Annons:
Etikettodling
Läst 10714 ggr
KerstinL
2008-05-15 23:35

SARF:s odlingskampanj

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En kampanj där Sveriges SARF-anslutna föreningar/klubbar samlar poäng på sina odlingar, dessa poäng sammanställs och prisutdelning sker på det årliga arrangemanget "Akvariets dag" som SARF anordnar.

Odlingskampanjen är en omfattande del av SARF:s verksamhet.

Odlingskampanjen är avsedd att få medlemmarna i de olika föreningarna att satsa lite extra på att föröka sina skyddslingar genom att få poäng för sina lyckade odlingar. Meningen är också att sprida den kunskap som medlemmar i lokalföreningarna skaffar sig genom att försöka odla olika fiskarter.

Fotograf Anna Ossfeldt

Fotograf Anna Ossfeldt

Alla akvarister som är medlemmar i en akvarieförening ansluten till SARF kan deltaga i odlingskampanjen. Dom som odlar akvariefiskar kan få märken och/eller diplom, beroende på svårighetsgrad, i valörerna brons, silver, guld eller elit.

Tävlingen löper årsvis från första juli till sista juni och man rapporterar sina odlingar via mail eller ifyllt papper till klubben/föreningens odlingsansvarige som i sin tur rapporterar vidare till  Erik Åhlander som ansvarar för odlingskampanjen i SARF.  Protokoll för odlingar i valörerna guld och elit arkiveras  (i original eller kopia) hos SARF. Informationen i protokollen skall vara tillgänglig för akvarister inom SARF, liksom för forskning.

 Medlemmen skall själv ha givit fiskarna möjlighet att leka och har sedan själv dragit upp ett antal yngel till ungfiskar (något beroende på art, men vanligen en ålder av 2-3 månader) Hur många ungfiskar som krävs beror på art och odlarens förutsättningar. Det viktiga är kvalitet och inte kvantitet. Resultatet skall normalt omfatta minst tre ungfiskar, men för fiskar med mycket små kullar (eller andra speciella omständigheter) räcker det med två ungfiskar.

 Beroende på svårighetsgrad graderas odling av fiskar i brons, silver, guld och elit. Bronsarter är förhållandevis lätta att odla. Silverarter är något mer komplicerade och kräver lite mer av odlaren. Guldarter är antingen komplicerade att alls hålla eller kräver både lite tur och skicklighet för att få fram yngel av. Elitmärke slutligen ges för odling av arter som många skickliga akvarister har försökt odla, men ännu ingen lyckats med. Elit utdelas bara en gång per art, sedan får den värdet guld.

 Odlingskampanjen omfattar alla fiskar, såväl från sött som salt och bräckt vatten. Fiskar definieras här som alla ryggsträngsdjur inklusive pirålar, nejonögon, hajar, rockor, helhuvudfiskar, fengäddor, störar, bengäddor, bågfena, benfiskar och lungfiskar men inte sjärtlösa groddjur, salamanderdjur, maskgroddjur, reptiler, fåglar eller däggdjur. Inte heller lancettfiskar, bläckfiskar, snäckor, räkor eller andra ryggradslösa djur.

Malaysisk sandsnäcka

Malaysisk sandsnäcka

För mer information ang. odlingskampanjen eller om ni undrar vilka akvarieföreningar/klubbar som finns nära er, länk finns i spalten till höger ; )

Informationen är hämtad på SARF:s hemsida.

Tack för ordet!!

KerstinL

Relaterade länkar

Av: KerstinL

Datum för publicering

  • 2008-05-15

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Faxlin
2008-05-16 01:44
#1

Mycket bra artikel Kerstin.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: