Annons:
Etikettallmänt
Läst 24676 ggr
bgtommyalm
3/13/15, 5:33 PM

Berättelse av En gammal akvarist

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En liten del om mitt liv med fiskar och akvarium och också lite om hur akvarier och akvarister har förändrats genom många år

En akvarists bekännelser.

Titeln är troligen lite anspråksfull eftersom akvarist måste innebära en passion som gränsar till heltidsarbete. I varje fall bör nog titeln förpliktiga till mer än ett akvarium och ett på gång.

Men hursom med det jag har i hela mitt 69 (snart 70) åriga liv haft djur i alla de former kring mig och fiskar har följt mig sedan jag var en liten knatte.

Det började med att min Mormor och Morfar hade en kolonilott och mitt bland alla dessa odlingar flöt det en liten bäck. Det hämtades vatten från bäcken för att vattna allt det gröna och jag upptäckte att det ibland kom med små fiskar i hinkarna. Jag tyckte väl synd om fiskarna som hamnade på land och försökte rädde dem med mycken liten framgång. Jag fick då tipset att man kunde fiska upp dem och ha dem i en burk.

Så med en böjd knappnål och några meter ”Björntråd” startade jag två intressen som skulle följa mig resten av livet. Fiske och att hålla akvarium. På den böjda knappnålen satte man en liten daggmask se la jag mig ner på en liten gångbro som gick över ån, släppte ner masken och vips högg en fisk daggmasken. Fiskstackarn var tydligen hungrig för den släppte inte taget trots att den lämnade vattnet. Knappnålen var bara till för att hålla kvar masken, fisken satt kvar utan att bli stucken av nålen. På så vis fångades ganska många Spigg för det var så klart det som det var.

Något akvarium i egentlig mening hade jag inte utan de som överlevde transporten hem hamnade i olika baljor.

Mina föräldrar var inte odelat förtjusta över mitt nya intresse men det var nog ändå bättre än de gräshoppor, myror och nyckelpigor jag tidigare hade släpat hem.

En del spigg överlevde ganska länge på den daggmask jag grävde upp till dem men många dog eftersom jag också matade dem med havregryn och det är ärligt talat inte riktigt bra fiskmat.

Och min kunskap om fiskar var inte särskilt stor eftersom jag var ungefär 6, 7 år gammal.

Om jag hoppar fram till 1958 så började mitt egentlig intresse för akvariefisk då och det blir då också mer seriöst. Det hela började med att jag fick ett litet akvarium på vad jag minns ungefär 10-15 liter.

Akvarium på den tiden var en ram av vinkeljärn och en botten av plåt,i ramen satt glas som fästes med kitt.

Jag lånade då lite böcker på stadens bibliotek för att lära mig om denna nya hobby. Bokutbudet var inte stort och inte särskilt nytt heller så en hel del av kunskapen fick skaffas genom trial and error. (gör fel, lär om, gör rätt)

Jag begrep att man måste ha sand på botten och sanden stal jag på en av våra badplatser. Jag bodde vid den tiden i Helsingborg och där är sanden ganska vit och finkornig. Jag tvättade sand tills det knappt var någon sand kvar, hämtade mer sand och ännu mer sand. Något kvarter från bostaden fanns det en ”fiskaffär” som hette Malmö Akvarieaffär och där blev jag antagligen en plåga med alla mina frågor.

Det blev dock också inköpt några Guppy och växter nog för många akvarier. Jag hade läst mig till att växter är bra och nyttiga.

Guppy var på den tiden inte sönderavlade. Livslängden var betydligt högre men de ynglade av sig precis som idag så snart var jag tvungen att få tag i ett nytt akvarium.

Min lite yngre broder var lite ”avundsjuk” på mina fiskar så han ville också ha egna fiskar.

Det löstes på så sätt att vi fick varsitt nytt akvarium. Nu fanns det alltså 3 akvarium i vårt gemensamma rum.

