Annons:
Etikettmalar
Läst 24813 ggr
KerstinL
1/20/08, 8:08 PM

Ancistrusmalar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Läs och låt dig inspireras av en erfaren akvarists artikel om akvariets egen dammsugare, nämligen ancistrusmalen.. Leta efter unga malar, nyligen könsmogna ger bästa resultat. Undvik att köpa gamla (stora) hanar, dessa är inte lika flörtiga och leksugna som de yngre. Jag har fått bra resultat med en avelsgrupp bestående av en hane och två honor.

Ancistrusmalen

Här är mina bästa tips för lyckad odling

Av Elisabeth Hallberg

Avelsdjuren

**_

Fotograf: Kerstin Lundkvist

Fotograf: Kerstin Lundkvist

_**

Leta efter unga malar, nyligen könsmogna ger bästa resultat. Undvik att köpa gamla (stora) hanar, dessa är inte lika flörtiga och leksugna som de yngre. Jag har fått bra resultat med en avelsgrupp bestående av en hane och två honor. Flera hanar slåss bara om reviren istället för att hushålla på krafterna, som ändå går åt till att "ruva" på äggen, och till att vårda ynglen innan dessa lämnar grottan. Hanen lämnar inte grottan under "ruvningen"-det är därför viktigt att han slipper konkurrens av andra hanar när han väl efteråt tar sig ut för att äta.

När ynglen har kläckts fram hänger de kvar i grottan och förtär sin gulesäck. Hanen fortsätter att vakta över dem och fläktar frenetiskt för att förse ynglen med syrerikt vatten och även för att hålla objudna gäster på avstånd. Under denna fas händer det att han sticker ut huvudet och snappar efter en matbit. Jag lägger mat utanför ingången så han kan ta om han vill. Men lämnar grottan helt gör han inte hur hungrig han än är. Tänk på det!

Gömslen/grottor

**_fotograf: Elisabeth Hallberg

fotograf: Elisabeth Hallberg

_**

Oglaserade lerkrukor som du slår ut en skärva ur med hjälp av en hammare fungerar bra. Ställs upp och ner. En grotta per vuxen Ancistrusmal.

Tips:Limma gärna på ett "golv" under krukan av plexiglas, hindrar hanens viftande från att sänka ner krukan i gruset. Han måste ju säkras från att bli instängd! När man slår ut en bit ur en kruka ska man alltid slå inifrån. Foto Elisabeth Hallberg.

Hanarna verkar föredra höga grottor där de kan "hänga" raklånga från taket o ner. Jag använder även halva kokosnötskal med urborrat ingångshål till ynglen att gömma sig i. Fibrerna på skalets utsida äts upp av malarna.

Rötter är viktiga i inredningen, dels som gömslen, dels för att malarna äter på dem.Efter några års användning i malakvarierna har rötterna minskat betydligt i storlek ! Jag tror att träfibrerna behövs för att matsmältningen skall fungera. Jag ställer rötter från botten och upp mot sido och bakrutorna-eller hänger dem i rostfri tråd från täckglasen! Snyggt arrangemang i de flesta akvarier!

Det brukar vara lika mycket småmalar på rötterna, som på akvariets botten, varför man kan säga att rötter även ökar malarnas boendeyta.

Akvariet

**_

Fotograf: Erik Åhlander

_**

Stor bottenyta är bra. Malarna har inget behov av höga akvarier. Temperatur 27 grader fungerar bra hos mig.

Inred med minst ett centimetertjockt lager akvariegrus, gärna sk.engelsk sjösten,(grus), då ett högt pH-värde verkar gynna odlingen och uppfödningen. Mina malar har också lite fin "sandstrand-sand"utlagd i ett av de bakre hörnen, de verkar som om de äter lite av den för den försvinner, och jag tillsätter ny vid behov.Det är av praktiska skäl som den fina sanden ligger i ett bakre hörn,den följer annars lätt med ut vid slamsugning av den främre halvan där matningen sker.Utan grus blir den bakteriefilm som kommer att bildas på botten skadlig för ynglen, genom att de sas.blir liggande i bakteriefilmen.

Plantera gärna växter i lerkrukor och ställ dem på lämplig plats i interiören om du har valt att ha ett tunnare gruslager.

Malarna vill inte ha för stark belysning, så mitt råd är att välja tex.cryptocoryner som trivs alldeles utmärkt även i mindre belysta akvarier.De äts inte heller så gärna av malarna.

Filtrering

Inga filtermattor! Inga motorfilter! De små malynglen tar sig in i mattornas porer och i motorfiltren och dör!

Jag använder endast luftdrivna skumplastfilter som "smutsmagneten" eller Tetras Billy -filter med skumgummipatron. Tillse att returvattnet leds tillbaks över ytan, "smutsmagnetens" plaströr förlänger du lätt med en bit plastslang. Småmalar tar sig in motströms lika bra som medströms. Två filter brukar kunna drivas med hög effekt av en luftpump och räcker gott till ett malakvarium.

Medinnevånare

Inga! Lugn och ro är mitt ledord vid all odling.

Tetror och andra små "oskyldiga" fiskar kan ställa till med stora problem när dom blir för närgångna på de små maskliknande malynglen. Apistogramma borelli som av misstag (!), kom in i min ena avelsgrupp, har dock vad jag vet inte ställt till det för malynglen, men jag vill inte rekommendera några medinnevånare. Hur borelligruppen kom in får ni veta i en artikel lite längre fram i tiden..

FoderFotograf: Elisabeth Hallberg

Räkmix,(hemlagad), fiskbullar, havregrynsgröt,(kokt på vatten-inget salt), fodertabletter typ Algae Wafers, brysselkål, flingfoder,(uppblött så det sjunker), fryst cyclops, färsk gurka,(en bit delad på mitten,sätt på tyngder så den sjunker!), du kan säkert komma på fler bra maträtter till dina malar !

Obs! Ancistrusmalar är utrustade med ett mycket långt tarmsystem för att kunna utvinna all näring ur mindre näringsrika födoämnen-jag matar därför aldrig mina ancistrusar med t.ex. röda mygglarver.Fiskbullar har jag använt i över tio år utan problem, så dom vågar jag rekommendera. Jag matar dock inte med dem mer än två gånger per vecka, och alltid i kombination med annat foder.

Mycket foder, här äts det inte upp på de futtiga fem minuter som rekommenderas i böcker-glöm det! Malynglen måste kunna äta större delen av dygnet. Med två utsläppta kullar brukar det vara mängder av småmalar som skall ha mat. Du får göra delvattenbyten varje dag för att kunna ge dem en bra uppväxtmiljö!

Jag brukar låta två kullar gå kvar hos avelsgruppen, när den tredje kullen visar sig är det dags att fånga ut ynglen från första kullen osv.(inte helt lätt!). Detta för att minska på belastningen i akvariet och för att säkerställa att de nya små får mindre konkurrens och tillräckligt med plats runt "matbordet". Kanske gör populationsminskningen även att avelsdjuren uppfattar att det finns goda möjligheter för nya kullar att växa upp och därför leker oftare.

Om du har ett ledigt akvarium så tycker jag att du skall prova på att odla Ancistrusmalen!

PS. Jag har fått fram mitt första albinoyngel någonsin i en kull Ancistrus, båda föräldrarna är normalfärgade! Ynglet växer mycket långsammare än sina "normalfärgade" syskon, och ligger nu ungefär en kull efter i storlek.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Frida
2/3/08, 4:22 PM
#1

Intressant! Älskar mina två ancistrusmalar och nu kanske jag får tänka över den här artikeln lite och bygga om i akvariet Oskyldig

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

elihal
2/3/08, 4:49 PM
#2

Hej ! Några rötter eller skifferskivor som du arrangerar så att det bildar ett skyddat gömställe för hanen är vad som krävs. På mitt jobb får vi regelbundet fram Ancistrusyngel i ett sällskapsakvarium med övervägande små fiskar.

axilur
2/9/08, 11:15 PM
#3

Räkmix, vad innebär det?

/Anneli

kattunga
2/10/08, 12:32 AM
#4

Räkmix är jättebra mat för dom flesta vattenlevande djur. Det är en blandning av räkor och gröna ärtor och lite annat "jox".

Gå in under Foder så hittar du recept.

Mina Ancisteusar leker i en stor snäcka, jag har även "guldancistrus" men dom får jag inte lika många yngel av vad det nu kan beropå.

Hopi
2/12/08, 11:04 PM
#5

Köpte 2 st små på djuraffären. Dom äter massor av alger och har gjort så fint i akvariet! Men jösses vad dom växer snabbt!!! Börjar bli orolig.. Vill inte att dom ska bli för stora.. Räcka ut tungan Men duktiga algätare är det onekligen!!! Den ena är en hane iaf, har fått små spröt fram på nosen och så är han såå stöddig åt den andra, så undrar om det är 2 hanar..?

SofiaBlomberg
2/15/08, 5:16 PM
#6

Har du ingen bild på albinoynglet?

MVH Sofia

Medarbetare Akvariefisk.ifokus

Annons:
[Liinda]
2/18/08, 1:58 PM
#7

Jag har 2 Ancistrus 1 brun och 1 albino. Och sedan har jag haft en stor hane som jag sålde sen. Dom producerar ungar som bara den. Albinon och den bruna har nu fått ca 3 kullar men ingen albino i , jag antar att det bruna anlaget är mycket starkare.

Oliviahack
2/18/08, 8:05 PM
#8

Jag har två Ancistrusmalar Skrattande vet dock inte hur gamla dom är, men är de lätta att få ungar på ?

De är såååå söta tkr jag, haha har redan döpt dom till Lilleman och Gottfrid Oskyldig

KerstinL
2/18/08, 8:10 PM
#9

Dom är lätta att få yngel av om man har en av varje.. Hanarna har spröt på nosen och det har inte honorna, så dom är ganska lätta att se skillnad på. Det dom behöver för att leka är en "grotta", ett rör eller en kruka går bra. Hanen vaktar och luftar äggen så märker man att hanen legat i samma grotta en lite längre tid så är det möjligt att det är yngel på G

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Oliviahack
2/19/08, 7:12 PM
#10

Jaha okej Glad

Mja jag har nog två honom eller så har de småsmå sprön på nosen haha Skrattande

Millaaann
2/21/08, 12:36 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jag är inte riktigt säker på om det är en Ancistrusmal och i såfall vilket kön det är jag har, någon som vet?

skickar med två bilder :)

Millaaann
2/21/08, 12:37 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

En bild till :)

KerstinL
2/21/08, 10:17 AM
#13

Det där är ingen Ancistrus, skulle gissa på plecostomus.. Vi hade en som blev 55 cm lång..

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Millaaann
2/21/08, 12:13 PM
#14

#13 Okey, nää trodde nästan inte att den var en Ancistrus. Min är ca 20 cm lång nu, när jag köpte den var den bara några cm..

Men han/hon är den häftigaste i mitt akvarie :P

KerstinL
2/21/08, 12:17 PM
#15

Dom är sååå läckra, vi hade haft kvar våran om h*n inte vuxit ur akvariumet…

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

SannaHolmgren
2/21/08, 12:31 PM
#16

Barnen här hemma säger drake om vår mal.

Visst är det kul att ha ett par egna riktiga Drakar i akvariet.

maggan
2/21/08, 3:21 PM
#17

Hur stora ska malarna vara när man kan se könet?

KerstinL
2/21/08, 8:32 PM
#18

Jag vet inte hur man ser skillnad på dom där stora malarna.. tror det är svårt. Honan borde ju vara rundare än hanen tycker man.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Trissan
3/10/08, 12:57 AM
#19

JÄTTE intressant! :)

TheFish
3/10/08, 1:44 AM
#20

Bra artikel! men det står mest bara om odling… hur stora blir dom? hur stort akvarium vill dom ha?

Annons:
[Katteeen]
3/10/08, 1:47 AM
#21

#20: Det undrar jag också! Ska köpa malar imorrn, och då vill jag veta lite om dem också, hittade inte ett skvatt på nätet…

SillyZones
3/10/08, 6:33 AM
#22

Vi har två albinoancistrus och de växer verkligen långsamt…Jag vet fortfarande inte vad det är för kön på dem, och vi har haft dem i snart ett år. Vanliga ancistrusmalar har vi som lekt i ett 100 liters sällskapsakvarium. Det blev ca 40 yngel i den kullen.

Mvh/Jessica

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

SillyZones
3/10/08, 6:38 AM
#23

#20, 21

De blir ca 13 cm som vuxna och bör hållas i ett ca 100 litersakvarium.

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

SillyZones
3/10/08, 6:43 AM
#24

.. Eller ja, 60 liter går väl ganska bra med, men blir kanske litet när de är fullvuxna. Man kan gärna ge dem gurka och brysselkål om man vill ha sina växter ifred ;-)

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

[Katteeen]
3/10/08, 8:32 AM
#25

Okej.. ;)    Tack för svaret!

KerstinL
3/10/08, 12:26 PM
#26

Det är ganska sällan dom  blir så stora, av alla Ancistrus vi har och har haft så är det bara 4 st som nått maxlängd.. vi odlar Ancistrus i vår lokal och får ca 300 yngel/kull.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Oliviahack
3/10/08, 7:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

jag bara älskar mina 3 Ancistrus malar!

Här kmr en bild på en av dom, den största Skrattande

Annons:
KerstinL
3/10/08, 8:09 PM
#28

Åh, en fin hona!!  ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Jojsan
3/10/08, 8:27 PM
#29

#28 hur ser man skillnad på hona och hane?

KerstinL
3/10/08, 8:38 PM
#30

hanarna får "spröt" på nosen när dom blir vuxna, det får inte honorna (ibland kan honorna få en liiiten rad med jättekorta spröt men inte som regel) Den översta bilden är på en vacker hane med "spröt" ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Jojsan
3/10/08, 9:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

#30 jaha, jag trodde att min mal inte var en sån slags mal eftersom den inte har sånt där på nosen (på de andra bilderna syns inte nosen så bra). Men då har jag knske en hona då.. (se bild). H*n speglar sig på akvarieväggen ;)

KerstinL
3/10/08, 9:58 PM
#32

japp, en hona ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Jojsan
3/10/08, 10:16 PM
#33

#32 vad kul att veta det, jag har alltid antagit att det är en hane av någon anledning.. ^^ Namnet Malis kanske inte passar på en tjej… hmm…

Oliviahack
3/11/08, 8:09 AM
#34

#28 haha då kanske jag ska döpa om henne från Gottfrid till nåt annat, typ Annefrid x) ! Men då har jag bara honor Generad

haha men de bli nog bra ändå Glad

Annons:
Avions
3/11/08, 12:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

Det är svårt att få nån bild på min mal men om ni kan se den- vad tror ni det är för sort? Den har nog också två små spröt så antagligen är det en hanne.

Oliviahack
3/11/08, 6:16 PM
#36

#35 oj de var svårt att se, haha nån annan får nog svara på den frågan Förvånad

Avions
3/11/08, 7:47 PM
#37

Hahaha..ja jag ska försöka fixa till en bättre bildRäcka ut tungan

[Katteeen]
3/11/08, 8:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Jag har köpt en liten Ancistrus idag! =D H*n är ca 3 cm lång.. Den är verkligen jättesöt! ^^ Gillar att sitta och suga på "grottan" jag byggt av kolsten… Hehe, vill gärna ha ett namn till h*n, men det kan ju vara lite svårt när man inte vet könet än (kan man se det när de är så små?), när jag frågade mamma om ett bra malnamn sa hon Sugbert X)  Hihi! Tror inte jag vill döpa den till det.. Några förslag? ^^

Här är en bild på henne/honom (jättedålig kvalité på bilden, sorry)

[Katteeen]
3/11/08, 8:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

En till bild… Sitter på "grottan". ^^

KerstinL
3/11/08, 9:05 PM
#40

Man brukar se könet när dom är runt 5-6 cm ibland tidigare och ibland senare, men nu är den så liten så då är det nästan omöjligt att se.. dom är så söta när dom är små ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[Katteeen]
3/11/08, 9:17 PM
#41

#40: Okej. =) Jaa de är så söta så! ^^ Djuraffären hade fått in guld ancistrusar också, men de kostade 99:- så jag tog en vanlig istället, men jag tycker nästan bruna är finare än guldiga på nåt vis…

Annons:
Avions
3/11/08, 9:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#42

Här kommer en annan bild på min mal. Tyvärr inte så mycket bättreOskyldig

Starfall
4/2/08, 1:08 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Jag har runt 50 ancistrusar här hemma Skrattande En av dem bor i mitt akvarium, den har jag döpt till Petrie:) (Från filmen landet för länge sedan). 3 av ancistrusarna är köpta, 2 av dem har fått några kullar ungar, därför har jag så många.

Starfall
4/2/08, 1:09 AM
#44

#42 Det är en Ancistrus vad jag kan se :)

jeeli
4/21/08, 7:49 AM
#45

Ancistrus malarna kan bli ca 15 cm….

jeeli
4/21/08, 7:51 AM
#46

Jojsan; Det är en hona..

Tofslan
5/21/08, 2:00 AM
#47

Jag har tre honor och tre hanar i samma akvarium på 96 liter och de lekar som galna allihop. Trickset är att ha ordentligt med rötter och grottor, gärna fler än antalet par. så att de kan byta när de tycker.

Få fiskar är sötare än Ancistrusyngel.

Dessutom går där två guldancistrus och de växer verkligen otroligt långsamt.

Buffy-co
5/21/08, 2:32 AM
#48

Sötaste malen tycker jag…Glad

Annons:
Elinormaggan
5/21/08, 6:30 PM
#49

Har ni några kort på ancitrus ynglen?eller är de för svåra att fota?…………synd att de inte är som fiskar anpassar stoleken efter akvariumet:l…….är sugen på ancitrus mal de verkar så bra på att städa mot vissa andra slöa malar jag känner=\….tänckte på min systers mal som är i mitt akvarium han äter som de andra fiskarna(han simmar upp och ner och äter vid ytan=\)

//Elinor http://skimmelochskack.blogg.se/

Faxlin
5/27/08, 12:22 PM
#50

En väldigt bra artikel. Som jag tyvärr önskar att mina malar hade läst också.
Mina malar är inte som de ska tror jag. Med andra ord:

-Houston we got problems!!

Reagerade igår kväll över att min mal hane beter sig konstigt. Under flera timmar ser jag honom med huvudet nerstucket i en av mina rötter. Till slut blir jag orolig över att han har fastnat så jag petar lite försiktigt på honom med håven. Han vänder på sig och jag bestämmer mig för att låta honom vara. Han sitter uppenbarligen inte fast. I dag ser jag honom fortfarande på samma ställe med huvudet in i roten. Så jag börjar misstänka att det är någon död fisk eller annat som finns i roten som lockar. Jag tar Malin till hjälp för att vi ska lyfta upp roten och kontrollera allt. Jag börjar med att igen peta lite försiktigt på honom. Fick honom ifrån hålet ner i roten. Och då ser jag. ÄGG!!
Inte konstigt att han blev sur på mig. Men jag skyndade mig bort med håven därifrån. Och han återvände snabbt dit igen med huvudet ner i hålet.

Så nu kommer alla frågor.

Varför nere i ett hål?
Hur ska ynglerna kunna hänga i ett hål?
Kommer dessa stackars yngel ens ha en chans att överleva?
Enligt artikeln har jag för kallt vatten för att det ska vara bra. Inga 27 grader här inte.

Gahhhh, jag vill inte att dessa yngel ska dö. Jag som så sent som igår letade efter någon bra grotta på alla zooaffärer jag var i. Bara för att jag ville trigga igång lite lek. ;-)
Men det betyder inte att jag ville ha dem nere i en grop i en rot.

HJÄLP! Kom med tips här. Vad ska jag göra?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
5/27/08, 6:10 PM
#51

Låt dom bara vara.. Hanen brukar vara jätteduktig på att ta hand om sina ägg/yngel. Har han lekt av honan i det hålet så har han nog bedömt att det utrymmet är bra. ; )  Dom vill helst ha en grop/håla med bara en ingång för att kunna skydda sina ägg och har både honan och hanen fått plats däri så är det nog ingen fara.. Angående tempen så är det inte heller några exakta grader som gäller, har ancistrusarna lekt så har dom varit nöjda med tempen, dom brukar inte leka om utsikterna för ynglen inte ser bra ut!

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
5/27/08, 6:12 PM
#52

Okej, så jag bara låter dem vara. Och hoppas på att de är duktiga föräldrar och har fixat rätt saker för bebisarna. ;-)

Men hur gör man när de har kläckts? Ska jag flytta dem till yngel akvariet då? Annars lär jag få en mätt skalar är jag rädd för.
Men hur vet jag när jag ska flytta dem? Huligen, det är så mycket enklare med guppysar :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
5/27/08, 6:16 PM
#53

Hanen brukar vara ganska duktig på att hålla ynglen i hålet tills dom är stora nog att gå säkra.. Låt dom bara vara, jag tror att det är det bästa.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
5/27/08, 6:18 PM
#54

haha, okej. Jag är liiite nojjig här som du märker. Hade jag vetat att det var ungar han höll på och joxade med skulle jag aldrig köpt nya fiskar till akvariet igår. Men jag såg ju inte hans beteende förns efter jag kom hem. Och fattade inget förns idag.
Jaja, jag får väl gå här hemma och vara dubbelt nojjig då. Först över malbebisar och sedan över illerbebisar.

Hur länge brukar de bo så där i hålan då? Jag menar hur lång tid tar det för ynglerna att kläckas och sedan växa till sig?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
5/27/08, 6:31 PM
#55

det kan ta ett par veckor… hur verkar det gå på illerbebisfronten då??? *nyfiken*

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Faxlin
5/27/08, 6:34 PM
#56

Tack så mycket för all hjälp med mina malar :-)
Hade nog blivit tokig om du inte fanns här :-)

Ja hur går det med iller bebisarna. Det sparkar fint i magen. Och jag hoppas kunna fira någon gång denna vecka. ;-)
Ametist har fin kal mage, stora rosa/röda tuttar. Sover, äter,skiter är vad hon orkar med. Ja gosa och pussas med oss är också en trevlig syssla. Hon är sååå gosig i sättet.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
5/27/08, 6:41 PM
#57

ÅÅÅhhh, vad jag är avis!!!! Vill oxå ha bebbar!!!!

