Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (10) Senaste inläggen

Akvarieteknik (Pumpar,filter,belysning etc) Akvarium och fiskar Auktioner / träffar / aktiviteter Annonser Alger Allmänt Artbeskrivningar Berättelser Butiker och länkar Centralamerikanska ciklider Dammar Förlossning /BB/ barnkammare Foder Inredning (Stenar, rötter mm) Labyrintfisk Levandefödare Lekar Malar Malawi/Tanganyikaciklider Nybörjarhörnan O.T Off topic och lekar Projekt / DIY Räkor, snäckor, amfibier m.fl Sydamerikanska ciklider Säljes/Köpes Sjukdomar Salt- och bräckvatten Slöjstjärt, Koi och Guldfisk Tetror Tävlingar Vattenvärden Vilken fisk ? Växter Årstidsfisk / Killis Övriga ciklider Övriga karpfiskar Övriga fiskar
Akvarium och fiskar

Ljusramp diy till akvariet

2016-10-18 02:36 #0 av: Tofflan

Hallå! Har nån ett tips på hur man kan ordna en bra ljuskälla till ett 75 cm brett akvarium? Jag har fått tag på ett gammalt akvarium som dessvärre inte har nån ljusramp. Hur kan jag fixa ljus till firrarna? De ljusramper jag hittar på nätet kostar ca tusen kr eller mer och det har jag inte råd med. Helst skulle jag vilja ha ett par snygga "vanliga" lampor som hänger ovanför akvariet, men det blir väl fuktigt och så blir lampan rostig och så en dag när jag ska titta till firrarna så kommer jag åt en lampa och Fffrrrrskkrrstt! ... så är jag rökt... Och firrarna kokta.
Goda råd önskas!!

Anmäl
2016-10-18 07:24 #1 av: Majsan bergström

Jag hittade en platt lampa cirka 70 cm lång och gjorde hål i locket på akvariumet sen limmade jag fast det, fungerar jättebra

Anmäl
2016-10-18 10:28 #2 av: Omorika

Hänger du lamporna 20-30 cm upp ska det inte vara några problem. däremot kan det bli problem att hitta lampor och skärmar som rymmer så kraftiga lampor som behövs. Jag har använta lågenergilampor med 6500 K (dagsljus) i ljustemperatur. Finns hyfsat billgt på lampgrossen men skärmarna är inte billiga.

Det som kan funka är en lysröshållar från PWSS.se. Den som är billigas kan vara lite för kraftig men kolla på det. Tror den gick på 500kr men måste byggas fast i något så inte säker du kommer unda billigt.

Tyvärr är belysningen bland det dyraste om man vill ha vettigt ljus. Själva glasakvariet är ganska billigt i jämförelse.

Anmäl
2016-10-18 10:31 #3 av: [Tinitusan]

vanliga taklampor funkar bra, har jag själv haft i alla år faktiskt, numera har jag bytt ut alla lampor till växtled E27 7w som jag köper på dusk för en inte allt för dyr peng =)

medarbetare på akvariefisk

Anmäl
2016-10-18 10:54 #4 av: mimåne

Man kan också göra en egen lysrörsarmatur med hjälp av hängrännor =)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Anmäl
2016-10-18 15:14 #5 av: Tofflan

Antar att lampan och skärmen måste vara "vattensäker" på nåt sätt, eller?

Majsan, nu följde det inte med nåt lock, annars hade det varit perfekt.

Omorika, hur stark belysning behöver man ha? Måste man inte ha typ badrumsbelysning eller utebelysning? Det ska ju hänga över vattnet?
Har verkligen insett nu att lyset är det dyra... 

Tinitusan, Vad för slags taklampor har du? Lysrör menar du? Med stickpropp?

Mimåne, det lät snyggt med hängrännor! Bra avskärmning! Hur gör man en sån? Rädd att rubbet ska bli strömförande?!

Förr hade man ju bara ett plåtlock med päronlampor typ. Måste vara den ultimata strömledaren! 

Anmäl
2016-10-19 18:50 #6 av: Qurex

Har akvariet täckglas så är det inte lika känsligt för fukt och risken för att lampan hamnar i vattnet.

Har själv köpt ett billigt t5 från biltema som jag monterat i ett hyllpan ovanför akvariet. Men jag har täckglas på mina akvarier.

Har man inte jordfelsbrytare och sätter upp en vanlig lampa ovanför ett öppet alvarium och stoppar händerna i akvariet när lampan är tänd är lite likt rysk roulett i min mening...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.