Luftpumpar var vid den här tiden dyra och långt ifrån ljudlösa men genom att köpa en stor innerslang till en lastbil kunde man med lite finurlighet, lite gummislangar (plast fanns knappt) och en pimpsten få till lite luftgenomströmning. 10 minuters pumpande med en gammal pump gav luft under hela natten i alla karen.

Guppyn var ursprungligen ganska färglös men det fanns vid tiden fiskar som var ganska svarta eller mörkblåa, purpurfärgade på ”svansen”. Vi fick för oss att odla fram helt svarta eller mycket mörka hanar.

Plågan för fiskaffären blev nu ännu större. Vi valde länge innan vi köpte en hane som var tillräckligt mörk.

Antalet akvarium växte allt eftersom och vi hade så småningom 20 kar på allt ifrån 10- 30 liter i ett rum på låt säga dryga 18 kvadratmeter. Luftfuktigheten var väl nära 100%.

Vi bytte vatten, flyttade fiskar, isolerade fiskar, planterade om, bytte belysning och framförallt letade nya kar på ett idag obegripligt sätt. Ett uppdrag var att fånga vattenloppor (Dafnier) som mat och det gjordes på en närbelägen kyrkogård. Där hade man anlagt en liten damm med strömmande vatten. Där hämtade alla akvarister hinkvis med loppor.

Nå, fick vi fram en svart Guppy då? Nej självklart inte. Det blev mer och mer inavel eftersom vi försökte avla på bara mörka hanar. Dödligheten steg, livslängden avtog och missbildade fiskar blev vanliga.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Annons:
bgtommyalm
3/13/15, 5:35 PM
#1

Fortsättning.

För att göra artikeln lite kortare skall jag uppehålla mig vid de mera ovanliga fiskarna i ett akvarium.

Jag var som sagt en ganska ivrig sportfiskare och vid ett tillfälle fann jag att vattnet var fullt av sillyngel. Jag fångade upp några stycken som jag släppte i ett akvarium på ca 200 liter. Jag saltade vattnet lite på måfå med vanligt koksalt. Jag fick långt senare veta att sill inte går att hålla i akvarium men i mitt kar levde de tillsammans med några vanliga tångruskor i flera månader innan jag släppte ut dem i Östersjön igen.

Vid ett annat tillfälle förvaltade jag en liten konstgjord insjö för en fiskeklubb. Sjön var ungefär 600x250 meter och tillfördes vatten från en å strax intill. Sjön skulle helst bara innehålla Regnbågslax men det slank in Abborrar av och till. Dessa lekte gärna i den grunda delen av sjön och jag satte fällor för att bli av med dem. Det var lite trist att ta livet av de små liven i längden och när jag hade ett tomt akvarium på knappt 300 liter tog jag hem några i en femliters dunk. Lite växter från samma sjö fick följa med. I över ett år hade jag några Abborrar i akvariet och de blev faktiskt smått tama och åt gärna Daggmask ur handen. De fick fortsätta sitt liv ute i Östersjön de också när de vuxit till sig.

Jag köpte Regnbågslax i storlek från 350 gram till 1 kilo till sjön och besökte odlaren vid många tillfällen. När Abborrarna var utsläppta frågade jag odlaren om jag inte kunde få köpa några smolt av honom och för 10 kronor styck köpte jag 6 stycken. De var ungefär 3-4 cm stora när jag transporterade hem dem och släppte dem i akvariet.

Regnbågslax är enligt min mening den glupskaste fisk som finns. De kan äta hur många gånger per dag som helst. I odling äter de bara pellets från en automat men i mitt akvarium bjöds det på Daggmask, mygglarver och sländlarver. Eftersom de växer fort så fick de hamna i fiskesjön efter någon månad. Men för att hålla reda på ”mina” fiskar så märkte jag dem med en tunn silvertråd i ryggfenan. Under min tid som förvaltare fångades ingen av dem.