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
5/27/08, 8:37 PM
#58

jaja, du vet ju hur det gått den senaste tiden. så här törs jag inte hoppas för mycket.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Faxlin
6/16/08, 2:08 PM
#59

För er som inte vet så blir det lite OT här eftersom vi börjat. Ametist fick inga bebisar. Ett akut kejsarsnitt med medföljande kastrering och en extremt rakad mage fick hon istället.

Nu till malproblemen.
Som ni har läst så har jag fått malyngel för inte så länge sedan. Men nu börjar mamma och pappa mal betee sig underligt igen.
De har bosatt sig i roten i ett par dygn. Till och från i timmar i sträck. Nu har mamma mal precis lämnat roten men pappa mal är kvar.
Varför beter de sig så här?

Dessutom tror jag att stora delar av ynglerna från kullen har dött i min pump eller något. Står ju i artikeln att man inte ska ha pump och det har jag.
Men vad gör man? Nu blev det så här. Men jag har i alla fall sett fem av ynglen vid en annan rot så långt ifrån pumpens placering som de kan komma. Så kanske överlever dessa i alla fall.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
6/16/08, 2:36 PM
#60

Dom leker i roten.. hanen lockar dit honan med sin enorma charm, trycker ur henne rommen och skickar sedan ut henne i den hårda verkligheten.. sen stannar han snällt kvar i hålan och fläktar sin rom och lämnar inte hålan förrän han tycker att ynglen är stora nog.. ibland simmar hanen ut lite snabbt för att slänga i sig lite mat, men det är inte ofta. Det är bara att låta ancistrusarna vara, försöker man rädda alla yngel så blir det snabbt överbefolkat … ; )  Tänk dig dina 5 yngel när dom är 10-15 cm stora…, då får det inte plats så många ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

KerstinL
6/16/08, 2:37 PM
#61

Vad synd med Ametist… vet ju hur mycket du såg fram emot bebbar!!! (och jag med…) : (  Huvudsaken är i alla fall att hon mår bra!!

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
6/16/08, 4:47 PM
#62

#60: Okej så de tycker alltså att det är dags för fler yngel nu. Snacka om att de vill överbefolka mitt akvarium. ;-)

Jag hittade ett yngel till nu när jag skulle göra ren min stora snäcka och skallen som jag har i akvariet. Den hade bosatt sig i snäckan. Nu är han i mitt yngelakvarium. Som liiten skit kan han få göra rent  där :-)
Om han överlever vill säga. ;-)

#61: Ja det var trist. Men nästan väntat med min förbaskade otur. Nu vågar jag inte tro på att det ska funka med de andra två heller. SÅ jag har ställt in mig på två täta veterinärbesök till. *suckar tungt*

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
KerstinL
6/16/08, 4:52 PM
#63

Å det är ju sååå billigt dessutom… *morr*

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
6/16/08, 7:45 PM
#64

#63: Ja det är ju det. Riktigt billigt. Eller inte!

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Elinormaggan
6/19/08, 5:19 PM
#65

*putt*

//Elinor http://skimmelochskack.blogg.se/

Johan-
11/9/08, 3:56 PM
#66

Väldigt intressant! Finns det någon här inne som ahr något tips på hur man kan få gurka att sjuka till botten? Jag brukar sätta en trubbig skruv eller något för att få tyngd, men det ser så tråkigt ut.

Något tips??

KerstinL
11/9/08, 8:09 PM
#67

Vi kör med gafflar eller skedar, inte så vackert det heller men det fungerar… ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
11/9/08, 9:31 PM
#68

Kan berätta att inget fungerar för att få dem att ligga kvar på botetn när man har skalarer i samma akvarium. Inte Botior heller för den delen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
11/9/08, 9:41 PM
#69

Vad kinkig du är Åsa, med lite "jävlaranamma" så går allt.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Faxlin
11/9/08, 9:43 PM
#70

Men nej det gör inte det. Mina fiskar är inte som andras fiskar. Jag är övertygad om det. men det är klart, mina möss är inte som andras och inte illrarna och hästarna heller. Så det beror nog på mig och inte firrarna tror jag.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
11/9/08, 9:46 PM
#71

Du får ta och läsa fisklexikon för dom så dom vet hur man uppför sig.. hehehe

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
11/9/08, 9:54 PM
#72

Ohh, har inte tänkt på det. Ska genast sätta mig och läsa högt för dem :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinL
11/9/08, 10:12 PM
#73

Dom förstår bättre om du kör ner huvudet i akvariumet och bubblar samtidigt!! Jag looovar! ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Faxlin
11/13/08, 5:43 PM
#74

haha, så säger du bara för att du vill ha mig gormandes sedan om hur blöt jag vart. Och så har du säkert bett barnen fota mig när jag står på skalle i akvariumet. Tror jag ska lära Stella prata akvariska. Hon har ju redan vanan inne med att bada med dem :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Andi
11/15/08, 8:12 PM
#75

Jätte bra artikel.  Jag har två Ancistrus malar och dom är ganska små men den ena har utvecklat små små spröt men inte den andra, det skulle väll vara för bra för att vara sant om jag lyckats på en av varje kön.

Jag undrar om någon vet hur man matar dom med brysselkål,

ska man koka dessa först eller lägger man ner dom råa till malarna?

Glad

Faxlin
11/16/08, 3:45 PM
#76

Du ger dem rå brysselkål.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
ErikaAndersson
11/26/08, 2:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#77

Är detta en sådan mal? jag vet iaf att det är en hane, för han har "ploppar" på huvet ^^ han är ca 4cm

KerstinL
11/26/08, 2:45 PM
#78

Ja, det är en Ancistrus, men jag är osäker på om det är en hane.. Sitter "plopparna" på huvudet uppe vid ögonen eller nere på "näsan" ?

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

ErikaAndersson
11/28/08, 7:02 PM
#79

Dom sitter strax under ögonen :)

KerstinL
11/28/08, 11:03 PM
#80

Det ser nästan ut som en hona.. du har ingen annan bild?? Flört

Om du tittar på bilden överst i den här artikeln så ser du att han har korta "spröt" precis under ögonen och sen längre "spröt" ner på "nosen".. honorna har oxå dom korta precis under ögonen med sen är dom släta.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Lena82
12/16/08, 10:46 AM
#81

Väldigt intressant artikel. Vi har en ancistrushane, men han är nog ganska så gammal för han är sor, men det skulle vara kul att prova. Just nu har vi två tomma kar, men ett av dem kommer jag nog sarta upp till sommaren igen med småciklider i så som Fjärilsciklid. Men det andra har vi inga planer för än. Så just nu har vi två kar igång ett 95-liters med tetror och ett 240-liters med tre Gurami, fem scalarer, två röd oscar albino (dem är ganska små fortfarande blir dem för stora för det karet hoppas jag att vi har hunnit köpa ett större kar annars får vi lämna in dem till butiken igen), fem malar, två öronålar, två silverhajar och sju saxfiskar, men saxfiskarna kommer nog bli mat för oscarna om de inte växer fort nu, de kan ju bli upp till 13 cm tror jag det var. Fast påffarna äter ju allt de kan få in i munnen.

#4, ska kolla på receptet för räkmix. Har funderat på vad det är. Är nämligen medlem på zoonen också och där brukar dem prata om räkmix. Just nu kör vi med flingfoder och mysis. Och maltabletter till malarna (dem äter mysis dem också). Provade att lägga i en gurkbit till vår förra Ancistrus och det var populärt.

Lovizaa
1/11/09, 6:01 PM
#82

Hur många malar måste man ha minst tillsammans?

KerstinL
1/11/09, 8:59 PM
#83

Det beror på vad det är för malar, finns flera tusen olika sorter.. Tror att dom flesta sugmalar klarar av att vara själva medans typ Corydoras (pansarmalar) vill vara i stim.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
Lovizaa
1/11/09, 9:08 PM
#84

En Ancistrusmal?

Sloj-border
1/15/09, 10:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#85

Hej! väldigt intressant artikel! :) jag blir sugen på att köpen en Ancistrusmal! :)

jag har en fråga, idag så köpte jag en fläckig pansarmal (en albino) men dom på affären sa att jag kunde ha den själv (altså utan andra fläckiga pansarmalar) men det stämmer ju inte, eller?? för jag köpte den för jag tänkte att isåfall får jag köpa fler om det inte stämmer.

Så här ser den ut

JennyR
1/17/09, 12:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#86

Har flera ancistrusar:-) Blir bara fler och fler, dom är duktiga på att leka :-) Här är några av dom>>

Johan-
2/10/09, 9:56 AM
#87

#85 Det rekmonderas inte att han pansarmalar ensamma, de är stimmfiskar, skulle rekomendera att dy har mellan 3-5 st beroende på hur stot akvarium du har.

Johanna519
2/10/09, 8:48 PM
#88

jag har en Ancistrus som är typ 5-6 centimeter och har en millimeter långa spröt, e de en hane elr hona då ?

KerstinL
2/10/09, 8:50 PM
#89

Då är det nog en hane.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Johanna519
2/10/09, 8:54 PM
#90

okej

Annons:
isla
2/10/09, 9:20 PM
#91

#85 O nej, de ska absolut inte gå ensamma. Våra leker jämt med varandra och håller ihop i grupp. HUR kan djuraffären sälja bara en? Ibland undrar jag hur stor kunskap de egentligen har, för jag tycker många verkar göra riktiga tabbar. :-(

Lovizaa
2/10/09, 9:54 PM
#92

Min ansistrus mal har vingar. *skratt*

Han har kommit på något mystiskt sätt in i pumpen. Ända vägen dit är om man lyfter den dit. Finns inga hål lr något. :O (har en annan slags pump)

Johan-
2/11/09, 9:47 AM
#93

#92 det måste väll finnas ett hål där vattnet åker ut när det går genom filtreringen? Ancistrusar är väldigt statka och kan lätt ta sig in i en pump om hålet är stort nog, strömningen av vatten är oftast inget större problem för dem.

Lovizaa
2/11/09, 7:32 PM
#94

#93 Ja, där brukar han sitta det har jag sett. :) Men det är längre "in" förbi 3 st "filteringslådor"… Som det inte finns vatten ovanpå, bara på 1 och den är längst bort….

Lena82
2/12/09, 9:23 AM
#95

Kollade på receptet för räkmix och gick til zooaffären och köpte färdigt. Latmasken kröp fram i mig. =)

Lovizaa
3/7/09, 3:46 PM
#96

Vad kan man ha som tyngder för tex. gurka?

Sloj-border
3/7/09, 4:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#97

kan jag ha en liten Ancistrus i mitt 25 L kar? och sen när den blir lite större flytta den till mitt 54 L? :) (det finns jätte små ancistrusar på ströms zoologiska! :) vissa är bara ca. 2 cm… hor stora är dom när dom blir könsmogna? jag har en Ancistrus i mitt 54 L och h*n är ca. 3-4 cm.

Annons:
idisen95
3/7/09, 4:55 PM
#98

bra tråd

ille
3/11/09, 1:30 PM
#99

Jag har en ansictrusmal som jag har haft i ca 2 ½ månad men den har inte växt särskilt mycket alls, kan det vara något fel på den?

KerstinL
3/11/09, 2:12 PM
#100

Ancistrusar växer ganska långsamt… ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

ille
3/11/09, 2:18 PM
#101

Okej, då kan jag vara lungn, men jag tror att den har börjat få "spröt" på huvudet, är det en hona eller en hane då?

Lovizaa
3/11/09, 4:42 PM
#102

hanar brukar ha längre spröt än honor, vad jag vet. :) men om dom blir ganska långa sen är det nog en hane. :)

ille
3/11/09, 4:44 PM
#103

okej :P Vi får väl se då

Lovizaa
3/11/09, 4:46 PM
#104

honor kan också ha spröt men dom är väldigt korta tror jag.. ;)

Annons:
Lovizaa
3/11/09, 4:46 PM
#105

honor kan också ha spröt men dom är väldigt korta tror jag.. ;)

ille
3/11/09, 4:50 PM
#106

okej :D

JennyR
3/11/09, 5:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#107

Här en bild på en hona. Ingen av mina honor har spröt ;-)

Lovizaa
3/11/09, 5:03 PM
#108

söt. :D

limaka
3/11/09, 5:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#109

min hanne

limaka
3/11/09, 5:25 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#110

en till

limaka
3/11/09, 5:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#111

min honna

Annons:
Lovizaa
3/11/09, 5:30 PM
#112

ja, där ser man tydligt. :D

limaka
3/11/09, 5:34 PM
#113

ja har haft min hanne i ca 3 1/2 år nu Tungan ute

axilur
3/11/09, 5:35 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#114

Är det här en hane, tro?

/Anneli

limaka
3/11/09, 5:39 PM
#115

japp de är de supper snygg, älskar typ stora alibinos ancistrusKyss

Lovizaa
3/11/09, 5:51 PM
#116

och guldancistrur är jättecoola också :D

JennyR
3/11/09, 6:16 PM
#117

Hade en stor guldancistrushona förut, jättefina är dom!! :-)

Lena82
3/12/09, 2:45 PM
#118

Jag gillar golden mer än den vanliga fast jag tycker den vanliga är väldigt fin den med. Har en vanlig hemma nu.

Annons:
BlackEyed97
3/21/09, 1:28 PM
#119

Jätte bra artikel! Sen när jag skaffar mig ett större avkarium ska jag testa odla Ancistrus!

[Hamster95]
4/10/09, 11:01 AM
#120

Jättebra och intressant artikel! Jag har två hannar, Ruben och Anci och folk blir imponerade av att de funkar så bra ihop men de har varsitt revir i akvariet. Anci har tagit åt sig av blomkrukan och Ruben bor i hemmagjorda grottan av en skiffersten jag enkelt la mot krukan. De är mina ögonstenar men de är urläskiga att fånga tycker jag men väldigt personliga ( Ruben 3 och Anci 8).

kissan78
4/10/09, 2:05 PM
#121

Har en massa ancistrusar! Det är sammanlagt 1 vanlig hane och tre vanliga honor, sen har jag 3st guldhanar och 71 småttingar i ett kar och ytterligare ett gäng bebbar i ett annat, dem har jag inte räknat än. Är verkligen förtjust i malar! Dem är helt underbara!! Är dock på jakt efter några guldhonor i vuxen storlek(så pass stora att man kan se kön), har försökt hitta privat men blir nog att be någon djuraffär beställa hem. Sen blir det små guldbebbar här med! ;)

S*Kattmillas Sphynx  
www.kattmillas.se

limaka
4/10/09, 4:40 PM
#122

hahaha min hanne har börjat att släppa ut ynglen nu :D XD

[Isa96]
4/14/09, 9:37 PM
#123

Jag har 2 ancistrusar, 1 vanlig hona som jag köpt av Kerstin och 1 guldancistrus (hane) som jag har fått av han som har grannlokalen till Kerstin :). Jag hoppas på yngel lite senare :D

Aqua10
4/28/09, 10:53 PM
#124

mina malar äter inte av kurkan som jag la ned, varför?

ille
5/1/09, 1:47 PM
#125

De kanske inte är hungriga?

Annons:
Ioma
7/1/09, 3:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#126

Vi har ett 30 liters akvarie med koppartetror, Kardinaltetror, kilfläcksrasboror, dalmatinermollys, svarta Svärdbärare äppelsnäckor och 4 ancistrushonor och 2 ancistrushanar.

Vi har inte gjort något speciellt men ändå tittade det helt plötsligt fram 3 st minimalar på ca 12 mm längd.

Nu har vi ca 15 st småmalar.

Så m an MÅSTE inte skaffa specialgrottor o mata med något speciellt.

Vi har en 15 kilos rot som ger 2 minimala grottor på ca 1cm höjd och 10cm bredd.

Har enbart matat med maltabletter ca 3 gånger i veckan. En tablett per gång.

De andra firrarna får flingor och så äter de av maltabletterna.

nu ser jag att två andra av malhonorna är tjocka så det kanske blir ännu fler yngel framöver.

Så ni ser, det behöver inte vara massa specialgrejjer för att få slynglar som jag kallar dem.

30-50% vattenbyte varannan vecka.

Ett innefilter och ett ytterfilter

Varför göra allt svårare än det är? hihiFlört

Japp där är mina tio öre ;-)

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Ioma
7/1/09, 3:27 PM
#127

Det skulle stå 320 liters förståss haha

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Rafflan
8/9/09, 4:26 AM
#128

Vad finns det för olika färger på Ancistrusmalar?

Har sett vanliga mörka bruna men även bruna ungar med en vit rand på "stjärtfenan" och rygg fenan. Växer det vita bort sen eller?

KerstinL
8/9/09, 4:19 PM
#129

Det finns massor av olika ancistrussorter, alla är inte samma art och många är korsade så därför skiljer dom sig lite från varandra. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Mig-
9/28/09, 10:53 PM
#130

 jag har en som är 4-5 cm när ser man vilket kön det är och när kan jag köpa en/två till och börja odla?

gss90
9/28/09, 11:18 PM
#131

när blir dom könsmogna

Mig-
10/4/09, 10:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#132

Hona?

Annons:
KerstinL
10/4/09, 11:23 PM
#133

Japp.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Mig-
10/16/09, 11:33 PM
#134

jag har finkornig rådasand i hela akvariumet som jag har blandat upp med lite engelsk sjösten i ena delenn av akvariet, men jag förstod inte riktigt detdär med bakteriefilm, kan jag inte ha sand om jag vill odla? :)

crickan
11/12/09, 11:52 PM
#135

På tal om mat till malen så delar den en zuccini med familjen, jag fick idén från en djuraffär i Östersund. Jag skär av en ganska grov skiva av grönsaken, skalar bort det gröna och trär en tesked rakt igenom. Upptäckte häromdagen att även våra andra fiskar gillar zuccini så det räcker knappt ett dygn numera.  Skrattande

imsuchadiva
11/13/09, 4:11 PM
#136

jag hinner/orkar inte läsa igenom alla inlägg just nu.
Men om man ska lima dit ett plexiglas som golv under en kruka. vad ska det då var för lim?

akvariet
11/13/09, 4:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#137

hej har nyss hittat en keramik krukaSkrattande men den är glaserad inutu… -->

vad gör det om den är glaserad?

akvariet
11/13/09, 4:33 PM
#138

PUTT!Rynkar på näsan plzz

KerstinL
11/16/09, 2:36 PM
#139

Det spelar nog ingen som helst roll om den är glaserad..

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Annons:
akvariet
11/16/09, 5:21 PM
#140

jaha okej

akvariet
12/9/09, 9:44 PM
#141

Kerstin, vad är det ancistrusarna smasskar på på bilden till höger om där det står om "Forder"?

KerstinL
12/9/09, 9:55 PM
#142

#141 det är brysselkål.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

akvariet
12/9/09, 10:33 PM
#143

okej tack!

flack
12/25/09, 12:56 PM
#144

Jag har en L 177, tror att det är en hane. Men finns det någon som vet hur man ser skillnad på hona och hane? H*n är lite skygg, så har ingen bild för tillfället.

//Medarbetare på Hamster iFokus och Akvariefisk iFokus.

GuUuLd
12/25/09, 1:05 PM
#145

#144 Könsmogna hanar har ett bredare och längre huvud samt längre bröstfenstrålar. 

De blir könsmogna när de är runt 15-20cm långa.

//GuUuLd, 

-IE Photography-
Instagram: idaephoto, crumbleshamstery, salmonriver_shelties

flack
12/25/09, 4:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#146

#145 Okej, tack för hjälpen. Jag tog just en bild, inte världens bästa, men han är ju lite skygg som sagt.

//Medarbetare på Hamster iFokus och Akvariefisk iFokus.

Annons:
Mig-
12/25/09, 5:18 PM
#147

Ancistrus:

jag har nu satt ihop en "avelsgrupp" på en hane och två honor i rätt storlek, vilket var ganska svårt att få ihop, bara det att hanen inte alls intresserar sig i någon av honorna. Är det helt kört eller kommer de igång efter en månad eller 2?

Emiizan
12/29/09, 6:05 PM
#148

Kan man ha en Ancistrusmal även om man har temperatur ca. 23 grader?

HeidiH
12/29/09, 6:53 PM
#149

Funderar på två sådana här malar till mitt akvarie, men tror det är lite litet.. Det är ca 86. Morsan jag fick det av hävdar att det är 102.. men enligt mina mått så är det 86 liter.. Det känns ju trist att de blir för stora, och hur lätt är det sen att bli av med "stora" malar?

Stephanie
12/30/09, 11:25 AM
#150

#148 - 23 grader ska gå bra tror jag, men inte så mycket kallare än så…

#149 - 86 liter är lite litet ja. Har du mätt det så att du är säker på storleken? Mät höjd, bredd och djup i decimeter och multiplicera sidorna med varandra så får du literantalet. Glad

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

paronskrutten
2/10/10, 10:26 AM
#151

Jag har två olika sorters malar (har ingen aning om vad det är, haha, men den ena sitter på rutan, den andra, som jag har i andra karet, ligger och "spelar död" mest hela tiden). kan de korsas om de är hona och hane och Ancistrus båda två?

Helena

KerstinL
2/10/10, 11:18 AM
#152

Ja, dom flesta Ancistrusarterna korsar sig, det är därför många affärer säljer Ancistrus sp.  Sp står för species (arter) och vet dom inte exakt vilken sort det är eller om det är en korsning så skriver dom sp.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

paronskrutten
2/10/10, 11:28 AM
#153

Ahaa, men vad spännande isf, kanske ska försöka få en kull sen då..gillar båda arterna, men vet inte kön på ena (den andra är jag nästa säker på att det är en hane, han har "skägg/spröt". :)

Helena

Annons:
azzo9
2/13/10, 1:54 PM
#154

varför smular mina malar sönder sin mal tabblet så det blir smutsigt i akvariet?

fiskargrabben
2/27/10, 10:38 AM
#155

så gör mina med!

jag ska börja odla Ancistrus får ett akvarium idag

fiskargrabben
2/27/10, 11:02 AM
#156

tror ni det går att ha gyppy yngel i ett akvarum där man odlar Ancistrus utan att yngelna förstör för ancistrusarna?

[TheoA]
2/27/10, 2:16 PM
#157

Jag har 2 st Ancitrus malar och båda har ca 1-2 mm långa spröt på nosen. Är det hanar eller honor? (får inga bra bilder på dom)

För jag har tänkt att skaffa en hane om det är honor.

Blomman-93
2/27/10, 4:38 PM
#158

Jag har 2 ancitrus malar på ca 4-5 cm, ingen av dem har några sprön på nosen.. så ska jag anta att de är honor?

KerstinL
2/28/10, 12:00 PM
#159

Ja, då är det mest troligt honor, hanar som är sent utvecklade har i alla fall ett par spröt vid den storleken.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Mig-
2/28/10, 12:51 PM
#160

nu undrar jag hur ofta dessa leker? mina fick en kull, ehm ja det är väll typ tre kvar…så jag vill ha en ny kull, men de har inte lekt på flera månader.

Annons:
KerstinL
2/28/10, 1:27 PM
#161

Våra Ancistrusar verkar ha "lekperioder".. dom kan få 2-3 kullar sen blir det inget på ett bra tag, ibland upp till 6 mån. Sen leker dom helt plötsligt igen.. Så har dom en gång lekt så tror jag nog dom kommer leka igen. Prova att trigga till lek, mata med svarta mygglarver (finns att köpa fryst) och gör stora vattenbyten 2-3 dagar på raken. När du fyller på nytt vatten så ta lite kallare än vad dom vanligtvis har. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

Mig-
3/5/10, 10:03 PM
#162

okej, tack Glad ;)

[TheoA]
3/15/10, 8:24 PM
#163

Om man ger dom t.ex. gurka måste det vara ekologisk eftersom dom innehåller bekämpnings medel eller räcker det med att man sköljer av dom?

Om man ska ge dom fiskbullar det är väl massa sås på hur ska man göra med dom?

KerstinL
3/15/10, 9:53 PM
#164

Gurkan spelar ingen roll vad det är för nåt, dom äter själva innehållet och inte skalet. Det fiss frysta fiskbullar utan sås att köpa, och i konserv finns även fiskbullar i buljong.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[TheoA]
3/15/10, 10:05 PM
#165

Okej :)

fiskargrabben
3/31/10, 9:33 PM
#166

har startat idag hoppas att det funkar för mig :)

[TheoA]
4/8/10, 12:59 AM
#167

Ojojoj.. Vad dom älskade Gurka och brysselkål Förvånad

Annons:
fiskargrabben
5/7/10, 5:10 PM
#168

jag har fått ancistrusyngel nu!!!! Jätte glad!!!!!!!!!!!!!!=)

imsuchadiva
5/10/10, 9:21 PM
#169

Är det bara att stoppa ner krukan när man slagit upp ett hål?
Eller ska man tvätta den med någotr speciellt först? :P

KerstinL
5/10/10, 10:12 PM
#170

Vi sköljer bara av den i ljummet vatten innan och om det är en använd kruka så ser vi till att det inte finns jordrester kvar.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[Caroline92]
6/8/10, 10:29 PM
#171

Om man föder upp sånna, ska man ha bara de i akvariumet då eller kan man ha andra fiskar också?
/Caroline

KerstinL
6/8/10, 10:37 PM
#172

Man kan ha andra fiskar oxå, Ancistrushanen vaktar sin rom och sina yngel väl.. ; )

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[Caroline92]
6/8/10, 10:45 PM
#173

#172 Okej va bra :D

paronskrutten
6/15/10, 1:06 PM
#174

Haha, mina yngel finns då inte kvar, fast man kanske inte ska ha stora fiskar om man vill ha ancistrusar :P Har en regnbågshaj och fyra silverhajar som brukar vara väldigt nyfikna :P

Helena

Annons:
[Caroline92]
8/8/10, 7:06 PM
#175

Jag har en vuxen hona och jag har 2 olika gånger köpt en till Ancistrus och lagt i, men de har blivit dödade. Vet inte om jag köpte hona eller hane.. vad ska jag göra åt det? Går det att göra något åt det?

[TheoA]
8/18/10, 4:28 PM
#176

Har nu sett att en brun Ancistrus sitter inne i en grotta hela tiden och en annan brun som jag har trott vart en hane är super fet!

Tror ni att det kan bli bebbar?

Kan nån skicka en bild på en gravid hona?

KerstinL
8/20/10, 1:58 PM
#177

Ancistrusar blir inte gravida.. Dom bär på rom (och det gör alla honor), sen lockar hanen in honan i grottan och kramar ur henne rommen och befruktar den. Sen ligger hanen kvar i grottan och "luftar" rommen med sina fenor. Han passar dom till dom blivit tillräckligt stora yngel som klarar sig själva.

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[TheoA]
8/20/10, 3:28 PM
#178

#177 Näe jag vet men jag visste inte hur jag skulle "beskriva" det :)

Okej då tror  jag nog att det blir yngel snart för hanen ligger i sin grotta hela tiden och honan "suger" runt på botten och är suuper fet! :) nu är det väl bara att vänta :P

jokarl
10/27/10, 12:53 PM
#179

Har fått mina första Ancistrusyngel nu och jag är super lycklig! Får se hur många som överlever men kommer nog att sälja en del framöver.

dragonstar
10/27/10, 11:58 PM
#180

Hur många oliak färger fins det av denna? och kan dom para sig och få olia färger på avkomman?

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.

[Caroline92]
11/3/10, 11:54 PM
#181

Det står att man inte ska använda sig av en stor hane, men hur är det med en stor hona? För jag har en hona som jag fick med akvariumet och hon är stor, har precis köpt en hane som jag dock har i ett annat akvarium än så länge, men tänkte para de sen, men kan honan bli för gammal?

Annons:
KerstinL
11/4/10, 9:40 AM
#182

Jag tror definitivt att honan kan bli för gammal, frågan är bara vid vilken ålder/storlek och det är det nog ingen som kan svara på. Du får helt enkelt prova och se, vi har haft lek på honor som varit över 10 cm men då har dom inte lekt lika ofta och heller inte haft lika stora kullar.

Flört

Kolla gärna in våran hemsida http://www.diamantens.cybersite.nu

Cool

[Caroline92]
11/4/10, 2:10 PM
#183

Okej, men då är det värt ett försök iaf ^^

TheUnknown
1/3/11, 3:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#184

Som alla andra säger, jätte bra artikel. Suttit och läst igenom HELA tråden nu. *pust* och jag är sjukt sugen på yngel jag med, såklart ^^ Jag har en albino hona på ca… 8(?) cm och en (med vit kant på stjärtfenan) på 10-12 (?) cm. Jag fick dem i februari förra året. Albinon var då ca. 3-4 cm och den bruna var ca 4-5 cm då. Så de är väl strax över året (eller?)

Så.. de har aldrig lekt (har dock ingen bra grotta för det, har haft mellan 23-26 grader i akvariet. Tänkte få upp temperaturen till 25 nu). Ska jag börja mata dem med gurka och fixa en grotta? Och vad var det där med filter till pumpen? jag fatta faktiskt inte. :S Jag har en konstig pump som låter som ett vattenfall :P 54 liters akvarie. Bor också fyra platysar samt två-tre Platy yngel där.

Sen en OT fråga, jag läste någonstans att om man har sand i akvariet följer dem med när man gör vattenbuten med en pump… Hur gör man istället då? :S Jag har bara sand men hade tänkt blanda ut det med fem liter små, rundad sten som jag hittade i en affär.

Mig-
1/5/11, 12:42 AM
#185

Om du tänkte få albinoyngel, så tror jag inte att det kommer bli annat än bruna..tyvärr, om den bruna  dock har ressensiva anlag(d.v.s. albino anlag från föräldrar fast den är brun) så kommer det bli hälften hälften med bruna och alibno.

Jag tror bara att du ska ha en pump där inte ynglena simmar in och fastnar/dör.

Mata med algtabletter från zooaffär, räkmix. jag gav mina skinka tom. improvisera lite och ge lite av varje.

Det är också vikingt att du har tex. en mangove rot (stavning) för det behöver de äta för matsmältningen

förstår inte vad du menar riktigt med sanden? Menar du att sanden följer med när du rengör med en såndär för grus? jag har grus, men jag slamsuger det inte, använder det som filter istället.

:)

TheUnknown
1/5/11, 9:05 PM
#186

albino yngel spelar mig ingen roll, visst skulle det vara kul om man fick någon albino, men det spelar verkligen ingen roll. kul oavsett färg :) Men ja, när vi ändå pratar albinoyngel, får man albinoyngel om man har två albinos?

hm… jag får kika lite på min pump här hemma. :)

vad är det för algtabletter? nu ger jag dem runda, gröna "bollar". men har aldrig sett dem äta på dem, de flyter… det är jätte skumt. men sen matar jag de andra med flingfoder. och de ser jätte friska ut, så tror inte det går någon nöd på dem när de handlar om mat.vad är räkmix? jag har hemma, i frysen både artemia och svarta fluglarver. funkar det också? jag hörde att jag kunde ge dem spec. mat för att öka leklusten. vad "ingår" i det?

mangooverrot (stavning här med ^^) köpte jag direkt när jag fick malarna. funderar tom på att köpa en till :)

jag vet itne hur jag ska förklara det med sanden. men jag har fått tips ur en annan tråd redan :)

Tack för dina svar :)

Mig-
1/5/11, 10:02 PM
#187

Okej :)

Jag det blir albinoyngel om du har två albino ;)

räkmix har jag fått tipps om, tror att det är någon blandning av olika skaldjur.

Men det fungerar utmärkt med vanligt flingfoder och artemia fluglarver också ;) Jag vet inte vad du menar vad det är som ska öka leklusten, men för mig fungerade detta som står ovan. Du behöver inte algtabletter ^^

TheUnknown
1/6/11, 11:37 PM
#188

#187 awesome det skulle vara med massa små albinos ^^ :D Men det är ju tydligen svårare att få ungar på albinos då de inte leker lika ofta var det någon här som sade :O

aha okej. får ta o kika på det på djuraffärerna :)

Nej, jag hatar algtabletterna… ingen av fiskarna rör dem längre… :S Inte ens platysarna. Skumt… Får sluta att använda dem. Men hur ofta ska man ge artemia? Vad äter egentligen mina malar? De bryr sig ju inte om algtabletterna… visserligen inte så konstigt, de flyter ju för f*n. :S

Hur ser en "lektunnel" för malar ut? Tror jag vet, men kan ha misstolkat. Någon som har en bild?

Annons:
kajsalisah
1/23/11, 12:21 AM
#189

En fråga: Hur ofta leker ett etablerat odlingspar?

hönsanna
6/27/11, 11:02 PM
#190

Har läst igenom hela tråden nu, puh, men så intressant! Vill skaffa Ancistrus NU. Nu är det bara frågan om Ancistrus och äppelsnäckor, men det kanske jag får svar på i en annan tråd…

[TheoA]
6/28/11, 11:27 PM
#191

#190 Jadå.. Ancistrus går ihop med äppelsnäckor.. det är inge problem

Amoz
8/11/11, 4:53 PM
#192

Funkar det att få yngel även på äldre honor? (Står ju att man gärna inte ska använda gamla hanar men såg inget om honorna)

[hejhejnaffy]
8/28/11, 9:43 AM
#193

När det gäller att ha rötter i karet till sin ansictrus, var hittar man det?

Man kan väll inte bara ta en rot från skogen?

GuUuLd
8/28/11, 9:57 AM
#194

Mangroverötter från en djuraffär? Det har vi till alla våra malar..

//GuUuLd, 

-IE Photography-
Instagram: idaephoto, crumbleshamstery, salmonriver_shelties

[hejhejnaffy]
8/28/11, 11:24 AM
#195

#194

Kan man inte tvätta en rot från skogen eller stranden ialla fall?

Rötter från affären är så dyrt…

Annons:
Gur4m1
8/28/11, 1:17 PM
#196

#195 problemet med rötter från skogen och stranden är att du msåte kunna vara säker på vilket träd det är då barrträd inte är lämpliga (tall och gran) och tex björkträ har en tendens att ruttna och bli för mjuk allt för fort.

Roten ska dessutom ha legat i "dy" eller varit blött under en lång tid, gärna minst ett år, och vara "stendöd". Det är alltså inte det enklaste att både finna en gammal rot + att även veta vilket trädslag det handlar om.

Men låt oss säga att du hittar en bra rot/gren av tex Ek (jag hr en gammal ek-gren i mitt akvarium) så kan man ju ta en sådan.

Vet inte om det fungerar bra som ersättning för Ancistrus dock, men jag vet att alla rötter i akvariebutiken inte alltid är exakt samma träslag.

själv skulle jag betala för en rot i butiken då ja är för lat för det besvärliga med att fixa en rot på annan väg om man inte råkar "snubbla" på den ;)

Tar du en rot från en sjö ska du tänka på att den kan föra med sig parasiter och organismer osm kan vara skadliga för dina fiskar. Du bör kunna koka den, så du kan inte ta en allt för stor rot.

Du ska inte ta bråte/ved, kvistar eller rötter från en havstrand där det legat och  dragit åt sig salt. :(

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

[hejhejnaffy]
8/28/11, 7:27 PM
#197

#196 Okej det kanske är bäst att köpa en rot i alla fall :S

Gur4m1
8/28/11, 9:00 PM
#198

#197 ja ^_^ Det tycker jag absolut. en gren eller kvist kan man ju ta utifrån som dekoration men de håller knappast länge för malarna att tugga på.

Kolla upp var du kan hitta en rot billigast :)

Kolla gärna förbi mina bloggar.
dvärghamsterblogg: http://sleepyforestdwarf.blogspot.se
Akvarieblogg: http://sallskapsakvarium.blogspot.com

[hejhejnaffy]
8/29/11, 8:44 AM
#199

#198 aa får försöka hitta en billig rot =)

keptak
2/4/12, 11:04 AM
#200

Mycket intressant att läsa. Då jag och min sambo började med akvarie köpte vi två stycken och ganska snart hade vi hur många små som helst. Nu har vi två akvarie till och ännu fler malar :). De förökar sig väldigt!


Joosefiiin
2/29/12, 5:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#201

Vad kan detta vara för kön? :)

Han/hon har ju några spröt men dom är väldigt korta. Den är runt 7cm lång :)

Joosefiiin
2/29/12, 5:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#202

En till bild! :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: