.

 

Så m an MÅSTE inte skaffa specialgrottor o mata med något speciellt.

Vi har en 15 kilos rot som ger 2 minimala grottor på ca 1cm höjd och 10cm bredd.

Har enbart matat med maltabletter ca 3 gånger i veckan. En tablett per gång.

De andra firrarna får flingor och så äter de av maltabletterna.

 

nu ser jag att två andra av malhonorna är tjocka så det kanske blir ännu fler yngel framöver.

 

Så ni ser, det behöver inte vara massa specialgrejjer för att få slynglar som jag kallar dem.

30-50% vattenbyte varannan vecka.

Ett innefilter och ett ytterfilter

 

Varför göra allt svårare än det är? hihiFlört

Japp där är mina tio öre ;-)

 

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2009-07-01 15:27 #127 av: Ioma

Det skulle stå 320 liters förståss haha

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2009-08-09 04:26 #128 av: Rafflan

Vad finns det för olika färger på Ancistrusmalar?

Har sett vanliga mörka bruna men även bruna ungar med en vit rand på "stjärtfenan" och rygg fenan. Växer det vita bort sen eller?

Anmäl
2009-08-09 16:19 #129 av: KerstinL

Det finns massor av olika ancistrussorter, alla är inte samma art och många är korsade så därför skiljer dom sig lite från varandra. ; )

Anmäl
2009-09-28 22:53 #130 av: Mig-

 jag har en som är 4-5 cm när ser man vilket kön det är och när kan jag köpa en/två till och börja odla?

Anmäl
2009-09-28 23:18 #131 av: gss90

när blir dom könsmogna

 

Anmäl
2009-10-04 22:53 #132 av: Mig-

Hona?

Anmäl
2009-10-04 23:23 #133 av: KerstinL

Japp.. ; )

Anmäl
2009-10-16 23:33 #134 av: Mig-

jag har finkornig rådasand i hela akvariumet som jag har blandat upp med lite engelsk sjösten i ena delenn av akvariet, men jag förstod inte riktigt detdär med bakteriefilm, kan jag inte ha sand om jag vill odla? :)

Anmäl
2009-11-12 23:52 #135 av: crickan

På tal om mat till malen så delar den en zuccini med familjen, jag fick idén från en djuraffär i Östersund. Jag skär av en ganska grov skiva av grönsaken, skalar bort det gröna och trär en tesked rakt igenom. Upptäckte häromdagen att även våra andra fiskar gillar zuccini så det räcker knappt ett dygn numera.  Skrattande

Anmäl
2009-11-13 16:11 #136 av: imsuchadiva

jag hinner/orkar inte läsa igenom alla inlägg just nu.
Men om man ska lima dit ett plexiglas som golv under en kruka. vad ska det då var för lim?

Anmäl
2009-11-13 16:26 #137 av: akvariet

hej har nyss hittat en keramik krukaSkrattande men den är glaserad inutu... -->

vad gör det om den är glaserad?

Anmäl
2009-11-13 16:33 #138 av: akvariet

PUTT!Rynkar på näsan plzz

Anmäl
2009-11-16 14:36 #139 av: KerstinL

Det spelar nog ingen som helst roll om den är glaserad..

Anmäl
2009-11-16 17:21 #140 av: akvariet

jaha okej

Anmäl
2009-12-09 21:44 #141 av: akvariet

Kerstin, vad är det ancistrusarna smasskar på på bilden till höger om där det står om "Forder"?

Anmäl
2009-12-09 21:55 #142 av: KerstinL

#141 det är brysselkål.. ; )

Anmäl
2009-12-09 22:33 #143 av: akvariet

okej tack!

Anmäl
2009-12-25 12:56 #144 av: flack

Jag har en L 177, tror att det är en hane. Men finns det någon som vet hur man ser skillnad på hona och hane? H*n är lite skygg, så har ingen bild för tillfället.

 

Anmäl
2009-12-25 13:05 #145 av: GuUuLd

#144 Könsmogna hanar har ett bredare och längre huvud samt längre bröstfenstrålar. 

De blir könsmogna när de är runt 15-20cm långa.

//GuUuLd,  Admin på: L-mal.se, Redaktör: Örebro akvarieklubb

-IE Photography- 

Instagram: idaephoto

Anmäl
2009-12-25 16:59 #146 av: flack

#145 Okej, tack för hjälpen. Jag tog just en bild, inte världens bästa, men han är ju lite skygg som sagt.

Anmäl
2009-12-25 17:18 #147 av: Mig-

Ancistrus:

jag har nu satt ihop en "avelsgrupp" på en hane och två honor i rätt storlek, vilket var ganska svårt att få ihop, bara det att hanen inte alls intresserar sig i någon av honorna. Är det helt kört eller kommer de igång efter en månad eller 2?

Anmäl
2009-12-29 18:05 #148 av: Emiizan

Kan man ha en Ancistrusmal även om man har temperatur ca. 23 grader?

Anmäl
2009-12-29 18:53 #149 av: HeidiH

Funderar på två sådana här malar till mitt akvarie, men tror det är lite litet.. Det är ca 86. Morsan jag fick det av hävdar att det är 102.. men enligt mina mått så är det 86 liter.. Det känns ju trist att de blir för stora, och hur lätt är det sen att bli av med "stora" malar?

Anmäl
2009-12-30 11:25 #150 av: Stephanie

#148 - 23 grader ska gå bra tror jag, men inte så mycket kallare än så...

#149 - 86 liter är lite litet ja. Har du mätt det så att du är säker på storleken? Mät höjd, bredd och djup i decimeter och multiplicera sidorna med varandra så får du literantalet. Glad

Anmäl
2010-02-10 10:26 #151 av: paronskrutten

Jag har två olika sorters malar (har ingen aning om vad det är, haha, men den ena sitter på rutan, den andra, som jag har i andra karet, ligger och "spelar död" mest hela tiden). kan de korsas om de är hona och hane och ancistrus båda två?

Anmäl
2010-02-10 11:18 #152 av: KerstinL

Ja, dom flesta Ancistrusarterna korsar sig, det är därför många affärer säljer Ancistrus sp.  Sp står för species (arter) och vet dom inte exakt vilken sort det är eller om det är en korsning så skriver dom sp.

Anmäl
2010-02-10 11:28 #153 av: paronskrutten

Ahaa, men vad spännande isf, kanske ska försöka få en kull sen då..gillar båda arterna, men vet inte kön på ena (den andra är jag nästa säker på att det är en hane, han har "skägg/spröt". :)

Anmäl
2010-02-13 13:54 #154 av: azzo9

varför smular mina malar sönder sin mal tabblet så det blir smutsigt i akvariet?

Anmäl
2010-02-27 10:38 #155 av: fiskargrabben

så gör mina med!

 

jag ska börja odla ancistrus får ett akvarium idag

Anmäl
2010-02-27 11:02 #156 av: fiskargrabben

tror ni det går att ha gyppy yngel i ett akvarum där man odlar ancistrus utan att yngelna förstör för ancistrusarna?

Anmäl
2010-02-27 14:16 #157 av: TheoA

Jag har 2 st Ancitrus malar och båda har ca 1-2 mm långa spröt på nosen. Är det hanar eller honor? (får inga bra bilder på dom)

För jag har tänkt att skaffa en hane om det är honor.

Anmäl
2010-02-27 16:38 #158 av: Blomman-93

Jag har 2 ancitrus malar på ca 4-5 cm, ingen av dem har några sprön på nosen.. så ska jag anta att de är honor?

Anmäl
2010-02-28 12:00 #159 av: KerstinL

Ja, då är det mest troligt honor, hanar som är sent utvecklade har i alla fall ett par spröt vid den storleken.. ; )

Anmäl
2010-02-28 12:51 #160 av: Mig-

nu undrar jag hur ofta dessa leker? mina fick en kull, ehm ja det är väll typ tre kvar...så jag vill ha en ny kull, men de har inte lekt på flera månader.

Anmäl
2010-02-28 13:27 #161 av: KerstinL

Våra Ancistrusar verkar ha "lekperioder".. dom kan få 2-3 kullar sen blir det inget på ett bra tag, ibland upp till 6 mån. Sen leker dom helt plötsligt igen.. Så har dom en gång lekt så tror jag nog dom kommer leka igen. Prova att trigga till lek, mata med svarta mygglarver (finns att köpa fryst) och gör stora vattenbyten 2-3 dagar på raken. När du fyller på nytt vatten så ta lite kallare än vad dom vanligtvis har. ; )

Anmäl
2010-03-05 22:03 #162 av: Mig-

okej, tack Glad ;)

Anmäl
2010-03-15 20:24 #163 av: TheoA

Om man ger dom t.ex. gurka måste det vara ekologisk eftersom dom innehåller bekämpnings medel eller räcker det med att man sköljer av dom?

Om man ska ge dom fiskbullar det är väl massa sås på hur ska man göra med dom?

Anmäl
2010-03-15 21:53 #164 av: KerstinL

Gurkan spelar ingen roll vad det är för nåt, dom äter själva innehållet och inte skalet. Det fiss frysta fiskbullar utan sås att köpa, och i konserv finns även fiskbullar i buljong.. ; )

Anmäl
2010-03-15 22:05 #165 av: TheoA

Okej :)

Anmäl
2010-03-31 21:33 #166 av: fiskargrabben

har startat idag hoppas att det funkar för mig :)

Anmäl
2010-04-08 00:59 #167 av: TheoA

Ojojoj.. Vad dom älskade Gurka och brysselkål Förvånad

Anmäl
2010-05-07 17:10 #168 av: fiskargrabben

jag har fått ancistrusyngel nu!!!! Jätte glad!!!!!!!!!!!!!!=)

Anmäl
2010-05-10 21:21 #169 av: imsuchadiva

Är det bara att stoppa ner krukan när man slagit upp ett hål?
Eller ska man tvätta den med någotr speciellt först? :P

Anmäl
2010-05-10 22:12 #170 av: KerstinL

Vi sköljer bara av den i ljummet vatten innan och om det är en använd kruka så ser vi till att det inte finns jordrester kvar.. ; )

Anmäl
2010-06-08 22:29 #171 av: [Caroline92]

Om man föder upp sånna, ska man ha bara de i akvariumet då eller kan man ha andra fiskar också?
/Caroline

Anmäl
2010-06-08 22:37 #172 av: KerstinL

Man kan ha andra fiskar oxå, Ancistrushanen vaktar sin rom och sina yngel väl.. ; )

Anmäl
2010-06-08 22:45 #173 av: [Caroline92]

#172 Okej va bra :D

Anmäl
2010-06-15 13:06 #174 av: paronskrutten

Haha, mina yngel finns då inte kvar, fast man kanske inte ska ha stora fiskar om man vill ha ancistrusar :P Har en regnbågshaj och fyra silverhajar som brukar vara väldigt nyfikna :P

Anmäl
2010-08-08 19:06 #175 av: [Caroline92]

Jag har en vuxen hona och jag har 2 olika gånger köpt en till ancistrus och lagt i, men de har blivit dödade. Vet inte om jag köpte hona eller hane.. vad ska jag göra åt det? Går det att göra något åt det?

Anmäl
2010-08-18 16:28 #176 av: TheoA

Har nu sett att en brun ancistrus sitter inne i en grotta hela tiden och en annan brun som jag har trott vart en hane är super fet!

Tror ni att det kan bli bebbar?

Kan nån skicka en bild på en gravid hona?

Anmäl
2010-08-20 13:58 #177 av: KerstinL

Ancistrusar blir inte gravida.. Dom bär på rom (och det gör alla honor), sen lockar hanen in honan i grottan och kramar ur henne rommen och befruktar den. Sen ligger hanen kvar i grottan och "luftar" rommen med sina fenor. Han passar dom till dom blivit tillräckligt stora yngel som klarar sig själva.

Anmäl
2010-08-20 15:28 #178 av: TheoA

#177 Näe jag vet men jag visste inte hur jag skulle "beskriva" det :)

 

Okej då tror  jag nog att det blir yngel snart för hanen ligger i sin grotta hela tiden och honan "suger" runt på botten och är suuper fet! :) nu är det väl bara att vänta :P

Anmäl
2010-10-27 12:53 #179 av: jokarl

Har fått mina första Ancistrusyngel nu och jag är super lycklig! Får se hur många som överlever men kommer nog att sälja en del framöver.

Anmäl
2010-10-27 23:58 #180 av: dragonstar

Hur många oliak färger fins det av denna? och kan dom para sig och få olia färger på avkomman?

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2010-11-03 23:54 #181 av: [Caroline92]

Det står att man inte ska använda sig av en stor hane, men hur är det med en stor hona? För jag har en hona som jag fick med akvariumet och hon är stor, har precis köpt en hane som jag dock har i ett annat akvarium än så länge, men tänkte para de sen, men kan honan bli för gammal?

Anmäl
2010-11-04 09:40 #182 av: KerstinL

Jag tror definitivt att honan kan bli för gammal, frågan är bara vid vilken ålder/storlek och det är det nog ingen som kan svara på. Du får helt enkelt prova och se, vi har haft lek på honor som varit över 10 cm men då har dom inte lekt lika ofta och heller inte haft lika stora kullar.

Flört

Anmäl
2010-11-04 14:10 #183 av: [Caroline92]

Okej, men då är det värt ett försök iaf ^^

Anmäl
2011-01-03 15:48 #184 av: TheUnknown

Som alla andra säger, jätte bra artikel. Suttit och läst igenom HELA tråden nu. *pust* och jag är sjukt sugen på yngel jag med, såklart ^^ Jag har en albino hona på ca... 8(?) cm och en (med vit kant på stjärtfenan) på 10-12 (?) cm. Jag fick dem i februari förra året. Albinon var då ca. 3-4 cm och den bruna var ca 4-5 cm då. Så de är väl strax över året (eller?)

Så.. de har aldrig lekt (har dock ingen bra grotta för det, har haft mellan 23-26 grader i akvariet. Tänkte få upp temperaturen till 25 nu). Ska jag börja mata dem med gurka och fixa en grotta? Och vad var det där med filter till pumpen? jag fatta faktiskt inte. :S Jag har en konstig pump som låter som ett vattenfall :P 54 liters akvarie. Bor också fyra platysar samt två-tre platy yngel där.

Sen en OT fråga, jag läste någonstans att om man har sand i akvariet följer dem med när man gör vattenbuten med en pump... Hur gör man istället då? :S Jag har bara sand men hade tänkt blanda ut det med fem liter små, rundad sten som jag hittade i en affär.

Anmäl
2011-01-05 00:42 #185 av: Mig-

Om du tänkte få albinoyngel, så tror jag inte att det kommer bli annat än bruna..tyvärr, om den bruna  dock har ressensiva anlag(d.v.s. albino anlag från föräldrar fast den är brun) så kommer det bli hälften hälften med bruna och alibno.

Jag tror bara att du ska ha en pump där inte ynglena simmar in och fastnar/dör.

Mata med algtabletter från zooaffär, räkmix. jag gav mina skinka tom. improvisera lite och ge lite av varje.

Det är också vikingt att du har tex. en mangove rot (stavning) för det behöver de äta för matsmältningen

förstår inte vad du menar riktigt med sanden? Menar du att sanden följer med när du rengör med en såndär för grus? jag har grus, men jag slamsuger det inte, använder det som filter istället.

:)

 

 

Anmäl
2011-01-05 21:05 #186 av: TheUnknown

albino yngel spelar mig ingen roll, visst skulle det vara kul om man fick någon albino, men det spelar verkligen ingen roll. kul oavsett färg :) Men ja, när vi ändå pratar albinoyngel, får man albinoyngel om man har två albinos?

hm... jag får kika lite på min pump här hemma. :)

vad är det för algtabletter? nu ger jag dem runda, gröna "bollar". men har aldrig sett dem äta på dem, de flyter... det är jätte skumt. men sen matar jag de andra med flingfoder. och de ser jätte friska ut, så tror inte det går någon nöd på dem när de handlar om mat.vad är räkmix? jag har hemma, i frysen både artemia och svarta fluglarver. funkar det också? jag hörde att jag kunde ge dem spec. mat för att öka leklusten. vad "ingår" i det?

mangooverrot (stavning här med ^^) köpte jag direkt när jag fick malarna. funderar tom på att köpa en till :)

jag vet itne hur jag ska förklara det med sanden. men jag har fått tips ur en annan tråd redan :)

Tack för dina svar :)

Anmäl
2011-01-05 22:02 #187 av: Mig-

Okej :)

Jag det blir albinoyngel om du har två albino ;)

räkmix har jag fått tipps om, tror att det är någon blandning av olika skaldjur.

Men det fungerar utmärkt med vanligt flingfoder och artemia fluglarver också ;) Jag vet inte vad du menar vad det är som ska öka leklusten, men för mig fungerade detta som står ovan. Du behöver inte algtabletter ^^

 

Anmäl
2011-01-06 23:37 #188 av: TheUnknown

#187 awesome det skulle vara med massa små albinos ^^ :D Men det är ju tydligen svårare att få ungar på albinos då de inte leker lika ofta var det någon här som sade :O

aha okej. får ta o kika på det på djuraffärerna :)

Nej, jag hatar algtabletterna... ingen av fiskarna rör dem längre... :S Inte ens platysarna. Skumt... Får sluta att använda dem. Men hur ofta ska man ge artemia? Vad äter egentligen mina malar? De bryr sig ju inte om algtabletterna... visserligen inte så konstigt, de flyter ju för f*n. :S

 

Hur ser en "lektunnel" för malar ut? Tror jag vet, men kan ha misstolkat. Någon som har en bild?

Anmäl
2011-01-23 00:21 #189 av: kajsalisah

En fråga: Hur ofta leker ett etablerat odlingspar?

Anmäl
2011-03-08 23:37 #190 av: [Tassy]

Här hemma går nu två turturduvor som precis har blivit könsmogna, så nu är det bara att vänta. De verkar ha fattat tycke för varandra och följs åt och äter tillsammans.


Anmäl
2011-04-02 22:55 #191 av: CaptainBunchie

Här hemma finns det en gammal ;) Har bara ett litet akvarie med ca 11 fiskar (varav 9 guldbarber och 1 scalar) förutom denna, den har hängt med ett bra tag iallafall, troligen innan jag skaffade scalaren, dvs. ca 4 år sedan. :D "Han" är så fin :3

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2011-04-06 11:22 #192 av: Ellenfyrkant

Passar på att slänga in en fråga om ancistrus även om detta handlar om odling.

Kan man ha en ancitrus ensam tillsammans med andra fiskar eller mår de dåligt då?

Anmäl
2011-04-06 17:56 #193 av: korsveka

Mina malar hinner knappt få ut sina yngel ur grottan innan en ny kull är på gång. Så ungefär var 4-5 vecka tror jag.

Anmäl
2011-04-10 19:13 #194 av: [zannapettersson]

Hej. när vi endå pratar om anctrius(stavas nog inte så) jag har 2 hanar ca 10cm, undrar om det är någon i göteborgs området som vill byta en av mina hanar mot en hona?

Anmäl
2012-02-23 10:25 #195 av: Cilkidis

Någon som har Guld Ancistrus till salu till humana priser?

Bor i Edsbyn och är beredd att åka 10 mil ungefär.

Anmäl
2012-04-11 17:42 #196 av: Ebba.11

Ja du kan ha en ancistrus ensam, men den mår nog bättre om den får en kompisGlad Föresten gå gärna in på min hemsida www.fisavel.n.nu där skriver jag om mina nytillkomna guppy yngel och lite om mina 7 ancistrusar också och massa mer kika gärna in om ni villSkrattande

Anmäl
2012-04-11 17:44 #197 av: Ebba.11

hahha förlåt menar www.fiskavel.n.nu Tungan ute

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.