Nästa spännande fisk blev Pirayor. Jag blev lite bekant med ”fiskhandlaren” i Karlskrona där jag bodde då och han erbjöd mig att köpa några stycken. Jag minns inte hur många det var men gissar lite vilt en 5-6 stycken. De var ganska små när jag fick dem.

Pirayor är ganska tråkiga fiskar, de står oftast i ett hörn och ser lite småilskna ut men när det bjuds på mat då blir det fart i dem vill jag lova. Jag antar att mina var uppfödda i fångenskap eftersom de åt dött foder från första dagen. Jag erbjöd dem både vanligt finskuret kött och sillbitar och det var aldrig någon som matvägrade. Ett problem var att växter for illa vid varje matningstillfälle då fiskarna rusade runt i jakten på mat. Nu är ju Pirayan en fruktad fisk i sitt hemland även om del säkert är överdrivet. Jag plockade ofta upp växter med handen ner i akvariet utan att känna mig rädd eller hotad. I ett ärende ner till min fiskhandlare så visade han mig ena handen. Han skulle plocka upp en död fisk ur sitt stora akvarium med Pirayor och innan han blinkade anföll en och bet ut ett litet stycke av tumfläsket. Såret hade inflammerat och varit svårläkt och nu hade han en bit lagom som en fiskmun borta och istället ett märkligt ärr. Min respekt för fiskarna ökande rejält kan jag påstå.

Ungefär samtidigt fick alla fiskarna en grumling i sina ögon och höll uppenbarligen på att förlora synen. Det blev mycket resonerande med andra akvarister om vad det kunde bero på. Utan att veta säkert tror jag att det med den råa sillen kom in någon form av nematoder eller liknande. Det återstod bara avliva de små raringarna. Små förresten de hade vuxit till sig men ändå märkligt lite. Det fanns förr en rådande teori om att fiskar anpassade sig till det utrymme de hade. Alltså skulle en fisk som i det vilda kunde bli 25 centimeter men bodde för trångt aldrig bli mer än 10 centimeter. Jag har inte helt lämnat den teorin. Jag har haft några morrhårskattfiskar som i det vilda blir bra stora men min största har blivit ca 7 centimeter. Nå det är bara en gammal teori.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

bgtommyalm
3/13/15, 5:36 PM
#2

Avslutning.

Mellan alla dessa lite ovanliga fiskar har jag haft sällskapsakvarier i olika omgångar och också varit utan fiskar under perioder.

Just nu har jag ett biotopakvarie mellanamerika och anlägger just i dagarna ett nytt nano med räkor. I en damm i stugan har jag sedan många år guldfiskar. Problemet där är att något djur anser att det är ett skafferi. Varje år när det blir yngel på våren så försvinner merparten och det har även försvunnit vuxna fiskar. Häger är det inte men det kan vara Mink eller Snok. Men det är en naturdamm och där råder naturens villkor, ju mindre jag styr ju bättre är det.

Vad är då de största skillnader mellan då och nu?

En stor skillnad är utbudet i akvarieaffärerna. Idag är nästan allt odlat i fångenskap men tyvärr också sönderavlat.

Kundernas krav är betydligt större idag men okunskapen är också större. Jag vet en affär som sålde ett 30 liters akvarium och 3 guldfiskar till en kund. Vi skall köpa filter, luftpumpar, bakgrunder, stenar, trädrötter, konstig mat och kemiska tillsatser till vattnet och det behövs kanske till 3 guldfiskar i ett minimalt kar.

En annan skillnad är att akvaristerna har en större känsla för miljö och fiskarnas behov. Jag blev för många år sedan erbjuden att köpa en Alligator och det är tack och lov förbjudet att hålla som husdjur idag.

Jag kan också känna att dagens akvarium ser mer ”konstgjorda” ut. Jag erkänner att när jag ser ett akvarium med skattkistor, sjunkna skepp eller döskallar så får jag lite lätt frossa. Enligt min enkla mening så blir ett biotopakvarium det mest naturliga men skulle vattnet vara glasklart så blir jag lite fundersam för att inte säga misstänksam.

Om du nu undrar lite över mina akvarium i olika storlekar så har jag byggt de flesta själv enligt följande recept.

Du köper en sprucken butiksruta från glasmästaren rakt av. Mäter och räknar lite på vad det går att få ut av den och skär ut bitarna själv. Silikonlim, maskeringstejp, thinner och tungan rätt i mun så har du ett kar för bråkdelen av det skulle kostat att köpa färdigt.

Det här blev ett försök att någorlunda kort beskriva mitt liv med fiskar och akvarium utan ett ord om alla andra konstiga djur jag förvaltat. Jag ser fram emot kommentarer och frågor från alla er engagerade medlemmar här på Akvariefisk iFokus och tackar för att jag fick skriva en artikel. Sköt om era fiskar!

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Annamors
3/13/15, 5:41 PM
#3

Väldigt roligt att läsa, tack för att du tog dig tid att skriva !

Lillyrod
3/13/15, 5:52 PM
#4

Härligt. Så roligt att läsa.

 Mitt första kar var också ett med plåtram och plåtbotten. Kittat. Det fick absolut inte bli torrt för då läckte det med en gång. Många Guppy föddes i det karet.

Vill gärna läsa fler små anekdoter om ditt akvarieliv.

72mm
3/13/15, 5:53 PM
#5

Åh! Det här blir kvällsläsningen! Kalas!

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Sarah E
3/13/15, 5:55 PM
#6

Roligt att få läsa din berättelse! Särskilt intressant är det du skriver om akvarium som ser konstgjorda ut och det där med misstänksamhet mot kristallklart vatten. En sak jag  själv lite i hemlighet funderat över att många verkar livrädda för exempelvis alger. Man kan ibland få intrycket (dock ej så mycket på detta forum) att alger är något fult och något som drabbar "dåliga" akvarister som inte förstår hur allt hänger ihop och samspelar. Själv har jag minst tre-fyra sorters alger i mitt 200-liters och de vägrar försvinna men tar heller inte över. De bara finns där och jag har förlikat mig med det fast det var svårt i början. Så länge fiskarna lever och mår bra är jag glad.

Annons:
Maleficum
3/13/15, 6:00 PM
#7

Jätteintressant! Har en gammal akvariebok från min pappa (publicerad 1976) som är intressant att läsa. Både mamma och pappa hade akvarium innan dem träffa varandra och jag har därav haft akvarium hela livet och skötseln har gått lite i arv även om man lärt sig mycket nytt. Är även skoj när dem berättat om sina akvarium och hur saker sköttes och var då. Tycker det är intressant med dem förändringar som skett under mitt 30 åriga liv med fiskar. Ibland blir man lite skrämd av att lyssna på dem i zooaffärer när de ska sälja fisk och akvarium.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

bgtommyalm
3/13/15, 6:07 PM
#8

Bilden är från en akvariebok från 1936 men andra upplagan tryckt och reviderad 1942 så copyrighten har gått ut därav bilden och jag räknar det dessutom som citaträtt.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

[Jens]
3/13/15, 7:00 PM
#9

Väldigt trevlig läsning och speciellt i dina unga år och utvecklingen att förstå att en liten burk inte är det optimala. 😉

Det där med konstgjorda akvarium är tack och lov inte så stort i Sverige såsom i USA och Kanada för det är det verkligen hemskt och de har inte alls kommit lika långt som oss när det gäller mängd fisk i rätt storlek av akvarium och de har inte ens upptäckt att göra akvarium så nära verkligheten som möjligt.

Tack så mycket för att du delade med dig !

marta01
3/14/15, 6:02 AM
#10

Väldigt intressant läsning.

Strunta i vad andra tycker och var dig själv.

Draken
3/14/15, 11:26 AM
#11

mycket intressant läsning :D

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Susedalens
3/14/15, 1:38 PM
#12

Väldigt intressant läsning.  Det kommer upp gamla minnen från 60-talet när jag var liten och min far hade ett akvarium i köket. 🙂

[AlenS]
3/14/15, 3:24 PM
#13

Tack för en intressant läsning! :)

Annons:
bgtommyalm
3/14/15, 6:10 PM
#14

Jag tackar för alla positiva kommentarer, det var ett nöje att försöka minnas och sätta det på pränt.  #4 Att skriva mer om mina sjöodjur kan jag tänka mig men det kräver tillåtelse från sajtvärden och mina kunskaper är ringa i jämförelse med andras här på sajten.
#6 och #9. Jag hade för en del år sedan besök av släkt från USA och hade vid den tiden ett akvarium på ca 200 liter. Eftersom allt i USA är biggest in the world fick jag rakt av veta att det var ett litet skitakvarium som hade smutsigt vatten. Han hade ett akvarium på 1000 liter med mest märkvärdiga fiskar. Vattnet var kristallklart eftersom hans filter omsatte vattnet 3 gånger per timme och han filtrerade bara med aktivt kol. Alla hans växter var plastväxter. Det var inte ens lönt att resonera med honom om fiskarnas villkor.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

[Tinitusan]
3/14/15, 10:42 PM
#15

rolig läsning =)

[worzak]
3/14/15, 10:51 PM
#16

Trevlig läsning . väntar på kap: 2……      *L*

OlleA
3/15/15, 8:29 AM
#17

Jag kan bara hålla med. Mycket trevlig läsning! 🙂

Olle

[Jens]
3/15/15, 8:44 AM
#18

#14 Självklart är du välkommen att dela med dig mer av dina erfarenheter. 🙂

Draken
3/15/15, 12:20 PM
#19

Jag skulle inte ha något emot kapitel 2 :) Detta var verkligen intressant läsning 👍

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

bgtommyalm
3/16/15, 6:32 PM
#20

Jag rodnar och blir lite rörd över era vänliga kommentarer. Tack till er alla!
Något kapitel 2 vet jag inte om det kan bli innan en bra stunds eftertanke, men det finns kanske något till jag kan dela med mig av. Jag har fotograferat ( som både yrke och amatör) i 50 år men att ta minnesbilder eller bilder från det dagliga är jag usel på. Kanske kunde jag förmedla lite tips om att fotografera fiskar och akvarium vilket är ett svårt kapitel. Kanske något av det svårare att ge sig på som fotograf.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Annons:
[Jens]
3/16/15, 6:35 PM
#21

Det vore toppen Tommy för jag är värdelös på att ta bilder med min systemkamera. Vet inte vilka inställningar jag ska ha den på utan kör bara på auto och det blir inte så bra =) Fiskarna hinner undan innan det blir en bild och ibland när man får en bild så är den suddig.

Maleficum
3/16/15, 6:38 PM
#22

Jag skulle gärna se en artikel om hur man kan fota fisk och akvarium på ett bra sett!

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

bgtommyalm
3/16/15, 6:51 PM
#23

#21, även jag är värdelös, men jag vet hur man gör och vilka inställningar som krävs. Jag filar lite på det och återkommer. Tack för förtroendet. Den här sajten är positiv  och seriös som få på iFokus och jag trivs bland alla kunniga här.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Draken
3/16/15, 7:15 PM
#24

Jag tar ytterst tacksamt emot tips om hur man fotar fiskarna och akvarioumet. Jag har en systemkamera, men jag får inga direkt bra bilder. Några hyfsade bilder får jag till, men då har jag först knäppt typ 2-300 bilder, för att få ut kanske 2-3 bra 🤦‍♂️

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jens]
3/16/15, 7:17 PM
#25

samma här Rovfisk… det är lite jobbigt =)

Upp till toppen
Annons: